Drone pentru Armata română: Etapa I de depunere a ofertelor s-a încheiat cu un singur ofertant care a intrat în cursă
Etapa I a procedurii privind achiziția de drone pentru Armata română s-a încheiat azi. Un singur ofertant și-a depus dosarul.
Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Potrivit surselor DefenseRomania pe masa MApN va fi o singură ofertă în program: Fără nicio surpriză, gigantul israelian Elbit Systems care propune Armatei române drone Watchkeeper X.
Procedura de achiziție a fost demarată pe data de 16 august 2022 după ce MApN a anulat prima licitație din considerente tehnico-birocratice.
În licitația precedentă de etapa I a trecut Elbit și IAI care propunea drone Tactical Heron. Așadar, o competiție între companiile israeliene. IAI a fost eliminată în faza a II, după ce nu a putut să se încadreze caietului de sarcini. E vorba de paragraful: Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configuraţie sistem IFF mod 5.
Așadar, IAI nici măcar nu a mai depus ofertă în actuala procedură de achiziție reluată.
Dronele vor fi utilizate în special pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar vor putea fi și înarmate.
România va achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.
Subliniem că achiziția de drone Bayraktar TB2 care se va face prin procedură directă (G2G) se desfășoară separat de procedura de achiziție prin licitație, astfel că Armata română va fi înzestrată cu două tipuri de drone.
Despre Watchkeeper X, singura dronă aflată în competiția demarată de MApN pentru înzestrarea Armatei române cu UAV-uri
Dronele Watchkeeper X au la bază Hermes 450, diferențe fiind la partea de senzori.
Watchkeeper X sunt drone care fac parte din clasa II - cu masă între 150 kilograme și 600 kilograme -.
Dronele sunt combat proven și au fost dezvoltate pentru nevoile Armatei britanice. Față de versiunea Armatei britanice, oferta celor de la Elbit pentru România reprezintă o versiune îmbunătățită.
Cu un radar modernizat și modificat, Watchkeeper X în versiunea propusă româniei are și senzori noi de ultimă generație.
În ceea ce privește producătorul, Elbit fabrică deja în România părțile componente ale dronelor sale la Bacău, în cele două facilități pe care le deține, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.
CITEȘTE ȘI: Achiziția dronelor pentru Armata României: Bayraktar TB2 vs. Watchkeeper X. Sau amândouă
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News