NATO ia în considerare să treacă pe armament eco. Tancurile și navele de luptă trebuie să polueze mai puţin
NATO ar trebui să anaizeze modul în care îşi poate alimenta tancurile, avioanele şi navele de luptă cu energie alternativă, cum ar fi panourile solare, pentru a reduce emisiile de carbon, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
Reducerea dependenței de combustibilii fosili ar face, de asemenea, trupele mai puțin vulnerabile la atac, deoarece nu ar trebui să se bazeze pe liniile lungi de aprovizionare folosite pentru transportul combustibilul în prima linie, a explicat Jens Stoltenberg la un seminar online intitulat Noi idei pentru NATO 2030.
Secretarul general al NATO a sugerat că armatele ar trebui să avanseze cercetarea vehiculelor cu emisii reduse din cauza avantajelor pe care le aduc.
,,NATO ar trebui să își facă partea pentru a analiza modul în care putem reduce emisiile din operațiunile militare”, a precizat el, citat de The National News şi preluat de publicaţia Curs de Guvernare.
Emisiile de carbon provenite de la un tanc de luptă american Abrams de 60 de tone sunt estimate a fi echivalentul a 10 mașini Mercedes-Benz.
,,Știm că tancurile grele de luptă sau avioanele de luptă și navele navale consumă mult combustibil fosil și emit gaze cu efect de seră și, prin urmare, trebuie să analizăm cum putem reduce acele emisii prin combustibili alternativi, panouri solare sau alte modalități de a ne conduce misiunile”, a supus Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a spus că instalarea de panouri solare pe tancuri ar fi bună pentru mediu și ar spori, de asemenea, rezistența trupelor la operațiunile militare.
,,Știm că una dintre cele mai mari vulnerabilităţi a oricărei operațiuni militară este furnizarea de combustibili fosili de-a lungul liniilor de aprovizionare… deci, dacă putem să depindem mai puțin de asta, reducem emisiile, dar în același timp sporim eficacitatea militară”, a comentat oficialul NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat şi în trecut apeluri la sporirea eforturilor Alianţei în vederea combaterii schimbărilor climatice.
”Schimbările climatice ne ameninţă securitatea”, a scris Stoltenberg într-un articol apărut în urmă cu câteva luni în publicaţia germană ‘Welt am Sonntag’.
”De aceea. NATO trebuie să facă mai mult pentru a înţelege mai bine schimbările climatice şi pentru a le include în toate aspectele sarcinilor noastre, de la planificare militară la modul în care ne pregătim şi ne educăm forţele armate”, a continuat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News