Experţii în securitate din Marea Britanie au avertizat că infractorii încearcă să profite de temerile oamenilor în contextul crizei coronavirusului pentru a viza victime în mediul online, informează luni Press Association.
Potrivit Centrului Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie, infractorii cibernetici "oportunişti" se folosesc de epidemia letală pentru a lansa atacuri în mediul online.
Accesarea link-urilor din e-mailuri false, care invocă oferirea de actualizări importante, a condus până în prezent la infectarea mai multor dispozitive.
Aceste tentative de "phishing" pot goli conturile victimelor sau duce la furtul de informaţii sensibile.
NCSC a recomandat publicului şi societăţilor comerciale să solicite sfaturi despre identificarea e-mailurilor suspecte şi reacţia corespunzătoare la acestea. De asemenea, Centrul a oferit îndrumări cu privire la modul în care oamenii se pot apăra de atacurile online.
Conform centrului, mai multe persoane din Marea Britanie au fost ţinta unor e-mailuri având ca temă pandemia de coronavirus, cu ataşamente infectate care promovau "măsuri de siguranţă" fictive.
"Ştim că infractorii cibernetici sunt oportunişti şi vor căuta să exploateze temerile oamenilor, iar acest lucru se întâmplă în cazul focarului de coronavirus", a declarat Paul Chichester, director de operaţiuni în cadrul NCSC.
"Dacă cineva cade victimă unei tentative de phishing ar trebui să raporteze acest lucru la Action Fraud (centrul de raportare a fraudelor infracţiunilor cibernetice din Marea Britanie - n.a.) cât mai curând posibil", a precizat Chichester cu referire la cetăţenii britanici.
O creştere a înregistrării paginilor web referitoare la coronavirus poate însemna că infractorii cibernetici încearcă să profite de pandemie, potrivit NCSC.
Totodată, este foarte probabil ca volumul atacurilor să crească dacă pandemia se agravează, a precizat centrul.
Recomandările NCSC vin după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMC ) a avertizat cu privire la faptul că mai multe e-mailuri false au fost trimise de infractori în luna februarie sub pretextul că ar fi din partea OMS. Aceşti infractori încercau să fure bani şi informaţii sensibile, a indicat OMS.
În ultimele luni, infractorii cibernetici au creat de asemenea domenii similare adreselor oficiale ale Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite pentru a solicita parole şi chiar donaţii în bitcoin pentru finanţarea unui vaccin fals, notează Press Association.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News