Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Amenințări cibersecurity. Ambasadorul Elveției: Se amplifică mai alert decât dezvoltarea IT
13 sep 2018 / 17:34
Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Urs Herren, a declarat joi, la Congresul CyberSecurity Romania desfăşurat la Sibiu, că ameninţările din acest domeniu iau amploare într-un ritm chiar mai alert decât dezvoltarea şi răspândirea noilor tehnologii IT şi de acces la Internet, fiind nevoie ca actorii statali şi privaţi să adopte măsuri adecvate de protecţie.
Cibersecurity

"În ultimii doi ani, s-a dezvoltat foarte rapid componenta tehnologică. S-a înregistrat o accelerare a dezvoltării noilor tendinţe în domeniu şi a tehnologiilor. Acum tabletele şi telefoanele smart folosesc sisteme foarte avansate de localizare prin GPS, în domeniul inteligenţei artificiale au fost câteva evoluţii importante, s-au făcut paşi înainte în privinţa tehnologiilor de recunoaştere facială, a utilizării dronelor şi aşa mai departe. Iar toate acestea se vor accelera şi mai mult în urma introducerii la scară largă a tehnologiei 5G în domeniul telecomunicaţiilor, care în primele ţări are loc deja în acest an. Tot în aceşti ultimi doi ani am văzut la nivel global un număr tot mai mare de incidente, de atacuri şi o creştere a vulnerabilităţilor în folosirea acestor tehnologii. Tehnologiile avansează foarte rapid, dar noi, oamenii, am rămas în mare măsură la fel ca acum doi ani sau acum cinci ani. Important este că instituţiile noastre de securitate, administraţia publică în general, precum şi mediul privat încearcă şi ele să evolueze şi iau în calcul aceste noi ameninţări şi dificultăţile pe care le produc", a afirmat ambasadorul Urs Herren în deschiderea evenimentului de la Sibiu.

Congresul CyberSecurity Romania este organizat de Swiss Webacademy România, sub înaltul patronaj al Ambasadei Elveţiei, şi cu susţinerea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) din cadrul ONU, cu sediul la Geneva, beneficiind şi de sprijinul unor instituţii în domeniu din România - cum ar fi centrul Cyberint al SRI, STS, IGPR, CERT.RO şi al unei multitudini de sponsori şi actori privaţi.

Necesar ca ţările să conştientizeze nevoia de dezvoltare

Totodată, dr. Rosheen Awotar-Mauree, coordonator de programe în cadrul ITU, a arătat că este necesar ca ţările să conştientizeze nevoia de dezvoltare a unor strategii naţionale de luptă cu ameninţările de cybersecurity, în condiţiile în care 75% dintre ţările membre ONU nu au pus în aplicare astfel de strategii, iar jumătate dintre cele care le-au aplicat nu urmăresc, pe baza unor criterii clare, şi nivelul de eficienţă a implementării măsurilor adoptate. Potrivit reprezentantului ITU, organismul de la Geneva are mai multe programe prin care poate acorda asistenţă în domeniu actorilor instituţionali.

În cadrul congresului - care are ca teme generale la ediţia din acest an protecţia comunicaţiilor şi a datelor în domeniul transporturilor şi al infrastructurilor critice - au fost susţinute prezentări şi de către reprezentanţi ai structurilor statului român care se confruntă cu aceste tipuri de ameninţări.

Numărul incidentelor de cybersecurity crește de la an la an

Astfel, generalul-locotenent Ionel Sorinel Vasilca, director general în cadrul STS, a arătat că numărul incidentelor de cybersecurity raportate în ţara noastră creşte de la an cu o rată de circa 20-25%, fiind nevoie ca de formarea unor specialişti în domeniu să fie preocupate atât instituţiile statului, în parteneriat cu mediul universitar, dar şi actorii privaţi.

La rândul său, Iulian Alecu, director adjunct al CERT.RO - Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, a arătat că pentru combaterea eficientă a unor ameninţări venite din partea chiar a unor state sau grupări de terorism cibernetic sau de hackeri, care urmăresc obţinerea de informaţii clasificate sau bani, este nevoie de o cooperare între toţi actorii interesaţi de la nivel naţional, precum şi de cooperare cu statele partenere.

Actorii, tot mai greu de identificat

Şi Anton Rog, directorul general al centrului CYBERINT al SRI, a arătat că este tot mai greu de identificat în prezent actorii care derulează atacuri cibernetice, fiind tot mai avansate tehnologiile folosite pentru ştergerea urmelor.

Totodată, Gheorghe Aldea, preşedintele Camerei de Comerţ Sibiu, a evidenţiat că la nivelul agenţilor economici şi persoanelor fizice din România, conştientizarea pericolelor la care se expun prin folosirea Internetului şi a breşelor de securitate în folosirea tehnologiilor IT şi de comunicaţii lasă încă foarte mult de dorit.

El a adăugat că marea majoritate a celor care conduc afaceri şi firme în România încă mai cred că pentru contracararea ameninţărilor cibernetice este nevoie numai de alocarea unei sume de bani pentru achiziţia unui program antivirus, în condiţiile în care în prezent şi cele mai mici firme se orientează spre Internet pentru promovarea produselor şi serviciilor pe care le oferă.

Potrivit datelor prezentate de către participanţii la congresul de la Sibiu, desfăşurat în perioada 12-14 septembrie, la nivel mondial pagubele produse anual de atacurile cibernetice se ridică la circa 400 miliarde de euro. Totodată, la nivelul Uniunii Europene, 51% dintre cetăţeni recunosc că nu sunt aproape deloc informaţi în privinţa securităţii cibernetice, iar la nivelul conducerilor a două treimi dintre agenţii economici nu se conştientizează suficient riscurile în acest domeniu.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii
Industria turcă de apărare vrea să devină un competitor serios la nivel internaţional
Ambasadorul SUA în Turcia, convocat după decizia de a recunoaște genocidul armean
Rusia se declară îngrijorată de noul test american cu o rachetă balistică
Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile economice impuse Rusiei
Turcia vrea să-şi construiască propriul avion de vânătoare cu motoare Rolls Royce
Royal Australian Air Force a primit încă o aeronava antisubmarin Boeing P-8A Poseidon
Cheltuielile militare americane vor atinge 738 miliarde de dolari în 2020
Bătrânele B-1 Lancer, tot mai greu de ținut în aer. SUA restricționează bombardierele
SUA recunosc genocidul otoman împotriva armenilor. E așteptată reacția vehementă a Turciei
Australia cumpără încă 24 de avioane F-35A Lightning II Joint Strike Fighter
Au fost găsite resturile avionului C-130 Hercules al Forțelor Armate din Chile
Trupele americane din Siria au cerut instrucțiuni în cazul unui atac din parte Rusiei
Comandantul Corpului Gărzii Revoluției Islamice: Vom da foc intereselor voastre
SUA au lansat a doua rachetă balistică după ieșirea din tratatul nuclear cu Rusia
Turcia va organiza o licitaţie pentru construcţia unui canal între Marea Neagră şi Marea Marmara
Avion de recunoaştere american deasupra peninsulei coreene
Imagini cu noua artilerie autopropulsată M1299 a US Army care va atinge ținte aflate la peste 70 de kilometri
Drona de atac turco-ucraineană Akinci a efectuat primul zbor (Video)
Incendiu la bordul unicului portavion rusesc, Amiral Kuznețov (Video)
Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un nou radar de mare precizie al US Air Force a intrat în teste
Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Război Ucraina. Parlamentul de la Kiev a votat extinderea ”statutului special” pentru regiunile separatiste
Ambasadorul Germaniei, convocat la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia