Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
În ultimii ani, și cu precădere în ultimul an, având în vedere schimbările rapide ale societății în raport cu clima, mediul, resursele, dar și calitatea vieții, per ansamblu, sustenabilitatea a devenit una din preocupările cele mai importante ale factorilor de decizie la nivel internațional, aspect care a fost subliniat cu tărie prin deciziile concrete ale națiunilor în cadrul COP26 Glasgow.
Sustenabilitatea nu mai este acum un ideal, ci a devenit o nevoie, ce implică transformarea paradigmei sociale și economice, inclusiv a paradigmei de business. Mai exact, dacă în trecut principiile de management de business presupuneau eficiență și eficacitate printr-un breakdown al activităților și resurselor în raport cu obiectivele izolate propuse, acum, aplicarea paradigmei sustenabilității presupune integrarea sistemelor izolate într-o abordare holistică. Aceasta noua metoda de management permite înțelegerea și integrarea de activități, interacțiuni și congruențe între mai multe sisteme, care, altfel, sunt netransparente și greu cuantificabile.
Platforma Autodesk Construction Cloud a reprezentat pentru noi instrumentul necesar de unificarea a stakeholder-ilor în jurul proiectului. Prin lucrul în Common Data Enviroment din Autodesk Construction Cloud (cunoscut sub acronimul de CDE), procesele, datele, hârtia, rolurile si versiunile proiectului sunt transpuse și stocate în format digital, într-un spațiu comun de lucru, singura sursă a adevărului proiectului.
Domeniul construcțiilor, care are un impact major atât asupra economiei, cât și a dezvoltării societății umane, se confruntă cu relevanta problemă a complexității, care se reflecta in dificultatea integrarii într-un sistem gestionabil a trasabilității fluxului de interacțiuni între agenții economici de la momentul extracției de resurse, transportului procesării de materiale de construcții care apoi să fie parte din proiecte pe discipline ce urmează să fie puse în operă în șantier în vederea realizării construcției, comparativ cu analiza performanței unor activități segregate.
Mai mult, proiectarea și realizarea unei construcții, a unui spațiu construit, trebuie să atingă, asemeni unui micro sistem separat, atât cerințe ale sustenabilității în raport cu consumul de energie, impactul asupra mediului, cât și siguranța în exploatare și bunăstarea pe perioade de la 50 la 100 de ani și câteodată chiar mai mult.
Pentru a putea aplica această abordare holistică asupra întregului proces de construcție sunt necesare instrumente de management și de colaborare integrate, similare modelului natural, care să permită accesul transparent la informație și la interacțiunile între toti agenții implicați în realizarea și exploatarea unei clădiri până la scoaterea ei din uz.
Conceptul BIM (Building Information Model) vine în întâmpinare ca un instrument complex și momentan singular, ce permite gestionarea acestei abordări holistice prin crearea unui spațiu și a unui model virtual, unde pot fi integrate toate aceste resurse cu specificațiile lor, precum și interacțiunile pe tot fluxul de viață al unei construcții.
Considerăm Common Data Environment un concept în care modelul informațional 3D BIM al clădirii poate deveni un digital twin infuzat cu informații reale. Aceasta este metoda optimă și instrumentul care permite gestionarea holistică a fluxului informațional, unde actorii și beneficiarii pot să emită și să aplice cerințe de sustenabilitate, cu iterații și implicații complexe pe o perioadă foarte îndelungată de timp, impunând pe tot fluxul de realizare a unei construcții, o Guvernanță integrată, trasabilitate și persistență. Această Guvernanță va transcende interesele locale de performanță ale fiecărui agent economic sau beneficiar.
Guvernanța sustenabilității pe întreg procesul evidențiază noi surse de rentabilitate punctuală și globală, relevând, în același timp, și un nou tip de capital, și anume Capitalul Natural. Acesta se referă la bunăstarea societății în relație directă cu natura și beneficiile directe pe care capitalul monetar nu îl poate substitui și, eminamente, nici intermedia.
Așadar, pentru noi, Leviatan Design, ca firmă de proiectare, utilizarea unui model informațional al spațiului proiectat în platforma Autodesk Construction Cloud reprezintă instrumentul optim unde putem introduce reguli de Guvernanță, pornind de la reguli ce țin de fișa materialelor ce vor fi puse în operă, nivelul de eficiență energetică sau amprentă de carbon în faza de producție a acestor materiale, dar și condițiile de punere în operă în timpul construcției.
Mai mult, pe timpul procesului de proiectare, execuție și de exploatare, guvernanța unor principii sustenabile poate fi integrată și monitorizată ca Input - Output al tuturor actorilor care participă la acest sistem, într-un mod transparent și trasabil având permanență în timp. Această trasabilitate și permanență a acțiunilor, dar și interacțiunile complexe cu latura economică și financiară pot fi acum integrate și monitorizate, oferind fiecăruia din actori (stakeholders) acces la informațiile necesare, la momentul potrivit, precum și la regulile pe care fiecare trebuie să le respecte în interacțiunile pe tot fluxul de viață al construcției și exploatării clădiri.
Împreună cu partenerul nostru, Graitec Romania – reseller Platinum Autodesk in Romania, care ne-a fost alături și ne-a susținut încă de la începutul procesului de digitalizare, am reușit să identificăm soluțiile cele mai potrivite domeniului nostru de activitate, dar și să le personalizăm în funcție de cerințele specifice proiectelor noastre, în vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate asumate.
Pentru a face lucrurile mai clare vom exemplifica într-un mod general câteva situații concrete și beneficiile utilizării unui model informațional al clădirii în CDE-Autodesk Construction Cloud.
Beneficiarii emit cerințe de utilizare eficiente energetic, cu impact minim de carbon, costuri reduse de mentenanță si un nivel ridicat pentru bunăstarea ocupanților.
În primul rând, beneficiarul clădirii va emite cerințele operaționale și funcționale ale acesteia și obiectivele de performanță pe care le dorește în exploatare. Proiectanții transpun aceste cerințe prin crearea modelului 3D informațional al clădirii în CDE. În acest ecosistem se pot impune toate fluxurile de calitate și colaborare între discipline asigurând vizibilitate și pentru beneficiar.
Mai mult, asupra modelului 3D, proiectanții împreună cu managerii din zona de execuție pot face simulări de performanță energetică și funcțională a clădirii, integrând și latura economică a diferitor simulări. Prin instrumentele de scanare topografică sunt generate bazele de date care conțin informații reale din teren asupra reliefului, a urbanismului și fondului construit existent, care permit verificarea într-un mod rapid și imersiv, a respectarii cerințelor de urbanism și implicațiile din punct de vedere funcțional și estetic.
Fără background tehnic sau pregatire specializată, Beneficiarul, dar și celelalte părți implicate (other stakeholders), pot vedea în mod imersiv viitorul proiect cu specificații integrate în relief și spațiul construit existent.
Aceste simulări, utile în prima fază proiectanților și managerilor în execuție, pot fi puse la dispoziție prin utilizarea instrumentelor de realitate virtuală și realitate augmentata cu softuri utilizate în cadrul companiei precum Enscape și instrumente precum Hololens, pentru luarea unor decizii conștiente de către toți actorii, fie că vorbim de Beneficiar, Utilizator, Investitor, și chiar de către autorități într-un viitor apropiat.
Acceptarea conștientă a versiunii optime a proiectului în care toate obiectivele enunțate inițial și cele adăugate pe parcurs în vederea optimizării consumului de energie și impactului asupra mediului va face ca acest model informațional să devină INPUT pentru furnizorii de materiale și prestatorii de servicii, dar și platformă de realizare transparentă a fluxurilor necesare aprovizionării, aprobării și punerii în operă în bugetele alocate.
Constructorul și Consultantul (reprezentantul beneficiarului) vor putea urmări toate obiectivele și specificațiile furnizorilor cu ușurință, într-un mod ce asigură trasabilitatea și responsabilitatea în timp real, reducând astfel fricțiunea și birocrația.
Pe timpul realizării construcției implicarea furnizorilor și prestatorilor în CDE va unifica fluxurile și va facilita monitorizarea implementării cu respectarea tuturor regulilor de calitate și de protecție a mediului, aspect util și pentru activitatea de consultanță și dirigenție.
Așadar, consultantul, având și el acces în această platformă la modelul informațional, poate să adauge propriile lui fluxuri în raport cu realizarea clădirii și poate produce toate documentele într-un mod facil, transparent și permanent.
