Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
CERT-RO. Viorel Ştefan: Ameninţările cibernetice, din ce în ce mai complexe
16 oct 2018 / 12:14
Ameninţările cibernetice trebuie tratate cu maximă responsabilitate, într-o economie globalizată în care asistăm la o creştere a serviciilor digitale, a declarat, marţi, Viorel Ştefan, viceprim-ministrul României, în cadrul conferinţei anuale 'Noile Provocări Globale în Securitate Cibernetică', organizată de CERT-RO.

'Ameninţările cibernetice trebuie tratate cu maximă responsabilitate, pentru că devin pe zi ce trece din ce în ce mai complexe. Ele afectează entităţi multiple, indiferent dacă dacă sunt în mediul privat sau public. Este foarte important să conştientizăm efectele devastatoare pe care le au atacurile cibernetice. Stabilizarea unei culturi a securităţii cibernetice şi participarea la un efort comun de securitate sunt esenţiale pentru dezvoltarea încrederii în societatea şi dezvoltarea informaţională. Întărirea capacităţii de combatere a criminalităţii informatice este importantă, prin colaborarea şi dezvoltarea unei cooperări internaţionale, implicarea societăţii civile şi academice în spaţiul cibernetic', a afirmat Ştefan la conferința organizată de CERT-RO - Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Potrivit viceprim-ministrului, noile tehnologii îmbunătăţesc capacitatea de răspuns a statului, dar, în acelaşi timp, serviciile de urgenţă pot deveni ţinta atacurilor cibernetice. 'Într-o economie globalizată suntem martorii unei creşteri a serviciilor digitale, dar care constituie în acelaşi timp ţinte pentru atacurile cibernetice, ce pot afecta ţări şi continente. Aceleaşi ameninţări pot afecta domenii care ţin de siguranţa naţională mergând până la afectarea unor activităţi-cheie a statelor. De exemplu, în activităţile de gestionare şi prevenire a situaţiilor de urgenţă, domeniu pe care îl coordonez în cadrul Guvernului. În acest caz, cetăţenii cer mai multă protecţie din partea statului. Şi se aşteaptă la un răspuns rapid din partea autorităţilor în situaţii de urgenţă. Serviciile de urgenţă depind din ce in ce mai mult de serviciile de comunicaţii. Tehnologiile respective îmbunătăţesc capacitatea de răspuns a statului, dar în acelaşi timp pot fi şi ţinta atacurilor cibernetice. Un alt aspect care poate fi luat în considerare se referă la entităţile hibride', a subliniat oficialul.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO organizează, în zilele de 16 şi 17 octombrie, cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei anuale 'Noile Provocări Globale în Securitate Cibernetică'. Evenimentul din acest an, organizat în incinta Bibliotecii Naţionale a României, îşi propune să ofere dezbateri mixte, prezentări şi ateliere de lucru care abordează politici publice şi teme tehnice relevante pentru securitatea cibernetică din spaţiul românesc, european şi global.

Ştiri Recomandate

Rusia avertizează Grecia că poate avea soarta kurzilor
Armata română ar putea fi inclusă de SUA în testarea capacității de a transfera rapid o forță mare de luptă în Europa
Testarea armelor dronei de atac Ohotnik (Vânătorul), anunțată în Rusia
Rusia: Trei diplomați americani au fost reținuți în gara Severodvinsk
Militarii din Brigada 15 Mecanizată 'Podu Înalt' au efectuat trageri de luptă
Rusia va executa ample manevre militare cu rachete balistice
Noul tun XM913 calibru 50 mm Bushmaster pentru vehiculele Bradley
Doi jihadiști belgieni au evadat dintr-o închisoare din Siria