Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată.
Subiectul a fost adus în atenția publicului inclusiv de președintele Klaus Iohannis sau Vasile Dîncu, ministrul Apărării iar la expoziția Black Sea Defense & Aerospace 2022 , cei de la Lockheed Martin au prezentat o machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României.
În momentul de față nu există nimic concret, sunt probabil discuții timide între oficialii români și cei de la Lockheed Martin. Dacă vom reuși să primim primele avioane în primii ani din 2030, rămâne de văzut. Drumul e lung și ar trebui să demarăm negocierile destul de repete pentru a avea livrările în perioada pe care ne-o propunem.
Până atunci urmează să achiziționăm din Norvegia încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, în număr de 32 de aparate. Aeronavele vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia. Cert e că resursa F-urilor va fi epuizată la începutul lui 2030, fapt pentru care programul F-35 Lightning II, în momentul de față în faza de discuție, devine necesar.
Însă dacă majoritatea discuțiilor se focalizează pe perioada de derulare a achiziției ori pe provocarea de a pregăti piloți, o provocare la fel de importantă va fi și infrastructura necesară pentru platformele de generația a V-a.
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
În acest context, am făcut apel la interviul pe care Cătălin Podaru, fondator și director al Leviatan Design, companie românească care derulează proiecte de infrastructură militară, l-a acordat DefenseRomania luna trecută și în care s-au discutat numeroase chestiuni interesante ce țin de infrastructură militară și nu numai, inclusiv atât de mediatizata viitoare achiziție de F-35 Lightning II.
Directorul Leviatan Design a afirmat că „inclusiv pe noi ne-a preocupat în raport cu proiectele pe care le realizăm, care e nevoia pentru un upgrade, o actualizare, din punct de vedere a generației de avioane”.
În acest context au fost purtate discuții între Leviatan Design, Lockheed Martin și compania britanică Lagan Aviation, cu privire la ce provocări va aduce în viitor adaptarea infrastructurii la platforme de generația a V-a. Există bineînțeles diferențe importante față de actuala infrastructură de F-16 Fighting Falcon, dar Cătălin Podaru consideră că actuala infrastructură e capabilă foarte bine să servească drept bază pentru viitoarea.
„Am avut discuții cu reprezentanții Lockheed Martin și cu Lagan Aviation & Infrastructure, companie britanică cu care ne aflăm în parteneriat, despre unul din proiectele pe care ei le-au realizat în Marea Britanie la Baza Aeriană Marham, mă refer la infrastructura pentru F-35 ale Royal Air Force.
Din aceste discuții am aflat că o mare parte din facilitate este similară pentru exploatare. Diferențele care pot să apară sunt în zona elementelor de protecție suplimentară, spre exemplu pentru hangar. Ce e foarte important e că investițiile pe care noi le facem în acest moment în infrastructura militară pentru operarea avioanelor multirol sunt relevante și pentru generațiile ulterioare. Bineînțeles, cu mici upgradeuri”, a precizat Cătălin Podaru, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Directorul Leviatan Design a conchis, amintind, că în țara noastră au mai operat avioane de generația a V-a, cu referire la F-35, dar și la F-22 care spre exemplu în 2018 au efectuat misiuni de la Câmpia Turzii în cadrul unor exerciții militare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată.
Un oficial american a confirmat planurile SUA privind dezvoltarea unui nou avion de luptă, intitulat F-7. Obiectivul programului va fi înlocuirea versiunilor vechi ale F-16 Fighting Falcon.
Turcia deține un portavion ușor, dar plănuiește achiziționarea unui al doilea portavion. În prezent Marina Turciei dispune de nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor pentru aeronave V/STOL (decolare și aterizare verticală sau scurtă).
Concernul Kalașnikov, subsidiară a Corporației de Stat Rostec, a informat că a finalizat cu succes contractul cu durata de trei ani privind furnizarea puștii de asalt AK-12 către Ministerul rus al Apărării. Anunțul a fost făcut pe 3 noiembrie de către Alan Lushnikov, președintele companiei Kalașnikov, cu ocazia Zilei Internaționale a Jurnalistului Militar.
România va demara în această toamnă programul de achiziții a mașinii de luptă pentru infanterie (IFV), un program important care urmează să fie derulat în paralel cu continuarea achiziției de blindate 4x4.
Există discuții serioase între Arabia Saudită și Franța pentru ca Riadul să cumpere avioane de luptă Rafale, fapt confirmat de ministrul francez al Forțelor Armate Sebastien Lecornu, care a menționat chestiunea într-o conferință de presă, fără a oferi detalii suplimentare, deoarece "nu era autorizat să comenteze" către mass-media conținutul negocierilor.
