Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Atacurile cibernetice, motiv de război. NATO activează Articolul 5 în cazul acestor amenințări
13 iun 2019 / 17:33
Laura G. Brent, ofițer în domeniul apărării cibernetice în cadrul NATO, a declarat, la Black Sea and Balkans Security Forum, ca aliații NATO s-au angajat să utilizeze întreg spectrul de capabilități pentru a descuraja și contracara amenințările cibernetice, inclusiv cele parte a campaniilor hibrid.

"În 2014, NATO a anunțat în mod clar că un atac cibernetic ar putea conduce la invocarea Articolului 5" privind apărarea, a afirmat Brent, ofițer în domeniul apărării cibernetice în cadrul diviziei de provocări emergente de securitate a NATO.

"În 2016, aliații au recunoscut spațiul cibernetic este un domeniu de operațiuni, așa că, în mod fundamental, aceasta înseamnă că trebuie să ne apărăm în spațiul cibernetic, la fel ca în alte domenii, cum ar fi aerian, terestru, maritim, și să ne menținem libertatea de acțiune și decizie în acest domeniu", a explicat oficialul NATO, potrivit Mediafax.

"Aliații s-au angajat foarte clar să folosească întreg spectrul de capabilități, inclusiv cibernetice, pentru a descuraja și contracara amenințările cibernetice, inclusiv cele ce sunt parte a campaniilor hibrid", a afirmat Laura Brent.

 

Ce spune Articolul 5 al tratatului

 

„Părițle convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale” - Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rheinmetall a testat, într-un poligon din Ungaria, un vehiculul de luptă Lynx KF41 (Foto/Video)
Plan pe 15 ani pentru modernizarea Forţelor Armate Elene| Principalul obiectiv, achiziţionarea de avioane F-35
EXCLUSIV
Un sistem S-300 a dat chix în timpul unui exercitiu militar (Foto/Video). Propaganda rusă a muşamalizat incidentul
Două F-16 românești au efectuat misiuni cu două bombardiere americane B-52
 Totul despre exercițiul rusesc de nivel strategic “Caucaz-2020” (Ziua 4)
Două bombardiere strategice rusești Tu-160 au efectuat un nou zbor în interiorul granițelor Republicii Belarus
Aleksandr Lukaşenko, marioneta lui Putin, susţine că nu este interesat să fie recunoscut ca preşedinte de Occident 
Diplomați ruși, acuzați de spionaj militar, expulzați din Bulgaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro