O nouă corvetă a fost lansată azi la apă la Galați. Dar nici această nava militară nu e destinată României
La Șantierul Naval Galați a fost lansată la apă o nouă navă militară construită în România. E vorba de o navă OPV 2600, construită în țara noastră pentru Marina Pakistanului.
Corveta PNS Tabuk, a Marinei Pakistanului, produsă de Damen la Șantierul Naval Galați din România. Sursă foto: Damen
Nava a fost construită de către cei de la Damen, fiind parte a unui contract suplimentar de înzestrare a Marinei pakistaneze.
Mai exact este vorba de nave de patrulare OPV 2600, proiectate și construite de Damen în România. Caracteristicile navelor însă le încadrează fără probleme în clasa corvetelor.
Nava lansată azi la apă la Galați e prima din două astfel de nave comandate suplimentar de către Pakistan.
Contractul a fost alocat după ce Pakistanul a achiziționat alte două corvete din clasa Yarmook în urma unui contract anterior semnat cu Damen.
Vorbim despre navele PNS Yarmook și PNS Tabuk care au fost predate deja Marinei pakistaneze în 2020 și care au fost construite de Damen tot în țara noastră la Galați.
Corveta PNS Tabuk, a Marinei Pakistanului, produsă de Damen la Șantierul Naval Galați din România. Sursă foto: Damen
Prima navă, PNS Yarmook, a fost predată Marinei Militare din Pakistan ȋn luna februarie 2020, în decurs de 2 ani de la începerea construcției. Livrarea celei de-a doua nave a marcat ȋncheierea cu succes a proiectului, suplimentat cu încă două nave.
Cele două corvete a cărei construcție a fost finalizată au un grad ridicat de adaptabilitate, capabilă să desfăşoare o mare varietate de operaţiuni ȋntr-un mediu maritim complex. Nava dispune de facilităţi de lansare a unui elicopter şi a unui UAV (Unmanned Aerial Vehicle - vehicul aerian fără pilot) şi poate lansa simultan două bărci pneumatice tip RHIB (rigid-hull inflatable boat).
La Șantierul Naval Galați, deținut de către cei de la Damen, compania a construit până în prezent peste 30 de nave militare pentru 13 forțe navale din întreaga lume, inclusiv Olanda și alte state NATO.
În ceea ce privește corvetele românești, după 4 ani de incertitudini România a anulat contractul
Gowind 2500, foto: Naval Group
Amintim că în cursul lunii trecute Ministerul Apărăii Naționale (MApN) a anunțat oficial că a anulat procedura controversatului contract „Corveta multifuncțională”.
Contractul a fost anulat după ce Asocierea formată din compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța nu au ajuns la un consens finaciar și nu au semnat contractul cu MApN preț de mai bine de patru ani.
În 2019 Asocierea a fost declarată câștigătoare. Ar fi trebuit construite la Constanța patru corvete de tip Gowind 2500.
Procedura a fost anulată, astfel încât nu se va trece la oferta următorului clasat în licitație.
Licitația a fost demarată după ce în 2016 contractul a fost inițial alocat companiei olandeze Damen Olandezii au propus României corvete Sigma 10514.
CITEȘTE ȘI: România a anulat contractul corvetelor, dar nu a abandonat achiziția. Reluăm telenovela sau sacrificăm producția navelor în România?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News