Ambasada Rusiei în Germania a negat acuzațiile privind implicarea Moscovei în atacurile cibernetice din 2015 asupra Bundestagului și consideră că promovarea acestui subiect este utilizată pentru a abate atenția de la problemele create de pandemia de coronavirus.
„Pe fondul pandemiei coronavirusului și al greutăților politice și economice interne conexe, cineva a decis că ar fi frumos să dezvăluie amenințării rusești”, a transmis ambasada într-un comunicat pentru agenția de știri DPA, adăugând că „din păcate, în loc de un dialog politic, în loc să utilizeze canale diplomatice, în loc de cooperarea serviciilor de informații și asistența juridică a agențiilor de securitate, prioritatea este acordată mass mediei", transmite TASS.
Ambasada a subliniat că atunci când Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a discuta toate problemele cu participarea agențiilor relevante, partea germană și-a pierdut brusc tot interesul.
Vorbind în Bundestag în mai, cancelarul german Angela Merkel a afirmat că Germania dorește să-și îmbunătățească relațiile cu Rusia, însă o serie de factori o împiedică, inclusiv atacul cibernetic din 2015 asupra Bundestagului, atribuit grupului de hackeri Fancy Bear. Cu puțin timp înainte de declarația cancelarului german, Procuratura Generală din Germania a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Dmitry Badin, un cetățean rus, suspectat de participarea la atacul cibernetic.
Atacul asupra rețelelor IT al Bundestagului a început pe 30 aprilie 2015. Mulți parlamentari au primit e-mailuri similare, trimise de pe adrese care aveau terminația @un.org, care se copiau terminația adreselor Națiunilor Unite. E-mailurile conțineau un hyperlink, care, la clic, descărca în sistem un malware. În încercarea de a opri răspândirea malware-ului, cibersecuritatea germană a trebuit să oprească temporar întreaga infrastructură IT din Bundestag. În timpul atacului, au fost furate peste 16 gigabyte de date, inclusiv e-mailurile parlamentarilor.
Rusia a negat în mod repetat implicarea sa în atacurile hackerilor. Nici o agenție germană nu a furnizat vreodată dovezi în legătură cu afirmațiile presei despre legăturile cibernetice cu Moscova.
Citește și: Hackeri ruși, suspectați de legături cu GRU, au atacat compania din Ucraina unde lucra Hunter Biden
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News