Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC), autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, a identificat cinci companii chineze a căror activitate se consideră că amenință securitatea națională a SUA.
EMA, care are sediul la Amsterdam, a transmis în decembrie că a fost ţinta unui atac cibernetic prin care au fost furate şi distribuite pe internet documente legate de vaccinuri şi medicamente împotriva COVID-19.
Ministerul rus de Externe nu a răspuns încă la o solicitare de a comenta informaţiile, însă Moscova a negat în mod repetat orice acuzaţii de piraterie informatică ale Occidentului, precizează Reuters.
Agenţia de presă mai scrie că încă nu a putut contacta Ministerul de Externe al Chinei. Cu alte ocazii, Beijingul a spus că se opune ferm şi luptă împotriva tuturor formelor de atacuri cibernetice.
EMA a deschis o anchetă împreună cu autorităţile olandeze şi europene de aplicare a legii, dar până acum nu a oferit detalii despre posibilii autori ai atacurilor.
De Volkskrant a relatat sâmbătă că EMA a fost ţinta unor spioni chinezi în prima jumătate a lui 2020, după care a unor agenţi secreţi ruşi în a doua parte a anului.
Chinezii au obţinut accesul după ce au spart sistemele informatice ale unei universităţi germane, au spus surse citate de ziarul menţionat. În schimb, ruşii ar fi exploatat slăbiciunile sistemului de acces în doi paşi şi alte mecanisme de protecţie cibernetică ale EMA.
"Este în desfăşurare o anchetă penală a autorităţilor de aplicare a legii şi a altor entităţi şi, bineînţeles, EMA colaborează pe deplin", a precizat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Monika Benstetter, într-un email de răspuns, fără a face alte comentarii.
Presupuşii hackeri ruşi au avut acces la sistemele EMA timp de peste o lună, au spus surse pentru De Volkskrant.
Ei au fost interesaţi în principal de ţările care urmau să folosească vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi de informaţii legate de cantităţile ce urmau a fi cumpărate, a adăugat publicaţia.
La scurt timp după ce EMA a dezvăluit iniţial că a fost ţinta unor atacuri, Pfizer şi BioNTech au anunţat că le-au fost accesate ilegal documente legate de vaccin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC), autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, a identificat cinci companii chineze a căror activitate se consideră că amenință securitatea națională a SUA.
În această dimineață, Ministerul Apărării al Bulgariei a informat că noua sa pagină de facebook este “Ministry of Defense. Bulgarian Armed Forces” și este disponibilă la adresa URL https://www.facebook.com/bulgariamod/.
O agenţie rusă de informaţii şi spioni chinezi s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice de anul trecut asupra Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), potrivit unor surse apropiate de anchetă, citate de cotidianul olandez De Volkskrant, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
România s-a clasat pe locul 8 în Europa în privinţa incidenţei cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor, arată o statistică publicată, vineri, de Kaspersky.
Codruţ Săvulescu, senior solution manager al Huawei România, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tehnologia 5G.
Ucraina a acuzat miercuri un grup anonim de hackeri ruşi de încercarea de a difuza documente malware printr-un sistem web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, dar fără a menţiona dacă sistemul a avut de suferit, relatează Reuters şi Ukrinform.
În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).
Autorităţile americane au anunţat miercuri inculparea a trei nord-coreeni, acuzaţi că au comis o serie de acte de piraterie informatică care au prejudiciat companii şi instituţii financiare, luând drept ţintă în special sectorul criptomonedelor, cu suma totală de circa 1,3 miliarde de dolari, relatează AFP şi Reuters.
Brian M. Pierce, fost director al Biroului de Inovare în domeniul Informațiilor din cadrul DARPA, a prezentat, recent, într-un articol pentru publicația online C4ISRNET, o serie de considerente în favoarea realizării unui mediu de testare a tehnicilor și tehnologiilor destinate verificării informațiilor de largă circulație și cu impact ridicat asupra populației, din punctul de vedere al veridicității și manipulării negative.
Hackeri din Coreea de Nord au sustras sute de milioane de dolari pe tot parcursul anului 2020 pentru a finanța programele de rachete nucleare și balistice ale țării, potrivit unui raport confidențial al Națiunilor Unite citat de CNN.
Efectul de bumerang generat de pandemia COVID-19 va continua și va duce la o intensificare a atacurilor de tip thread hijacking, whaling și ransomware în următoarele 12 luni, potrivit previziunilor HP în domeniul securității cibernetice.
