Compania germană de apărare Rheinmetall a publicat, pe 10 decembrie 2021, un scurt material video în care prezintă că industria germană de apărare este pe deplin angajată în programul de dezvoltare și testare a unei versiuni autonome a vehiculului blindat Wiesel 2.
scris de
S.I. Catalin
Rheinmetall Defense precizează că Wiesel 2 este un vehicul blindat ușor pe șenile, denumit Autonomous Combat Warrior Wiesel (ACW).
Potrivit Rheinmetall, vehiculul robotizat folosește un kit care înglobează mai multe sisteme autonome de ultimă generație. Acest pachet de sensori şi sisteme poate fi instalat pe vehicule militare cu șenile și roți, inclusiv camioane din seria HX, GTK Boxers și familia de vehicule Lynx.
Inginerul șef al Rheinmetall, Russell Gallagher, a explicat că sistemul autonom integrat pe vehiculul militar Wiesel acționează ca un „creier”.
El a mai dezvăluit că vehiculul folosește și un sistem drive-by-wire care controlează motorul, schimbătorul de viteze, accelerația, frânele și direcția.
G Ad:
În materialul video publicat de compania de apărare Rheinmetall sunt prezentate caracteristicile vehiculului Wiesel 2 în timpul deplasării pe teren accidentat. De asemenea, este prezentat modul în care vehiculul de ultimă generație este condus de la distanţă prin intermediul unei tablete.
Compania germană Rheinmetall este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea și producția de vehicule de luptă tactice, iar în prezent este serios implicată în dezvoltarea unei noi generații de vehicule de luptă robotizate, controlate de la distanță.
După cum susţine publicaţia Military Leak, vehiculului blindat Wiesel 2 poate fi acționat manual, de la distanță sau în mod complet autonom printr-o simplă programare de pe o tabletă.
De asemenea, poate evita obstacolele în mod autonom, deoarece sisteme de ultimă generaţie îi permit să detecteze caracteristicile mediului înconjurător. Totodată, poate detecta comportamentului soldaților.
Compania Rheinmetall susţine că prin dezvoltarea vehiculului blindat Wiesel 2 doreşte să contribuie la îmbunătățirea siguranței soldaților pe câmpul de luptă, ținând operatorii de vehicule militare cât mai departe de pericol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Slovacia pare pregătită să valorifice la maximum oportunitățile apărute în industria de apărare odată cu războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor confirmate de ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Naď, guvernul ucrainean a început negocierile cu partea slovacă pentru achiziționarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2.
Slovacia urmează să demareze un program amplu de înzestrare cu transportoare blindate. Iar pe lista scurtă a Slovaciei se regăsesc și transportoarele Piranha V. În acest sens DefenseRomania deține informații cu privire la faptul că au existat discuții privind Piranha V, iar în cazul în care Bratislava ar alege acest trasportor ele ar urma să fie produse în țara noastră.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că cele două fabrici de armament din oraşul Cugir, Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, au asigurate comenzi pentru următoarele luni şi că ar exista posibilitatea semnării altor contracte astfel încât să fie acoperit întregul an 2022.
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Ministrul Economiei a efectuat o vizită la Cugir. Florin Spătaru a inspectat Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir, unde a identificat „două realități total diferite”.
La finalul lunii martie, ministrul Vasile Dîncu anunța public că ultima prelungire a acordului de semnare a contractului pentru programul „Corveta multifuncțională” este finalul lunii aprilie.
Întreprinderea de cercetare și producție Salyut din Rusia, lider în dezvoltarea și implementarea radarelor de bord navale, a brevetat o stație radar mobilă de coastă, pentru detectarea țintelor dincolo de linia orizontului, cu asigurarea sporită a secretului. Acest lucru rezultă din textul brevetului, aflat la dispoziția agenției de presă Tass, publicat de Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală din Rusia.
Ministrul apărării al Poloniei a semnat marţi contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 de miliarde de dolari (4,32 de miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut, informează AFP.
Achiziția de F-16 Fighting Falcon a României a generat numeroase discuții și nu de puține ori critici, în special din cauza faptului că aeronavele sunt second hand. Să aruncăm un ochi spre vecinii noștri de la sud de Dunăre.
Ministrul Apărării Naționale a efectuat o vizită în cursul zilei de ieri la Bacău. În cadrul vizitei de la Aerostar Bacău, ministrului Vasile Dîncu i-a fost prezentat și stadiul programului de mentenanță al F-16 Fighting Falcon.
Contractorul turc de apărare Roketsan a anunțat că a dezvoltat o rachetă de croazieră de ultimă generație, numită "ÇAKIR", care poate fi lansată de pe platforme terestre, maritime și aeriene.
Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO. Dronele vor fi modernizate cu cele mai noi sisteme.
Ministerul polonez al Apărării intenționează să crească comenzile pentru sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) Piorun (poloneză - fulger), produse de compania Mesko SA. Acest lucru a fost anunțat pe Twitter de ministrul polonez a Apărării, Mariusz Blaszczak.
În această săptămână, compania Euro Trophy GmbH a fost înființată în Germania. Misiunea acestei companii este de a comercializa, vinde și produce sistemul avansat de protecție activă Trophy (APS) pentru vehicule blindate (atât cele cu roți, cât și cele cu șenile) produse şi folosite de statele din U.E şi din NATO.
Costel-Neculai Dunava, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului și în cadrul căruia s-a discutat despre sensibila problemă a offsetului în procesul de achiziție a tehnicii militare, a făcut referiri la proiectele industriei de apărare.
De la începutul invaziei ruse, ucrainenii au capturat peste 130 de tancuri rusești de diferite tipuri, cel puţin asta susţin analişti militari independenţi de la Oryxspioenkop.com – care în aceste zile au creat o bază de date cu toată tehnica militară rusă capturată şi distrusă pe teritoriul Ucrainei. În cele mai multe situaţii aceste tancuri, pe deplin operaționale și pregătite de luptă, au fost abandonate de militarii ruşi pe câmpul de luptă, deoarece aveau o singură problemă, lipsa combustibilului.
Vasile Dîncu a declarat că în România vor exista producții de drone și de minisubmarine. Ministrul Apărării afirmă că acest lucru se va întâmpla în următorii doi-trei ani.
Guvernul canadian a dat ieri undă verde pentru alegerea avionului de luptă F-35 ca înlocuitor preferat pentru avioanele de luptă CF-18, vechi de patru decenii, ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF). Următorul pas în acest proces de achiziţie tine de începerea negocierilor cu producătorul american de avioane stealth, Lockheed Martin.
Statele Unite ale Americii iau în calcul accelerarea producției de sisteme antitanc de tip Javelin, ca urmare a transferul acestora către Ucraina, stat care se confruntă cu o agresiune militară fără precedent din partea forțelor armate ale Federației Ruse.
Guvernul german, pe care invazia rusă în Ucraina l-a convins că trebuie să investească în apărare, preconizează să achiziţioneze un sistem de apărare antirachetă israelian, informează duminică ziarul german Bild, preluat de AFP.
Ungurii ştiu că "cel mai bun război este cel pe care reuşeşti să-i eviţi", a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban la inaugurarea unei facilităţi industriale la Zalaegerszeg (sud-vest) care va găzdui o fabrică de vehicule de luptă Lynx, transmite MTI.
Cel mai nou sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune (M-SHORAD) al armatei SUA şi-a făcut debutul la exercițiul militar Sabre Strike 22 din Estonia.
Turcia este în continuare interesată să cumpere sisteme de apărare aeriană SAMP / T, produse în comun de Franța și Italia. Acest sisteme este interoperabil cu celelalte sisteme ale NATO și considerate de mulţi o alternativă la S-400 fabricat de Rusia – un sistem pe care Ankara l-a achiziționat, dar alianța militară occidentală se opune integrării acestuia de teama că sistemul său de apărare aeriană să nu fie compromis.
Participarea liderilor Gărzilor Revoluționare Iraniene la expoziția de apărare "Dimdex-2022" de la Doha a stârnit nemulțumirea Washingtonului față de Qatar, țară care găzduiește cea mai mare bază militară americană din regiune și este un aliat al Statelor Unite.
Programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, se află în faza finală. La finalul acestei faze ar trebui semnat contractul în baza căruia Armata română va fi dotată cu drone.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.03.2022, că societatea Sukhoi a brevetat noul avion tactic ușor cu un singur motor, cunoscut sub denumirea de Checkmate.
Ministrul Vasile Dîncu a precizat că termenul de semnarea al controversatului contract „Corveta multifuncțională” este finalul lui aprilie 2022. DefenseRomania amintește că termenul a fost prelungit de mai multe ori.
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, declanșând o criză de securitate fără precedent în Europa, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar pe plan militar, calculele rușilor s-au dovedit a fi greșite.
Statului Major al Forțelor Armate Ucrainei a declarat că din cauza problemelor privind furnizarea de componente către Rusia, activitatea întreprinderilor specializate în repararea tancurilor a fost momentan suspendată.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.