Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Păstrarea contactelor și a cooperării energetice cu Azerbaidjan sau viețile omenești? „Parlamentul european a ales moralitatea”
Evenimente
Data actualizării:
Data publicării:
Interviul exclusiv pentru Defence Romania acordat de E.S. domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România, cu privire la operațiunile militare de după războiul din Nagorno-Karabakh , reacția comunității internaționale, în special a UE, în această chestiune
Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România, în dialog cu Tudor Curtifan. Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România, în dialog cu Tudor Curtifan. Foto: DefenseRomania

Pe 5 octombrie a.c., Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a condamnat acțiunile Azerbaidjanului în Nagorno-Karabakh.

 

Cum va contribui rezoluția la soluționarea acestei crize?

 

Într-adevăr Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără precedent din punctul de vedere al durității în care este subliniat că: ”acest atac reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și a drepturilor omului și o încălcare clară și a angajamentelor pe care Azerbaidjanul și le-a asumat în negocierile mediate de UE; se reamintește că atacul a avut loc în contextul unei crize umanitare majore în Nagorno-Karabakh, ca urmare a blocării de către Azerbaidjan a coridorului Lachin în ultimele nouă luni, fiind încălcate angajamentele asumate de Baku și ordinele obligatorii din punct de vedere juridic ale Curții Internaționale de Justiție”.

Trebuie menționat, în mod special și faptul că Parlamentul European reamintește Azerbaidjanului că utilizarea unor practici coercitive pentru a îndepărta o populație civilă dintr-un teritoriu poate constitui o crimă împotriva umanității și ar putea intra sub incidența Convenției ONU pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid.

De asemenea, având în vedere că situația actuală echivalează cu o epurare etnică și sunt condamnate ferm amenințările și actele de violență comise de trupele azere împotriva populației din Nagorno-Karabakh, Parlamentul European solicită Uniunii Europene și statelor sale membre să adopte sancțiuni specifice împotriva persoanelor din guvernul azer care se fac responsabile de multiplele încălcări ale acordului de încetare a focului și încălcări ale drepturilor omului în Nagorno-Karabakh, solicitând totodată investigarea abuzurilor comise de forțele azere care ar putea constitui crime de război.

În egală măsură, P.E. solicită protejarea proprietăților acelor membri ai comunității armene care au fost forțați să plece și solicită Azerbaidjanului să elibereze și să se angajeze la o amnistie amplă grațiind toți locuitorii din Nagorno-Karabakh, care au fost arestați din 19 septembrie 2023, inclusiv foștii oficiali din regiune și toți ceilalți care au fost arestați înainte și după 19 septembrie 2023.

 

Care este în acest moment situația umanitară, ce se întâmplă cu populația din Nagorno-Karabakh care a fost supusă dislocării forțate?

 

Până la 6 octombrie a.c., din cauza acțiunilor militare ale Azerbaidjanului împotriva populației din Nagorno-Karabakh, sute de civili și-au pierdut viața sau au dispărut fără urmă. Mai bine de o sută de mii de refugiați, din nevoia de a se slava de la distrugere fizică, au fost forțați să-și părăsească locul de baștină, populat de armeni de-a lungul istoriei și să se adăpostească în Armenia, lăsându-și în urmă locuințele, toate bunurile, rămânând fără hrană și resurse minime pentru supraviețuire.

De facto, în fața întregii lumi civilizate are loc o catastrofă umanitară, care în termenii dreptului internațional poate fi definită ca epurare etnică și dislocare forțată.

 

Care este poziția oficială a României în această chestiune și ce fel de ajutor așteptați din partea autorităților române?

