Andrej Babis: Statele UE trebuie să-şi coordoneze abordarea privind securitatea cibernetică
Ţările Uniunii Europene ar trebui să-şi coordoneze abordarea faţă de securitatea cibernetică, a declarat vineri premierul ceh Andrej Babis după o întâlnire la Davos cu preşedintele Huawei Technologies, relatează agenţia de ştiri cehă CTK.
Compania Huawei este privită cu tot mai multă prudenţă din cauza legăturilor sale cu guvernul chinez şi a alegaţiilor că Beijingul ar putea folosi tehnologia sa pentru a spiona. Huawei neagă aceste acuzaţii.
Statul ceh şi instituţiile private analizează riscurile după ce organismul naţional de supraveghere a securităţii cibernetice, NUKIB, a avertizat asupra pericolelor potenţiale ale utilizării tehnologiei Huawei şi a unei alte firme chineze, ZTE.
Produsele acestor firme nu au fost până în prezent interzise sau excluse de la planurile de modernizare a reţelelor mobile la tehnologia de nouă generaţie 5G în Cehia.
"Este necesar să începem să dezbatem asupra securităţii cibernetice la nivelul tuturor statelor membre UE, pentru că aceasta este o chestiune globală", a declarat Babis după întâlnirea cu Ken Hu, preşedintele prin rotaţie al Huawei, potrivit CTK.
Andrej Babis a afirmat că auditurile de securitate asupra riscurilor au început în baza unui avertisment al NUKIB din decembrie, despre care el a spus că operatorii importanţi de infrastructură trebuie să-l respecte în conformitate cu legea.
Europa a devenit un teren de luptă în competiţia dintre Beijing şi Washington despre care analiştii spun că ar putea determina care dintre cele două state va ajunge la supremaţie tehnologică în secolul al XXI-lea, comentează Reuters.
Huawei deţine un rol de frunte în contextul în care lumea lumea telecomunicaţiilor se pregăteşte pentru 5G, noua generaţie de tehnologie wireless care ar urma să conecteze totul, de la automobile şi până la dispozitive domestice, la viteze mult mai mari.
Însă unele ţări occidentale, inclusiv SUA şi Australia, au interzis accesul Huawei, după ce oficiali americani au afirmat că firma este apropiată de statul chinez şi că echipamentul său ar putea conţine căi de acces ce ar putea fi utilizate pentru spionaj cibernetic.
Germania ia în considerare condiţii de securitate mai stricte pentru tehnologia 5G care ar exclude Huawei, a relatat săptămâna trecută ziarul Handelsblatt.
Polonia ar urma, de asemenea, să excludă Huawei din reţeaua 5G în favoarea unor firme europene, după ce un angajat al Huawei a fost arestat sub suspiciunea de spionaj, susţin surse citate de Reuters.
În Cehia compania Huawei a fost sprijinită public de preşedintele Milos Zeman, care militează de multă vreme pentru o cooperare strânsă cu China.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News