Reducerea dependenței de combustibilii fosili ar face, de asemenea, trupele mai puțin vulnerabile la atac, deoarece nu ar trebui să se bazeze pe liniile lungi de aprovizionare folosite pentru transportul combustibilul în prima linie, a explicat Jens Stoltenberg la un seminar online intitulat Noi idei pentru NATO 2030.
Secretarul general al NATO a sugerat că armatele ar trebui să avanseze cercetarea vehiculelor cu emisii reduse din cauza avantajelor pe care le aduc.
,,NATO ar trebui să își facă partea pentru a analiza modul în care putem reduce emisiile din operațiunile militare”, a precizat el, citat de The National News şi preluat de publicaţia Curs de Guvernare.
Emisiile de carbon provenite de la un tanc de luptă american Abrams de 60 de tone sunt estimate a fi echivalentul a 10 mașini Mercedes-Benz.
,,Știm că tancurile grele de luptă sau avioanele de luptă și navele navale consumă mult combustibil fosil și emit gaze cu efect de seră și, prin urmare, trebuie să analizăm cum putem reduce acele emisii prin combustibili alternativi, panouri solare sau alte modalități de a ne conduce misiunile”, a supus Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a spus că instalarea de panouri solare pe tancuri ar fi bună pentru mediu și ar spori, de asemenea, rezistența trupelor la operațiunile militare.
,,Știm că una dintre cele mai mari vulnerabilităţi a oricărei operațiuni militară este furnizarea de combustibili fosili de-a lungul liniilor de aprovizionare… deci, dacă putem să depindem mai puțin de asta, reducem emisiile, dar în același timp sporim eficacitatea militară”, a comentat oficialul NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat şi în trecut apeluri la sporirea eforturilor Alianţei în vederea combaterii schimbărilor climatice.
”Schimbările climatice ne ameninţă securitatea”, a scris Stoltenberg într-un articol apărut în urmă cu câteva luni în publicaţia germană ‘Welt am Sonntag’.
”De aceea. NATO trebuie să facă mai mult pentru a înţelege mai bine schimbările climatice şi pentru a le include în toate aspectele sarcinilor noastre, de la planificare militară la modul în care ne pregătim şi ne educăm forţele armate”, a continuat el.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.