Platforma Defense Web, specializată în știri despre armament, a relatat că Rabatul are în vedere achiziționarea vehiculului blindat elvețian Piranha 5. Regatul Maroc ia în considerare în prezent achiziționarea de arme elvețiene de apărare care au devenit extrem de competitive pe piața mondială de profil.
Compania de stat Rosoboronexport a informat, pe 03.11.2023, că, în perioada 2000-2023, a vândut produse militare în valoare totală de peste 211 miliarde de dolari.
Până în 2027, Federația Rusă își propune să achiziționeze peste 1.000 de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune 40N6 alocate sistemelor de rachete antiaeriene S-400.
Pe frontul din Ucraina, cel mai modern tanc rusesc produs în serie, care participă la ostilități, este T-90M "Proryv/Breakthrough". Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de infanteria mecanizată rusa. Cel mai important producător de vehicule blindate din Rusia - compania Uralvagonzavod [UVZ] - a publicat recent un material video în care prezintă cele mai recente îmbunătățiri aduse tancului T-90M "Proryv".
Compania britanică Kraken Technology Group și compania americană L3 Harris s-au asociat pentru a crea o dronă subacvatică de ultima generaie pe care au botezat-o K40 MANTA.
Reţeaua de export ilegal de semiconductori, circuite integrate și alte componente electronice pentru industria militară rusă a fost destructurată de autorităţile din SUA. Biroul de presă al Departamentului de Justiție al SUA a prezentat un raport în care o persoană cu reşedinţa în Brooklyn, precum și doi cetățeni din Rusia și Canada au organizat o întreagă reţea de aprovizionării cu piese pentru industria militară rusă.
Producătorul turc de vehicule blindate Nurol Makina și compania ungară Raba Otomotiv Holding au semnat un acord pentru a stabili producția de vehicule blindate Gidran în Ungaria, precizeaza publicatia Defence Turk. Blindatele Gidran sunt o versiune a vehiculului 4x4 Ejder Yalcin MRAP de la Nurol Makina.
DefenseRomania a participat săptămâna trecută la Moreni la conferința dedicată împlinirii a 55 de ani de către Uzina Automecanica Moreni.
Războiul neprovocat declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei și prelungirea conflictului forțează industria de apărare din Occident să se adapteze. Ucraina are nevoie ca de aer de sisteme de apărare antiaeriene în contextul în care toate datele indică că Rusia va lansa un atac masiv în această iarnă pentru a lovi infrastructura energetică și civilă cu scopul de a pune presiune internă pe regimul de la Kiev.
Uzina Automecanica Moreni a împlinit în această săptămână 55 de ani, prilej cu care a organizat o conferință la care a participat și DefenseRomania.
Producătorul sloven de drone C-Astral a furnizat recent sisteme aeriene de recunoaștere pentru trupele ucrainene, a declarat compania pentru Defense News în această săptămână. Slovenia nu se ferește să își exprime sprijinul pentru Ucraina. Dar când vine vorba de ajutor militar, țara a decis, în general, să păstreze majoritatea informatiilor clasificate.
Proiectat și dezvoltat la Melbourne, bombardierul invizibil B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA ar trebui să efectueze istoricul zbor de testare inaugural până la sfârșitul anului în California, spun oficialii Northrop Grumman.
Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a anunțat noile prețuri ale muniției convenționale de artilerie de 155 mm, care au provocat un adevărat șoc în industria de profil. Potrivit acestuia, prețul unui astfel de obuz este acum 8.000 de euro, cu mult mai mare decât estimările făcute pe baza contractului Rheinmetall de anul trecut, conform cărora un proiectil de 155 mm ar trebui să coste 3.300 de euro.
Producătorul german de armament Rheinmetall își va uni forțele cu compania de stat ucraineană Ukrainian Defence Industry (fosta Ukroboronprom) pentru a repara și întreține vehiculele militare de producție occidentală și, în cele din urmă, pentru a le produce pe plan intern în Ucraina, a declarat premierul ucrainean Denis Shmihal la 24 octombrie.
Mechanical Engineering Design Bureau (KBM), o companie cu sediul in orașul rus Kolomna, care produce rachete Iskander și Kinzhal, continuă să primească componente din Europa și din alte țări prin intermediul unor firme care joaca rol de intermediar.
Mai multe surse rusești au informat, pe 25.10.2023, că Iranul a furnizat Rusiei drone de atac de tip Karrar echipate cu rachete Majid și Shahab-e-Saqeb. Este posibil ca acestea să fi participat la distrugerea unui număr de 24 de avioane ucrainene în cinci zile, așa cum a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, cu o zi înainte, scrie publicația rusă Topcor.ru.
