Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
'Ameninţările cibernetice trebuie tratate cu maximă responsabilitate, pentru că devin pe zi ce trece din ce în ce mai complexe. Ele afectează entităţi multiple, indiferent dacă dacă sunt în mediul privat sau public. Este foarte important să conştientizăm efectele devastatoare pe care le au atacurile cibernetice. Stabilizarea unei culturi a securităţii cibernetice şi participarea la un efort comun de securitate sunt esenţiale pentru dezvoltarea încrederii în societatea şi dezvoltarea informaţională. Întărirea capacităţii de combatere a criminalităţii informatice este importantă, prin colaborarea şi dezvoltarea unei cooperări internaţionale, implicarea societăţii civile şi academice în spaţiul cibernetic', a afirmat Ştefan la conferința organizată de CERT-RO - Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.
Potrivit viceprim-ministrului, noile tehnologii îmbunătăţesc capacitatea de răspuns a statului, dar, în acelaşi timp, serviciile de urgenţă pot deveni ţinta atacurilor cibernetice. 'Într-o economie globalizată suntem martorii unei creşteri a serviciilor digitale, dar care constituie în acelaşi timp ţinte pentru atacurile cibernetice, ce pot afecta ţări şi continente. Aceleaşi ameninţări pot afecta domenii care ţin de siguranţa naţională mergând până la afectarea unor activităţi-cheie a statelor. De exemplu, în activităţile de gestionare şi prevenire a situaţiilor de urgenţă, domeniu pe care îl coordonez în cadrul Guvernului. În acest caz, cetăţenii cer mai multă protecţie din partea statului. Şi se aşteaptă la un răspuns rapid din partea autorităţilor în situaţii de urgenţă. Serviciile de urgenţă depind din ce in ce mai mult de serviciile de comunicaţii. Tehnologiile respective îmbunătăţesc capacitatea de răspuns a statului, dar în acelaşi timp pot fi şi ţinta atacurilor cibernetice. Un alt aspect care poate fi luat în considerare se referă la entităţile hibride', a subliniat oficialul.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO organizează, în zilele de 16 şi 17 octombrie, cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei anuale 'Noile Provocări Globale în Securitate Cibernetică'. Evenimentul din acest an, organizat în incinta Bibliotecii Naţionale a României, îşi propune să ofere dezbateri mixte, prezentări şi ateliere de lucru care abordează politici publice şi teme tehnice relevante pentru securitatea cibernetică din spaţiul românesc, european şi global.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
În decurs de 24 de ore, documente clasificate despre F-16 Fighting Falcon și F-15E Strike Eagle au fost publicate online pe o platformă virtuală de discuţii asociată jocului video War Thunder. La 17 ianuarie 2023, pe forumul jocului WarThunder au apărut documente care conțineau informații despre racheta aer-aer AIM-120 care face parte din dotarea avionului F-16 Fighting Falcon Pe 18 ianuarie, tot pe același forum, au apărut o mulțime de informaţii confidenţiale despre avionul de luptă american F-15E Strike Eagle.
Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.
Un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Cold River, a atacat trei laboratoare de cercetări din domeniul nuclear din SUA vara trecută, relatează vineri Reuters, care are la baza anchetei sale înregistrări de pe internet şi declaraţiile a cinci experţi în securitate cibernetică.
Revoluția digitală se bazează pe sisteme computerizate folosite de companii private și de organizații guvernamentale pentru a-și gestiona activitățile de zi cu zi. În acest context, securitatea cibernetică are un rol crucial în direcția protejării datelor în fața atacurilor online sau a încercărilor de acces neautorizat.
Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.
În cadrul dezbaterilor din Parlamentul Slovaciei asupra unei propuneri de demitere a guvernului, ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 09.12.2022, că Ministerul slovac al Apărării a fost supus unui atac cibernetic semnificativ.
Peste 1.000 de experţi şi analişti în domeniul securităţii cibernetice din cadrul statelor membre NATO și a aliaților săi din întreaga lume au participat săptămâna trecută la un exercițiu de testare și consolidare a apărării cibernetice.
Uniunea Europeană a finanțat și a livrat echipamente pentru un laborator cibernetic Forțelor Armate ale Ucrainei, ca parte a sprijinului acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Compania privată rusă SR Space a prezentat satelitul SR NET, care ar trebui să devină un analog al Starlink. Ruşii susţin că 96 de astfel de dispozitive - sateliţi de mici dimensiuni - vor oferi acces constant la internet pe întreg teritoriul Rusiei. Prima lansare a navei spațiale SR NET este planificată pentru 2024. Modelul navei spațiale care va duce pe orbita Pământului cei 96 de sateliţi a fost prezentat la expoziția Aeronet-2035 de la Moscova.
Șefa PE spune că atacurile cibernetice s-au declanșat la câteva ore după ce parlamentarii au declarat Rusia ca stat sponsor al terorismului.
Mii de aplicaţii pentru smartphone din magazinele online Apple şi Google conţin secvenţe de cod dezvoltate de compania Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în SUA, însă este de fapt rusească, transmite luni agenţia Reuters în exclusivitate, prezentând situaţia pe care a descoperit-o.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) intenţionează retragerea din proiectul legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, aflat în etapa de transparenţă legislativă, articolul care prevede constituirea unei rezerve de specialişti în domeniul apărării cibernetice, se arată într-o precizare a MApN.