Compania Xiaomi, un mare producătorul chinez de smartphone-uri, a depus, în cursul zilei de vineri, o plângere la un tribunal din Washington împotriva Departamentului Apărării (DOD) şi a celui al Trezoreriei Statelor Unite, pentru a fi exclusă de pe lista oficială de companii care au legături cu armata chineză, precizează agenţia Reuters.
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, iar România va trebui să aloce o treime din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru acest proiect, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu o nouă metodă de atac, identificată la nivel european, care se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală pentru a eluda sistemul de autentificare în doi paşi pe dispozitivele utilizatorilor.
Miniștrii de externe din Iran și Rusia au semnat un acord de colaborare privind securitatea informațiilor din domeniul cibernetic.
NATO a selectat Thales pentru a realiza prima soluție certificată de servicii IT cloud destinată forțelor armate, care poate fi desfășurată într-un teatru de operații militare în mai puțin de 24 de ore.
Pe 21 ianuarie, NATO a inaugurat noua Capabilitate de răspuns la incidente cibernetice din cadrul Forțele Armate moldovenești.
Guvernul a adoptat, prin memorandum, constituirea unui grup de lucru interministerial în vederea operaţionalizării într-un termen "foarte scurt" a Centrului Cyber al UE de la Bucureşti, a anunţat, miercuri, vicepremierul Dan Barna.
Pe 13 decembrie 2020, în SUA a fost semnalat un atac cibernetic asupra unor computere aparținând unor structuri din securitatea națională și pe care rula software-ul SolarWinds. Primele dovezi au indicat că sursa atacului este în Rusia, dar Moscova a negat acuzațiile.
Armata franceză dispune de o structură specializată în combaterea atacurilor cibernetice, însă ea este mandatată să acţioneze în cadrul conflictelor "de la stat la stat", nu în lupta împotriva criminalităţii informatice, a explicat şeful unităţii, generalul Denis Tisseyre, detaliind într-un interviu acordat miercuri AFP responsabilităţile acestei unităţi.
„Nu repeta tactica care ți-a adus o singură victorie, ci lasă metodele tale să fie reglementate de o infinită varietate de circumstanțe.” - Sun Tzu, Arta războiului.
Ambasada Rusiei la Washington a declarat că acuzaţiile recente potrivit cărora hackeri susţinuţi de statul rus au comis atacuri cibernetice împotriva guvernului SUA sunt "nefondate", informează luni Agerpres, care citează DPA.
O grupare sofisticată de piraterie informatică, susţinută de un guvern străin, a monitorizat e-mailurile interne din Departamentul Trezoreriei (Ministerul de finanţe) al SUA şi din agenţia guvernamentală responsabilă cu politicile privind internetul şi telecomunicaţiile, au indicat surse apropiate de subiect citate duminică de Reuters.
România va găzdui la Bucureşti Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă
Un fost salariat şi un responsabil al gigantului italian al aeronauticii Leonardo au fost arestaţi în cadrul unei anchete privind un furt masiv de date din domeniul apărării, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne din Italia, relatează AFP.
State precum China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord reprezintă "cele mai grave ameninţări cibernetice" pentru Canada, unde ele ar putea ataca reţeaua electrică, relevă un raport publicat miercuri şi citat de AFP.
Trei entităţi lucrând pentru guvernele Coreei de Nord şi Rusiei au lansat atacuri cibernetice împotriva mai multor organizaţii implicate în cercetarea tratamentelor şi a vaccinurilor împotriva noului coronavirus din mai multe ţări, inclusiv Franţa, Coreea de Sud şi SUA, a informat vineri Microsoft Corp, citat de Reuters şi DPA.
“Soarta lumii poate depinde, literalmente, de statele care dezvoltă și pun în aplicare tehnologii radicale, ce pot perturba spațiul cibernetic și lumea”, a avertizat James Van de Velde, profesor la Johns Hopkins University, și consultant al US Cyber Command în problema strategiei cibernetice a SUA, într-un articol pentru c4isrnet.com.
Biroul federal de investigaţii al SUA (FBI, poliţia federală) examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a afirmat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.
Compania Huawei a contestat la Comisia Europeană semnarea de către România şi Polonia a unor memorandumuri cu Statele Unite prin care echipamentele firmei chineze nu pot fi utilizate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G, arată un document oficial obţinut de site-ul Politico.eu citat de Mediafax.
Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.
Bundeswehr-ul (Armata germană) a primit mai multe machete robotizate ale tancurilor rusești de tip T-72, T-90A, dar și atât de promovatul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse.
SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP.
Aflat în vizită oficială în Turcia, Laszlo Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, a admis că Ungaria e interesată să achiziționeze drone turcești produse de Baykar Makina.
Agenția de presă RIA Novosti din Rusia a semnalat faptul că în apropiere de zona de desfășurare a operațiilor militare din Ucraina au apărut complexe de apărare antiaeriană de tip S-350 Vityaz.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre înzestrarea Armatei române cu ocazia Zilei Marinei, eveniment care a avut loc în cursul zilei de ieri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar.
Flota de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA și-a reluat misiunile normale de zbor după ce în urma verificărilor a sute de cartușe propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) nu au fost depistate probleme.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Războiul din Ucraina, privit dinspre Federația Rusă, e total diferit față de desfășurarea conflictului cunoscută în Occident. Federația Rusă, prin vocea ministrului Serghei Șoigu, nu doar că a reiterat „capturarea de armament occidental”, dar a ironizat sistemele SUA pe care le consideră ... inutile.
Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au ajuns în zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite Agerpres, care citează AFP.
Belaruski Hajun, un grup independent care monitorizează mișcările de trupe și echipamente militare rusești în Belarus, consideră că Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene, precum şi între 15 şi 60 de rachete pentru acestea, pe aerodromul Ziabrovka din regiunea Gomel, Bielorusia.
Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. 'Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.
O delegație militară turcă a plecat luni în Statele Unite pentru a purta noi discuții cu oficialii de la Washington privind vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 către Turcia.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, vicepremierul rus și ministru al industriilor, Denis Manturov, a declarat că primul zbor al avionului ușor de vânătoare Su-75 Checkmate a fost amânat pentru anul 2024.
Războiul din Ucraina stagnează de câteva luni în faza actuală în care cele mai importante tipuri de arme implicate sunt sistemele de artilerie și rachete, responsabile pentru majoritatea pierderilor suferite de ambele părți.
Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat marţi Ministerul britanic al Apărării, informează Reuters.
Azi, în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei, microfonul Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a fost tăia în timpul ceremoniei, fapt ce a născut controverse la nivelul BOR și în presă.
Directorul general al companiei Baykar, Haluk Bayraktar, a declarat (12.08.2022) pentru fundația ucraineană “Come Back Alive” că firma turcă a atins în prezent capacitatea de a produce aproape 20 de aparate Bayraktar TB2 pe lună, sau mai precis câte un sistem (șase aparate) în 10 zile.
Forțele Navale Române, în ciuda poziției geografice a țării și mai ales în contextul războiului din Marea Neagră, a fost categoria de forțe cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică militară modernă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.08.2022, un avion de cercetare radiotehnică și luptă radioelectronică de tip RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a încălcat granița de stat a Federației Ruse lângă Capul Svyatoy Nos și a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc.
Obuzierul autopropulsat (ACS) german Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) este considerat unul dintre cele mai moderne și mai bune sisteme de artilerie din lume, dar utilizarea sa în condiţii reale de luptă, pe frontul din Ucraina, a ridica deja câteva semne de întrebare cu privire la această ''etichetă''.
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, transmite Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene ar fi bombardat o bază a mercenarilor ruși ai „companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group”, care se afla în orașul Popasna, regiunea Lugansk din Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii nu au confirmat oficial acest atac, ci ruşii au scris primii pe canalele de Telegram indică faptul că aceştia şi-au dezvăluit în mod intenţionat locul unde se aflau, în speranţa că armată ucraineană o să folosească sisteme HIMARS şi astfel aşa le-ar putea identifica poziţiile.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat, luni, convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.
China a anunţat luni că a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani se află în prezent în vizită, informează Reuters şi France Presse.
Se profilează un eșec în colaborarea franco-germană pentru avionul de luptă de generația a 6-a. Parisul are plan de rezervă – mizează pe o dezvoltare nouă a Rafale, echipat cu un fel de R2D2 (”Războiul Stelelor”)
În perioada 27-28 iunie 2022, Grupul Sociologic „Rating” a efectuat un sondaj de opinie în Ucraina, în cadrul unui studiu social finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA (USAID).
Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Agerepres, care citează Reuters.
Premierul Nicolae Ciucă afirmă într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.
Presa siriană a informat duminică despre uciderea a trei soldaţi şi rănirea altor trei într-un atac aerian, dând vina pe forţele israeliene, transmite Agerpres, care citează DPA.