Italia îşi întăreşte securitatea cibernetică în faţa ameninţării reprezentate de Rusia
Italia va avea o agenţie guvernamentală specializată în securitate cibernetică pentru a lupta împotriva înmulţirii atacurilor informatice şi pentru a putea face faţă în special ameninţării reprezentate de Rusia, relatează AFP.
Decizia de a crea această agenţie, care va fi subordonată direct premierului şi care, conform media, va avea la început 300 de angajaţi, a fost luată în cadrul unui consiliu de miniştri desfăşurat joi seară, transmite Agerpres.
Necesitatea de a întări securitatea cibernetică la nivel european şi naţional, în special în faţa Rusiei, a fost subliniată de premierul Mario Draghi la un summit la 25 mai la Bruxelles.
"Trebuie să ne întărim, în special în domeniul securităţii cibernetice, noi toţi, la nivel naţional şi la nivelul UE (...), deoarece nivelul interferenţelor (ruse) în materie de spionaj şi de manipulare pe internet a devenit cu adevărat alarmant", a spus el.
Crearea acestui nou organism, intitulat Agenţia pentru Securitatea Cibernetică Naţională (ACN), a survenit chiar în ziua unei discuţii telefonice între Mario Draghi şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unui summit al Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc luni la Bruxelles.
În cadrul discuţiei a fost abordată în special "cooperarea între NATO şi UE", conform preşedinţiei Consiliului.
ACN va avea ca misiuni principale "protejarea intereselor naţionale şi rezistenţa serviciilor şi funcţiilor esenţiale ale statului în faţa ameninţărilor cibernetice", "întărirea securităţii sistemelor de informaţii şi de comunicare" şi "dezvoltarea de competenţe industriale, tehnologice şi ştiinţifice" în acest domeniu.
Lansarea acestei agenţii survine în contextul în care Draghi, instalat la putere în februarie, încearcă să reorganizeze serviciile de informaţii italiene. Luna trecută, el a numit la conducerea serviciilor secrete o diplomată de carieră, Elisabetta Belloni, prima femeie care ocupă acest post sensibil.
Relaţiile cu Rusia sunt tensionate în mod special de când un ofiţer al marinei italiene a fost arestat la sfârşitul lunii martie pentru spionaj, fiind prins în flagrant delict în compania unui ofiţer rus căruia îi transfera documente "clasificate".
Cazul a dus la expulzarea a doi funcţionari ruşi, gest la care Moscova a răspuns cu expulzarea unui diplomat italian.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News