Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi la Summitul Alianţei Nord-Atlantice, care va avea loc la Bruxelles.
„Acest exercițiu anual de prim rang în regiunea Baltică are loc în perioada 4-16 iunie și oferă o oportunitate unică de pregătire pentru a consolida capacitatea de răspuns combinată, esențială pentru păstrarea libertății de navigație și securitate în Marea Baltică”, a precizat Flota a șasea americană (SIXTHFLT), care are ca zonă de responsabilitate Europa și și Africa.
Exercițiul BALTOPS ilustrează cel mai bine conceptul de mare deschisă, care face posibil ca țări riverane, care nu dețin o flotă militară impresionantă, să poată primi rapid ajutor, la nevoie, din partea aliaților și partenerilor lor.
Concomitent cu manevrele navale din Marea Baltică, în nordul Europei se mai desfășoară un alt exercițiu la fel de impresionant - Arctic Challenge Exercise (150 de avioane și 3000 de militari din 14 țări), în timp ce portavionul Gerald R. Ford se află și el în misiune în zona europeană a Atlanticului de Nord, toate conjugate într-o demonstrație de forță fără egal ca amploare, în nordul Europei.
„Imediat după finalizarea exercițiului Formidable Shield 23 și concomitent cu operațiile Grupului de Lovire (CSG) Gerald R. Ford din Atlanticul de Nord, începe BALTOPS 23 ca un indiciu tangibil al angajamentului față de capacitatea de apărare colectivă în cadrul Alianței NATO. Continuăm să facem față provocărilor de securitate de astăzi și să ne pregătim pentru mâine, prin interoperabilitate și integrare perfectă în operațiile din lumea reală. Necesită muncă în echipă și încredere, pentru depășirea acestor provocări”, a declarat viceamiralul Thomas Ishee, comandant atât al Forțelor Navale de Apărare și Sprijin NATO (STRIKFORNATO), cât și al SIXTHFLT.
Finlanda participă pentru prima dată la exercițiu, în calitate de aliat NATO, în timp ce România spune și ea prezent, în acest an, la BALTOPS.
Țările participante includ Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.
„De asemenea, salutăm participarea Finlandei la BALTOPS ca aliat NATO pentru prima dată în 52 de ani de istorie a BALTOPS, ceea ce reflectă dedicarea noastră pentru îmbunătățirea securității și stabilității în Europa”, a mai declarat viceamiralul Ishee.
Exercițiul BALTOPS rămâne pentru NATO o oportunitate de a testa noi concepte și tehnologii, fiind vital pentru a îmbunătăți interoperabilitatea între forțele aliate, dar și cu cele partenere, în și în jurul Mării Baltice, mai precizează SIXTHFLT în comunicatul de presă.
Participanții vor exersa o multitudine de capabilități, demonstrând flexibilitatea inerentă a forțelor maritime. Scenariile de exercițiu includ operații amfibie, de artilerie, antisubmarin, de apărare antiaeriană și de deminare, precum și eliminarea munițiilor explozive, exerciții cu vehicule subacvatice și de suprafață fără pilot și răspunsuri medicale.
Exercițiul este condus de Forțele Navale americane din Europa-Africa, iar activitățile efective de comandă-control (C2) vor fi exercitate de STRIKFORNATO, cu sediul în Oeiras, Portugalia. Cartierul general al STRIKFORNATO va găzdui o mare coaliție multinațională de ofițeri de legătură din fiecare națiune participantă, lucrând împreună și aducând puncte forte personale și naționale unice centrului de control al exercițiului, potrivit SIXTHFLT.
Contraamiralul James Morley, comandantul adjunct al STRIKFORNATO, va comanda grupului de control al exercițiului.
„BALTOPS rămâne cel mai important exercițiu anual din Marea Baltică și reprezintă o oportunitate extraordinară pentru națiunile aliate și partenere de a se antrena împreună, construind încrederea în forțele aeriene, terestre și maritime, îmbunătățind în același timp interoperabilitatea”, a declarat Morley.
„BALTOPS din acest an nu va face excepție, deoarece continuăm să construim lista de premiere absolute, inclusiv utilizarea capacității logistice a SUA pentru a reîncărca o rachetă falsă pe o fregata daneză de pe insula Bornholm; integrarea vehiculelor de suprafață fără pilot pentru a efectua recuperarea personalului și transferurile medicale; și o încorporare mai robustă a capelanilor aliați în scenariul de îngrijire spirituală a celor mai importante bunuri, oamenii noștri. Au trecut mii de ore pentru a crea un exercițiu care nu numai că dezvoltă abilitățile tactice ale tuturor participanților, ci servește și pentru a-i asigura pe cei din regiune că NATO este pregătită să apere”, a adăugat Morley.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi la Summitul Alianţei Nord-Atlantice, care va avea loc la Bruxelles.
Liderii statelor din NATO se reunesc miercuri şi joi, la Bruxelles, în cadrul unui nou summit, într-un moment tensionat în tabăra statelor occidentale, divizată de problema iraniană și de intenția administrației Trump de amări taxele vamale pentru țările UE.
Mircea Duşa, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, a subliniat beneficiul prezenţei forţelor armate SUA în România.
Mircea Dușa, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, a participat luni, 25 iunie, la Luxemburg, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în format comun al miniștrilor apărării şi de externe din statele membre ale UE.
Ziua Drapelului Național - 26 iunie. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, va participa marți, 26 iunie, începând cu ora 9.30, la ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național al României.
Aeroportul Internaţional 'Traian Vuia' din Timişoara oferă, sâmbătă, cel mai mare spectacol aerian din vestul ţării, Air Show, surpriza ediţiei fiind formaţia letoniană Baltic Bees, care revin la Timişoara.
Joi, la ora 09:00, începe Conferinţa Internaţională a Studenţilor CERC 2018, ajunsă la a douăsprezecea ediție.
Mircea Dușa a avut o întrevedere importantă cu omologul său din Republica Macedonia, în care s-a discutat despre interesul strategic pentru spațiun Balcanilor de Vest.
Ministerul Apărării anunţă încheierea exerciţului militar "Memorial general-maior Grigore Baştan" desfăşurat în Buzău.
Sâmbătă, 16 iunie, are loc un eveniment de excepție la Buzău.
Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va participa sâmbătă, 16 iunie, la Constanța, la ediția 2018 a „Black Sea and Balkans Security Forum".
Președintele SUA și dictatorul Coreei de Nord au deschis summit-ul cu o strângere de mână.
Summitul dintre preşedintele SUA şi liderul nord-coreean Kim Jong Un va costa Singapore în jur de 20 de milioane de dolari singaporezi (15 milioane dolari americani), a anunţat prim-ministrul Lee Hsien Loong, adăugând că "este un cost pe care suntem dispuşi să îl plătim", informează duminică dpa.
Cel puţin 51 de civil au fost uciși, joi în provincia Idlib din Siria, în cursul unor raiduri ale aviaţiei Rusiei, aliată a regimului sirian.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, participă joi şi vineri la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO, care se desfăşoară la Bruxelles.
Mihai Fifor va asista, miercuri, alături de şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, la Exerciţiul multinaţional Salamis Storm (SALSTO)-18, care se desfăşoară în localitatea Nea Peramos Attica din Grecia.
Acest weekend când se organizează la Singapore așa-numitul dialog "Shangri-La" sau Summit-ul de securitate pentru Asia.
Luni dimineaţa sunt programate ceremonii militare în memoria comandorului Ion Stăiculescu, în toate unităţile militare din ţară.
Marţi, la Palatul Parlamentului, are loc Atlantic-Black Sea Security Forum - "Bracing for the Storm - Is United Western Action Possible?", eveniment internaţional la nivel înalt sprijinit de MApN, MAE, SRI.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 31 mai, un mesaj cu prilejul Zilei Rezervistului Militar.
Restricţii de trafic în Bucureşti miercuri, 30 mai, pe durata desfăşurării unei ceremonii militare.
Un miting aviatic va avea loc sâmbătă în Brăila.
Conferinţa Comandanţilor Academiilor Navale din Europa şi NATO se desfăşoară, în perioada 29 mai-1 iunie, Constanţa.
Sâmbătă, 26 mai, între orele 10.00 și 17.00, are loc evenimentul Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" din Bucureşti.
Memorialul Eroilor Neamului, Muzeul Aviației și Muzeul Marinei Române vor putea fi vizitate în cadrul programului "Noaptea muzeelor"
Didier Philippe, vicepreședintele MBDA, compania numărul unu în producția de rachete tactice în Europa, a discutat în exclusivitate cu DEFENSE ROMÂNIA despre revitalizarea industriei în România.
Serge Durand, directorul Airbus în România, a discutat cu DEFENSE ROMÂNIA despre activitatea Airbus în țara noastră.
Enrico Bonetti, vicepreședinte senior al Diviziei Navale a grupului italian Fincantieri, unul dintre cei mai mari constructori de nave din lume, a discutat cu DEFENSE ROMANIA despre activitatea și despre proiectele companiei în România. Fincantieri este candidat calificat în licitația pentru realizarea corvetelor pentru Forţele Navale Române, un program pentru care ţara noastră a alocat 1,6 miliarde de euro. Competiția este în plină desfășurare, câștigătorul urmând să fie desemnat spre sfârșitul acestui an, după cum a anunțat recent ministrul Apărării, Mihai Fifor.
IDEB 2018. Zetor Engineering Slovacia, a.s., parte a sectorului de inginerie al HTC INVESTMENTS, a.s., prezintă un prototip inovator, vehiculul de apărare tactic blindat 4x4 denumit GERLACH.
Nava Școală Mircea împlinește joi 79 de ani, motiv pentru care va avea loc și o ceremonie.
România urmează să achiziționeze submarine franceze de tip Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr dă asigurări însă că lecțiile din acel program sunt învățate.
Statele Unite au semnat un acord de finanţare prin împrumut direct în valoare de două miliarde de dolari pentru a susţine modernizarea sectorului de apărare al Poloniei, a comunicat Departamentul de Stat, citat de reuters și Rador.
Potrivit publicației The Kyiv Independent, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 25.09.2023, că atacul de săptămâna trecută asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol s-a soldat cu moartea a 34 de ofițeri ruși, inclusiv a comandantului flotei, și rănirea altor 105 militari.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
O explozie puternică a avut loc în această dimineață în orașul ocupat Sorokino (fostul Krasnodon), din regiunea Lugansk. Potrivit unor informații neoficiale, un depozit de muniții al forțelor ruse a fost lovit. Într-un videoclip postat de jurnalistul ucrainean Denis Kazansky sunt surprinse detonări secundare de muniție la locul exploziei.
Practicile din anii negri ai stalinismului par să redevină la modă în Federația Rusă. Cu un președinte Vladimir Putin tot mai autoritar care nu mai tolerează niciun strop de opoziție, Rusia înaintează cu viteză către sistemul stalinist, în care oricine are o poziție diferită de poziția oficială riscă fie ani grei de temniță - vezi Alexei Navalnîi, fie moartea prin împușcare, otrăvire, defenestrare sau în urma unui accident aeronautic.
Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.
Un fragment dintr-o rachetă antiaeriană S-300 a căzut pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, au anunţat luni autorităţile locale, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen până în octombrie ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să oprească contraofensiva ucraineană, relatează Institutul pentru Studiul Războiului, citând o sursă din interior, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Sistemul de asigurare a serviciilor conexe funcționării aeronavei americane de vânătoare F-35 nu pare deocamdată pregătit să mențină avionul disponibil 100% pentru misiunile de luptă pentru care acesta a fost creat.
Președintele Volodimir Zelenski a calificat drept istorică decizia SUA de a produce în comun cu Ucraina arme și sisteme de apărare. "Există o decizie istorică a SUA de a produce în comun arme și sisteme de apărare, inclusiv de apărare aeriană. Este un lucru care până de curând era o fantezie absolută, dar care va deveni realitate'', a spus Zelenski.
Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierul armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept "ineficiente" alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Abilitatea și capacitatea de a utiliza avioane de luptă de pe șosele nu este un trend la modă, ci o realitate dictată de condiţiile de pe câmpul de luptă modern. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a rezumat pe site-ul său oficial rezultatele participării a două avioane de luptă Eurofighter Typhoon la exercițiul Baana din Finlanda, în timpul căruia aceste aeronave britanice au aterizat și decolat cu succes pentru prima dată de pe un drum obișnuit, alături de avioane F-35.
Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute - ASPI).
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.
Forțele Armate Ucrainene au acum una dintre rutele logistice rusești de pe frontul Bakhmut pe lista principală de tine și acţionează pentru a le tăia pe celelalte, a precizat Illia Yevlash, șefa serviciului de presă al Grupului de forțe din est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS. El a adăugat că Forțele Armate Ucrainene au nevoie, de asemenea, de rachete de croazieră aer-sol cu rază lungă de acțiune germano-suedeze TAURUS. Acestea vor fi capabile să lovească apărarea aeriană rusă din Peninsula Crimeea.
Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.
Administrația președintelui american Joe Biden ar fi decis să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina chiar înainte de vizită oficială în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, dar Casa Alba nu a dorit să dezvăluie această informaţie publicului, relatează Financial Times, cu referire la surse oficiale. Până la o abordare mai cuprinzătoare aspra subiectului putem să ne punem întrebarea: De ce această informaţie apare în presă, dacă oficialii de la Washington chiar nu au vrut să o comunice în mod oficial?
Președintele Volodimir Zelenski a prezis, în timpul vizitei sale la Washington, că Forțele Armate ale Ucrainei vor elibera orașul Bakhmut până la sfârșitul anului, ceea ce indică deja o contradicţie între cum vede derularea contraofensivei și scepticismul Statelor Unite cu privire la înregistrarea unor reuşite semnificative de către armata ucraineană, scrie The New York Times.
Deputații Dumei de Stat au prezentat parlamentului, spre examinare, un nou set de amendamente la legislația penală în vigoare în Rusia. Dacă vor fi adoptate, modificările propuse vor extinde domeniul de aplicare al legilor împotriva „discreditării” Armatei ruse și răspândirii „știrilor false” despre Ministerul Apărării și operațiile militare desfășurate de acesta.
Cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar, a fost lovit în timpul unei reuniuni la care participau mai mulţi comandanţi militari. Acest atac a fost rezultatul unei operațiuni reușite a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.
Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.
Forțele Armate Ucrainene au un „plan foarte cuprinzător”, a declarat președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a promis că militarii ucraineni vor elibera orașul Bakhmut și alte două orașe cheie ucrainene de sub ocupația rusă. Acest lucru a fost declarat într-o conversație cu un grup restrâns de jurnaliști americani, au relatat CNN și USA Today.
Sediul Flotei ruse din Marea Neagră a fost atacat cu succes de rachete de croazieră ucrainene. Atacul a fost raportat ieri de presă locală. În jurul orei 13:00, pe 22 septembrie, sediul Marinei ruse din Sevastopol a fost lovit de o rachetă, în urma atacului clădirea a fost grav avariată. Azi, mass-media ucraineană a publicat primele imagini realizat de martori oculari care se aflau la câteva sute de metrii de sediul Flotei ruse din Marea Neagră
În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.