Vehicule blindate și sisteme de rachete cu lansare multiplă vor fi produse în comun de 6 state NATO și Ucraina
Ukroboronprom (concernul deținut de statul ucrainean, care include companiile din industria de apărare ) va produce și dezvolta în comun arme împreună cu mai multe state membre NATO.
Potrivit comunicatului Ukroboronprom, citat de EvropeiskaPravda, Ucraina va produce, în comun cu cel puțin 6 state membre NATO, arme grele și echipamente militare.
"Ucraina se integrează în complexul industrial de apărare al NATO. Ukroboronprom va produce și dezvolta în comun arme grele și echipamente militare cu cel puțin 6 țări membre ale Alianței", se arată în mesaj.
Printre statele care vor participa la proiectul comun se numără Franța, Polonia, Republica Cehă și Danemarca.
Ukroboronprom scrie că au fost încheiate acorduri cu fiecare dintre cele 6 state, dar nu a dezvăluit alte detalii privind înțelegerile semnate.
„Da, creăm întreprinderi comune de apărare, construim linii de producție de muniție, producem în comun vehicule blindate și sisteme de rachete cu lansare multiplă și dezvoltăm în comun noi arme de înaltă tehnologie. Pentru aceasta, folosim atât capacitățile existente, cât și cele nou create, în locuri sigure” – se spune în comunicatul Ukroboronprom.
„Pentru a accelera dezvoltarea proiectelor internaționale de apărare existente și apariția altora noi, Ukroboronprom și Ministerul Afacerilor Externe au convenit asupra coordonării ulterioare a acțiunilor. Acest lucru ar trebui să contribuie la atragerea mai multor parteneri străini pentru a consolida complexul industrial de apărare al Ucrainei”, a adăugat Ukroboronprom.
Unul dintre ultimele acorduri încheiate și făcute publice a fost un acord cu Cehia. Ukroboronprom și Agenția interguvernamentală de cooperare în domeniul apărării din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Cehe au convenit asupra creării unui cluster comun de apărare, ca urmare a acordurilor încheiate între președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și premierul ceh Petr Fiala.
„Crearea unui cluster de apărare presupune producția de echipamente militare, creșterea producției de muniții de diferite calibre (atât la capacități existente, cât și la cele nou create în locuri sigure), dezvoltarea unor hub-uri de servicii pentru întreținerea și repararea arme antiaeriene, precum și cooperarea în domeniul tehnologiilor înalte, în special, crearea de centre comune de cercetare științifică”, se arată în comunicat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News