Armata Belgiană are de azi un nou comandament: Cyber Command va lucra în strânsă colaborare cu serviciul de informații militare SGRS
Ministerul belgian al Apărării a pus bazele unei noi structuri militare care se alătură - componentelor terestre, aeriene, navale și medicale: Comandamentul cibernetic, care va lucra în strânsă cooperare cu SGRS, serviciul de informații militare (Service General de Renseignement et de Sécurité). Acest comandament ar trebui să obțină statutul de a cincea componentă "cu drepturi depline", chiar dacă cel mai probabil va rămâne un departament în cadrul serviciul de informații militare SGRS.
Ca urmare a numeroaselor atacuri cibernetice împotriva rețelelor de comunicaţii civile și militare, ministerul belgian al Apărării a decis să pună bazele unui nou comandament în cadrul armatei belgiene, dedicat în totalitate luptei împotriva acestui tip de amenințări cibernetice.
Ministrul belgian al apărării, doamna Ludivine Dedonder, a luat decizia de a lansa un comandament militar dedicat contracarării atacurilor cibernetice care poartă numele de Cyber Command.
Această nouă unitate, care va beneficia de un buget de 400 de milioane de euro din cadrul programului STAR (Security & Service - Technology - Ambition - Resilience), va recruta specialiști militari și civili de top în combaterea atacurilor cibernetice.
"Ne vom dezvolta capacitatea de a combate un atac cibernetic și de a identifica autorii acestuia", a declarat generalul-maior Michel Van Strythem, șeful Comandamentului cibernetic, pentru La Libre Belgique.
NATO a decretat spațiul cibernetic ca fiind un al cincilea spaţiu pentru operațiuni militare, alături de spaţiul terestru, maritim, aerian și spațial cosmic.
Combaterea dezinformării este o altă misiune atribuită noului Comandament cibernetic. Într-adevăr, pe lângă atacurile desfășurate direct împotriva rețelelor civile și militare belgiene, campaniile de dezinformare rusești și chinezești depistate de SGRS (Serviciul General de Informații și Securitate) în timpul pandemiei Covid-19, de exemplu, precum și teoriile conspiraționiste alimentate de "troli" ruși, au condus la necesitatea absolută de a înființa o nouă unitate în cadrul armatei belgiene care să fie capabilă să combată campanii de dezinformare.
Intervievată de RTBF miercuri 19 octombrie dimineața, ministrul apărării Ludivine Dedonder a declarat că acest comandament cibernetic va analiza amenințările și atacurile cibernetice, le va combate și va încerca să-i prindă pe autorii acestora. Acest nou comandament nu pornește de la zero: o parte din capacități sunt deja găzduite în cadrul Serviciului General de Informații și Securitate (SGRS).
"Crearea Comandamentului cibernetic în cadrul SGRS demonstrează voința politică și militară de a dezvolta aceste capacități", a declarat generalul-maior Michel Van Strythem, șeful Comandamentului cibernetic, intervievat La Libre Belgique.
Generalul-maior Van Strythem a adăugat: "Dau un exemplu pentru a înțelege importanța acestui domeniu: în 2014, un batalion ucrainean s-a ascuns într-o pădure, dar nu au reuşit să se facă nevăzuţi şi în spațiul cibernetic din cauza faptului că utilizau mai multe smartphone-uri. Au existat două reacții imediate: un tir de artilerie asupra pozițiilor lor și o operațiune de tip PsyOps (operațiune psihologică) față de mamele și soțiile soldaților".
Generalul-maior Van Strythem indică patru provocări pentru noul său comandament. Prima: prevenirea. "Vom continua să ne învățăm soldații să se facă nevăzuţi în spațiul cibernetic". Doi: monitorizarea. avioanele F-35, viitoarele nave și vehicule terestre ale Marinei: "Toate aceste sisteme vor trebui să fie protejate așa cum protejăm rețelele. În loc să protejăm o rețea de comunicații, va trebui să protejăm rețelele de comunicații integrate cu sistemul lor de armament ."
Nu doar acțiunile defensive sunt indispensabile. După cum a spus Defonder, vor fi întreprinse mai multe acțiuni ofensive. Generalul-maior Van Strythem a precizat că Belgia trebuie să fie capabilă să contracareze un atac cibernetic.
Potrivit generalul-maior Van Strythem, Dezvoltarea Cyber Command se va face în două etape. În primul rând, recrutarea personalului, în special din rândul civililor. În al doilea rând, inovație. În ambele cazuri, parteneriate cu civilii - universități, industrie, angajatori etc. - sunt considerate esențiale.
,,Acesta este un domeniu care se schimbă atât de repede încât a crede că putem controla totul pe plan intern este o iluzie", a mai spus Van Strythem.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News