Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Pentagonul atribuie Microsoft contractul JEDI destinat armatei americane
28 oct 2019 / 11:27
Pentagonul a atribuit Microsoft un contract uriaş de stocare de date online (cloud) în valoare de zece miliarde de dolari, în obţinerea căruia Amazon era considerat favorit, relatează AFP.

Contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe o perioadă de zece ani, vizează să modernizeze toate sistemele informatice ale forţelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligenţa artificială.

"Strategia Naţională a Apărării spune că trebuie să îmbunătăţim rapiditatea şi eficienţa cu care dezvoltăm şi desfăşurăm capacităţi tehnice modernizate pentru femeile şi bărbaţii noştri în uniformă", a declarat într-un comunicat Dana Deasy, însărcinat cu informaţiile la Departamentul Apărării.

În urma anunţării atribuirii contractului Microsoft, Amazon, care era singurul concurent al Microsoft la finalul procesului de selecţie, s-a declarat "surprins de această încheiere".

În vederea desfăşurării unei noi arhitecturi a stocării de date, Pentagonul a decis să o atribuie unui singur prestatar şi să nu o scindeze în mai multe licitaţii.

Google s-a retras din cursă în octombrie 2018, anunţând că "nu a primit asigurarea" că acest contract "va fi conform principiilor sale în domeniul inteligenţei artificiale".

În pofida unor critici în Silicon Valley cu privire la colaborări cu armata sau poliţia, Microsoft şi Amazon şi-au apărat, după retragerea Google, participarea la licitaţie.

Iar fondatorul Amazon Jeff Bezos aprecia că Statele Unite s-ar afla "în dificultate" dacă "marile întreprinderi în domeniul tehnologiei ar întoarce spatele Departamentului Apărării".

Amazon era considerat favorit în atribuirea contractului JEDI, în contextul în care divizia sa Amazon Web Services domină sectorul cloud computing, iar compania furniza deja servere securizate altor organisme guvernamentale americane, între care şi CIA.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro