Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Oficialul român a salutat în discuțiile cu omologul său coreean desemnarea gigantului Hanwha ca marele câștigător în programul obuzierelor autopropulsate de 155 mm.
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
Totodată, potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, „agenda discuțiilor bilaterale a vizat aspecte privind situația de securitate internațională și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării între România și Republica Coreea, pe fondul semnării de către cei doi miniștri a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, în luna aprilie a.c., la Seoul”.
În cadrul discuțiilor, ministrul român al apărării a prezentat în mod succint principalele amenințări și riscuri din regiunile Mării Negre și Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, oficialul român a reliefat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în privința asigurării tranzitului cerealelor ucrainene către piața globală, precum și eforturile țării noastre pentru implementarea măsurilor Aliate în regiune.
„Profilarea Mării Negre ca un spațiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral”, a subliniat ministrul Tîlvăr.
Ministrul Tîlvăr a salutat înzestrarea României cu obuziere autopropulsate de 155 mm K9 „Tunetul” care vor fi produse de Hanwha în colaborare cu industria de apărare din România
Obuzier K9 Thunder (Tunet) de 155 mm. Photo source: DefenseRomania
Pe palierul cooperării bilaterale, Angel Tîlvăr a subliniat deschiderea părții române pentru identificarea unor proiecte concrete de cooperare care să aducă valoare adăugată ambelor state și care să contribuie la consolidarea relației bilaterale, menționând că relațiile de cooperare dintre România și Republica Coreea pe palierul industriei de apărare poate fi un bun exemplu de replicat și în alte domenii ale apărării.
Oficialul român a salutat, de asemenea, desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice.
În final, oficialul român a exprimat disponibilitatea pentru continuarea dialogului politico-militar, inclusiv la nivel de experți în vederea identificării unor proiecte concrete ce pot fi dezvoltate în viitor, în cadrul asigurat de acordul de cooperare în domeniul apărării.
Programul oficial al ministrului sud-coreean a inclus întrevederi oficiale cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, senatorul Nicoleta Pauliuc, și consilierul prezidențial și șef al Departamentului Securității Naționale, Ion Oprișor.
Achiziția României de obuziere de ultimă generație K9 „Tunetul” - varianta românească
Obuzier de 155 mm sud-coreean K9 Thunder. Foto: Asian Defence Journal
În aceste zile Ministerul Apărării pune la punct ultimele detalii înainte de semnarea acordului cu câștigătorul în competiția pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere autopropulsate de 155 mm.
Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).
De precizat că la finalul lunii aprilie DefenseRomania a participat la invitația Hanwha la o întrevedere cu oficialii coreeni la Seul, unde au fost prezentate obuzierele K9 Tunetul - varianta românească și mașina de luptă Redback, un alt produs de ultimă generație al Hanwha.
În cadrul întrevederii cei de la Hanwha Aerospace au reiterat intenția părții coreene de a transforma România într-un hub industrial în Europa iar obuzierele K9 Thunder și mașinile de luptă Redback reprezintă punctul de plecare pentru atingerea acestui deziderat.
Ce înseamnă mai exact hubul industrial? Compania coreeană intenționează să coopereze cu industria românească de apărare prin eforturi de localizare, care includ producția locală, locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unei facilități MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul).
CITEȘTE ȘI: Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News