Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
20 feb, 09:07
În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).

Exercițiul a reunit peste 200 de experți din 17 state membre EDA și Elveția, toți conectându-se de la distanță de la locurile de lucru.

Evenimentul a marcat prima parte – cea practică, a Conferinței UE de interoperabilitate MilCERT 2021 (MIC). A doua parte va avea loc, în iunie, la Lille / Franța, unde vor fi discutate lecțiile învățate din exercițiu și unele subiecte de importanță strategică.

Potrivit EDA, scopul exercițiului a fost îmbunătățirea cooperării între echipele militare naționale de intervenție în caz de urgență (Computer Emergency Response Teams - CERT), ale statelor membre. Pe parcursul desfășurării activităților, s-a pus un accent deosebit pe dinamica gestionării incidentelor și pe schimbul de informații, ultimul aspect constituind un factor cheie în apărarea cibernetică modernă.

În timp ce la nivelul CERT civile din țările UE, există mecanisme privind schimbul de informații, astfel de canale de cooperare sunt mult mai puțin dezvoltate în domeniul militar, datorită sensibilității ridicate a informațiilor. Confruntate cu această situație, multe părți interesate și-au exprimat necesitatea de a extinde practicile de schimb de informații utilizate în cercurile civile și la CERT militare.

G Ad:

Noua strategie a UE privind securitatea cibernetică, lansată în decembrie anul trecut, a subliniat că această inițiativă ar contribui la creșterea semnificativă a cooperării între statele membre.

Exercițiul a fost deschis miercuri de ministrul apărării al Estoniei, Kalle Laanet, și de vicepreședintele executiv al EDA, Olli Ruutu. Cu acest prilej, oficialul EDA a declarat că, activitatea de cooperare dintre CERT militare este o prioritate majoră în programul de apărare cibernetică al EDA.

 

Atacuri cibernetice live

 

Exercițiul a fost conceput special pentru CERT militare și a inclus platforme, instrumente și tehnologii specifice domeniului militar. Întregul scenariu a fost conceput astfel încât, să se utilizeze elementele de planificare militară, similare cu cele utilizate în operațiunile militare cibernetice reale.

Exercițiul s-a desfășurat în dublă partidă. O parte dintre participanți a lansat atacuri cibernetice live împotriva infrastructurii apărate de alte echipe.

Mediul operațional creat pentru exercițiu s-a bazat, în principal, pe tehnologia avansată Cyber ​​Range. Au mai fost fost incluse și câteva platforme militare specifice, care trebuiau apărate de atacuri, printre care un sistem de control al dronelor și o stație de control spațial aflată la sol.

Potrivit publicației online C4ISRNET, oficialii EDA au angajat compania estonă CybExer Technologies pentru a pune la dispoziție mediul Cyber ​​Range, permițându-le participanților să se conecteze de la distanță. Compania estonă a mai contribuit și cu două echipe ”inamice”, cea de-a treia fiind compusă din experți din cinci state membre.

Găsirea unui furnizor bazat pe cloud a fost necesară, deoarece infrastructura de exerciții existentă în statele membre necesită acces fizic la servere și computere, a precizat Mario Beccia, ofițer de proiect EDA pentru apărarea cibernetică.

O astfel de mentalitate insulară este emblematică pentru lumea secretă a răspunsului cibernetic militar, a adăugat Beccia. "Unitățile militare sunt obișnuite să lucreze în silozuri", a declarat reporterilor ofițerul Aare Reintam, șef operații în cadrul exercițiului.

Organizatorii exercițiului, pe lângă elaborarea unui scenariu cât mai realist, au intenționat să împingă participanții în afara zonei lor de confort, cerându-le să folosească toate instrumentele, procesele și procedurile posibile, chiar și cele care nu sunt la îndemână pe platforma de exercițiu.

EDA are o experiență semnificativă în domeniul securității cibernetice. Organizează de mult timp exerciții de apărare cibernetică și susține efortul multinațional al UE în domeniu. În 2014, EDA a lansat proiectul „Federația Cyber ​​Ranges”, prin care se intenționează crearea unui sistem care să interconecteze facilitățile naționale de pregătire a specialiștilor militari din domeniul cibernetic.

