”Buzduganul cazac” – Exercițiu ucraineano-britanic de respingere a unei agresiuni hibride
Prima ediție a exercițiului militar ucraineano-britanic ”Buzduganul cazac” s-a desfășurat în perioada 12-24 iulie în regiunea Nikolaev sub coordonarea comandantului Forțelor Terestre ale Ucrainei, general-colonel Oleksandr Sirski.
Potrivit publicației Armiya Inform, în exercițiu au fost implicați aproximativ 2.000 de militari și peste 300 unități de tehnică din cinci țări - Ucraina, Marea Britanie, SUA, Lituania și Suedia.
Scopul principal al exercițiului a fost testarea interoperabilității dintre forțele ucrainene și britanice, precum și menținerea securității în regiunea Mării Negre.
La exercițiu au participat unități ale Brigăzii 54 Mecanizate, elicoptere din aviația Forțelor Terestre ucrainene, un pluton cu destinație specială al Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, o companie de pușcași din Batalionul 4 al Regimentului Regal Scoțian și avioane ale Royal Air Force (RAF).
Exercițiu a avut ca scenariu de plecare, atacarea de către forțele ”hibride” ruse a unui important nod de infrastructură din sudul Ucrainei, într-o zonă adiacentă coastei Mării Negre, în scopul dechiderii unei noi secțiuni a frontului sudic.
Forțele Armate ale Ucrainei au primit misiunea să scoată militanții ruși, neasumați oficial, din nodul de infrastructură, cât mai curând posibil. Armata britanică a acționat în calitate de aliat al trupelor ucrainene și a îndeplinit sarcini de protecție împotriva unei eventuale intervenții directe a forțelor armate ruse asumate oficial, în situația în care Kremlinul încerca să efectueze o invazie în sudul Ucrainei.
Exercițiul militar „Buzduganul cazac - 2021” a devenit unic în multe privințe, precizează publicația Armiya Inform. Pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale ucraineano-britanice, o unitate britanică – Batalionul 4, a fost dislocată pe teritoriul Ucrainei cu toate efectivele și tehnica de luptă.
Comentariul autorului: O agresiune hibridă reprezintă atacarea unei țări de către forțe militare, în cea mai mare parte neasumate oficial de nimeni. De regulă, statul agresor, care se află în spatele operației hibride, pe lângă sprijinul logistic și cu informații al forțelor agresoare, desfășoară și o puternică campanie informațională de denigrare a statului agresat, în scopul justificării atacului forțelor hibride.
Rusia a efectuat două operații hibride de mare succes. Prima a avut loc în Crimeea, în perioada februarie-martie 2014, prin așa-cunoscuții omuleți verzi, care erau de fapt militari ruși fără insemne, majoritatea din trupele de desant. Cea de-a doua, desfășurată începând cu aprilie 2014 și care continuă și în prezent, este executată prin separatiștii pro-ruși din Donbas, al căror nucleu este format tot din militari ruși nerecunoscuți, aceștia fiind din GUR (Direcția Principală de Cercetare).
În contextul războiului hibrid, importanța exercițiului „Buzduganul cazac - 2021” constă în faptul că, pentru prima dată, state membre NATO, dar și Suedia – stat neafiliat militar, își exprimă foarte direct intenția de a se angaja în operații militare împotriva unor forțe în spatele cărora se află Rusia, într-o regiune considerată de Rusia că îi aparține.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News