Moment important pentru programul F-35 Lighting II. Azi a fost înaintat raportul către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR), urmând ca ulterior BPR să trimită raportul către cele două comisii de apărare.
Programul militar ucrainean Brave 1 Defence Tech a prezentat cea mai recentă creație a sa, un robot kamikaze terestru, cunoscut sub numele de "Ratel S", care a fost conceput pentru a facilitata lovituri precise asupra țintelor inamice de la o distanță sigură. Această drona kamikaze terestră a atras atenția nu numai pentru tehnologia care stă la baza sa, ci și pentru potențialul său impact asupra războiului modern.
România urmează să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm și a ales, în baza realităților războaielor actuale, varianta obuzierelor șenilate. Însă de ce tehnica șenilată e azi preferată de marile armate ale lumii în detrimentul tehnicii pe roți?
Coreea de Sud livrează încă un lot de obuziere autopropulsate K9PL de 155 mm către Polonia. Consortiul Hanwha Aerospace Europe anunță, pe pagina sa oficială de Twitter, că pe 23 octombrie a pregatit livrarea unui nou lot de 18 sisteme de artilerie autopropulsate către Polonia.
În luna august, surse arabe și europene indicau că Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Dacă la acel moment se numărul vehiculat de aeronave ajungea până la aproximativ 200 de aparate, potrivit unui raport recent publicat de cotidianul francez "La Tribune", Riadul are acum în vedere achiziționarea a 54 de astfel de avioane de luptă fabricate de compania franceză Dassault Aviation.
Industria turcă de apărare reușește un nou succes pe piața europeană de profil, după ce Estonia a decis întărirea capacității sale militare prin achiziția a unui număr de 230 de transportoare blindate pe roți de la contractori turci, după cum a informat Ministerul Apărării din Estonia.
MBDA a primit un contract de la Korea Aerospace Industries (KAI) pentru integrarea sistemului de rachete antiaeriene Mistral ATAM pe elicopterul de atac al marinei coreene (KMAH).
Surse rusești au informat, pe 17.10.2023, că societatea RATEP din cadrul concernului de apărare aerocosmică Almaz-Antey a dezvoltat o nouă versiune a sistemului de rachete antiaeriene de tip Komar. Acesta a primit posibilitatea de a distruge nu numai ținte aeriene, ci și mijloace navale de la suprafața apei, precum dronele maritime.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Guvernul de la Roma intenționează să renunțe la colaborarea din cadrul Inițiativei Belt and Road, un proiect economic promovat de China.
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Concernul american de apărare BAE Systems va relua producția de vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere de artilerie M777.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat Letonia pentru tratamentul acordat minorității ruse și a amenințat voalat țara baltică.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.
Recent, în estul Ucrainei au fost descoperite resturi ale unei drone ADM-160 MALD, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea acestora în conflict. ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) utilizat ca momeală pentru a proteja propriile aeronave de apărarea aeriană inamică. Forțele Armate Ucrainene par să utilizeze aceste ''misterioase drone momeală'', pentru suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele lansate să-şi poată lovi mai uşor ţintele. Descoperirea acestor resturi și utilizarea de către Ucraina a ADM-160 MALD evidenţiază rolul pe care aceste drone momeală îl au în strategiile militare moderne.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.
Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.
The Guardian a raportat că Sellafield, depozit critic care efectuează reprocesarea combustibilului nuclear, depozitarea și dezafectarea deșeurilor nucleare, a fost piratat de grupuri cibernetice strâns legate de Rusia și China.
Legea prin care parlamentul bulgar a aprobat acordul de donație a 100 de transportoare blindate Ucrainei a fost respinsă de președintele bulgar Rumen Radev. El a justificat dreptul de veto spunând că parlamentarii bulgari nu sunt suficient de familiarizați cu termenii predării vehiculelor blindate. Cu toate acestea, șeful Parlamentului bulgar, Rosen Jeliazkov, și-a exprimat convingerea că deputații vor trece peste veto-ul președintelui.
Corespondentul militar rus, Boris Rozhin, a anunțat, pe 04.12.2023, într-o postare pe canalul său de Telegram, că dronele kamikaze rusești de tip Shahed/Gheran au fost dotate cu muniție termobarică, a cărei greutate este de aproximativ 40 de kilograme.
Pe 1 decembrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul australian al apărării, Richard Marles, și cu secretarul de stat britanic pentru apărare, Grant Shapps.