În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).
Exercițiul a reunit peste 200 de experți din 17 state membre EDA și Elveția, toți conectându-se de la distanță de la locurile de lucru.
Evenimentul a marcat prima parte – cea practică, a Conferinței UE de interoperabilitate MilCERT 2021 (MIC). A doua parte va avea loc, în iunie, la Lille / Franța, unde vor fi discutate lecțiile învățate din exercițiu și unele subiecte de importanță strategică.
Potrivit EDA, scopul exercițiului a fost îmbunătățirea cooperării între echipele militare naționale de intervenție în caz de urgență (Computer Emergency Response Teams - CERT), ale statelor membre. Pe parcursul desfășurării activităților, s-a pus un accent deosebit pe dinamica gestionării incidentelor și pe schimbul de informații, ultimul aspect constituind un factor cheie în apărarea cibernetică modernă.
În timp ce la nivelul CERT civile din țările UE, există mecanisme privind schimbul de informații, astfel de canale de cooperare sunt mult mai puțin dezvoltate în domeniul militar, datorită sensibilității ridicate a informațiilor. Confruntate cu această situație, multe părți interesate și-au exprimat necesitatea de a extinde practicile de schimb de informații utilizate în cercurile civile și la CERT militare.
Noua strategie a UE privind securitatea cibernetică, lansată în decembrie anul trecut, a subliniat că această inițiativă ar contribui la creșterea semnificativă a cooperării între statele membre.
Exercițiul a fost deschis miercuri de ministrul apărării al Estoniei, Kalle Laanet, și de vicepreședintele executiv al EDA, Olli Ruutu. Cu acest prilej, oficialul EDA a declarat că, activitatea de cooperare dintre CERT militare este o prioritate majoră în programul de apărare cibernetică al EDA.
Atacuri cibernetice live
Exercițiul a fost conceput special pentru CERT militare și a inclus platforme, instrumente și tehnologii specifice domeniului militar. Întregul scenariu a fost conceput astfel încât, să se utilizeze elementele de planificare militară, similare cu cele utilizate în operațiunile militare cibernetice reale.
Exercițiul s-a desfășurat în dublă partidă. O parte dintre participanți a lansat atacuri cibernetice live împotriva infrastructurii apărate de alte echipe.
Mediul operațional creat pentru exercițiu s-a bazat, în principal, pe tehnologia avansată Cyber Range. Au mai fost fost incluse și câteva platforme militare specifice, care trebuiau apărate de atacuri, printre care un sistem de control al dronelor și o stație de control spațial aflată la sol.
Potrivit publicației online C4ISRNET, oficialii EDA au angajat compania estonă CybExer Technologies pentru a pune la dispoziție mediul Cyber Range, permițându-le participanților să se conecteze de la distanță. Compania estonă a mai contribuit și cu două echipe ”inamice”, cea de-a treia fiind compusă din experți din cinci state membre.
Găsirea unui furnizor bazat pe cloud a fost necesară, deoarece infrastructura de exerciții existentă în statele membre necesită acces fizic la servere și computere, a precizat Mario Beccia, ofițer de proiect EDA pentru apărarea cibernetică.
O astfel de mentalitate insulară este emblematică pentru lumea secretă a răspunsului cibernetic militar, a adăugat Beccia. "Unitățile militare sunt obișnuite să lucreze în silozuri", a declarat reporterilor ofițerul Aare Reintam, șef operații în cadrul exercițiului.
Organizatorii exercițiului, pe lângă elaborarea unui scenariu cât mai realist, au intenționat să împingă participanții în afara zonei lor de confort, cerându-le să folosească toate instrumentele, procesele și procedurile posibile, chiar și cele care nu sunt la îndemână pe platforma de exercițiu.
EDA are o experiență semnificativă în domeniul securității cibernetice. Organizează de mult timp exerciții de apărare cibernetică și susține efortul multinațional al UE în domeniu. În 2014, EDA a lansat proiectul „Federația Cyber Ranges”, prin care se intenționează crearea unui sistem care să interconecteze facilitățile naționale de pregătire a specialiștilor militari din domeniul cibernetic.
Agenția Europeană de Apărare este o structură interguvernamentală a Consiliului Uniunii Europene. Aceasta intră sub autoritatea Consiliului UE, căruia îi raportează și de la care primește orientări. Josep Borrell este șeful agenției din decembrie 2019. EDA este condusă de directorul executiv, Jiří Šedivý, care a fost numit în martie 2020.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News