Rusia și Iranul vor să construiască o întreprindere comună în Tatarstan pentru producerea de drone iraniene
Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) a informat, pe 06.02.2023, că Moscova și Teheranul avansează cu planurile de a construi o întreprindere comună în Rusia pentru producerea de drone iraniene.
După cum au anunțat jurnaliștii americani, pe 05 ianuarie, o delegație iraniană a vizitat orașul Yelabuga din Tatarstan, unde a inspectat o posibilă locație pentru construirea fabricii. În următorii ani, aici ar putea fi produse până la 6.000 de drone iraniene, care să fie folosite de militarii ruși în conflictul din Ucraina.
Cele două țări și-au consolidat relațiile bilaterale după declanșarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Iranul a pus la dispoziția Moscovei drone de tip Shahed, cu care militarii ruși atacă infrastructura critică și alte ținte de pe teritoriul ucrainean.
Reprezentanții iranieni au recunoscut livrările de astfel de drone în luna noiembrie a anului trecut, dar au precizat că aparatele de zbor fără pilot au fost furnizate părții ruse înainte de invadarea Ucrainei.
Casa Albă a avertizat încă din decembrie 2022 că Rusia și Iranul iau în considerare construirea unei fabrici comune pentru producerea de drone, iar de atunci negocierile dintre părți s-au îndreptat spre planuri concrete.
Moscova și Teheranul au aprofundat, de asemenea, și cooperarea între sistemele bancare, dar și în alte domenii. Ambele țări se confruntă cu sancțiuni internaționale, care afectează și sectorul financiar.
SUA au impus restricții comerciale întreprinderilor și persoanelor iraniene implicate în producerea de drone folosite de Rusia pentru lovirea țintelor ucrainene.
Comentariul autorului: Reprezentanții ucraineni au acuzat în mod repetat Rusia că întrebuințează drone iraniene de tip Shahed-136 și Shahed-131, care au primit denumiri rusești: Geran-2 și Geran-1.
Potrivit anumitor surse publice, Rusia ar fi cumpărat 2.400 de drone din Iran pentru a lovi Ucraina. Experții ucraineni, care au examinat epavele dronelor doborâte în timpul conflictului, au constatat că este imposibil de stabilit locul în care acestea au fost produse. Postul de televiziune CNN a informat că din cele 52 de componente ale Shahed-136 aproximativ 40 au fost produse în SUA, iar restul în Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China. În acestea au fost găsite chiar și relee de producție rusească.
Dronele Shahed-136 sunt destul de simplu de fabricat, iar electronica acestora permite în mod clar îmbunătățirea în viitor, ceea ce înseamnă că aparatul de zbor fără pilot a fost conceput ținând cont de perspective. Este posibil ca, în viitorul apropiat, dronele iraniene să treacă de la atacuri individuale la lovituri în cadrul “roiurilor”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News