Un pas important în consolidarea capabilităților Forțelor Armate Române: MApN a comandat UAV-urile germane Vector
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a comandat drone de recunoaștere Vector de la compania germană Quantum-Systems. Contractul a fost anunțat de producător german pe site-ul său oficial. Aceste drone vor putea fi utilizate pentru misiuni de recunoaștere aeriană în timp real, atât ziua, cât și noaptea.
Ministerul Apărării a comandat drone Vector de la compania germană Quantum-Systems. Sursa foto: Quantum-Systems.
Contractul, în valoare de aproximativ 18,4 milioane de euro, a fost semnat la 14 mai 2024. Se preconizează că implementarea acestuia va dura 36 de luni.
Compania Quantum-Systems a precizat că vehiculul aerian fără pilot Vector, care este capabil să decoleze și să aterizeze pe verticală și are o durată de zbor de până la trei ore, va permite forțelor armate romane să efectueze diferite tipuri de misiuni de recunoaștere și supraveghere.
,,Contractul, evaluat la aproximativ 18,4 milioane de euro, a fost finalizat la 14 mai 2024 și se va întinde pe o perioadă de 36 de luni. Acesta marchează un pas important în consolidarea capabilităților Forțelor Armate Române cu tehnologie UAS de ultimă generație. Romtehnica S.A., autoritatea de achiziție, a încheiat un contract cu Quantum Systems pentru a furniza aceste sisteme avansate Forțelor Armate Române, care le vor utiliza în cadrul diferitelor operațiuni desfășurate în întreaga regiune'', se arată în comunicatul de presă publicat de compania Quantum-Systems.
Drona este echipată cu senzorul de monitorizare video Raptor, care dispune de camere optice cu infraroșu, ceea ce îi permite să opereze atât ziua, cât și noaptea, indiferent de condițiile climatice și de condițiile mediului înconjurător.
,,Drona cu decolare și aterizare verticală de tip Vector oferă Ministerului român al Apărării un sistem tactic de recunoaștere disponibil pe piață, care îndeplinește cerințele în ceea ce privește raza de acțiune, timpul de zbor și capacitatea senzorilor. Vector permite o recunoaștere precisă și are o durată de zbor de până la trei ore. Senzorul combinat integrat "Raptor" este echipat cu o cameră optică și o cameră cu infraroșu, permițând operațiuni pe timp de zi și de noapte în toate climatele și în condiții de mediu dificile'', spune compania germana.
În prezent, Quantum-Systems produce drone cu dublă utilizare în trei unități pentru sectoarele civil și public. Compania are aproximativ 250 de angajați.
Cu toate acestea, în aprilie, producătorul a anunțat că va deschide un centru de producție și dezvoltare în Ucraina, scrie presa ucraineană.
Noua fabrică a fost lansată în timpul unei vizite în Ucraina a unei delegații germane conduse de vicecancelarul și ministrul federal pentru afaceri economice și schimbări climatice, Robert Habeck, la care a participat și ministrul pentru industrii strategice, Oleksandr Kamyshyn.
Noua fabrică va fi cea de-a doua unitate a companiei în Ucraina și se așteaptă ca până la sfârșitul anului să angajeze aproximativ 100 de persoane. Quantum-Systems va investi până la șase milioane de euro în noua unitate de producție în următorii doi ani.
Se preconizează că noua unitate va crește capacitatea de producție a companiei la 1.000 de drone pe an, inclusiv producția de piese de schimb.
Începând de anul trecut, Quantum-Systems operează în Ucraina un centru de întreținere, asistență, instruire și logistică, cu 25 de angajați ucraineni. Aceștia instruiesc piloți de drone și implementează la fața locului noi soluții tehnologice în domeniul UAV-urilor de recunoaștere.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News