Pe fondul discuţiilor privind vânzarea de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU), de către Statele Unite, şi opoziţia Israelului cu privire la realizarea unui astfel de acord, presa de specialitate din domeniul apărării a sugerat, în cursul acestei zile, că acest lucru ar putea fi posibil dacă aeronavele respective ar fi mai puţin stealth, adică vizibile pe radarele israeliene.
La 13 august, EAU şi Israel au anunţat încheierea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre ele. Acordul Emiratelor Arabe Unite (EAU) de normalizare a relaţiilor cu Israel ar fi trebuit să înlăture "orice obstacol" din calea vânzării de către SUA a avioanelor de luptă "invizibile" F-35 către statul arab, cel puţin asta a speculat presa internaţională la acel moment, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
La scurt timp după semnarea acordului, cabinetul premierului Benjamin Netanyahu, a precizat într-un comunicat de presă că această normalizare a relaţiilor dintre cele două state, nu include „nicio aprobare a Israelului cu privire la vreun acord de armament între Statele Unite și Emiratele Arabe Unite”.
SUA au garantat că se vor asigura că Israelul îşi păstrează avantajul militar în Orientul Mijlociu
Cu mult timp înainte ca acest acord să fie semnat, ambasadorul Israelului în SUA, Ron Drammer, a fost trimis să se întâlnească cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, pentru a transmite un mesaj explicit al opoziției Israelului de a vinde avioane F-35 și alte sisteme de arme avansate către orice țară din Orientul Mijlociu.
,,Acordul de pace cu Emiratele Arabe Unite nu include nicio clauză în acest sens, iar Statele Unite au precizat că se vor asigura întotdeauna că Israelul va obține avantajul calitativ", a precizat Benjamin Netanyahu, la scurt timp după semnare acordului de normalizare a relaţiilor dintre EAU şi Israel.
De altfel, pe 24 august, secretarul de stat american Mike Pompeo a precizat că SUA se vor asigura că Israelul păstrează un avantaj militar în Orientul Mijlociu, în condiţiile oricărui viitor acord între Washington şi Emiratele Arabe Unite privind vânzarea de armament.
În cursul acestei zile, după cum a precizat şi publicaţia Defense World şi agenţia de presă Reuters, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite speră să aibă cât mai repede un acord cu privire la vânzarea avioanelor de luptă stealth F-35, până în decembrie, pe măsură ce administrația Trump analizează în ce condiţii acest acord ar putea fi semnat ca să nu pericliteze relaţia cu Israel.
Reuters precizează că surse apropiate negocierilor au declarat că obiectivul este ca un acord pentru vânzarea acestor aeronave să fie semnat înainte de Ziua Națională a EAU, sărbătorită pe 2 decembrie.
Dar orice acord privind vânzarea de către Statele Unite a unor avioane de luptă F-35 către EAU, trebuie să ţină cont de relaţiile pe către Washingtonul le are cu Israelul şi nu trebuie să afecteze avantajul militar pe care acesta ţară îl are în Orientul Mijlociu.
Cu alte cuvinte, Statele Unite trebuie să garanteze Israelului că armele furnizate ţărilor din Orientul Mijlociu, în cazul de faţă EAU, nu sunt superioare sau egale, din punct de vedere tehnologic, cu cele pe care Washingtonul le-a vândut în ultimele decenii armatei israeliene.
Potrivit Defense World şi Reuters, având în vedere aspectele menţionate mai sus, Washingtonul studiază modalități de a face avioanele F-35, produse de compania Lockheed Martin Corp, mai vizibil pentru sistemele radar israeliene.
Mai multe surse oficiale americane au declarat pentru agenţia de presă Reuters, sub protecţia anonimatului, că în cadrul negocierilor care s-au portat până la acesta oră a fost discutată varianta ca apărarea aeriană israeliană să poată detecta avioanele F-35 – pe care SUA ar urma să le vândă Emiratelor Arabe Unite – având la dispoziţie o tehnologie care învinge în mod eficient capacitățile stealth ale acestor aeronave.
Avioanele de F-35 vândute Emiratelor Arabe Unite ar putea fi, de asemenea, construite într-un mod care să asigure Israelul că acestea nu sunt superioare sau egale cu cele pe care le deţin Forţele Aeriene Israeliene. Washingtonul cere deja că orice avion F-35 vândut altor state să nu se potrivească cu performanța avioanelor operate de US Air Force, au precizat pentru Reuters un membru al congresului american, și o sursă care a intermediat vânzările din trecut ale acestui tip de aeronavă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News