Proiectat și dezvoltat la Melbourne, bombardierul invizibil B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA ar trebui să efectueze istoricul zbor de testare inaugural până la sfârșitul anului în California, spun oficialii Northrop Grumman.
În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).
Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.
În această lună în cadrul „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România, la care DefenseRomania a fost partener media, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a vorbit într-un panel și despre înzestrarea Armatei României.
„Dorim să achiziționăm tancuri noi, în jur de 300 de tancuri principale de luptă, dar perioada de achiziție va trebui stabilită de către beneficiar”, a precizat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
Subliniem că acest lucru nu înseamnă nicidecum că celelalte tancuri vor fi tot Abrams precum a fost alegerea primelor 54.
Tocmai de aceea Hyundai Rotem e foarte interesată să vândă României tancuri K2 Panther. Într-o oarecare măsură, am putea urma exemplul Poloniei, care a achiziționat și Abrams și K2. Desigur, până la o asemenea decizie care e una politică, e cale lungă.
Tancuri principale de luptă K2 Black Panther (MBT)
În cadrul evenimentului care a avut loc în această lună, Eui Seong-Lee, Vice President Hyundai Rotem International Defense Business, a acordat în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a vorbit despre intenția companiei sud-coreene de a dota Armata României cu tancuri K2 Panther.
Sud-coreenii ridică ștacheta și doresc o cooperare activă cu industria de apărare din România, în cazul în care alegerea țării noastre va fi K2. Ar însemna o flotă mixtă între K2 și Abrams.
Amintim că achiziția celor 54 de Abrams pentru care România a bătut deja palma se face prin procedură G2G (Guvern la Guvern) care nu impune obligativitatea cooperării industriale.
Întrebat care e obiectivul Hyundai Rotem în România, Eui Seong-Lee precizează: „Dorim să exportăm produsele noastre, tancul de luptă principal K2 Panther. Am dezvoltat în ultimii 30 de ani un tanc indigen de luptă sud-coreean. Și suntem siguri că putem contribui la apărarea României și la colaborarea cu industria de apărare românească. Acesta e obiectivul”.
„Am lucrat intens să convingem partenerii polonezi că tancurile K2 sunt cea mai bună opțiune pentru ei. Din fericire am semnat un contract anul trecut și deja am livrat 28 de tancuri K2 către Polonia. Sperăm să putem extinde afacerile noastre și dorim intens să livrăm tancuri K2 și către România”, mai precizează Eui Seong-Lee.
Oficialul Hyundai Rotem a adăugat că gigantul sud-coreean e pregătit să coopereze intens cu industria de apărare din România, în cazul în care țara noastră va alege să achiziționeze tancuri K2 Panther. Coreenii sunt gata să transfere tehnologie în România, urmând ca facilități din țara noastră să producă componente.
„Hyundai Rotem își dorește să coopereze cu industria de apărare din România. Opțiunile sunt deschise, putem lucra împreună în ceea ce privește producția, începând cu asamblarea și mai apoi putem de asemenea să transferăm tehnologie către industria de apărare din România. Industria românească ar putea să producă componente. România are un potențial important iar împreună putem atinge obiectivele”, a conchis acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Proiectat și dezvoltat la Melbourne, bombardierul invizibil B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA ar trebui să efectueze istoricul zbor de testare inaugural până la sfârșitul anului în California, spun oficialii Northrop Grumman.
Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a anunțat noile prețuri ale muniției convenționale de artilerie de 155 mm, care au provocat un adevărat șoc în industria de profil. Potrivit acestuia, prețul unui astfel de obuz este acum 8.000 de euro, cu mult mai mare decât estimările făcute pe baza contractului Rheinmetall de anul trecut, conform cărora un proiectil de 155 mm ar trebui să coste 3.300 de euro.
Producătorul german de armament Rheinmetall își va uni forțele cu compania de stat ucraineană Ukrainian Defence Industry (fosta Ukroboronprom) pentru a repara și întreține vehiculele militare de producție occidentală și, în cele din urmă, pentru a le produce pe plan intern în Ucraina, a declarat premierul ucrainean Denis Shmihal la 24 octombrie.
Mechanical Engineering Design Bureau (KBM), o companie cu sediul in orașul rus Kolomna, care produce rachete Iskander și Kinzhal, continuă să primească componente din Europa și din alte țări prin intermediul unor firme care joaca rol de intermediar.
Mai multe surse rusești au informat, pe 25.10.2023, că Iranul a furnizat Rusiei drone de atac de tip Karrar echipate cu rachete Majid și Shahab-e-Saqeb. Este posibil ca acestea să fi participat la distrugerea unui număr de 24 de avioane ucrainene în cinci zile, așa cum a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, cu o zi înainte, scrie publicația rusă Topcor.ru.
Moment important pentru programul F-35 Lighting II. Azi a fost înaintat raportul către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR), urmând ca ulterior BPR să trimită raportul către cele două comisii de apărare.
Programul militar ucrainean Brave 1 Defence Tech a prezentat cea mai recentă creație a sa, un robot kamikaze terestru, cunoscut sub numele de "Ratel S", care a fost conceput pentru a facilitata lovituri precise asupra țintelor inamice de la o distanță sigură. Această drona kamikaze terestră a atras atenția nu numai pentru tehnologia care stă la baza sa, ci și pentru potențialul său impact asupra războiului modern.
România urmează să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm și a ales, în baza realităților războaielor actuale, varianta obuzierelor șenilate. Însă de ce tehnica șenilată e azi preferată de marile armate ale lumii în detrimentul tehnicii pe roți?
Coreea de Sud livrează încă un lot de obuziere autopropulsate K9PL de 155 mm către Polonia. Consortiul Hanwha Aerospace Europe anunță, pe pagina sa oficială de Twitter, că pe 23 octombrie a pregatit livrarea unui nou lot de 18 sisteme de artilerie autopropulsate către Polonia.
În luna august, surse arabe și europene indicau că Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Dacă la acel moment se numărul vehiculat de aeronave ajungea până la aproximativ 200 de aparate, potrivit unui raport recent publicat de cotidianul francez "La Tribune", Riadul are acum în vedere achiziționarea a 54 de astfel de avioane de luptă fabricate de compania franceză Dassault Aviation.
Industria turcă de apărare reușește un nou succes pe piața europeană de profil, după ce Estonia a decis întărirea capacității sale militare prin achiziția a unui număr de 230 de transportoare blindate pe roți de la contractori turci, după cum a informat Ministerul Apărării din Estonia.
MBDA a primit un contract de la Korea Aerospace Industries (KAI) pentru integrarea sistemului de rachete antiaeriene Mistral ATAM pe elicopterul de atac al marinei coreene (KMAH).
Surse rusești au informat, pe 17.10.2023, că societatea RATEP din cadrul concernului de apărare aerocosmică Almaz-Antey a dezvoltat o nouă versiune a sistemului de rachete antiaeriene de tip Komar. Acesta a primit posibilitatea de a distruge nu numai ținte aeriene, ci și mijloace navale de la suprafața apei, precum dronele maritime.
Forțele Armate Lituaniene, împreună cu industria germană de apărare, vor repara tancurile Leopard care au fost avariate în timpul luptelor din Ucraina. După refacerea capabilităților tehnice, mijloacele de luptă vor fi returnate pe front. Prin acest demers, Lituania se alătură Poloniei și Germaniei în efortul de restabilire a capacității de luptă a tancurilor Leopard întrebuințate în războiul din Ucraina.
Guvernul Germaniei a donat Armatei Republicii Moldova alte două transportoare blindate Piranha. Tehnica militară va fi recepționată astăzi de autoritățile de la Chișinău.
Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam, după cum au raportat mai multe surse. Odată cu această decizie, testele operaționale vor duce la implementarea unui laser de 100 kW ca o componentă activă a arsenalului Forțelor de Apărare Israeliene. Rafael, compania care se află în spatele proiectării și fabricării razei de fier, a adaptat sistemul laser pentru a contracara o gamă largă de amenințări.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o la mijlocul acestei săptămâni în România că Ucraina a obținut acorduri importante, inclusiv în ceea ce privește susținerea militară pe care țara noastră va continua să o ofere Ucrainei.
Războiul din Ucraina a reamintit forțelor armate din toată lumea cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă. Poate opri un atac masiv cu blindate dacă este echipată cu proiectile de mare precizie și putere. Poate distruge artileria adversarului în lupta contrabaterie dacă lovește de la o distanță mai mare decât inamicul, iar exemplele pot continua.
Armata americană deține echipamente și muniții în exces, dar liderii nu știu unde se află și în ce stare sunt.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, săptămâna trecută, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe 12 octombrie, la Palatul Cotroceni.
Războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, lucru pe care și liderii vest europeni au fost nevoiți să-l accepte înghițind în sec, dependența militară a Europei față de Statele Unite ale Americii.
Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' ,care strânge fonduri pentru a asigura un sprijin militar continuu pentru Forţele Armate Ucrainene, a primit primele 5.000 de drone kamikaze PFV. Acestea au fost achiziționate în cadrul unui proiect comun demarcat cu UNITED24 [n.r. inițiativă guvernamentală] și Monobank.
Uniunea Europeană merge înainte cu proiectul de consolidare a capacității comune de apărare, deocamdată fiind considerat prioritar domeniul achizițiilor de armament. Acum, țările UE se pot uni în consorții și pot primi compensații de la bugetul UE pentru cheltuielile asociate producției de armament.
Compania italiană Leonardo dorește să joace un rol mai important în proiectul Global Combat Air Programme (GCAP), la care participă și Marea Britanie (BAE Systems) și Japonia (Mitsubishi Heavy Industries) și care, printre altele, include crearea unui nou avion de luptă. Astfel, directorul general al companiei, Roberto Cingolani, a declarat că poziția lor în cadrul proiectului GCAP ar trebui revizuită "în sus". Directorul general al Leonardo subliniază că programul nu are încă "cote" și că în prezent este doar un "mare laborator", potrivit publicaţiei Infodefensa.
Thales a semnat un contract cu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) pentru a livra sistemul integrat TACTICOS de combat management, sonare, radare de supraveghere aeriană și de control al tirului și un senzor cu infraroșu 360° pentru programul fregatei MIECZNIK destinat marinei poloneze
Spania a primit acordul pentru achiziționarea a trei noi baterii de sisteme de apărare antiaeriană Patriot din SUA, la un preț de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, după cum a informat Departamentul de Stat al SUA pe 4 octombrie.
Forțele Terestre americane (US Army) au anunțat acordarea unor contracte în valoare de 1,5 miliarde de dolari către nouă companii din SUA, Canada, India și Polonia pentru a crește producția globală de proiectile de artilerie calibru 155 mm.
Un raport al Army Science Board (ASB) sugerează că tancul M1 Abrams ar putea deveni ineficient pe câmpul de luptă într-un eventual conflict militar pe care SUA l-ar avea cu China. Raportul recomandă armate SUA ca până în anul 2040 să dezvolte o generaţie de vehicule blindate cu totul nouă, mai mici, mai uşoare și fără echipaj, care să înlocuiască M1 Abrams.
Rusia a anunțat începerea producției noilor rachete balistice intercontinentale Sarmat (Satan II), despre care oficialii ruși au precizat în nenumărate rânduri că sunt „imposibil” de interceptat. Anunțul privind producția controversatelor rachete a venit chiar de la cel mai înalt nivel al Kremlinului.
Cotidianul slovac Dennik N a anunțat, pe 05.10.2023, că președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, s-a opus intenției Ministerului Apărării de a oferi un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă. Purtătorul de cuvânt al șefului statului a justificat acest lucru prin rezultatul alegerilor parlamentare de sâmbătă din Slovacia și împuternicirea pentru formarea noului guvern a președintelui unui partid, care respinge această formă de ajutor pentru Kiev.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat oficial decretul privind numirea generalului Vlad Gheroghiță în funcția de șef al Statului Major al Apărării.
Promisiunile UE din primăvară, privind un ajutor militar consistent pentru Ucraina, sunt mai greu de îndeplinit decât se credea inițial.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.
Războiul electronic rusesc în Crimeea implică atât măsuri active, cât și pasive, inclusiv suprimarea comunicațiilor radio. În Ucraina, forțele ruse utilizează mijloace de război electronic pentru a bruia comunicațiile radio tactice, precum și sistemele radar. Imagini recente din satelit publicate pe rețeaua de socializare Twitter par să dezvăluie ca Rusia a început utilizarea unui puternic sistem de război electronic de-a lungul coastei Crimeii, mai exact în regiunea Sevastopol, a relatat Obektivno.bg.
În marja vizitei efectuate în Marea Britanie, în perioada 27 - 29 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuție au participat şeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
Ucraina, Lituania, Letonia și Estonia au decis să boicoteze întâlnirea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje din cauza deciziei de a permite ministrului rus de externe să participe, relatează Reuters.
Președintele leton Edgars Rinkēvičs a comentat într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne raportul șefului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, potrivit căruia Rusia s-ar putea pregăti pentru un viitor atac asupra statelor baltice.
Oficialii americani creditează ”Secțiunea 702”, o prevedere din Foreign Intelligence Surveillance Act (Actul de Supraveghere a Informațiilor Externe), pentru succesul în perturbarea programului de rachete balistice al Iranului, un proiect ce reprezintă pentru SUA și aliații săi din regiune o amenințare la fel de serioasă ca obținerea armei nucleare.
Actualele livrări occidentale de armament către Ucraina au fost insuficiente pentru a menține o puternică operațiune militară, a declarat președintele ceh Petr Pavel atunci când a discutat despre contraofensivă Kievului într-un interviu acordat ziarului italian Corriere Della Sera, publicat la 27 noiembrie.
Cehia, Lituania, Suedia și Olanda vor cumpăra, împreună cu Germania, tancuri Leopard în versiunea 2A8 care este cea mai avansată tehnologic.
Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate din mai multe fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate, la 27 noiembrie, de publicația rusa independentă de știri Important Stories. Datele vamale ar arăta că Avia FED Service, un dealer de piese de schimb cu sediul la Moscova, ar fi furnizat sectorului aeronautic rusesc piese de schimb în valoare de 7,3 milioane de dolari între ianuarie 2022 și iulie 2023.
Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.
Soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR/HUR), Kirill Budanov, a fost otrăvită cu metale grele.
Agenția de presă rusă Tass a informat la mijlocul acestei luni, citând o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, că primul regiment dotat cu noile rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi operaționalizat, în cursul lunii decembrie, în cadrul Trupelor de rachete cu destinație strategică (RVSN).
Una dintre cele mai mari expoziții de aviație, Dubai Airshow 2023, unde s-au reunit producătorii de avioane civile și militare din lume, s-a încheiat cu un eșec pentru Rosoboronexport, reclamă publicația The Moscow Times, întrucât „corporația de stat rusă nu a anunțat semnarea vreunui contract”.
Putin a aprobat majorări substanțiale privind cheltuielile militare.
O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Deputatul braşovean Marian Rasaliu (PSD) a anunţat vineri, 24 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că industria de apărare a României se afla pe drumul cel bun, iar acum are capacitatea de a onora cererile Armatei României. DefenseRomania a scris mai multe articole în ultimii doi ani în care a precizat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere din alte state, inclusiv din Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de ţara noastră se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Linia de producţie a unei întreprinderi implicate în dezvoltarea de rachete de mare precizie X-59 pentru avioanele ruseşti a fost într-adevăr atacată de drone ale Forțelor Armate Ucrainene, a precizat Direcția Principală de Informații Militare (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.
În cadrul vizitei de lucru din 21 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a îndemnat șantierele navale ruse să construiască nave multirol cu sisteme de rachete de înaltă precizie, concepute pentru a distruge infrastructură critică și ținte navale, inclusiv portavioane și grupări de lovirea ale acestora.
După ce a devenit cât se poate de clar că blitzkrieg-ul rus a eșuat încă din primele zile/săptămâni de după 24 februarie 2022, odată cu prelungirea războiului împotriva Ucrainei, Federația Rusă nu doar că și-a recalibrat obiectivele axându-se pe ocuparea întregului sud-est al Ucrainei, dar s-a confruntat și cu un val de sancțiuni fără precedent din partea Occidentului.
În conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, războiul electronic joacă un rol crucial. Rusia a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme de război electronic. Superioritatea Rusiei în materie de războiul electronic este evidentă şi recunoscută ca o ameninţare reală de către Ucraina. Confruntându-se cu războiul electronic rusesc, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative de drone, ceea ce a dus la discuții privind investiția în dezvoltarea de soluţii împotriva sistemelor de război electronic. Rapoarte recente indică faptul că Ucraina a distrus cu succes câteva sistem ruseşti de război electronic, demonstrând că depune eforturi considerabile de a contracara acest tip de ameninţare.
Industria de apărare sud-coreeană a prezentat recent designul unei noi generaţii de tancuri, denumit deja K3 de către unii analişti militari, precizează publicaţia Sunshine. Acest tanc este un răspuns la evaluarea armatei sud-coreene potrivit căreia actualul sau tanc K2 Black Panther nu mai răspunde în mod adecvat cerințelor tactice ale scenariilor de luptă moderne.