Reușită remarcabilă a obuzierelor K9 care vor intra și în dotarea României: Lovitură chirurgicală cu un proiectil sofisticat american Excalibur (Video)
Ținta, aflată la aproximativ 50 de km, a fost lovită cu o precizie remarcabilă de proiectilul ghidat Excalibur lansat de obuzierul autopropulsat K9.
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
Compania sud-coreană Hanwha Aerospace a confirmat că obuzierul său autopropulsat K9 a finalizat cu succes un test de tragere real cu proiectilul de artilerie cu rază extinsă de 155 mm - M982A1 Excalibur, potrivit publicației Defence Industry Europe.
Obiectivul principal al testului a fost acela de a demonstra compatibilitatea lui K9 cu proiectilele Excalibur 1B, vizând o țintă aflată la aproape 50 de kilometri distanță, folosind diferite moduri de funcționare a proiectilului.
Rezultatele au fost remarcabile: un proiectil tras cu varianta de obuzier VIDAR (K9 din dotarea armatei norvegiene) a lovit ținta cu o eroare mai mică de un metru în modul Point Detonating. Într-un alt caz, proiectilul a detonat la cinci metri deasupra țintei în modul Height of Burst, asigurând o distrugere eficientă.
Un film cu rezultatul testării a fost postat pe youtube de MBC Coreea (compania publică de radio și televiziune din Coreea de Sud).
Acest test de succes plasează K9 în grupul de elită al sistemelor de artilerie din întreaga lume capabile să opereze cu muniții ghidate sofisticate precum Excalibur, care sunt utilizate din 2014.
Testul a fost efectuat în aprilie la poligonul Yuma Proving Ground al Forțelor Terestre americane și marchează un progres semnificativ pentru obuzierul autopropulsat K9 care a mai fost testat cu proiectile Excalibur din prima generație, anterioară versiunii 1B.
România a semnat și ea contractul pentru obuziere de ultimă generație K9. Versiunea românească va fi K9 „Tunetul”
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
România a ales, pe 10 iulie, gigantul coreean Hanwha pentru a achiziționa 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, într-un contract în valoare de un miliard de dolari care va avea și o clauză de offset. Astfel, 80% din valoarea contractului se va întoarce în economia României prin construcția de la zero a unei fabrici și transfer de tehnologie, așa cum a anunțat în exclusivitate DefenseRomania.
Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10. Dintre cele 10 țări care utilizează obuzierele K9, țările din Europa de Est, precum Polonia, Estonia și Turcia, au fost implicate activ în achiziționarea sistemului de arme coreean.
Bazându-se pe acest succes, Hanwha Aerospace intenționează să urmărească proiectul de vehicul de luptă de infanterie (IFV) al României cu vehiculul său blindat Redback.
Redback, ales de armata australiană după teste riguroase, își împarte sistemul de propulsie cu K9, oferind avantaje logistice forțelor armate române.
Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.
CITEȘTE ȘI: România vrea o linie proprie pentru muniția de 120 mm pentru Abrams, dar și 155 mm pentru K9. Doi giganți din industrie sunt pregătiți să se implice
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News