Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia, îngrijorată de posibilitatea ca Ucraina să achiziţioneze drone Akinci: Ieri în Karabah, mâine Donbas
13 sep 2021, 10:25
La începutul acestei luni, în mass-media rusă a circulat un articol, semnat de expertul rus Denis Fedutinov, în care se preciza că participarea Ucrainei la programul de dezvoltare al dronei turce Akinci, ar putea determina Kievul, în viitorul apropiat, să achiziţioneze acest UAV de nouă generaţie şi, de ce nu, să-l utilizeze în Donbas împotriva forţelor separatiste.
EXCLUSIV

"Ieri Karabah, mâine Donbass. Ucraina a ajutat Turcia să asambleze o nouă dronă de atac. În viitorul apropiat, UAV-ul turcesc Bayraktar Akinci va fi utilizat în Donbass", a precizat pentru Gazeta.ru Denis Fedutinov, expert şi redactor-șef al revistei Unmanned Aviation.

Pentru a înţelege mai bine de ce expertul rus este îngrijorat de posibilitatea ca Ucraina să utilizeze în viitor drone Bayraktar Akinci, împotriva forţelor separatiste din Donbas, trebuie să facem o trecere în revistă a câtorva aspecte ce ţin stric de domeniul militar, atât cooperare la nivel de industrie de armament, cât şi conflicte militare care au presupus utilizarea unor drone de provenienţă turcă.

Trebuie menţionat şi faptul că Ucraina nu deţine în prezent drone Akinci, aces UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce. Dar, aşa cum reiese şi din analiza lui Denis Fedutinov, Ucraina a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci, iar o posibilă achiziţie de către armata ucraineană a acestui nou UAV turces nu ar trebui să ne surprindă.

Citeşte şi: Noile drone de atac Bayraktar Akinci, introduse în dotarea Armatei Turciei. Erdogan anunță că Ankara a ajuns la „următorul nivel”

G Ad:

Ceea ce Ucraina a achiziţionat până acum din Turcia sunt dronele Bayraktar TB2 – care şi-au demonstrat utilitatea în condiţii reale de conflict. Ucraina a devenit interesată să achiziționare drone Bayraktar după ce acestea şi-au dovedit utilitate în condiţii reale de luptă, cum ar fi conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabah. De-a lungul ultimilor doi ani au apărut multe știri referitoare la ’’neputința” complexelor de rachete și artilerie antiaeriană rusești de a intercepta şi doborî acest tip de UAV-uri.

În martie 2019, forțele armate ucrainene au primit primul lot de drone Bayraktar TB2. Mai târziu, concernului militar de stat UkrOboronProm a anunțat că Ukrspetsexport și compania turcă Baykar Defense vor începe o producție comună a unei alte drone turcești de nouă generație, Akinci.

Citeşte şi: Ucraina a început patrularea cu drone Bayraktar TB2 a spaţiului aerian al Mării Negre (Foto)

Chiar expertul rus recunoaşte în articolul semnat pentru pentru Gazeta.ru că o companie bună de PR a fost realizată în jurul utilizării dronelor dezvoltate de compania Baykar Defense, ceea ce a stârnit un mare interes din partea multor state pentru UAV-uri produse de industria turcă de apărare.

 

Ucraina, contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci

 

Potrivit expertului, compania Baykar, chiar şi după ce dronele Bayraktar TB2 şi-au demonstrat utilitatea, au continuat să lucreze la dezvoltarea de UAV-uri – cel mai recent produs fiind dron Akinci.

Bayraktar Akinci poate zbura la o altitudine de 12.200 metri, anvergura aripii aeronavei este de 20 de metri, greutatea maximă la decolare - 4500 kg. Durata zborului - până la 24 de ore. Viteză maximă - 360 km / h, croazieră - 240 km / h. Sarcina maximă de luptă a dronei Akinci poate ajunge la 1350 de kilograme.

Rusia acordă o atenţie deosebită dronei Akinci, deoarece motoarele instalate pe acest UAV – AI-450T – sunt un produs al biroului ucrainean de proiectare „Progress”. După cum precizează publicaţia Defense Express, motorul AI-450 este conceput pentru elicoptere ușoare și aeronave cu o greutate la decolare cuprinsă între 1500-4000 kg.

