China acuză agenția de informații militare a SUA de un atac cibernetic masiv prin care a furat date sensibile de cercetare
China a acuzat luni Statele Unite că a lansat împotriva sa zeci de mii de atacuri cibernetice, care au permis furtul de date sensibile, în special de la o universitate de cercetare, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Washingtonul acuză cu regularitate Beijingul de atacuri cibernetice asupra unor companii sau agenţii guvernamentale americane, pe fondul rivalităţii dintre cele două puteri.
China dezminte întotdeauna cu fermitate acuzaţiile şi se declară ea însăşi victima unor atacuri cibernetice din partea SUA. Cu toate acestea, Beijingul prezintă rar exemple concrete de presupuse atacuri.
China acuză agenția de informații militare a SUA că a organizat atacurile
Însă un raport făcut public luni de Centrul naţional chinez de intervenţie de urgenţă împotriva viruşilor informatici (CVERC) acuză NSA, agenţia americană de informaţii militare, că a desfăşurat "zeci de mii de atacuri cibernetice ostile" în China "în ultimii ani".
NSA a devenit cunoscută după ce unul dintre foştii săi informaticieni, americanul Edward Snowden, a dezvăluit existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi internetului.
Raportul acuză un organism al NSA, Tailored Access Operations (TAO), că a infiltrat Universitatea Politehnică de Nord-Vest, al cărei sediu este la Xi'an, în nordul Chinei.
Această instituţie de învăţământ superior, finanţată de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiilor, este specializată în cercetarea aeronautică şi spaţială.
CVERC acuză TAO că "a preluat controlul asupra a zeci de mii de echipamente ale reţelei de internet" a universităţii, cum ar fi servere, terminale şi rutere, ceea ce i-a permis să aibă acces la "date tehnice esenţiale" precum parole.
TAO "a sustras peste 140 de gigaocteţi reprezentând date de o mare valoare", cu ajutorul unor organizaţii europene şi sud-asiatice, susţine raportul, realizat împreună cu firma chineză Qihoo 360, specializată în securitatea cibernetică şi antiviruşi.
Întrebat luni despre subiect, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Mao Ning, a spus că aceste presupuse atacuri cibernetice "pun grav în pericol securitatea naţională a Chinei".
"Cerem o explicaţie din partea SUA şi încetarea imediată a acestor acte condamnabile", a declarat ea în faţa presei.
NSA nu a răspuns deocamdată unei solicitări din partea AFP de a comenta acuzaţiile.
Gigantul informatic american Microsoft a declarat anul trecut că un grup de hackeri susţinuţi de Beijing a exploatat breşele de securitate din serviciile de mesagerie pentru a fura date ale utilizatorilor.
China a dezminţit şi a acuzat în schimb SUA că sunt "campionii lumii la atacuri cibernetice ostile".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News