Avioanele F-16 care au doborât peste 80 de MiG-uri în Liban, vândute de Israel unei companii canadiene (Foto/Video)
Noi detalii au fost publicat, în cursul zilei de ieri, despre primul lot de patru avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Israeliene, care au fost vândute companiei canadiene Top Aces. Din acest prim lot de patru avioane F-16, trei au fost folosite de Forţele Aeriene Israeliene pentru a doborî mai multe avioane de tip MiG ale Forţelor Aeriene Siriene, în 1982, în timpul războiului din Liban.
Unul dintre fostele avioane israeliene F-16A, achiziţionate de către compania canadiană Top Aces, este descărcat dintr-o aeronavă An-124 aflată pe aeroportul Mesa, Arizona, la 28 ianuarie 2021. Sursa Foto: Top Aces.
Publicaţia The War Zone precizează că Top Aces este primul contractor privat care intră în posesia unor avioane de luptă de a patra generație. Compania canadiană Top Aces Inc. ( Top Aces ) este un contractor privat din domeniul apărării, cu sediul central în Montreal, care oferă cursuri de instruire pentru piloţii de avioane de vânătoare din Statele Unite, Canada şi Australia.
Avioanele pe care Israelul le-a vândut companiei Top Aces fac parte dintr-o flotă de avioane a Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), care au scris istorie. Aceste aparate şi-au dovedit pe deplin calităţile în luptă, multe dintre acestea participând la războiul din Liban din 1982 unde au doborât cu succes 82 de avioane ruseşti MiG-21 și MiG-23, operate de Forțele Aeriene Siriene.
De asemenea, avioanele F-16 ale Israelului au condus misiunea din 1981 din Irak unde au distrus cu succes reactorul nuclear Osirak al lui Saddam Hussein, într-una dintre cele mai lungi misiuni ale IAF.
Sursa citată precizează că flota de avioane de luptă F-16A/B Netz a Forțelor Aeriene Israeliene (IAF), livrate inițial la începutul anilor 1980 a fost transă pe linie moartă în anul 2016.
General Dynamics F-16 Fighting Falcons au fost livrate în Israel la începutul anilor 1980 și în ultimul deceniu au fost treptat scoase din serviciul Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), deoarece s-a trecut la o versiune mai modernă, dar au fost achiziţionate şi avioane F-35. Israelul a retras F-16 A/B din serviciu, ca urmare a introducerii versiunii mult mai moderne C/D. Ulterior, statul evreu a scos la vânzare patruzeci de avioane F-16, pentru o parte dintre ele fiind interesată şi Croaţia.
O fotografie a primelor patru aeronave livrate filialei Top Aces din Mesa, Arizona, confirmă faptul că primul lor include trei avioane F-16A – cu numere de serie 129 / 78-0322, 220 / 78-0327 și 250 / 78-0346 – precum și un singur F-16B cu două locuri, care poartă seria 017 / 78-0362.
Israelul are 29 de avioane F-16 de vânzare, toate pentru aproximativ 100 de milioane de dolari
La sfârşitul anului 2020, precizam că Ministerul israelian al Apărării caută un cumpărător pentru cele de 29 de avioane de luptă F-16 A/B care au aparţinut Forţelor Aeriene Israeliene (IAF). La momentul respectiv se zvonea ca Israelul poartă negocieri cu compania canadiană Top Aces Inc, dar informaţia cu privire că ar urma să aibă loc şi o vânzare directă, nu era confirmată în mod oficial.
În cursul zilei de ieri, Top Aces Corp a anunțat că a primit primul lot de patru avioane F-16, din Israel, la Centrul de Excelență al filialei sale din Mesa, Arizona.
Acordul este evaluat la aproximativ 100 de milioane de dolari, fiecare dintre cele 29 de avioane F-16 urmând să fie vândut la un preţ cuprins între 3-4 milioane de dolari.
Cine este cumpărătorul?
Avioanele nu vor fi cumpărate de guvernul Canadei, ci de o companie privată numită Top Aces. Direcția de Cooperare Internațională în Domeniul Apărării (SIBAT) a Ministerului israelian al Apărării este responsabilă de discuțiile cu compania canadiană Top Aces care este specializat în achiziționarea de avioane de vânătoare mai vechi, care sunt utilizate în cadrul cursurilor de pregătire ale piloţilor Forţelor Aeriene din SUA, Canada şi Australia. Compania Top Aces precizează pe site-ul sau că va adăuga în curând avioane F-16 la flotă să, care include avioanele SkyHawk (SUA) și Alpha Jet (franco-german).
Canadienii de la Top Aces se mândresc cu cele peste 80.000 de ore de instruire acordate piloţilor din întreaga lume. Ca instructori, Top Aces are peste 40 de piloți de vânătoare care provin din forțele armate canadiene, germane și americane, iar 80% dintre ei sunt absolvenți ai școlii de elită Top Gun.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News