Reducerea dependenței militare față de SUA. Un fost ambasador britanic explică de ce Emiratele Arabe Unite au anulat acordul privind avionul F-35
Potrivit mai multor analiști, decizia Emiratelor Arabe Unite de a suspenda achiziționarea de avioane de vânătoare F-35 este un alt semn că aliații Washingtonului încearcă să-și reducă dependența de puterea militară a SUA.
F-35 americane, zbor în formație. Sursă foto: Lockheed Martin
La începutul săptămânii trecute, Abu Dhabi a suspendat discuțiile asupra acordului de 23 de miliarde de dolari privind cumpărarea a 50 de avioane F-35, drone de luptă și muniție avansată din SUA. S-a spus că principalul motiv pentru decizia Emiratelor Arabe Unite este reprezentat de restricțiile severe impuse de americani pentru a proteja avionul de spionajul chinez.
Fostul ambasador britanic în Siria (2003 - 2006), Peter Ford, a declarat că cererile "arogante" ale Washingtonului, cum ar fi dezactivarea oricărei capacități a avionului care ar putea dăuna Israelului, au oferit scuze bune Emiratelor Arabe Unite pentru a ieși din înțelegere.
Emiratele Arabe Unite urăsc condițiile pe care SUA vor să le impună pentru a se asigura că achiziția nu va diminua superioritatea militară a Israelului. "Emiratii, bogați, dar nu proști, au folosit această gafă ca scuză pentru a opri afacerea", a afirmat Ford, precizând că, chiar dacă înțelegerea va merge înainte, este de așteptat ca prețul avionului să scadă semnificativ.
Ford a mai spus că retragerea SUA din Afganistan este o altă evoluție care probabil a contribuit la schimbarea opticii Emiratelor Arabe Unite cu privire la acordul F-35.
"Retragerea a forțat toate statele din Golf să conștientizeze că securitatea lor, dependentă în întregime de Statele Unite, este o decizie neînțeleaptă și că destinderea relațiilor cu Iranul este o opțiune de securitatea mai bună decât aceea de a deveni tot mai dependente față de Statele Unite", a concluzionat Ford.
Istoricul și analistul politic israelian Dan Lazar consideră că principala problemă a Statelor Unite este "supraextinderea imperială" – un fapt pe care aliații precum Emiratele Arabe Unite încep să-l realizeze pe deplin.
Lazar a explicat că armata SUA era teoretic în măsură să lupte simultan pe două fronturi de pe ambele părți ale globului. Cu toate acestea, consideră acesta, Statele Unite se confruntă acum cu perspectiva de a lupta pe trei fronturi: Marea Chinei de Sud (Strâmtoarea Taiwan), Golful Persic și în și în jurul Mării Negre.
"Slăbiciunea Statelor Unite este din ce în ce mai evidentă și alte țări încep să facă aranjamente alternative ca răspuns", a afirmat Lazar enumerând exemple precum India, Indonezia și Nicaragua, state care încheie contracte în domeniul tehnicii militare cu Rusia și China împotriva voinței Washingtonului.
"Toate acestea sunt exemple de țări mici și mijlocii care s-au trezit că Statele Unite nu mai sunt singurul jucător și că acum sunt libere să caute parteneri în altă parte", a subliniat Lazar. “Unipolaritatea se estompează, indiferent dacă Washingtonului îi place sau nu".
Revenind la tensiunile dintre SUA și Emiratele Arabe Unite legate de F-35 și drone, analistul israelian consideră și el că acestea reflectat aceeași tendință generală, cu atât mai mult cu cât Emiratele Arabe Unite au început de mai mult timp să manifeste o politică relativ independentă atât față de Statele Unite, cât și în relațiile cu Iranul și Arabia Saudită.
"Așa a renunțat Abu Dhabi la Washington, sprijinindu-l pe președintele Bashar al-Assad în Siria și pe mareșalul Khalifa Haftar în Libia, precum și poziționându-se de partea politicii externe a Rusiei față de ambele țări. A intervenit în Yemen și a susținut lovitura militară din Sudan, ambele provocând panică la Washington.”
Ca și Ford, Lazar apreciază că negocierile privind vânzarea F-35 vor continua."Nu există nicio îndoială că discuțiile vor continua, în timp ce cele două părți încearcă să ajungă la o înțelegere interimară. Dar mesajul este clar: multipolaritatea a sosit."
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News