Polonia negociază intens achiziția celor 1.000 de tancuri K2: În doi ani începe producția în Polonia. K2 sunt dorite și de România
Coreea de Sud va transfera expertiza necesară pentru fabricarea tancurilor K2 în Polonia, după cum au declarat joi miniștrii apărării ai celor două țări, un pas cheie către producția pe teritoriul Poloniei a tehnicii militare dezvoltate de “Germania Asiei”, cum este supranumită Coreea de Sud pentru performanțele sale tehnice din ultimele decenii.
De la invazia Rusiei, Polonia s-a afișat ca una dintre cei mai ferme țări NATO împotriva politicii de agresiune a Kremlinului și a decis rapid că trebuie să-și intensifice achizițiile de armament pentru a descuraja agresiunea rusă.
În prezent, Varșovia a semnat contracte în valoare de 12,7 miliarde de dolari pentru a cumpăra arme sud-coreene, inclusiv tancuri, artilerie și avioane de luptă.
În 2022, Polonia a făcut o primă comandă pentru aproximativ 200 de tancuri de luptă K2 „Black Panther” construite de Hyundai Rotem.
Însă cea mai mare parte a achiziției include alte peste 800 de tancuri, care sunt realizate într-o variantă particularizată - numită “K2PL” - și care urmează să fie produse în Polonia.
Transferul de către Seul al tehnologiei de producție marchează progresul către ambiția Poloniei de a începe să producă tancurile propriu-zise încă din 2026.
„Da, vom fabrica [tancuri] în Polonia”, a declarat ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz jurnaliştilor din Pruszkow, un oraș de lângă Varşovia.
Vorbind alături de omologul său sud-coreean Shin Won-sik, Kosiniak-Kamysz a adăugat că transferul necesar pregătirii fabricilor de armament poloneze pentru acest proiect “va avea loc imediat”.
Chiar și în aceste condiții, Polonia încă negociază
Deși primele livrări au început deja, Polonia încă negociază condițiile de finanțare, livrare, servisare și, în unele cazuri, de producție a echipamentelor cu Coreea de Sud, a subliniat Kosiniak-Kamysz.
„Dar cred că după discuția de astăzi, o concluzie pozitivă cu condiții pe care partea poloneză le va putea accepta este foarte aproape”.
Pe lângă cele 1.000 de tancuri K2, Polonia a comandat din Coreea de Sud 288 de sisteme de lansatoare de rachete multiple K239 Chunmoo, 672 de obuziere autopropulsate K9A1 și 50 de avioane de luptă FA-50.
Aceste achiziții fac din Polonia cel mai mare cumpărător de armament sud-coreean din Europa și aliatul cu una dintre cele mai puternice Forțe Terestre europene pe termen scurt și mediu.
România, interesată și ea de tancuri K2 Panther
Tancul de luptă principal K2 Black Panther, prezentat de compania sud-coreeană Hyundai Rotem la expoziția de tehnică militară Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024.
România e interesată și ea de tancuri K2.
În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern). Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.
Însă România nu intenționează să se oprească la achiziția a doar 54 de tancuri iar la finalul lunii trecute a fost testat în țară tancul K2 Panther.
CITEȘTE ȘI: K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News