Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manualul amenințărilor cibernetice – Thales 2022. Tot ce trebuie să știți despre noul val de amenințări invizibile
02 iun, 12:33
Pandemia a creat noi vulnerabilități din cauza creșterii numărului de persoane care lucrează la distanță, a utilizării din ce în ce mai mari a rețelelor de date și a digitalizării aproape a fiecărui sector al economiei. Între 2020 și 2021, în Europa, acest lucru a dus la o creștere fără precedent, de 37,7%, a numărului de atacuri cibernetice, potrivit Agenției pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franța (ANSSI).

Dezvoltarea unor bune practici de "igienă cibernetică" și o mai bună cunoaștere și înțelegere a atacurilor cibernetice sunt singurele modalități de a obține un răspuns eficient la amenințările cibernetice. Parte a acestui efort, divizia CTI (Cyber Threat Intelligence) a Thales colectează, analizează, filtrează și corelează date despre fiecare tip de atac, despre hackerii din spatele acestora și despre tehnicile, tacticile și procedurile pe care le folosesc. Totul pentru a spori capacitatea organizațiilor de a detecta și a face față atacurilor cibernetice.

Divizia CTI a Thales a publicat ediția 2022 a raportului Thales Cyberthreat Handbook, cu detalii despre amploarea acestor atacuri și despre modul în care sunt organizate grupurile de hackeri.

Manualul Amenințărilor Cibernetice realizat de Thales (Thales Cyberthreat Handbook), ediția 2022, a fost publicat online și este actualizat continuu. În ultimii cinci ani, experții diviziei CTI a Thales au analizat peste 20.000 de atacuri în nouă zone geografice și 16 domenii de activitate. Aceste atacuri cibernetice indică un nivel impresionant de organizare în cadrul comunității de hackeri, precum și apariția unor noi tipuri de amenințări avansate și a unor noi relații hibride între sectorul public și operatorii privați, potrivit unui comunicat al Thales, emis către DefenseRomania.

 

G Ad:

O mai bună organizare și specializare a hackerilor

 

Pentru a-și extinde activitățile și pentru a-și spori profitabilitatea, grupurile de hackeri și-au organizat și structurat treptat operațiunile în același mod ca și întreprinderile mici și mijlocii. Noile lor organizații includ departamente de cercetare și dezvoltare pentru o mai bună eficiență a atacurilor cibernetice și pentru a dezvolta în mod constant noi tehnici și profiluri de atac. De asemenea, dispun de departamente de resurse umane pentru a recruta noi hackeri și de departamente juridice pentru a negocia acorduri financiare cu victimele atacurilor.

Potrivit Manualului Amenințărilor Cibernetice (2022), numărul tot mai mare de organizații care sunt de acord să plătească o răscumpărare pentru a-și recupera datele după un atac sugerează că aceste departamente juridice joacă un rol crucial. În 2021, 32% dintre organizațiile vizate de un atac cibernetic au fost de acord să plătească o răscumpărare hackerilor, față de 26% în 2020. Un grup de hackeri a reușit chiar să extorcheze 180 de milioane de euro de la victimele unui singur atac cibernetic.

Pentru a-și monetiza atacurile cât mai profitabil, numeroși hackeri efectuează analize cost-beneficiu pentru a identifica industriile și țările care sunt cele mai deschise la digitalizarea modelelor de afaceri. Manualul Amenințărilor Cibernetice 2022 arată că 72% dintre cele 20.000 de atacuri analizate au vizat sectorul apărării și administrațiile publice, iar 62% au vizat sectorul telecomunicațiilor. În America de Nord au avut loc 72% dintre atacurile cibernetice, iar în Europa 66%.

 

Un număr tot mai mare de atacuri cibernetice "latente" sponsorizate de state

 

Manualul Amenințărilor Cibernetice 2022 raportează, de asemenea, o creștere în ultimii cinci ani a numărului de atacuri sponsorizate de state, în special în legătură cu utilizarea tot mai frecventă a programelor malware "latente". În acest tip de atac, hackerii instalează un virus în sistemul informatic al organizației pentru a avea acces la date și, ulterior, pot desfășura operațiuni de spionaj pe termen lung, care sunt mai periculoase prin definiție.

Malware-ul latent poate rămâne nedetectat în sistemele unei organizații pentru o perioadă cuprinsă între doi ani și mai mult de un deceniu. Acest tip de atac devine din ce în ce mai răspândit pe măsură ce companiile private colaborează mai strâns cu agențiile guvernamentale pentru a contracara amenințările cibernetice și pe măsură ce hackerii devin mai bine organizați. În prezent, din ce în ce mai multe guverne își externalizează activitatea cibernetică.

 

Thales și securitatea cibernetică

 

Thales deservește 130 de clienți importanți din întreaga lume, inclusiv guverne, furnizori de infrastructură națională critică și administrații publice. Grupul asigură securitatea cibernetică pentru 19 dintre cele mai mari 20 de bănci din lume, 9 dintre cei 10 giganți ai internetului, precum și pentru mii de întreprinderi de toate dimensiunile.

Propunerea Thales se bazează pe trei mari familii de produse:

- Cybels, o platformă completă de servicii de securitate cibernetică, inclusiv evaluarea riscurilor, formarea și simularea, precum și detectarea și răspunsul la atacuri cibernetice.

- Produse Suverane, inclusiv elemente de criptare și senzori pentru protejarea sistemelor critice de informații. 

- O platformă digitală pentru protecția datelor, securitate și controlul accesului în cloud. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Pagina de facebook a Ministerului bulgar al Apărării a fost atacată de hackeri
Atacul cibernetic de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentului, comis de hacker ruși și chinezi
România, pe locul 8 în Europa ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile
Codruț Săvulescu: Inteligența artificială nu va depăși inteligența umană
Război hibrid împotriva Ucrainei | Sistemul web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, ţinta hackerilor ruşi
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării
În 2021, atacurile cibernetice vor fi mai bine țintite. Previziuni in domeniul securității cibernetice
Acuzată de legături cu Armata Chinei, compania Xiaomi a depus o plângere împotriva Pentagonului
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an
O nouă metodă de atac, identificată la nivel european, se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală al utilizatorilor de telefonie mobilă
Rusia și Iranul au semnat un acord de cooperare în domeniul cibernetic
Nexium Defense Cloud: Norul de deasupra NATO va fi furnizat de Thales
NATO a inaugurat Capabilitatea de răspuns la incidente cibernetice din cadrul armatei moldovenești
România, pas important pentru operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE, într-un termen „foarte scurt”
Hackerii SolarWinds conectați la instrumente de spionaj din Rusia, concluzia Kaspersky
Unitatea armatei franceze specializată în lupta informatică, destinată doar pentru conflictele "de la stat la stat"
Războiul cibernetic: Furtunile Solare
Rusia respinge acuzele cu privire la atacurile cibernetice asupra guvernului american
Agenții și departamente guvernamentale din SUA au fost vizate de hakeri
Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
Furt masiv de date din domeniul apărării la grupul italian Leonardo
Canada, vizată de ameninţări cibernetice din partea Chinei şi Rusiei
Hackeri ruşi şi nord-coreeni au luat la ţintă producători de vaccinuri împotriva COVID-19
Viitorul incert al domeniului cibernetic: tehnologiile radicale și abordările negativiste trebuie depășite
Alegeri SUA | Americanii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot? FBI examinează o serie de apeluri telefonice
Huawei a reclamat România şi Polonia la Comisia Europeană din cauza excluderii din rețeaua 5G
Zeci de site-uri franceze afişează mesaje de propagandă islamistă după o serie de atacuri informatice

Ştiri Recomandate

Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre
Avioane F-35 pentru Grecia | Atena va înainta o cerere oficială către Washington pentru aeronave de generaţia a V-a
Secretarul general al NATO: Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare
Înfrângere majoră pentru Rusia. Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. Moscova confirmă, dar vine cu o altă explicație
Franța a primit primul lot de rachete modernizate MICA pentru Rafale și Mirage 2000. Din 2026 MBDA livrează noua generație de rachete aer-aer
Marina SUA a încetinit comenzile pentru F-35. Deficitul de avioane de luptă al marinei americane se poate prelungi până în 2031
Rusia a distrus în Ucraina un depozit cu 40 de tone de cereale. Concomitent prima navă cu cereale, sub protecția forțelor ruse, a plecat spre „țările prietene”
Turcia nu va fi reprimită în programul F-35, dar primeşte unele asigurări că SUA sprijină vânzarea de avioane F-16
Ucraina a distrus un sistem rusesc Panțîr-S1 pe Insula Șerpilor. Armata anunță că operațiunile pentru eliberarea insulei continuă
După ce SUA au anunțat încă două escadrile de F-35 în Europa, un expert rus crede că Rusia trebuie să desfășoare arme nucleare tactice
Acțiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% după ce acționarii au decis să nu plătească dividendele pentru 2021
Marea Britanie crește masiv sprijinul militar acordat Ucrainei. Londra deblochează un pachet de peste 1 miliard de euro
NATO a aprobat noul concept strategic: Rusia, considerată o ameninţare şi China o provocare
Rusia arată că își continua programul de inzestrare militară. Flota rusă din Marea Baltică va primi în dotare nava purtătoare de rachete Grad
SUA va prelua prin rotație comanda grupului de luptă naval SNMG 2 al NATO
Armata SUA a ales tancul Griffin II. Propunerea GDLS a fost declarata câştigătoarea programului militar Mobile Protected Firepower (MPF)
Podul de peste râul Irpin de lângă Kiev a fost distrus după ce a fost lovit de un fulger
Siria a recunoscut independența așa-ziselor republici Doneţk şi Lugansk. Ucraina rupe relațiile diplomatice cu regimul Assad
Imagini prin satelit arată faptul că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad
Iohannis: Suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România
Suedia şi Finlanda au fost invitate să adere la NATO
Iohannis, despre Forțele Navale Române: Facem tot ce putem la nivel de dotare. Marea Neagră va fi declarată zonă de interes strategic
SUA spulberă și ultima speranță a Turciei de a primi F-35. Riscul ca Rusia să aibă acces la date secrete ale programului e uriaș
Regatul Unit și Norvegia au convenit să transfere către Ucraina mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270
Ucraina va primi alte şase obuziere Pzh2000 din Germania și Olanda
România vrea o prezență de 10.000 militari NATO pe teritoriul ei
Polonia, un exemplu de urmat pentru România. Fregate moderne britanice Arrowhead 140 și încă trei nave autohtone Kormoran II comandate
Rusia susține într-un material video că a utilizat noile sisteme de război electronic Krasukha-S4 împotriva avioanelor și dronelor Ucrainei
Turcia nu a cerut concesii SUA pentru a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Invitațiile oficiale vor fi înmânate azi
Schimbare majoră în politica germană. Germania e în curs de a construi cea mai mare armată convențională din Europa
Moment istoric: Turcia a renunțat la veto și va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO
E oficial. Slovacia va achiziționa mașini de luptă pentru infanterie CV90. Contractul prevede 152 IFV-uri și se ridică la 1.6 miliarde de euro
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro