Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marina SUA a încetinit comenzile pentru F-35. Deficitul de avioane de luptă al marinei americane se poate prelungi până în 2031
30 iun 2022, 10:03
Forțele Navale ale SUA vor comanda mai puține avioane F-35C în anul fiscal 2023 – doar nouă, decât ar putea produce compania Lockheed Martin – maxim 30. Oficialii speră să folosească diferența de bani pentru alte priorități. Anterior, anunțaseră că intenționează să achiziționeze 20 de astfel de aeronave.
F-35C, sursă foto: Lockheed Martin

Deși conducerea de vârf a Marinei americane le-a spus parlamentarilor că problemele legate de COVID, inclusiv penuria în lanțul de aprovizionare, au determinat decizia de a solicita mai puține avioane F-35C Joint Strike Fighters în bugetul de anul viitor, aceasta este doar jumătate din poveste, potrivit unui articol publicat, marți, de Defense News.

În februarie, Forțele Navale (Marina) americane intenționau să achiziționeze cât mai multe avioane pe an, astfel încât să rezolve problema deficitului până în anul 2025.

 

Mixt între F/A-18 Super Hornet și F-35C pentru Marina SUA?

 

G Ad:

Șeful Forțelor Aeriene Navale, viceamiralul Kenneth Whitesell, a declarat, în februarie, pentru Defense News că inventarul de aeronave de luptă – combinația dintre a patra generație (F/A-18E-F Super Hornet) și a cincea generație (F-35C) – ar putea atinge dimensiunea necesară până în 2025.

Dar șapte săptămâni mai târziu, Marina, prin solicitarea a doar nouă F-35 în propunerea pentru FY23 (anul fiscal 2023) și a câte 15 pe an pentru următorii cinci ani, poate prelungi deficitul de aeronave de luptă până în 2031.

La sfârșitul lunii martie, contraamiralul John Gumbleton, secretarul adjunct al Marinei pentru buget, a declarat reporterilor că cererea mai mică pentru F-35C - nouă, în comparație cu 15 finanțate în actualul FY22, reflectă o limită superioară așteptată și strânsă.

„Faptul că am renunțat la cererea noastră de F-35 a fost mai mult despre echilibru decât orice altceva – era vorba despre echilibrarea unui portofoliu de construcții de nave, portofoliu de aviație, arme, cercetare și dezvoltare etc. Cred că ne-ar fi plăcut să avem mai multe F-35, dar acesta este echilibrul pe care îl putem obține”, a sp0us el.

Purtătoarea de cuvânt a Forțelor Navale, Cmdr. Courtney Hillson, confirmă recucerea cererii de F-35 și faptul că deficitul general de aeronave de luptă va fi acoperit în totalitate până în 2031.

Ea declarat pentru Defense News că, „în dezvoltarea bugetului pentru FY23 și în echilibrarea priorităților, Marina a stabilit că ar putea gestiona deficitul de luptători pentru o perioadă mai lungă de timp, având în vedere starea tehnică a flotei de avioane de luptă. Acest lucru a determinat decizii programatice în bugetul exercițiului financiar 23. […] Ca urmare, inventarul actual de luptători de atac ai Marinei SUA este cel mai sănătos din ultimii 20 de ani. Marina s-a angajat să reducă decalajul până în 2031”, a spus purtătoarea de cuvânt.

 

Industria nu și-a revenit complet după pandemie

 

Șefii de la Forțele Navale invocă faptul că industria nu și-a revenit încă după pandemie și nu poate asigura cererea mare de aeronave.

Secretarul Marinei, Carlos Del Toro, și șeful Operațiilor Navale (CNO), amiralul Mike Gilday, au evidențiat problemele legate de COVID și de lanțul de aprovizionare ca motiv pentru a solicita doar nouă F-35C în cererea FY23, în timpul audierilor multiple din această primăvară – luna mai.

Astfel, Carlos Del Toro consideră că industria nu poate asigura un ritm mare de livrare a F-35. „Pentru mine, este o preocupare semnificativă și, pur și simplu, nu cred că ar trebui să facem acele investiții dacă  nu putem ține pasul cu livrarea acelor aeronave către Marină. Probabil, că există utilizări mai bune pentru acești [bani] pe termen scurt, până când își pot reveni din problemele lanțului de aprovizionare și vor începe să le livreze [F-35] într-un ritm mai rapid.”

La rândul său, CNO Gilday le-a spus parlamentarilor că Marina ar fi solicitat 100 de aeronave pe o perioadă de cinci ani, echivalentul a 20 pe an, [totuși mai puțin decât capacitatea maximă potrivit Defense News] – dacă nu ar fi fost problemele lanțului de aprovizionare.