Agenția Europeană de Apărare este o structură interguvernamentală a Consiliului Uniunii Europene. Aceasta intră sub autoritatea Consiliului UE, căruia îi raportează și de la care primește orientări. Josep Borrell este șeful agenției din decembrie 2019. EDA este condusă de directorul executiv, Jiří Šedivý, care a fost numit în martie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Pagina de facebook a Ministerului bulgar al Apărării a fost atacată de hackeri
Atacul cibernetic de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentului, comis de hacker ruși și chinezi
România, pe locul 8 în Europa ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile
Codruț Săvulescu: Inteligența artificială nu va depăși inteligența umană
Război hibrid împotriva Ucrainei | Sistemul web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, ţinta hackerilor ruşi
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării
În 2021, atacurile cibernetice vor fi mai bine țintite. Previziuni in domeniul securității cibernetice
Acuzată de legături cu Armata Chinei, compania Xiaomi a depus o plângere împotriva Pentagonului
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an
O nouă metodă de atac, identificată la nivel european, se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală al utilizatorilor de telefonie mobilă
Rusia și Iranul au semnat un acord de cooperare în domeniul cibernetic
Nexium Defense Cloud: Norul de deasupra NATO va fi furnizat de Thales
NATO a inaugurat Capabilitatea de răspuns la incidente cibernetice din cadrul armatei moldovenești
România, pas important pentru operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE, într-un termen „foarte scurt”
Hackerii SolarWinds conectați la instrumente de spionaj din Rusia, concluzia Kaspersky
Unitatea armatei franceze specializată în lupta informatică, destinată doar pentru conflictele "de la stat la stat"
Războiul cibernetic: Furtunile Solare
Rusia respinge acuzele cu privire la atacurile cibernetice asupra guvernului american
Agenții și departamente guvernamentale din SUA au fost vizate de hakeri
Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
Furt masiv de date din domeniul apărării la grupul italian Leonardo
Canada, vizată de ameninţări cibernetice din partea Chinei şi Rusiei
Hackeri ruşi şi nord-coreeni au luat la ţintă producători de vaccinuri împotriva COVID-19
Viitorul incert al domeniului cibernetic: tehnologiile radicale și abordările negativiste trebuie depășite
Alegeri SUA | Americanii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot? FBI examinează o serie de apeluri telefonice
Huawei a reclamat România şi Polonia la Comisia Europeană din cauza excluderii din rețeaua 5G
Zeci de site-uri franceze afişează mesaje de propagandă islamistă după o serie de atacuri informatice

Ştiri Recomandate

Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre
Avioane F-35 pentru Grecia | Atena va înainta o cerere oficială către Washington pentru aeronave de generaţia a V-a
Înfrângere majoră pentru Rusia. Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. Moscova confirmă, dar vine cu o altă explicație
Franța a primit primul lot de rachete modernizate MICA pentru Rafale și Mirage 2000. Din 2026 MBDA livrează noua generație de rachete aer-aer
Marina SUA a încetinit comenzile pentru F-35. Deficitul de avioane de luptă al marinei americane se poate prelungi până în 2031
Rusia a distrus în Ucraina un depozit cu 40 de tone de cereale. Concomitent prima navă cu cereale, sub protecția forțelor ruse, a plecat spre „țările prietene”
Turcia nu va fi reprimită în programul F-35, dar primeşte unele asigurări că SUA sprijină vânzarea de avioane F-16
Ucraina a distrus un sistem rusesc Panțîr-S1 pe Insula Șerpilor. Armata anunță că operațiunile pentru eliberarea insulei continuă
După ce SUA au anunțat încă două escadrile de F-35 în Europa, un expert rus crede că Rusia trebuie să desfășoare arme nucleare tactice
Acțiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% după ce acționarii au decis să nu plătească dividendele pentru 2021
Marea Britanie crește masiv sprijinul militar acordat Ucrainei. Londra deblochează un pachet de peste 1 miliard de euro
NATO a aprobat noul concept strategic: Rusia, considerată o ameninţare şi China o provocare
Rusia arată că își continua programul de inzestrare militară. Flota rusă din Marea Baltică va primi în dotare nava purtătoare de rachete Grad
SUA va prelua prin rotație comanda grupului de luptă naval SNMG 2 al NATO
Armata SUA a ales tancul Griffin II. Propunerea GDLS a fost declarata câştigătoarea programului militar Mobile Protected Firepower (MPF)
Podul de peste râul Irpin de lângă Kiev a fost distrus după ce a fost lovit de un fulger
Siria a recunoscut independența așa-ziselor republici Doneţk şi Lugansk. Ucraina rupe relațiile diplomatice cu regimul Assad
Imagini prin satelit arată faptul că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad
Iohannis: Suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România
Suedia şi Finlanda au fost invitate să adere la NATO
Iohannis, despre Forțele Navale Române: Facem tot ce putem la nivel de dotare. Marea Neagră va fi declarată zonă de interes strategic
SUA spulberă și ultima speranță a Turciei de a primi F-35. Riscul ca Rusia să aibă acces la date secrete ale programului e uriaș
Regatul Unit și Norvegia au convenit să transfere către Ucraina mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270
Ucraina va primi alte şase obuziere Pzh2000 din Germania și Olanda
România vrea o prezență de 10.000 militari NATO pe teritoriul ei
Polonia, un exemplu de urmat pentru România. Fregate moderne britanice Arrowhead 140 și încă trei nave autohtone Kormoran II comandate
Rusia susține într-un material video că a utilizat noile sisteme de război electronic Krasukha-S4 împotriva avioanelor și dronelor Ucrainei
Turcia nu a cerut concesii SUA pentru a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Invitațiile oficiale vor fi înmânate azi
Schimbare majoră în politica germană. Germania e în curs de a construi cea mai mare armată convențională din Europa
Moment istoric: Turcia a renunțat la veto și va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO
E oficial. Slovacia va achiziționa mașini de luptă pentru infanterie CV90. Contractul prevede 152 IFV-uri și se ridică la 1.6 miliarde de euro
Biden a ajuns la Madrid: Un Summit NATO cu adevărat istoric după ce Rusia a „zdruncinat” pacea în Europa şi regulile postbelice
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro