Turcia nu crede că prietenia cu Rusia e incompatibilă cu NATO. Turcii vor să revină în programul F-35 și să achiziționeze avioane Eurofighter
Turcia și-a afirmat angajamentul deplin privind responsabilitățile față de NATO, în pofida încercărilor sale de a face parte din organizații și grupuri despre care se crede că o distanță de Occident. În același timp, ea a cerut Alianței să urmeze o abordare echilibrată și să o sprijine în lupta împotriva terorismului.
O machetă a cockpitului unui avion F-35 este expusă la un show aviatic organizat în Cigli, Turcia. Sursa foto: dardanellas/Getty Images.
Ministrul turc al Apărării, Yaşar Guler, a subliniat angajamentul deplin al ţării sale faţă de responsabilităţile sale faţă de NATO, ai cărei membri sunt îngrijoraţi de tendinţele Turciei care ar putea-o îndepărta de Occident.
Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa dorește să fie partener în Organizația de Cooperare de la Shanghai, o grupare de securitate, politică și economică fondată în 2001, care include Rusia, China și țări din Asia Centrală.
El a adăugat după participarea la summitul organizației desfășurat la Astana, că nimic nu împiedică Turcia să fie membru permanent al Organizației de la Shanghai.
Premierul Guler a declarat, de asemenea, că "aderarea Turciei la NATO nu o împiedică să-și dezvolte relațiile cu Organizația de Cooperare de la Shanghai".
Interesul Ankarei pentru grupul BRICS și legăturile sale puternice cu Rusia, în domenii precum energia, turismul și apărarea, au ridicat, de asemenea, îngrijorări în rândul țărilor occidentale că alianțele Turciei se pot schimba, în timp ce Ankara a subliniat în mod repetat că rămâne un aliat hotărât în NATO.
Guler a spus că Turcia se așteaptă la o "abordare echilibrată" în rândul aliaților, cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, la conducere, iar alianța ar trebui să facă acest lucru și să se concentreze pe domeniul combaterii terorismului și sprijinului țării sale în acest sens.
În ceea ce privește dorința Turciei de a reveni la programul multilateral supravegheat de alianță, de a produce și dezvolta avioanele americane de vânătoare F-35, Guler a spus: "Discuțiile între Ankara și Washington continuă pe această problemă".
Statele Unite au impus sancțiuni Turciei și au scos-o din programul de avioane F-35, datorită achiziționării sistemelor rusești de apărare aeriană S-400 în 2019.
În schimbul banilor pe care i-a plătit pentru a obține 100 de avioane de F-35, sume estimate la aproximativ 1,4 miliarde de dolari, Turcia a căutat să achiziționeze 40 de avioane de vânătoare avansate F-16 Block 70 și 79 de kituri de modernizare pentru vechile sale avioane aflate în serviciu.
După amânarea din diverse motive, Ankara a obținut aprobarea Washingtonului pentru acest acord, care o va costa peste 20 de miliarde de dolari, după ce a ratificat aderarea Suediei la NATO.
Guler a declarat că achiziția de avioane de vânătoare F-16 continuă în conformitate cu programul specificat și că discuțiile privind detaliile acordului sunt în desfășurare.
El a adăugat: "Suntem mulțumiți de acordul încheiat pentru achiziționarea de avioane F-16 și echipamente de modernizare și sperăm ca proiectul să fie finalizat fără probleme până la livrarea ultimei aeronave".
Ministrul turc a declarat că țara sa este în continuare interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon, care sunt produse de consorțiul format din Germania, Marea Britanie și Spania, dar nu există încă evoluții concrete în acest sens și că speră într-un răspuns pozitiv la această cerere din partea aliaților.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News