 

Propunerea de reducere a cererii de F-35 este, până acum, susținută în Congresul american

 

2. Avioane am... (avioane-f-35c_50059900.jpg)

Avioane americane de luptă F-35C, foto: Lockheed Martin

Deocamdată, Comisia pentru Servicii Armate a Camerei, Comisia pentru Servicii Armate a Senatului și Comisia pentru Alocații a Camerei par să susțină cererea de referință a Forțelor Navale și a Infanteriei Marine pentru nouă, respectiv patru F-35C și nu au introdus finanțare pentru aeronavele suplimentare solicitate (Forțele Navale ceruseră încă șase F-35, iar Infanteria Marină încă trei) în lista de priorități nefinanțate, potrivit Defense News.

Totuși, doi purtători de cuvânt ai Marinei (Forțele Navale) și chiar CNO Gilday recunosc indirect unele dintre adevăratele cauze al reducerii cererii de F-35: (1) sunt alte nevoi mai urgente; (2) aeronavele de luptă actuale sunt la un nivel foarte ridicat de pregătire și nu necesită o schimbare urgentă.

Purtătoarea de cuvânt, Cmdr. Courtney Hillson, a declarat pentru Defense News că „reducerea achizițiilor pentru F-35C în bugetul FY23 au permis investiții în alte priorități ale Marinei”.

Hillson a mai precizat că succesul în creșterea capacității de luptă a avioanelor din inventarul actual, a făcut ca acest compromis [cerere mai mică de F-35] să fie mai ușor de acceptat de către Marină.

În plus, ea a confirmat capacitatea ridicată de producție a companiei Lockheed Martin, care poate susține livrări de până la 30 de avioane F-35C pe an pentru Forțele Navale și Infanteria Marină. Dar Forțele Navale au cerut doar nouă în FY23 și câte 15 pe an în restul proiecției de cheltuieli pe următorii  cinci ani.

CNO Gilday și alți lideri au menționat anterior investiții în rachete antinavă, arme hipersonice și multe altele care au fost finanțate în buget prin tăierea altor programe de achiziții sau luarea deciziilor de retragere anticipată a navelor, potrivit Defense News.

Un alt purtător de cuvânt, Lt. Katie Diener, a vorbit și ea de prioritizare, precizând că „Marina echilibrează prioritățile noastre într-un mediu fiscal solicitant, maximizând în același timp mixul nostru de luptă din a 5-a generație”.

Există și un interes în continuarea dotării pe o perioadă mai mare cu avioane de luptă F-18 Super Hornet (valorificarea la maximum posibil a resursei lor de zbor), ceea ce explică într-o anumită măsură ponderarea dotării cu F-35.

Într-un interviu din 15 februarie, comandantul forțelor aeriene navale, viceamiralul Kenneth Whitesell, a declarat pentru Defense News că Marina urmărea 341 de avioane Super Hornet gata de luptă, dar a crescut obiectivul la 360. Serviciul a atins de multe ori obiectivul de 360 și a fost adesea în intervalul 350, deși numărul exact se schimbă zi de zi.

 

Prea multe Super Hornet implicate în programul de modificare a duratei de viață

 

Whitesell a spus că prea multe avioane Super Hornet sunt implicate în programul de modificare a duratei de viață (SLM), care adaugă aproximativ 4.000 de ore de zbor fiecărui avion și le face un upgrade la o configurație de capacitate Block III. Linia SLM a Boeing are în prezent un timp de executie de aproximativ 18 luni, a spus Whitesell, ceea ce înseamnă că un număr mai mare de Super Hornet sunt introduse în program decât și-ar dori el să vadă, ceea ce face mai dificil să se ajungă la 360 de avioane capabile de misiune cu restul inventarului. Scăderea timpului de execuție ar crește aproape sigur ratele pentru avioanele capabile de misiune ale Marinei, a adăugat Whitesell.

CNO Gilday le-a spus congresmenilor că Boeing are în prezent un timp de execuție de aproximativ 18 luni pentru fiecare avion care intră în program [SLM], dar care va fi scurtat la aproximativ 15 luni până în 2023 și apoi la 12 luni până în 2024 - 2025. Cu cât acest timp de răspuns scade mai repede, a declarat Gilday, cu atât mai repede ar putea începe să se închidă deficitul de luptători.

Comentariul autorului: Posibil, ca restul de aeronave F-35 să meargă către Forțele Aeriene, care ar avea mai multă nevoie de ele.

