Iranul vrea să-și crească arsenalul și extinde rapid două facilități în care produce rachete balistice. Proiectele vizează și producția de drone
Iranul își extinde semnificativ unitățile de producție de rachete balistice la două unități de lângă Teheran, relatează Reuters, care a analizat imagini din satelit de la Planet Labs și a discutat cu doi cercetători americani și trei oficiali iranieni.
Imaginile din martie ale bazei militare Modarres și imaginile din aprilie ale complexului de rachete Khojir arată peste 30 de clădiri noi la ambele unități de lângă Teheran.
Potrivit Reuters, acestea arată că multe structuri sunt înconjurate de terasamente mari de pământ. „Asemenea lucrări de terasamente sunt folosite în jurul fabricilor de rachete pentru a preveni o explozie dintr-o clădire să detoneze materiale foarte inflamabile în structurile din apropiere”, a declarat Jeffrey Lewis de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, California.
El a analizat imaginile în colaborare cu Decker Eveleth de la think tank-ul american CNA. Potrivit acestora, extinderea lucrărilor în Khodzir a început în august anul trecut și în Modarres în octombrie.
Extinderea producției a fost precedată de un acord din octombrie 2022 prin care Iranul a fost de acord să furnizeze Rusiei rachete, pe care dorește să le folosească în campania sa militară din Ucraina. Potrivit oficialilor americani, Teheranul furnizează și rachete rebelilor Houthi yemeniți și miliției șiite libaneze Hezbollah.
Trei oficiali iranieni, care nu au vrut să fie numiți pentru că nu erau autorizați să vorbească cu presa, potrivit Reuters, au confirmat că cele două instalații au fost extinse pentru a crește producția de rachete balistice convenționale.
De asemenea, proiectul de extindere va face posibilă creșterea producției de drone. Potrivit uneia dintre surse, Iranul intenționează să vândă și aceste drone și piese Rusiei, Houthi și Hezbollah, dar Teheranul neagă oficial acest lucru.
Arsenalul de rachete al Iranului este deja cel mai mare din Orientul Mijlociu. Se estimează că Republica Islamică are peste 3.000 de rachete, inclusiv modele concepute pentru a transporta focoase convenționale și nucleare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News