Rusia a amânat pentru anul 2022 prima lansare a noii rachete balistice intercontinentale grele de tip “Sarmat”
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.12.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că prima lansare-test a noii rachete balistice intercontinentale grele cu combustibil lichid de tip Sarmat a fost amânată pentru anul 2022.
“Prima lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat în cadrul testelor constructive de zbor a fost amânată din decembrie 2021 pentru primul trimestru din anul 2022”, a precizat sursa.
Anterior, oficialii ruși au anunțat că programul de teste al rachetei Sarmat a fost modificat și urmează ca în locul celor două lansări planificate pentru anul 2021 de pe Cosmodromul Plesetsk să fie efectuată o singură lansare în luna decembrie.
După cum a precizat interlocutorul agenției Tass, în funcție de succesul lansărilor din anul 2022, va fi adoptată decizia de introducere a noului complex de rachete în dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse. Primul regiment de rachete Sarmat ar urma să fie operaționalizat în cadrul diviziei de rachete din Uzhur și să includă un punct de comandă și mai multe instalații de lansare cu bazare staționară (în silozuri).
Pe 16 decembrie, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Zvezda, comandantul RVSN, general locotenent Serghei Karakaev, a declarat că primul regiment dotat cu rachete balistice intercontinentale Sarmat va intra în serviciul de luptă la sfârșitul anului 2022. Potrivit precizărilor acestuia, în prezent, în cadrul diviziei de rachete din Uzhur (Ținutul Krasnoyarsk), are loc pregătirea infrastructurii pentru amplasarea noilor rachete.
În luna iunie, directorul general al Întreprinderii constructoare de mașini din Krasnoyarsk (Krasmash), Aleksandr Gavrilov, a declarat, pentru agenția de presă Tass, că începerea testelor constructive de zbor ale rachetei Sarmat este planificată în trimestrul trei al anului 2021. Anterior, reprezentanții ruși precizaseră chiar că noua rachetă ar trebui să fie introdusă în înzestrare la sfârșitul anului 2021.
În luna august, în timpul unei vizite de lucru la Krasmash, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că testele de zbor ale rachetei Sarmat vor începe în acest an și vor fi finalizate în 2022, după care racheta va fi introdusă în dotarea RVSN.
Racheta balistică intercontinentală Sarmat a fost dezvoltată de Centrul de stat pentru rachete V.P. Makeev, a cărui specializare principală constă în dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale cu bazare navală.
Potrivit evaluărilor experților, racheta RS-28 Sarmat poate să lovească ținte aflate în orice punct de pe glob, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud, cu un focos multiplu, cu o greutate de până la 10 tone. Se știe fptul că, până în prezent, de pe Cosmodromul Plesetsk au fost efectuate trei teste de aruncare a rachetei Sarmat, care preced testele de zbor.
Comentariul autorului: Testele constructive de zbor ale rachetei balistice intercontinentale Sarmat au fost reduse progresiv de oficialii ruși, care au anunțat inițial trei teste programate în 2021, apoi două, apoi unul, după care acestea au fost amânate pentru 2022.
În aceste condiții, introducerea în dotare a noii rachete și operaționalizarea primului regiment dotat cu astfel de rachete până la 01.12.2022 este un obiectiv extrem de ambițios, care va fi imposibil de atins.
Pe lângă cele trei lansări programate în cadrul testelor constructive de zbor, ar trebui efectuate cel puțin încă două lansări ca parte a testelor de stat, ceea ce înseamnă că, într-un interval de câteva luni, ar trebui să se realizeze cinci lansări ale rachetei Sarmat.
Primul regiment care va fi dotat cu rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat va aparține Diviziei 62 Rachete - Uzhur din cadrul Armatei 33 Rachete - Omsk a RVSN. În prezent, în compunerea diviziei se află patru regimente de rachete, care dețin în total 28 de complexe de rachete R-36M2 (15A18M).
Trebuie precizat și faptul că, în perspectivă, racheta balistică intercontinentală Sarmat va fi întrebuințată și în calitate de platformă purtătoare pentru rachetele hipersonice Avangard. În prezent, acest rol este jucat de rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News