Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia, îngrijorată de posibilitatea ca Ucraina să achiziţioneze drone Akinci: Ieri în Karabah, mâine Donbas
Industrie de apărare
Data publicării:
La începutul acestei luni, în mass-media rusă a circulat un articol, semnat de expertul rus Denis Fedutinov, în care se preciza că participarea Ucrainei la programul de dezvoltare al dronei turce Akinci, ar putea determina Kievul, în viitorul apropiat, să achiziţioneze acest UAV de nouă generaţie şi, de ce nu, să-l utilizeze în Donbas împotriva forţelor separatiste.
EXCLUSIV

"Ieri Karabah, mâine Donbass. Ucraina a ajutat Turcia să asambleze o nouă dronă de atac. În viitorul apropiat, UAV-ul turcesc Bayraktar Akinci va fi utilizat în Donbass", a precizat pentru Gazeta.ru Denis Fedutinov, expert şi redactor-șef al revistei Unmanned Aviation.

Pentru a înţelege mai bine de ce expertul rus este îngrijorat de posibilitatea ca Ucraina să utilizeze în viitor drone Bayraktar Akinci, împotriva forţelor separatiste din Donbas, trebuie să facem o trecere în revistă a câtorva aspecte ce ţin stric de domeniul militar, atât cooperare la nivel de industrie de armament, cât şi conflicte militare care au presupus utilizarea unor drone de provenienţă turcă.

Trebuie menţionat şi faptul că Ucraina nu deţine în prezent drone Akinci, aces UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce. Dar, aşa cum reiese şi din analiza lui Denis Fedutinov, Ucraina a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci, iar o posibilă achiziţie de către armata ucraineană a acestui nou UAV turces nu ar trebui să ne surprindă.

Citeşte şi: Noile drone de atac Bayraktar Akinci, introduse în dotarea Armatei Turciei. Erdogan anunță că Ankara a ajuns la „următorul nivel”

Ceea ce Ucraina a achiziţionat până acum din Turcia sunt dronele Bayraktar TB2 – care şi-au demonstrat utilitatea în condiţii reale de conflict. Ucraina a devenit interesată să achiziționare drone Bayraktar după ce acestea şi-au dovedit utilitate în condiţii reale de luptă, cum ar fi conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabah. De-a lungul ultimilor doi ani au apărut multe știri referitoare la ’’neputința” complexelor de rachete și artilerie antiaeriană rusești de a intercepta şi doborî acest tip de UAV-uri.

În martie 2019, forțele armate ucrainene au primit primul lot de drone Bayraktar TB2. Mai târziu, concernului militar de stat UkrOboronProm a anunțat că Ukrspetsexport și compania turcă Baykar Defense vor începe o producție comună a unei alte drone turcești de nouă generație, Akinci.

Citeşte şi: Ucraina a început patrularea cu drone Bayraktar TB2 a spaţiului aerian al Mării Negre (Foto)

Chiar expertul rus recunoaşte în articolul semnat pentru pentru Gazeta.ru că o companie bună de PR a fost realizată în jurul utilizării dronelor dezvoltate de compania Baykar Defense, ceea ce a stârnit un mare interes din partea multor state pentru UAV-uri produse de industria turcă de apărare.

 

Ucraina, contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci

 

Potrivit expertului, compania Baykar, chiar şi după ce dronele Bayraktar TB2 şi-au demonstrat utilitatea, au continuat să lucreze la dezvoltarea de UAV-uri – cel mai recent produs fiind dron Akinci.

Bayraktar Akinci poate zbura la o altitudine de 12.200 metri, anvergura aripii aeronavei este de 20 de metri, greutatea maximă la decolare - 4500 kg. Durata zborului - până la 24 de ore. Viteză maximă - 360 km / h, croazieră - 240 km / h. Sarcina maximă de luptă a dronei Akinci poate ajunge la 1350 de kilograme.

Rusia acordă o atenţie deosebită dronei Akinci, deoarece motoarele instalate pe acest UAV – AI-450T – sunt un produs al biroului ucrainean de proiectare „Progress”. După cum precizează publicaţia Defense Express, motorul AI-450 este conceput pentru elicoptere ușoare și aeronave cu o greutate la decolare cuprinsă între 1500-4000 kg.

Inițial, pentru drona Akinci a fost prevăzută instalarea motoarelor turbo-diesel PD-222 dezvoltate de Tusas Engine Industries (TEI), dar motoarele ucrainene s-au dovedit a fi mai fiabile.

De asemenea, se remarcă faptul că partea ucraineană a contribuit la proiectul UAV Bayraktar Akinci nu numai prin furnizarea de motoare, ci și de materiale compozite.

Printre armele de care dispune o dronă Bayraktar Akinci se numără: bombe Mk-81, Mk-82, Mk-83, inclusiv o versiune a conversiei lor în muniții de înaltă precizie de tip JDAM, bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2.

Bayraktar Akinci poate fi, de asemenea, echipată cu rachete aer-aer ghidate, care îi permit să atace țintele aeriene. Racheta de croazieră SOM-A, care are o autonomie de 250 km, poate fi, de asemenea, instalat pe UAV-ul Bayraktar Akinci.

''Având în vedere rolul Kievului în dezvoltarea UAV-urilor, există toate motivele pentru a crede că în viitor Bayraktar Akinci va fi selectată pentru  în înzestrarea Forțelor Armate Ucrainene. Deci, problema apariției lor pe cerul Donbasului – este doar o chestiune de timp'', a spus expertul rus Denis Fedutinov, susţinând, fără a prezenta dovezi relevante, ca acest UAV este vulnerabile la sistemele moderne de apărare antiaeriană.

 

Nu este primul semn de îngrijorare al Rusiei cu privire la utilizarea de către armata ucraineană a dronelor de luptă Bayraktar 


La începutul acestui an, ambasadorul rus în Turcia, Alexei Ierhov, a declarat că Rusia este îngrijorată de faptul că Forţelor Armate Ucrainene ar putea folosi drone de luptă turcești Bayraktar TB2 în Donbas. Ierhov a spus la momentul respectiv, citând experți militari ruși, ca dronele de luptă Bayraktar TB-2 se vor transforma într-un ’’instrument de superioritate” dacă armata ucraineană le folosește.

În luna iunie, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. La scurt timp după aceste declaraţii, Turcia a decis să răspundă criticilor oficialului rus, prin vocea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, precizând că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone de luptă către Ucraina.

 

De ce este Rusia îngrijorată că Ucraina ar urma să utilizeze drone de ultimă generaţie împotriva forţelor separatiste din Donbas?


Unul dintre motivele îngrijorării Rusie cu privire la acest aspect ar putea fi că UAV-urile pe care armata ucraineană le are deja în dotare - Bayraktar TB2 - sunt mult mai performante decât cele pe care forţele separatiste le primesc de la armata rusă – acestea putând fiind interceptate şi doborâte cu uşurinţă de militarii ucrainene. Trebuie precizat că dronele pe care forţele separatiste pro-ruse din Donbas le utilizează sunt în marea parte de mici dimensiuni şi folosite în scopul culegerii de informaţii.

Cu mai bine de un an în urmă precizam că reprezentatul permanent al Ucrainei la OSCE, Ihor Lossovsky, atrăgea atenţia asupra faptului că militarii ucraineni au doborât în Donbas o dronă Zastava BirdEye 400, fabricată de industria rusă de apărare. La momentul respectiv prezenta acestui UAV a fost considerată o altă dovadă a agresiunii militare ruseşti pe teritoriul Ucrainei.

Platforma online din Ucraina, Inform Napalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), a atras atenţia încă din anul 2019 ca Rusia folosește în mai mult de opt tipuri de UAV-uri în Donbas, printre acestea regăsindu-se: Granat-1, Granat-2, Granat-4, Avanpost, Orlan-10, Eleron-3SV, Zastava şi Tachyon.

Cel mai recent incident de acest fel a avut loc la începutul acestui an când, pe 8 martie 2021, cand un UAV tactic Zala 421-08-M – cu o rază de funcționare de până la 30 km şi care aparținea unei unității speciale a Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) care opera în Donbas – s-a prăbuşit din cauza unei defecțiuni tehnice a bateriei, în apropiere de pozițiile Forțelor Armate Ucrainene. Acest incident a fost o altă dovadă a prezenței militare ruse în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donetsk și Luhansk din Ucraina.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Aerostar se mișcă bine: La Bacău a fost finalizată înainte de termen prima inspecție de întreținere a unui elicopter Black Hawk
Nava de Patrulare OPV 2600 Damen
EXCLUSIV
Contraofertă de nerefuzat? România are pe masă producția de corvete ușoare la Galați, unde se produce și singurul portavion pentru drone din Europa
Iată coșmarul Rusiei: Drona care lansează drone maritime prezentată în premieră de NATO. Cu astfel de drone ucrainenii au făcut ravagii în Flota rusă
Cazul H215 arată „marea” viziune strategică a României: Alegem elicoptere din aceeași generație cu cele din dotare, când toată lumea se îndreaptă spre noua generație
Cursa înarmării hipersonice: Noua rachetă „Dark Eagle” a Armatei SUA, proiectată pentru a descuraja Rusia şi China
Polonia îşi construiește o armată de mii de drone: Un gigant tech american vrea să producă alături de industria poloneză de apărare
Statele Unite au prezentat o nouă rachetă de croazieră nucleară stealth. Este concepută pentru a trece de cele mai bune apărări aeriene din lume
F-35 al Forțelor Aeriene Belgiene / Foto: US Air Force, Katelynn Jackson 1
EXCLUSIV
România va avea F-35, dar avioanele vin cu multe alte provocări. Ce trebuie făcut pentru a ne pregăti din timp să nu riscăm ca birocrația să țină F-35 la sol
Industria de apărare ucraineană pregăteşte o surpriză Rusiei: Racheta balistică Sapsan va intra în producția de serie după ce a fost testată în luptă
Armata SUA apasă accelerația: Proiectul XM30, înlocuitorul mult aşteptat al legendarului blindat Bradley, intră în faza finală a competiției industriale
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
EXCLUSIV
Toate celebrele drone Bayraktar TB2 achiziționate de România au fost livrate și se află sub comanda Armatei. E.S. Altan: TB2 au câștigat războaie
Rusia continuă să parieze pe submarine. S-a finalizat Proiectul 636.3 cu submarinul Yakutsk, al șaselea și ultimul care va ajunge în Pacific
România se pregătește pentru producţie de drone: Ce obiectiv ambiţios şi-a propus industria naţională de apărare?
Cobra II, photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Faceți cunoștință cu SAROM, noua companie care va produce Cobra II românești. Chiar și blindatele 4x4 venite din Turcia au „amprentă” românească
Moment istoric pentru Turcia: Prima țară care cumpără avioane de luptă KAAN, „bijuteria coroanei” turce
Drone kamikaze Lancet modificate vs drone maritime. Rușii caută neîncetat antidotul pentru dronele maritime ale Ucrainei, care le-au decimat flota din Marea Neagră
Armata SUA tocmai a dezvăluit un sistem de rachete care ar putea schimba ,,regulile jocului'' pe câmpul de luptă: Lansatorul de rachete ascuns în containere comerciale
Totul pentru ca viitorul F-47 să învingă aviația militară a Chinei și a Rusiei. Bugetul uriaș pe care SUA îl alocă viitorului avion de generația a 6-a
Un „sistem de sisteme” de apărare aeriană. Soluție de ultimă generație pentru Marea Britanie în programul fanion GBAD
Polonia cumpără un nou lot de tancuri sud-coreene K2 Black Panther, consolidând şi mai mult o alianță industrial-militară care remodelează fundamental peisajul de securitate european
Forțele Aeriene ale SUA vor să resusciteze un program de rachete hipersonice la care doreau să renunţe: Revenirea în forță este alimentată de o realitate geopolitică brutală
Primele blindate 4x4 Cobra II au ajuns în România. Livrarea lor marchează un parteneriat pe termen lung în care Otokar va implica industria de apărare românească
Un F-35 cum nu a mai fost până acum altul: Planul B pe care gigantul Lockheed Martin îl are după ce a pierdut contractul secolului în fața F-47
Renault intră în producția de drone. Francezii vor colabora cu o companie ucraineană
Care a fost factorul decisiv care a adus într-un final „victoria” avioanelor Gripen în fața F-16 Viper, după 10 ani de înfrângeri pe linie
Ucrainenii au testat cu succes o nouă rachetă bailistică direct pe ruși. După un zbor de 300 km, racheta a lovit un punct de comandă rusesc
România cumpără răspunsul spaniol la celebrul Humvee american. Valoarea contractului pentru 24 de blindate VAMTAC
AbramsX va fi un monstru printre tancuri, dar e oare suficient? De ce sunt unii sceptici în SUA și cântă deja prohodul noului Abrams
Apetitul insațiabil al lui Putin pentru război: Chiar dacă luptele din Ucraina s-ar încheia, reînarmarea va rămâne în centrul economiei ruse
Marea Britanie intenționează să cumpere două unități de armă laser DragonFire în valoare de 240 de milioane de lire sterline

Ştiri Recomandate

Singurul portavion rusesc, bun de muzeu. Amiral Kuznețov ar putea fi retras pe motiv că ”epoca portavioanelor a apus”
Reînvie lagărul sovietic. În timp ce anunță că închide consulatul polonez din Kaliningrad, Ministrul rus de Externe începe o vizită de trei zile în Coreea de Nord
O țară europeană care nu are F-16 va antrena piloți ucraineni pentru F-16. România e și ea cu motoarele turate la maximum
Patriotism cu forța: Cenzura din Rusia, inclusiv în domeniul militar, devine politică de stat și instrument esențial pentru a menține regimul
Undă verde în Senatul SUA pentru un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Suma a fost crescută de la 300 de milioane de dolari
Ivan și francezii: Rusia a desemnat Franța principalul său adversar în Europa. Franța joacă un rol cheie în protejarea României și implicit a Alianței
Bombele SUA ”bunker buster” nu au distrus tot stocul iranian de uraniu, confirmă Israelul. Dar există și o parte pozitivă
UPDATE: Berlinul neagă că va cumpăra încă 15 avioane F-35. Proiectul european FCAS rămâne în picioare
Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
pixel