În timpul execuției, managerii noștri de la Ubitech aplică propriile lor fluxuri în CDE asupra modelului informațional și pot face toate observațiile și solicitările de remediere a neconformității lor în timp real, cu trasabilitate atât în raport cu proiectarea, furnizorii, prestatorii cu cerințele de mediu, dar și cu evidența costurilor și alocării de resurse în timp pentru realizarea clădirii. De asemenea, fluxurile specifice execuției, care pot fi aplicate asupra modelului informațional, implică toate departamentele - de la procurement la derulare până la decontare într-un spațiu unificat și integrat cu echipele din șantier.
Utilizarea modelul informațional în CDE ne-a permis creșterea calității proiectelor și eficientizarea resurselor. La acest moment, putem estima o reducere de timp de aproximativ 50% în multe din procesele specifice activității de proiectare. Eficiență de timp am înregistrat și în etapa de executie, prin reducerea cu până la 30% a timpilor de realizare a verificărilor de calitate, SSM, comunicării cu echipele din șantier și de generarea documentelor conexe.
Prefabricarea elementelor de construcție customizate și robotizarea încep cu BIM, care este o soluție viabilă la lipsa forței de muncă.
Un exemplu ar fi că, prin utilizarea modelul informațional în CDE, furnizorii de prefabricate sau elemente necesare a fi customizate și livrate în șantier pot importata informații în propriul lor flux de producție pentru a livra cât mai rapid și într-un mod optimizat materialele necesare realizării construcției.
DIGITAL TWIN reprezintă mai mult decât replica digitală a construcției, este istoria construcției.
Prin scanarea clădirii în diferite stadii ale execuției și integrarea acestor informații în CDE împreună cu issue management, există o trasabilitate clară a evoluției clădirii și un As Built complet asupra căruia pot fi implementate fluxuri de commisioning și handover către client pentru certificarea calității lucrărilor și atingerii obiectivelor în vederea exploatării.
Având în vedere că principiul sustenabilității trebuie aplicat pe toată durata de viață și exploatare a clădirii, modelul 3D BIM complet al proiectării și execuției clădirii se va dovedi de o valoare foarte mare în faza de exploatare întrucât asupra acestuia se pot aplica soluții avansate de facility mangement și colectare de informații relevante pentru analize BIG DATA. Aceste date releva noi surse și modele de rentabilitate din partea cea mai consistentă a investiției, și anume perioada de exploatare și scoatere din funcțiune, cu reduceri de costuri prin eficiență energetică, automatizare, robotizare și reducere a personalului.
Soluția Autodesk Construction Cloud împreună cu suita AEC vine cu o abordare holistică a domeniului construcției, dar nu numai, punând bazele unui genuine Metavers unde construcțiile prind viață la un nivel 7D înainte ca modificările să fie materializate.
Utilizarea Platformei Autodesk Construction Cloud și a suitei AEC furnizate de Autodesk a permis grupului nostru de lucru, atât în faza de proiectare, cât și în faza de execuție, o abordare holistică asupra procesului de construcție, o integrare a deciziilor indiferent de localizarea și de interesele punctuale prin punerea la dispoziție a instrumentelor Software în continuă evoluție. Importanța acestei soluții permite generarea unei guvernanțe generale asupra modului de realizare a proiectului, cât și integrarea proceselor și fluxurilor colaboratorilor în aceasta.
Soluțiile AEC și platforma Autodesk Construction Cloud reprezintă pentru noi instrumentul de bază în realizarea procesului de proiectare și execuție, dar și de Commissioning și Handover. Prin acest instrument, grupul nostru de companii dorește să realizeze proiecte și servicii cu valențe noi de calitate și valoare adăugată pentru toți stakeholderii și pentru întreaga perioadă de viață a proiectelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
În decurs de 24 de ore, documente clasificate despre F-16 Fighting Falcon și F-15E Strike Eagle au fost publicate online pe o platformă virtuală de discuţii asociată jocului video War Thunder. La 17 ianuarie 2023, pe forumul jocului WarThunder au apărut documente care conțineau informații despre racheta aer-aer AIM-120 care face parte din dotarea avionului F-16 Fighting Falcon Pe 18 ianuarie, tot pe același forum, au apărut o mulțime de informaţii confidenţiale despre avionul de luptă american F-15E Strike Eagle.
Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.
Un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Cold River, a atacat trei laboratoare de cercetări din domeniul nuclear din SUA vara trecută, relatează vineri Reuters, care are la baza anchetei sale înregistrări de pe internet şi declaraţiile a cinci experţi în securitate cibernetică.
Revoluția digitală se bazează pe sisteme computerizate folosite de companii private și de organizații guvernamentale pentru a-și gestiona activitățile de zi cu zi. În acest context, securitatea cibernetică are un rol crucial în direcția protejării datelor în fața atacurilor online sau a încercărilor de acces neautorizat.
Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.
În cadrul dezbaterilor din Parlamentul Slovaciei asupra unei propuneri de demitere a guvernului, ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 09.12.2022, că Ministerul slovac al Apărării a fost supus unui atac cibernetic semnificativ.
Peste 1.000 de experţi şi analişti în domeniul securităţii cibernetice din cadrul statelor membre NATO și a aliaților săi din întreaga lume au participat săptămâna trecută la un exercițiu de testare și consolidare a apărării cibernetice.
Uniunea Europeană a finanțat și a livrat echipamente pentru un laborator cibernetic Forțelor Armate ale Ucrainei, ca parte a sprijinului acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Compania privată rusă SR Space a prezentat satelitul SR NET, care ar trebui să devină un analog al Starlink. Ruşii susţin că 96 de astfel de dispozitive - sateliţi de mici dimensiuni - vor oferi acces constant la internet pe întreg teritoriul Rusiei. Prima lansare a navei spațiale SR NET este planificată pentru 2024. Modelul navei spațiale care va duce pe orbita Pământului cei 96 de sateliţi a fost prezentat la expoziția Aeronet-2035 de la Moscova.
Șefa PE spune că atacurile cibernetice s-au declanșat la câteva ore după ce parlamentarii au declarat Rusia ca stat sponsor al terorismului.
Mii de aplicaţii pentru smartphone din magazinele online Apple şi Google conţin secvenţe de cod dezvoltate de compania Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în SUA, însă este de fapt rusească, transmite luni agenţia Reuters în exclusivitate, prezentând situaţia pe care a descoperit-o.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) intenţionează retragerea din proiectul legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, aflat în etapa de transparenţă legislativă, articolul care prevede constituirea unei rezerve de specialişti în domeniul apărării cibernetice, se arată într-o precizare a MApN.
Organizația nonprofit American Ukrainian Aid Foundation, cu sediul la New York, furnizează forțelor ucrainene o serie de receptoare radio versatile de tipul Software Defined Radio (SDR - radio configurabil prin programare software), după cum a declarat reprezentantul organizației, Serge Sklyarenko.
Șeful Serviciului de presă al Republicii Populare Donețk, Daniil Bezsonov, a anunțat, azi, că un hacke pe nume Joker din Doneț a spart programul de comandă și control Delta, care este utilizat în mod activ de Forțele Armate ale Ucrainei. Minciună a fost repede preluată de maşinăria de propagandă a Moscovei şi răspândită pe mai multe canale mass-media. La scurt timp a venit şi reacţia Ministerului ucrainean al Apărării care a precizat că ,,nimeni nu a pătruns în sistemul de de comandă și control Delta'' şi că totul este parte din ,,propaganda odioasă'' a Rusiei.
Ministerul belgian al Apărării a pus bazele unei noi structuri militare care se alătură - componentelor terestre, aeriene, navale și medicale: Comandamentul cibernetic, care va lucra în strânsă cooperare cu SGRS, serviciul de informații militare (Service General de Renseignement et de Sécurité). Acest comandament ar trebui să obțină statutul de a cincea componentă "cu drepturi depline", chiar dacă cel mai probabil va rămâne un departament în cadrul serviciul de informații militare SGRS.
Directorul agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI) Arne Schönbohm a fost revocat din funcţie cu efect imediat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.
Guvernul a venit cu un proiect de act normativ pentru a elimina toate produsele informatice care provin din Federația Rusă sau entități care sunt controlate de Moscova.
Tirana a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după ce a stabilit că această țară se află în spatele atacului cibernetic care a avut loc în urmă cu câteva luni în Albania.
China a acuzat luni Statele Unite că a lansat împotriva sa zeci de mii de atacuri cibernetice, care au permis furtul de date sensibile, în special de la o universitate de cercetare, potrivit Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Dacă în trecut modul de organizare socio-economic a omului nu avea un impact atât de mare asupra mediului și ecosistemului, după revoluția industrială lucrurile s-au accelerat, iar acum putem vorbi la nivelul planetei de o Eră Antropocenă, în care activitățile umanității, precum și relațiile și interacțiunile între oameni au un impact direct și vizibil asupra mediului înconjurător.
Pandemia a creat noi vulnerabilități din cauza creșterii numărului de persoane care lucrează la distanță, a utilizării din ce în ce mai mari a rețelelor de date și a digitalizării aproape a fiecărui sector al economiei. Între 2020 și 2021, în Europa, acest lucru a dus la o creștere fără precedent, de 37,7%, a numărului de atacuri cibernetice, potrivit Agenției pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franța (ANSSI).
Specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat în acest sfârşit de săptămână mii de atacuri maliţioase îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România.
,,Planul de pace'' al lui Volodimir Zelenski este probabil destinat publicului intern - populației ucrainene - pentru a pregăti oamenii pentru posibile concesii teritoriale ca urmare a unor decizii luate pentru încheierea războiului, a relatat cotidianul The New York Times.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.10.2024, în cadrul unui antrenament al Forțelor de Descurajare Strategică, au fost executate lansări practice de rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră, de pe Cosmodromul Plesețk, din Marea Barents și din Marea Okhoțk.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Un atac cu dronă care a distrus Universitatea Forțelor Speciale Ruse a din orașul cecen Gudermes pe 29 octombrie ar fi putut fi lansat din republicile limitrofe ale Rusiei din Caucazul de Nord, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent.
Războiul modern a suferit o transformare semnificativă în ultimele decenii, tehnologia jucând un rol din ce în ce mai vital în operațiunile militare. Printre cele mai revoluționare inovații în strategia militară contemporană se numără dronele. Aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) au revoluționat modul în care armatele operează pe câmpul de luptă. Astfel, pe fondul progreselor înregistrat rapid la capitolul noi tehnologi militare, compania ungară Uaviator a ales să facă parte din acest tren şi să răspundă cererii tor mai mari de sisteme aeriene fără pilot performante.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit la 27 octombrie 2024, un proiect ambițios pentru crearea unei versiuni îmbunătățite a rachetei de croazieră Taurus. Această inițiativă, care presupune achiziționarea a 600 de unități din cea mai recentă variantă Taurus Neo, vine în contextul în care Ucraina solicită tot mai mult Berlinului arme cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja atacurile rusești asupra teritoriului său. Decizia de a construi racheta Taurus Neo reprezintă un pas important către actualizarea armamentului militar al Germaniei și consolidarea poziției sale strategice într-un mediu geopolitic volatil.
Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.
Ministerul Apărării Naționale a salutat inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot.
Comisia Electorală Centrală din Georgia va renumăra voturile în aproximativ 14% din secțiile de votare, după alegerile parlamentare contestate de opoziție.
Planul Ucrainei pentru Victorie se referă inclusiv la descurajarea non-nucleară a Rusiei. Una dintre anexele secrete ar face referire chiar la furnizarea de rachete Tomahawk din partea Statelor Unite, armele urmând să fie dislocate pe teritoriul ucrainean.
Statele Unite nu vor impune noi limite privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane dacă Coreea de Nord se alătură războiului din Rusia, a declarat Pentagonul luni, în timp ce NATO a declarat că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk din Rusia. Desfășurarea trupelor nord-coreene alimentează îngrijorările Occidentului cu privire la posibilitatea extinderii conflictului care durează de 2 ani și jumătate în Ucraina, chiar dacă atenția se îndreaptă către Orientul Mijlociu. Aceasta ar putea indica modul în care Rusia speră să compenseze pierderile tot mai mari de pe câmpul de luptă și să continue să obțină câștiguri lente și constante în estul Ucrainei.
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Evoluțiile recente din Ucraina ar putea determina SUA și Europa să implementeze măsuri de apărare aeriană care să sprijine Ucraina indirect, de pe teritoriul statelor vecine.
Unul dintre principalele monumente de arhitectură din Harkov - clădirea Derjprom - a fost avariat în urma unei lovituri cu bombe cu planare rusești. Primarul orașului a raportat șapte victime.
Încă o lovitură pentru credibilitatea ONU. Structura de contrainformații ucrainene din cadrul SBU a arestat un voluntar al Programului Alimentar Mondial al ONU în regiunea Donețk pentru presupus spionaj pentru Rusia.
Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și că, prin urmare, eforturile de a ajunge la o soluție sunt justificate din punct de vedere moral.
Compania Elbit Systems a semnat un contract cu guvernul israelian pentru furnizarea de sisteme de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS). Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract pentru furnizarea unui număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană cu laser Iron Beam, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani.
Proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor care trec ilegal frontiera României a fost pus azi în transparență decizională. Avem practic cale liberă după adoptare pentru a doborî dronele rusești care violează spațiul aerian al României.
Guvernul belgian intenționează să semneze un contract pentru achiziționarea sistemului european de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune SAMP/T NG, a precizat ziarului francez La Lettre, citând surse proprii. Compania europeană de apărare MBDA este pe punctul de a câștiga contractul de furnizare a sistemului SAMP/T pentru Belgia, devansând un alt ofertant, compania americană Raytheon cu sistemul Patriot PAC-3.
Șeful administrației militare regionale (RMA) din Zaporojie, Ivan Fedorov, a anunțat, pe 28.10.2024, că în partea controlată de Kiev a regiunii sunt în curs de construire noi fortificații, care vor transforma regiunea într-o adevărată fortăreață.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins posibilitatea ca Turcia să cedeze Statelor Unite sistemul de apărare antiaeriană S-400 de producție rusească. El a precizat că acordul de achiziție din 2017 include un certificat de utilizator final care interzice Turciei să vândă sau să transfere sistemul către orice terță parte fără aprobarea Rusiei. Declarațiile lui Lavrov au venit ca răspuns la informațiile apărute în presă potrivit cărora Washingtonul a propus Turciei să renunțe la controlul sistemului S-400 pentru a-și restabili rolul în programul de avioane de luptă F-35.
Dacă războiul din Ucraina va continua în aceeași manieră, Kievul va fi învins în 2025, potrivit mai multor experți americani importanți. În același timp, aceștia spun că acest lucru nu trebuie să se întâmple și dau indicații cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a asigura victoria Ucrainei. Doug Livermore, vicepreședinte al Special Operations Association of America, comandant adjunct al Detașamentului de Operațiuni Speciale al Gărzii Naționale a Armatei din Carolina de Nord și fost consilier al subsecretarului american al apărării pentru informații și securitate, afirmă că, pentru a evita înfrângerea Kievului, Occidentul și guvernul ucrainean trebuie să își revizuiască abordarea față de acest război.
Recent, SUA și-au exprimat interesul de a amplasa lansatoare de rachete în Japonia. Deși această mișcare este o măsură defensivă, menită să prevină acțiunile agresive ale Chinei, Beijingul și Moscova percep această desfășurare ca o amenințare și o escaladare a tensiunilor în regiune. Evident, presa de propagandă rusă încearcă să prezinte situația ca fiind o încercare din partea Washingtonului de a amplifica tensiunile din regiunea Asia-Pacific.
Compania poloneză de stat din domeniul apărării Pit-Radwar a prezentat un sistem de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, echipat cu tunuri de 35 mm și muniție programabilă. Numit SA-35MM, proiectilul sistemului este programat inductiv să se fragmenteze la momentul oportun pentru un efect maxim asupra ţintei vizate. Detonarea să densă permite reducerea cantității de muniție folosită pentru interceptare, în special a țintelor mici, cum ar fi adronele.
Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, dar are încă „forțe de luptă periculoase” care au rămas în mare parte neatinse de războiul din Ucraina, spune generalul american Christopher Cavoli, figura centrală din structura militară a NATO.
Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Ucraina a primit avioane de luptă americane F-16 șise așteaptă să primească avioane franceze Mirage. Totuși, pentru apărarea pe termen lung, alegerea ideală pentru Kiev ar putea fi Gripenul suedez, creat pentru a contracara amenințarea rusă.
Între 11.000 și 13.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia unde se pregătesc alături de Armata rusă pentru a lua parte la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, într-o escaladare a războiului fără precedent pe care Moscova o face. Dar ce înseamnă 11.000 de soldați în contextul actual al luptelor?
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
Autoritățile ruse spun că aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate duminică, în regiunea Voronej din Rusia.
Ucraina îndeplinește în mod categoric unul dintre punctele „planului de victorie” - mutarea războiului de pe teritoriul său - și, fără a primi permisiunea SUA pentru atacuri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din Rusia, le lovește cu propriile drone. Acest lucru, potrivit analiștilor, ar putea schimba cursul războiului. Analiștii care au vorbit cu The Wall Street Journal sugerează că ar putea, de asemenea, „să-l forțeze pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze o pace acceptabilă”.