Inițial, pentru drona Akinci a fost prevăzută instalarea motoarelor turbo-diesel PD-222 dezvoltate de Tusas Engine Industries (TEI), dar motoarele ucrainene s-au dovedit a fi mai fiabile.

De asemenea, se remarcă faptul că partea ucraineană a contribuit la proiectul UAV Bayraktar Akinci nu numai prin furnizarea de motoare, ci și de materiale compozite.

Printre armele de care dispune o dronă Bayraktar Akinci se numără: bombe Mk-81, Mk-82, Mk-83, inclusiv o versiune a conversiei lor în muniții de înaltă precizie de tip JDAM, bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2.

Bayraktar Akinci poate fi, de asemenea, echipată cu rachete aer-aer ghidate, care îi permit să atace țintele aeriene. Racheta de croazieră SOM-A, care are o autonomie de 250 km, poate fi, de asemenea, instalat pe UAV-ul Bayraktar Akinci.

''Având în vedere rolul Kievului în dezvoltarea UAV-urilor, există toate motivele pentru a crede că în viitor Bayraktar Akinci va fi selectată pentru  în înzestrarea Forțelor Armate Ucrainene. Deci, problema apariției lor pe cerul Donbasului – este doar o chestiune de timp'', a spus expertul rus Denis Fedutinov, susţinând, fără a prezenta dovezi relevante, ca acest UAV este vulnerabile la sistemele moderne de apărare antiaeriană.

 

Nu este primul semn de îngrijorare al Rusiei cu privire la utilizarea de către armata ucraineană a dronelor de luptă Bayraktar 


La începutul acestui an, ambasadorul rus în Turcia, Alexei Ierhov, a declarat că Rusia este îngrijorată de faptul că Forţelor Armate Ucrainene ar putea folosi drone de luptă turcești Bayraktar TB2 în Donbas. Ierhov a spus la momentul respectiv, citând experți militari ruși, ca dronele de luptă Bayraktar TB-2 se vor transforma într-un ’’instrument de superioritate” dacă armata ucraineană le folosește.

În luna iunie, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. La scurt timp după aceste declaraţii, Turcia a decis să răspundă criticilor oficialului rus, prin vocea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, precizând că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone de luptă către Ucraina.

 

De ce este Rusia îngrijorată că Ucraina ar urma să utilizeze drone de ultimă generaţie împotriva forţelor separatiste din Donbas?


Unul dintre motivele îngrijorării Rusie cu privire la acest aspect ar putea fi că UAV-urile pe care armata ucraineană le are deja în dotare - Bayraktar TB2 - sunt mult mai performante decât cele pe care forţele separatiste le primesc de la armata rusă – acestea putând fiind interceptate şi doborâte cu uşurinţă de militarii ucrainene. Trebuie precizat că dronele pe care forţele separatiste pro-ruse din Donbas le utilizează sunt în marea parte de mici dimensiuni şi folosite în scopul culegerii de informaţii.

Cu mai bine de un an în urmă precizam că reprezentatul permanent al Ucrainei la OSCE, Ihor Lossovsky, atrăgea atenţia asupra faptului că militarii ucraineni au doborât în Donbas o dronă Zastava BirdEye 400, fabricată de industria rusă de apărare. La momentul respectiv prezenta acestui UAV a fost considerată o altă dovadă a agresiunii militare ruseşti pe teritoriul Ucrainei.

Platforma online din Ucraina, Inform Napalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), a atras atenţia încă din anul 2019 ca Rusia folosește în mai mult de opt tipuri de UAV-uri în Donbas, printre acestea regăsindu-se: Granat-1, Granat-2, Granat-4, Avanpost, Orlan-10, Eleron-3SV, Zastava şi Tachyon.

Cel mai recent incident de acest fel a avut loc la începutul acestui an când, pe 8 martie 2021, cand un UAV tactic Zala 421-08-M – cu o rază de funcționare de până la 30 km şi care aparținea unei unității speciale a Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) care opera în Donbas – s-a prăbuşit din cauza unei defecțiuni tehnice a bateriei, în apropiere de pozițiile Forțelor Armate Ucrainene. Acest incident a fost o altă dovadă a prezenței militare ruse în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donetsk și Luhansk din Ucraina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Test hipersonic major în SUA: Un bombardier B-52 a lansat cu succes o rachetă ARRW. Americanii trec la faza următoare
Rusia „închide” fabrici de elicoptere și avioane din Bulgaria și Cehia retrăgând licențele. Moscova încearcă să blocheze ajutorul pentru Ucraina
Acord istoric în domeniul apărării: Israelul oferă Bahrainului drone și antrenează ofițeri de informații
Submarinul de atac INS Kalvari, din clasa Scorpene, construit de francezi pentru Marina Indiei. Sursă foto: Forțele Navale Indiene
EXCLUSIV
Vasile Dîncu: Am semnat o scrisoare de intenție pentru achiziţionarea de submarine franceze Scorpene
Rusia anunță construcția a încă 4 submarine nucleare. Clasele Borey și Yasen vor fi suplimentate cu câte două unități
Noua rachetă stealth Ice Breaker de generația a V-a va putea fi integrată inclusiv pe F-16. Concurent serios pentru JSM al F-35
Obiectivul spionajului militar chinez e software-ul F-35. Expert american: În caz de război chinezii ar dori să țină la sol avioanele F-35 ale SUA
Ce sisteme portabile antiaeriene ar putea cumpăra România. Înzestrarea Armatei cu MANPADS aduce o competiție acerbă
Pas major spre echiparea unui avion de luptă cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene. SUA testează o armă laser compactă
Lansatoarele M270 devin și mai letale. SUA au livrat în premieră versiunea M270A2 care va putea lovi ținte la 500 km distanță
Bayraktar la un nou nivel: Turcii au efectuat un „Elephant Walk” cu noile drone grele de atac Akinci (Video)
Ucraina va primi întreaga flotă de avioane MiG-29 a Slovaciei. Informaţii neconfirmate oficial sugerează că Bulgaria a oferit şi ea avioane Su-25
Epopeea transferului celor 30 de sisteme Gepard către Ucraina e la sfârşit. Germania a găsit în nordul Europei muniţia de care ducea lipsă
Versiunile SEPv2/SEPv3 ale tancului american Abrams vor dispune de sisteme active de protecție TROPHY. Livrarea se va face până în 2027
Luptă contra cronometru: Francezii ridică în timp record o bază militară - oraș la Cincu. Proiect comun între România și Franța
Grup de congresmeni americani, dispus să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Ankara, dacă Forţele Aeriene Turce mai încalcă spaţiul aerian al Greciei
După terminalul militar de pe Otopeni, Leviatan Design proiectează unul civil la Caransebeș. Aeroportul ar putea avea și centru de testare al dronelor
Simultec Măgurele va exporta către o țară din Asia simulatoare pentru elicoptere Blackhawk S-70i și Bell 412EP
Germania este dispusă să livreze arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina
Damen a lansat la apă prima navă de patrulare de tip FCS 4008 PATROL pentru Poliția de Frontieră Română (VIDEO/FOTO)
Armata română dispune de camere moderne de termoviziune Sophie. Thales a prezentat funcția revoluționară VisionLoc
Rușii au folosit în Ucraina, pentru prima dată, complexele electromagnetice “Stupor” împotriva dronelor
Industria poloneză de apărare efectuează primele teste de acceptare cu vehiculul blindat Borsuk. Primul client, Forțele Armate Poloneze
Armata română se antrenează pentru lupta urbană într-un poligon de ultimă generație. Podaru (Leviatan Design): Un proiect în premieră după 1989
În ultimii 20 de ani, Rusia a exportat aproximativ 700 de avioane de vânătoare de tip Su-27 și Su-30
Polonia primește primul lot de 140 de vehicule blindate americane Cougar MRAP
Israelul a început producţia de serie a transportorului blindat Eitan 8x8
UAV Watchkeeper X în dotarea Armatei britanice. Sursă foto: Royal Army
EXCLUSIV
De ce a anulat România licitația pentru drone în plin război la Marea Neagră. O poveste bizară cu accente românești
Rusia demonstrează că de la proiecte și machete de portavioane până la construcția navelor e un drum lung
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
România a reînceput producția de proiectile pentru piesele de artilerie de 152 mm ale Ucrainei. Cursă între ruși și ucraineni pentru muniție

Ştiri Recomandate

Estonia și Finlanda își vor integra sistemele de rachete de coastă. Golful Finlandei se închide pentru navele Rusiei dacă va fi necesar
SUA neagă că Ucraina a lovit Crimeea cu celebrele rachete ATACMS ale HIMARS ce au o rază de acțiune de 300 kilometri
Stealth și hipersonic. Pe USS Zumwalt, cel mai scump distrugător construit vreodată de SUA, începe din 2023 integrarea rachetelor hipersonice
SUA nu sunt intimidate de demonstrația de forță a Chinei. Navele și avioanele militare vor continua deplasările în Strâmtoarea Taiwan
Expert militar ucrainean: SUA fierb Armata rusă la foc mic. Rusia - broasca aflată în oala încălzită treptat până ajunge să fiarbă
Estimări privind pierderea a două escadrile de Su-35, „bijuteria” aviației ruse. Fălcoi: Să privim rezervați cifrele, dar nu iese fum fără foc
Medvedev a insinuat viitoare accidente la centrale nucleare din UE. Opozantul rus Feighin crede că Medvedev „încearcă să pară inteligent”
Trump, acuzat că ar fi încălcat legi ale spionajului. FBI a ridicat documente secrete care îl vizau și pe „președintele Franței”
Două agenții internaționale au coborât ratingul de țară al Ucrainei, considerând țara în incapacitate de plată
Până la primirea unui răspuns din SUA pentru achiziţia de noi avioane F-16, Turcia a decis să înceapă un program de modernizare pentru actuala flotă de F-16
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Rușii amenință că vor lovi viitoarea fabrică de drone turcești TB2 din Ucraina. Armata rusă - pregătită să „demilitarizeze imediat” Bayraktar 
Zece avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Forţele Navale Bulgare vor organiza două exerciţii multinaţionale până la finalul lui 2022
Pentru a veni şi mai mult în sprijinul Ucrainei, Polonia, Slovacia și Cehia au lansat un program care va extinde producția de sisteme de artilerie, muniții și alte echipamente militare
Atac cibernetic asupra Poliției de Frontieră române în iulie. Atacul ar fi fost condus de hackeri proxy ai Iranului pentru a sprijini Rusia
Mihailo Podoliak: Cea mai mare dorinţă a Rusiei este să vadă distrugere, moarte şi devastare în Europa
După dezastrul din Crimeea unde au pierdut aproape toate Su-30SM și Su-24M, rușii l-au înlocuit din funcție pe comandantul Flotei Mării Negre
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Rușii susţin că au adaptat sistemul de rachete antiaeriene Pantsir pentru a lupta mai eficient împotriva dronelor
Controverse privind F-22 în SUA. Retragerea a 33 de F-22 nu doar că a fost blocată, ci s-a cerut inclusiv modernizarea la ultimul standard
Dimitri Medvedev a vizitat estul separatist al Ucrainei în contextul în care Rusia plănuiește anexarea regiunilor din Donbas
FBI ar fi căutat documente legate de arme nucleare. Percheziția la reședința lui Trump, fără precedent în istoria SUA
SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare de la Zaporijie
Într-o industrie de apărare română în comă, Aerostar a înregistrat în primele luni ale lui 2022 o creștere a profitului de 14.6%
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
SUA schimbă portavioanele în Marea Mediterană: Harry S. Truman va fi înlocuit de George H.W. Bush
Rachetele antiradar americane AGM-88, o altă capabilitate semnificativă în sprijinul Ucrainei
Cel mai mare inamic al armatei ruse rămâne corupţia. Unele tancuri ruseşti au primit elemente de blindaj reactiv doar pe hârtie
Rusia încearcă din nou să recurgă la „terorismul nuclear”? Mai mulţi mercenari ruşi ai Wagner Group controlează acum centrala nucleară din Zaporojie
Ministrul britanic al apărării: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina
Probleme pentru Bulgaria: Cu avioanele MiG-29 tot mai degradate și F-16 Viper abia din 2025, bulgarii negociază preluarea unui leasing
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro