România va găzdui la Bucureşti Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă
Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacţie decizia luată de statele membre UE privind localizarea la Bucureşti a sediului viitorului Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (Centrul Cyber al UE), urmare procedurii de vot desfăşurate în data de 9 decembrie a.c., la Bruxelles, şi finalizate în această dimineaţă.
Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care ţara noastră o găzduieşte în calitate de stat membru.
Succesul României este cu atât mai relevant în contextul unei competiţii puternice între mai multe state membre, oraşul câştigător fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către Comisia Europeană.
Prin decizia de plasare la Bucureşti a Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european şi expertiza deosebită pe care ţara noastră o deţine în domeniul digital şi al securităţii cibernetice.
Totodată, rezultatul obţinut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice intense în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre. Prim-ministrul României Ludovic Orban a ridicat acest subiect în cadrul consultărilor şi discuţiilor avute cu unii dintre omologii săi. În acelaşi timp, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE Iulia Matei au derulat demersuri constante şi discuţii telefonice cu omologii europeni. Eforturi susţinute de promovare a candidaturii României au fost realizate, de asemenea, de Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles UE. Au fost astfel sprijinite demersurile realizate la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
,,România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securităţii cibernetice în Europa şi pe plan internaţional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuţie. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucureşti, prima structură şi UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare şi incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securităţii Pieţei Unice Digitale şi la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală", a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Informaţii suplimentare
Propunerea de regulament de instituire a Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice şi a reţelei de centre naţionale de coordonare (Centrul Cyber al UE) a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutat inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.
Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui Centru, procedura de selecţie fiind agreată de către toate statele membre. Conform acestei proceduri, statele interesate au depus, până la 6 noiembrie a.c., dosarele de candidatură. Astfel, s-au înscris în competiţia pentru găzduirea Centrului Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Dosarele de candidatură au fost analizate ulterior de către Comisia Europeană care a publicat, la 2 decembrie a.c., evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.
Procedura de selecţie pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizată, la 9 decembrie a.c., la Bruxelles, şi finalizată în această dimineaţă (ora României). În urma votului statelor membre, s-a stabilit ca Centrul să fie localizat la Bucureşti.
Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.
De asemenea, Centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector - Europa Digitală şi Orizont Europa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News