 

În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut în ultima vreme cu autoritățile române, dar și cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost mereu evocată îngrijorarea pentru soarta patrimoniului istoric, cultural și religios armean, care a ajuns acum sub controlul Azerbaidjanului. Fiind o țară cu principii religioase și spirirtuale profunde, România nu poate rămâne indiferentă față de soarta locuitorilor regiunii Nagorno-Karabakh – reprezentanți ai primului popor care a adoptat creștinismul ca religie de stat în anul 301, dar și al sutelor de monumente istorice ce se află pe teritoriul Nagorno-Karabakhului și care au fost construite cu secole în urmă. De altfel și în rezoluția adoptată pe 5 octombrie a.c., P.E. își exprimă profunda îngrijorare pentru conservarea patrimoniului cultural, religios și istoric din Nagorno-Karabakh după exodul masiv al armenilor din Nagorno-Karabakh și îndeamnă Azerbaidjanul să se abțină de la distrugerea, neglijarea sau modificarea în continuare a originilor patrimoniului cultural, religios sau istoric din regiune.

Ne exprimăm speranța că și România va avea o reacție corespunzătoare în această chestiune prin pașii și acțiunile întreprinse pe arena internațională. La fel de importantă este și poziția României vizavi de acțiunile Azerbaidjanului, condamnat deja de mai multe state și instituții europene.

Înțelegem că în România există formatul unui parteneriat strategic cu Azerbaidjan și Turcia, dar și un format al cooperării energetice active cu aceste state. Totuși ar trebui înțeles și faptul că după epurările etnice săvârșite de Azerbaidjan în Nagorno-Karabakh, chestiunea păstrării acestui format nu este doar o problemă de moralitate.

În această privinţă, ar trebui menționată și o altă prevedere a rezoluției în care Parlamentul European: ”solicită reducerea dependenței UE de exporturile de gaze din Azerbaidjan; este profund îngrijorat de importul de gaz rusesc de către Azerbaidjan și de cota notabilă a Rusiei în producția și transportul de gaz azer pentru UE; îndeamnă Comisia să investigheze suspiciunile conform cărora Azerbaidjanul exportă efectiv gaze rusești în UE; solicită, în lumina recentei invazii a Nagorno-Kabarakhului săvârșite de Azerbaidjan, suspendarea Memorandumului de înțelegere privind Parteneriat strategic în domeniul energiei între Uniunea Europeană și Azerbaidjan”.

În acest context, trebuie subliniată declarația președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola: „Nu putem înlocui un partener nesigur cu altul, în sectorul energetic. Și continuăm să adoptam această poziție.

Totodată, rezoluția îl condamnă pe președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan pentru exploatarea conflictului armat din Nagorno-Karabah în vederea promovării unei agende imperialiste și pentru că a încurajat noi atacuri împotriva suveranității Armeniei și îndeamnă Turcia să adopte o abordare constructivă și responsabilă cu privire la integritatea teritorială a Armeniei și să promoveze pacea în regiune.

Referindu-mă la sprijinul României, aș dori să menționez că apreciem foarte mult ajutorul venit din partea Guvernului României și abordarea umanitară de care a dat mereu dovadă societatea românească. În prezent, Guvernul României a decis să aloce ajutor umanitar pe filiera Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), prin intermediul instituțiilor Crucii Roșii Internaționale.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

SUA, reacție după ce Rusia a anunțat că va trimite Siriei sisteme S-300
Alba Iulia. 'Fotograful Unirii', omagiat de biciclişti
Festivalul AeroNautic, în București, pe Lacul...
Crucea de pe Caraiman, 90 de ani de la inaugurare. Ceremonii
AeroNautic Show 2018, Lacul Morii - București
11 septembrie 2001 - comemorare la Deveselu
Libia, conflict între milițiile rivale
Avioane de luptă ruseşti interceptate deasupra Mării Negre
Ziua Marinei. Cel mai mare spectacol naval al anului
14 august, Ziua Recunoştinţei. Ceremonii în Constanţa
Turcia și Rusia, pregătire a unui summit pe tema Siriei
Ziua Marinei Române. Forțele Navale, eveniment la Galați și București - Video
Ziua Marinei Române. Forțele Navale, evenimente zilnice până în 15 august 2018
Suceava Air Show 2018. Cine sunt participanții
Imnul naţional, intonat pe cel mai înalt vârf din România. Video
BIAS 2018, 28 iulie. Program complet, spectacol cu 150 de aeronave, urmărit de peste 100.000 de oameni
Ce se întâmplă duminică în România. Eveniment major
BIAS 2018. Evoluții în premieră absolută pentru România
Ziua Aviaţiei: ”România, una dintre primele ţări care au fructificat potenţialul aviaţiei”
Invictus Games. Militari români răniți, în Australia
AEROMANIA 2018, cel mai îndrăgit show aviatic de pe litoral
BIAS 2018. Listă participanți și data celui mai mare show aerian din România
Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Bruxelles
Summit NATO. Europenii îl critică pe Trump, tensiuni în Alianță
Prezenţa forţelor armate SUA în România, beneficii
Mircea Dușa, la Luxemburg. Proiectele PESCO, decizia Consiliului privind regulile de guvernanţă
Ziua Drapelului Național, 26 iunie. Mihai Fifor, prezent la ceremonie
Cel mai mare spectacol aerian din vestul ţării. Care este surpriza ediției
Eveniment de amploare, la a douăsprezecea ediție
Mircea Dușa: Spaţiul Balcanilor de Vest reprezintă o zonă cu interes strategic

Ştiri Recomandate

Lansarea unei rachete balistice intercontinentale Yars. Foto: Zvezda TV, canalul oficial al Ministerului Apărării din Rusia
BREAKING NEWS
Federația Rusă a lansat o rachetă balistică intercontinentală, anunță Forțele Ucrainene. O întreprindere industrială a fost avariată în Dnipro
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata SUA a utilizat pentru prima dată lansatorul de rachete M270A2 modernizat în cadrul unui exercițiu NATO
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Au fost prezentate planurile pentru o fabrică de obuziere K9 ultramodernă în România. Coreenii propun Armatei noastre și Redback, cea mai avansată mașină de luptă
Lockeed Martin și o companie românească vor construi la Oradea o fabrică pentru baterii GridStar Flow utilizate în domeniul energetic
Generalul ucrainean Zalujnîi, mesaj mobilizator către militari: „Ucraina trebuie salvată. Copiii, femeile și părinții noștri trebuie să trăiască în pace, indiferent de costuri!”
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Mai multe avioane F-16 destinate ucrainenilor: Danemarca îşi asuma angajamentul de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei
Plans for a K9 howitzer factory in Romania have been unveiled. The Koreans also propose to our Army the Redback, the most advanced combat vehicle
Suedia a detectat nave în Marea Baltică exact în locul și momentul în care au fost secționate cele două cabluri submarine de telecomunicații
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia
Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară: Este aceeași retorică iresponsabilă. Nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să utilizeze arme nucleare în Ucraina
Avertizare privind un posibil atac aerian major al rușilor asupra capitalei Ucrainei: Americanii suspendă activitatea Ambasadei de la Kiev
Revoluția nu a fost finalizată acum 35 de ani. Doar cei curajoși vor duce România pe cele mai înalte culmi
Mai multe rachete Patriot pentru statele europene: Germania a lansat o investiție strategică care vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare
Experți ucraineni susțin că atacurile asupra porturilor și navelor rusești din zona Mării Negre au scăzut din cauza eficienței reduse a acestora. “De vină” ar fi complexele antiaeriene Pantsir
UE aprobă achiziția comună de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM pentru a contracara amenințările rusești
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
EXCLUSIV
Azi Polonia cumpără Apache, dar România a ratat șansa să producă elicoptere de atac încă de acum 20 de ani. Americanii ne-au pus o singură condiție
Only the Brave Will Bring Romania to Greatness
Aviz României: Cel mai mare proces de reorganizare din istoria Armatei Greciei pentru „războiul viitorului”. Atena nu mai așteaptă și intră în era dronelor
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei până la 100.000 de militari
Două cabluri subacvatice din Marea Baltică au fost tăiate. ”E un act de sabotaj”, spune ministrul german al apărării
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
Rusia, cu arme și bagaje în tabăra Hezbollah: Israelienii au găsit în sudul Libanului rachete rusești antitanc Kornet, produse după 2020
pixel