Organizația nonprofit American Ukrainian Aid Foundation, cu sediul la New York, furnizează forțelor ucrainene o serie de receptoare radio versatile de tipul Software Defined Radio (SDR - radio configurabil prin programare software), după cum a declarat reprezentantul organizației, Serge Sklyarenko.
Șeful Serviciului de presă al Republicii Populare Donețk, Daniil Bezsonov, a anunțat, azi, că un hacke pe nume Joker din Doneț a spart programul de comandă și control Delta, care este utilizat în mod activ de Forțele Armate ale Ucrainei. Minciună a fost repede preluată de maşinăria de propagandă a Moscovei şi răspândită pe mai multe canale mass-media. La scurt timp a venit şi reacţia Ministerului ucrainean al Apărării care a precizat că ,,nimeni nu a pătruns în sistemul de de comandă și control Delta'' şi că totul este parte din ,,propaganda odioasă'' a Rusiei.
Ministerul belgian al Apărării a pus bazele unei noi structuri militare care se alătură - componentelor terestre, aeriene, navale și medicale: Comandamentul cibernetic, care va lucra în strânsă cooperare cu SGRS, serviciul de informații militare (Service General de Renseignement et de Sécurité). Acest comandament ar trebui să obțină statutul de a cincea componentă "cu drepturi depline", chiar dacă cel mai probabil va rămâne un departament în cadrul serviciul de informații militare SGRS.
Directorul agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI) Arne Schönbohm a fost revocat din funcţie cu efect imediat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.
Guvernul a venit cu un proiect de act normativ pentru a elimina toate produsele informatice care provin din Federația Rusă sau entități care sunt controlate de Moscova.
Tirana a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după ce a stabilit că această țară se află în spatele atacului cibernetic care a avut loc în urmă cu câteva luni în Albania.
China a acuzat luni Statele Unite că a lansat împotriva sa zeci de mii de atacuri cibernetice, care au permis furtul de date sensibile, în special de la o universitate de cercetare, potrivit Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Dacă în trecut modul de organizare socio-economic a omului nu avea un impact atât de mare asupra mediului și ecosistemului, după revoluția industrială lucrurile s-au accelerat, iar acum putem vorbi la nivelul planetei de o Eră Antropocenă, în care activitățile umanității, precum și relațiile și interacțiunile între oameni au un impact direct și vizibil asupra mediului înconjurător.
Pandemia a creat noi vulnerabilități din cauza creșterii numărului de persoane care lucrează la distanță, a utilizării din ce în ce mai mari a rețelelor de date și a digitalizării aproape a fiecărui sector al economiei. Între 2020 și 2021, în Europa, acest lucru a dus la o creștere fără precedent, de 37,7%, a numărului de atacuri cibernetice, potrivit Agenției pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franța (ANSSI).
Specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat în acest sfârşit de săptămână mii de atacuri maliţioase îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.
Administrația Biden va permite Ucrainei să folosească minele antipersonal furnizate, pentru a o ajuta să încetinească progresul înregistrat de Rusia pe câmpului de luptă, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce ambasadele SUA și altor câteva state din Occident au rămas închise după amenințarea unui atac aerian major rusesc asupra capitalei ucrainene.
Secretarul britanic al Apărării John Healey a anunțat, miercuri, renunțarea la navele militare, elicopterele și dronele învechite sau considerate prea costisitoare pentru a mai fi întreținute. În Parlament, ministrul laburist a atribuit nevoia de reducere a costurilor "moștenirii tragice" de la conservatori, care au fost la putere 14 ani înainte de înfrângerea lor la alegerile din iulie. Acesta a spus că fosta conducere a lăsat "o gaură neagră în valoare de un miliard de lire sterline în planurile de apărare".
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.
Pe 20 noiembrie sau în aceste zile Rusia ar intenționa să lanseze o rachetă experimentală asupra Ucrainei, probabil de tip RS-26 Rubezh, într-o versiune non-nucleară. Astfel de informații sunt diseminate în mod activ pe canalele ucrainene de pe Telegram, pe fondul unui avertisemnt din partea Ambasadei SUA la Kiev. Dar ele sunt preluate intens și dezvoltate și de presa de propagandă pro-război rusă.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, aflat într-un turneu în Golf, a declarat, marți, la Abu Dhabi, că a discutat cu omologii săi din regiune necesitatea sprijinirii armatei din Liban, unde Israelul poartă un război deschis împotriva Hezbollahului.
Personalul român de la Șantierul Naval de la Galați se poate lăuda cu o nouă performanță notabilă: Den Helder, a doua navă militară construită aici începe testele pe mare și se îndreaptă spre țara de destinație.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, generalul Valeri Zalujnîi, le-a spus soldaților ucraineni care se antrenează în Marea Britanie că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei devine din ce în ce mai brutal și i-a îndemnat să aibă grijă de ei și să nu uite ce apără.
Președintele Ucrainei avertizează asupra pericolului de a pierde războiul dacă SUA reduc substanțial sprijinul militar. Remarca a fost făcută de Zelenski, într-un interviu acordat Fox News în contextul trecerii a 1.000 de zile de război și a câștigării de Donald Trump a alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii.
Avioanele daneze F-16 au început să ajungă în Ucraina, Royal Danish Air Force livrând primul lot de șase avioane de luptă avansate. Acest lucru a fost confirmat de prim-ministrul danez Mette Frederiksen în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Frederiksen a dezvăluit, de asemenea, că alte 13 F-16 urmează să fie livrate în viitorul apropiat, subliniind angajamentul continuu al Danemarcei de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei în contextul conflictului în curs.