Atac cibernetic asupra Ministerului slovac al Apărării. Acesta a urmat unei vizite a ministrului în Ucraina și a fost asumat de o grupare rusească
În cadrul dezbaterilor din Parlamentul Slovaciei asupra unei propuneri de demitere a guvernului, ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 09.12.2022, că Ministerul slovac al Apărării a fost supus unui atac cibernetic semnificativ.
Foto: U.S. Army PEO STRI
“Ministerul Apărării al Republicii Slovace se află în prezent sub un atac cibernetic masiv. Un anumit atacator și-a revendicat deja responsabilitatea. Este vorba despre o grupare rusească”, a subliniat ministrul, citat de agenția de presă TASR.
Nad a asociat atacul cibernetic cu vizita pe care a efectuat-o joi, 08 decembrie, în Ucraina, unde s-a deplasat împreună cu ministrul economiei, Karel Hirman, și cu ministrul de externe, Rastislav Káčera. “Probabil, au simțit nevoia să răsplătească într-un fel călătoria noastră în Ucraina”, a subliniat în mod ironic Naď.
Consiliul Național de Securitate al Slovaciei a refuzat să facă precizări asupra atacului cibernetic efectuat împotriva Ministerului Apărării. “Potrivit Legii securității cibernetice, suntem obligați să păstrăm tăcerea în ceea ce privește incidentele de acest gen”, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului, Peter Habara.
NATO se antrenează pentru un război cibernetic
Peste 1.000 de experţi şi analişti în domeniul securităţii cibernetice din cadrul statelor membre NATO și a aliaților săi din întreaga lume au participat, la sfârșitul lunii noiembrie, la un exercițiu de testare și consolidare a apărării cibernetice.
Cyber Coalition 22, unul dintre cele mai mari exerciții de apărare cibernetică din lume, a debutat luni (28 noiembrie 2022), reunind peste 1.000 de specialişti în securitate cibernetică din 26 de țări aliate, Finlanda și Suedia, Georgia, Irlanda, Japonia, Elveția, Uniunea Europeană, precum și din industrie și mediul academic. Pe parcursul a cinci zile, participanții a învăţat să răspundă la amenințări cibernetice, cum ar fi atacuri cibernetice asupra rețelelor electrice, programelor și activelor NATO și ale aliaților, îmbunătățindu-și astfel capacitatea de a apăra rețelele și de a colabora în spațiul cibernetic.
Cyber Coalition 22 oferă un mediu unic pentru colaborare, experimentare, schimb de experiență și dezvoltarea celor mai bune practici. Participanții, organizațiile, guvernele și NATO, își sporesc reziliența cibernetică prin colaborare.
Cyber Coalition 22 este un exercițiu NATO care a fost planificat de ani de zile și care se desfășoară anual din 2008. Acesta are loc la Tallinn, în Estonia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News