Industriile de apărare din Ucraina și România au semnat un memorandum: Acesta deschide o nouă etapă în cooperarea dintre companiile de apărare ucrainene și românești
Industriile de apărare din Ucraina și România au semnat un memorandum la Paris. Asociația Națională a Industriilor de Apărare Ucrainene (NAUDI) a raportat că memorandumul cu Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) prevede întreținerea echipamentelor și producția de muniție.
Memorandumul este de așteptat să deschidă noi oportunități pentru schimbul de experiență, tehnologii și resurse.
,,La 19 iunie 2024, în cadrul expoziției internaționale Eurosatory 2024 de la Paris, NAUDI a semnat un memorandum de cooperare cu asociația românească PATROMIL. Aceasta deschide o nouă etapă în cooperarea dintre companiile de apărare ucrainene și românești. Împreună cu colegii noștri români, intenționăm să stabilim și mai multe proiecte pentru întreținerea echipamentelor și producția de muniție pentru Forțele Armate Ucrainene!", se precizează într-un comunicat de presă al asociaţiei ucrainene NAUDI.
Asociația românească PATROMIL reunește interesele a peste 200 de producători români de echipamente militare și alte tehnologii militare.
Potrivit mass-mediei ucrainene, industria de armament din România are capacitatea de a produce întreaga gamă de muniții utilizate de forțele armate ucrainene.
Forțele Armate Ucrainene folosesc de mult timp și produse ale industriei românești de apărare. Presa ucraineană aminteşte că Forțele de Apărare ale Ucrainei sunt înarmate cu obuziere M1981 de 152 mm, sisteme de rachete cu lansare multiplă APR-40, mitraliere CUGIR DShKM și alte arme fabricate în România.
Tehnica militară românească e foarte prezentă pe frontul din Ucraina. În ciuda politicii de la București care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, numeroase materiale video cu tehnică românească pe front au apărut în ultimii doi ani.
Luna trecută DefenseRomania a scris despre un reportaj special, apărut în mass-media ucraineană, care era dedicat lansatoarelor românești APR-40 de 122 mm. Ulterior, pe rețelele de socializare s-a viralizat reportajul.
Astfel, printre altele, ucrainenii au primit din partea României blindate TAB-71 amfibii, obuziere, lansatoare APRA-40 de 122 mm - care au stat și la baza dezvoltării viitoarelor LAROM - și numeroase cantități de muniție de 152 mm și 122 mm, dar și aruncătoare de grenade.
Au mai fost trimise Ucrainei și aruncătoare de grenade AG-7 și AG-9 precum și mitraliere grele DshKM de 12.7 mm, plus multe altele.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News