Pentagonul vrea să înarmeze forţele armate cu drone ieftine „de unică folosință”: Dorim să obținem un cost per efect cât mai bun
Pentagonul dorește să înarmeze armata americană cu drone ieftine „de unică folosință” care pot fi produse în serie, iar oficialii americani din domeniul apararii se adresează în primul rând furnizorilor comerciali de astfel de sisteme. La începutul acestei săptămâni, US Defence Innovation Unit a publicat o cerere de ofertă pentru dezvoltarea de vehicule aeriene fără pilot și a publicat, de asemenea, cerințele pentru astfel de arme.
U.S. Defense Innovation Unit caută să achiziţioneze pentru Armata SUA drone comerciale low-cost care să poată transporta o gamă largă de încărcături utile - de la arme la sisteme de supraveghere și comunicare. Sursa foto: Getty Images.
În special, acestea subliniază faptul că „recentele conflicte au scos în evidență impactul asimetric al sistemelor aeriene low-cost «one-way» [în esență, de unică folosință] fără pilot pe câmpul de luptă modern” și că armata SUA ar trebui să primească astfel de capacități, potrivit Air and Space Forces Magazine.
Testarea noilor drone urmează să aibă loc în luna decembrie a acestui an. În același timp, nu se știe încă pentru ce structura a armatei SUA este planificată în primul rând implementarea acestui proiect și, de asemenea, nu se știe dacă aceste achiziții fac parte din programul militar Replicator.
Cerințele înaintate de US Defence Innovation Unit (DIU) se referă la drone care pot acoperi distanțe între 50 și 300 km sau mai mult, cu o sarcină utilă de cel puțin 10 kg și, în mod ideal, mai mare de 25 kg.
În ceea ce privește alte criterii, dronele trebuie să poată fi lansate „rapid și eficient” de la sol, să fie dificil de detectat și de urmărit, să aibă posibilitatea de a zbura la altitudini mici și să transporte o varietate de încărcături utile.
De asemenea, se precizează că dronele ar trebui să fie capabile să îndeplinească sarcini „fără comunicare permanentă cu operatorul”, deși se dorește, de asemenea, să existe „mai multe modalități și mecanisme de comunicare bidirecțională”.
Companiile care propun un sistem trebuie să furnizeze detalii privind „precizia, acuratețea și fiabilitatea soluției propuse”, numărul de teste de zbor efectuate până în prezent și „orice informații privind mediile de testare, instalațiile de producție și capacitățile de producție avute în vedere”.
Companiile care propun un sistem trebuie, de asemenea, „să discute despre software-ul utilizat pentru planificarea misiunilor care va fi pus la dispoziție împreună cu platforma prezentată”. Acest software ar trebui să fie „intuitiv și să integreze alte platforme proprii și terțe”.
Anunțul nu detaliază câte sisteme ar putea cumpăra departamentul și nu stabilește un obiectiv de cost. Purtătorul de cuvânt a declarat că această omisiune a fost intenționată deoarece alegerile făcute de DIU nu se vor baza pe costul unei anumite drone, ci pe costul efectului obținut de platformă.
„Cel mai bun mod de a ne gândi la ceea ce ne dorim să obținem este un cost per efect”, a spus purtătorul de cuvânt al DIU. „Dacă lansăm o platformă de 1 milion de dolari sau zece platforme de 100 de mii de dolari și generăm același efect, atunci costul per efect este același și pe asta vrem să ne concentrăm.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News