Schimbarea de abordare, în ceea ce privește dotarea cu aeronave F-35 a Forțelor Navale americane, este una destul de abruptă, atât ca timp (în doar șapte săptămâni, de la jumătatea lui februarie până la finalul lui martie) cât și ca număr (doar nouă în loc de, probabil, 20).

Doar un eveniment de mare magnitudine și oarecum neprevăzut (cu o probabilitate foarte mică de producere) putea să schimbe o planificare făcută, în linii mari, cu ani înainte, chiar dacă a fost afectată într-o măsură de pandemia de COVID-19.

Un astfel de eveniment, care să întrunească cele două cerințe, este cu siguranță invadarea Ucrainei de către Rusia.

Unul din motivele adevărate expuse de planificatorii militari americani, care a stat la baza regândirii strategiei de dotare cu F-35 este, desigur, cum s-a enunțat - apariția altor priorități. Este totuși interesant că F-35, care are o capacitate extraordinară de descurajare, nu a fost considerat o prioritate de către Forțele Navale ale SUA.

Desigur, planificatorii militari americani sunt cei mai în măsură să spună de ce F-35 nu este o prioritate la nivelul Marinei, noi ceilalți putând doar specula. Astfel, ar fi posibil, ca pentru teatrul european de acțiuni militare, Forțele Aeriene să fie deosebit de importante și, diferența de F-35 să meargă spre Aviația americană sau spre aliații europeni, iar Lockheed Martin să producă, de fapt, aeronave F-35 la scară completă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Submarinul de atac INS Kalvari, din clasa Scorpene, construit de francezi pentru Marina Indiei. Sursă foto: Forțele Navale Indiene
EXCLUSIV
Vasile Dîncu: Am semnat o scrisoare de intenție pentru achiziţionarea de submarine franceze Scorpene
Rusia anunță construcția a încă 4 submarine nucleare. Clasele Borey și Yasen vor fi suplimentate cu câte două unități
Noua rachetă stealth Ice Breaker de generația a V-a va putea fi integrată inclusiv pe F-16. Concurent serios pentru JSM al F-35
Obiectivul spionajului militar chinez e software-ul F-35. Expert american: În caz de război chinezii ar dori să țină la sol avioanele F-35 ale SUA
Ce sisteme portabile antiaeriene ar putea cumpăra România. Înzestrarea Armatei cu MANPADS aduce o competiție acerbă
Pas major spre echiparea unui avion de luptă cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene. SUA testează o armă laser compactă
Lansatoarele M270 devin și mai letale. SUA au livrat în premieră versiunea M270A2 care va putea lovi ținte la 500 km distanță
Bayraktar la un nou nivel: Turcii au efectuat un „Elephant Walk” cu noile drone grele de atac Akinci (Video)
Ucraina va primi întreaga flotă de avioane MiG-29 a Slovaciei. Informaţii neconfirmate oficial sugerează că Bulgaria a oferit şi ea avioane Su-25
Epopeea transferului celor 30 de sisteme Gepard către Ucraina e la sfârşit. Germania a găsit în nordul Europei muniţia de care ducea lipsă
Versiunile SEPv2/SEPv3 ale tancului american Abrams vor dispune de sisteme active de protecție TROPHY. Livrarea se va face până în 2027
Luptă contra cronometru: Francezii ridică în timp record o bază militară - oraș la Cincu. Proiect comun între România și Franța
Grup de congresmeni americani, dispus să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Ankara, dacă Forţele Aeriene Turce mai încalcă spaţiul aerian al Greciei
După terminalul militar de pe Otopeni, Leviatan Design proiectează unul civil la Caransebeș. Aeroportul ar putea avea și centru de testare al dronelor
Simultec Măgurele va exporta către o țară din Asia simulatoare pentru elicoptere Blackhawk S-70i și Bell 412EP
Germania este dispusă să livreze arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina
Damen a lansat la apă prima navă de patrulare de tip FCS 4008 PATROL pentru Poliția de Frontieră Română (VIDEO/FOTO)
Armata română dispune de camere moderne de termoviziune Sophie. Thales a prezentat funcția revoluționară VisionLoc
Rușii au folosit în Ucraina, pentru prima dată, complexele electromagnetice “Stupor” împotriva dronelor
Industria poloneză de apărare efectuează primele teste de acceptare cu vehiculul blindat Borsuk. Primul client, Forțele Armate Poloneze
Armata română se antrenează pentru lupta urbană într-un poligon de ultimă generație. Podaru (Leviatan Design): Un proiect în premieră după 1989
În ultimii 20 de ani, Rusia a exportat aproximativ 700 de avioane de vânătoare de tip Su-27 și Su-30
Polonia primește primul lot de 140 de vehicule blindate americane Cougar MRAP
Israelul a început producţia de serie a transportorului blindat Eitan 8x8
UAV Watchkeeper X în dotarea Armatei britanice. Sursă foto: Royal Army
EXCLUSIV
De ce a anulat România licitația pentru drone în plin război la Marea Neagră. O poveste bizară cu accente românești
Rusia demonstrează că de la proiecte și machete de portavioane până la construcția navelor e un drum lung
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
România a reînceput producția de proiectile pentru piesele de artilerie de 152 mm ale Ucrainei. Cursă între ruși și ucraineni pentru muniție
De la începutul agresiunii militare ruse, Ucraina a primit din Turcia în total 50 de drone Bayraktar TB2
EXCLUSIV
Industria din România, modele de succes. Echipa Leviatan Design, în studiourile DefenseRomania
După ce a lansat în România noua rachetă antitanc SPIKE ER, elicopterul H145M a fost prezentat în Franța. Airbus așteaptă programul României

Ştiri Recomandate

SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare de la Zaporijie
SUA schimbă portavioanele în Marea Mediterană: Harry S. Truman va fi înlocuit de George H.W. Bush
Rachetele antiradar americane AGM-88, o altă capabilitate semnificativă în sprijinul Ucrainei
Cel mai mare inamic al armatei ruse rămâne corupţia. Unele tancuri ruseşti au primit elemente de blindaj reactiv doar pe hârtie
Rusia încearcă din nou să recurgă la „terorismul nuclear”? Mai mulţi mercenari ruşi ai Wagner Group controlează acum centrala nucleară din Zaporojie
Ministrul britanic al apărării: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina
Probleme pentru Bulgaria: Cu avioanele MiG-29 tot mai degradate și F-16 Viper abia din 2025, bulgarii negociază preluarea unui leasing
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
Zeci de avioane ruse făcute scrum în câteva minute. Au apărut primele imagini cu avioanele distruse la baza din Crimeea
Atac masiv al Rusiei în estul Ucrainei. Forțele de ocupație încearcă să-și consolideze controlul total în Donbas unde se dau lupte grele
Marea Britanie şi Danemarca îşi suplimentează ajutorul în bani şi arme furnizat Ucrainei. Britanicii vor dona rachete de precizie ghidate M31A1
F-16, sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
F-16 americane pentru Ucraina? Ion Petrescu: Pregătirea piloților ucraineni se va face, dar SUA nu se vor grăbi să transfere avioanele
Armata română a efectuat trageri cu HIMARS în timpul instrucției (Foto). „Misterul” coloanei de HIMARS de pe șosele a fost elucidat
Balcanii, pe un butoi de pulbere. Kosovo nu cedează și e pregătită să se apere, în timp ce Serbia acuză Priștina că vrea să genereze un război
Iranul a complotat asasinarea lui John Bolton, consilier de securitate al lui Trump, ca act de răzbunare după lichidarea lui Soleimani
''Academia Abrams'' din Polonia | Militarii polonezi au început cursurile de pregătire pentru operarea tancurilor M1A2 Abrams SEPv3
Ucraina anunță că e vital să termine faza activă a războiului cu Rusia până la venirea iernii
Forțele de gherilă ucrainene din Herson: Scopul nostru este să le facem ocupanților ruși viața insuportabilă
Președintele fugar Ashraf Ghani spune că SUA sunt vinovate de căderea Afganistanului anul trecut
Americanii au identificat și interceptat două avioane de cercetare rusești în apropiere de Alaska
Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka | Forţele pentru Operaţii Speciale şi mai mulţi partizani ucraineni s-ar afla în spatele atacurilor
Un elicopter rusesc Mi-8 a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei
Foto: Captură video @Edy Tapu @Facebook
EXCLUSIV
Noile variante de Piranha V, inclusiv cu mortier, pe străzile din București (Video). Blindatele sunt în teste urmând livrările către Armata română
Revitalizarea industriei de apărare: După 7 ani a fost aprobat în Guvernul Planul de Restructurare al ROMAERO
Pentru a continua agresiunea militară împotriva Ucrainei, Rusia a creat un nou corp de armată
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Rusia modernizează vedetele de patrulare Raptor după experiența războiului cu Ucraina. Protecția și armamentul - principalele ținte
Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. România, printre cele mai afectate țări de norul radioactiv în caz de catastrofă
Rușii răspund nervos distrugerii bazei din Crimeea. Un atac de noapte, cu sisteme Grad, ucide 11 civili ucraineni în Dnepropetrovsk
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Turcia e optimistă și încă speră că va achiziționa cele 40 de F-16. O delegație turcă e așteptată în SUA pentru negocieri
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro