Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC), autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, a identificat cinci companii chineze a căror activitate se consideră că amenință securitatea națională a SUA.
După cum informează site-ul Vocea Americii, autoritatea de reglementare a anunțat pe 13 martie că aceste companii sunt Huawei, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology și Dahua Technology.
Decizia actuală a FCC se traduce în principal prin interzicerea agenților economici americani de a dezvolta relații comerciale de orice natură cu oricare din cele cinci companii menționate.
Urmărind să ofere un ghid pentru cei care intenționează să construiască rețele de nouă generație și care trebuie să „nu repete greșelile din trecut și să nu folosească echipamente sau servicii care afectează securitatea națională", comisia a descris activitatea celor cinci companii ca încadrându-se în categoria amenințărilor la adresa securității naționale a SUA.
În 2019, în Statele Unite a fost promulgată o lege care obligă FCC să identifice companiile producătoare de echipamente și servicii de telecomunicații care pot amenința securitatea națională.
La acel moment, Statele Unite au inclus Huawei, Hikvision și alte companii pe “lista neagră” a activităților economice. Au fost luate măsuri în special pentru a limita activitățile Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații mobile și smartphone-uri, și s-a solicitat aliaților să evite dependența de tehnologia 5G dezvoltată de această firmă.
În februarie anul acesta, Huawei a contestat decizia printr-o petiție depusă la o curte de apel din sudul SUA (Fifth U.S. Circuit Court of Appeals).
În prezent Huawei a refuzat să comenteze noua decizie a FCC, iar Hikvision a anunțat că „își cântărește toate opțiunile pentru a aborda cel mai bine această desemnare nefondată”, întrucât “Hikvision nu este pe lista companiilor care dezvoltă rețelele de nouă generație”.
Comentariul autorului: Situația relativ recentă din Polonia a confirmat oarecum îngrijorările exprimate de americani. În noiembrie 2020, un fost ofițer al serviciilor secrete poloneze a fost acuzat de activități de spionaj național în favoarea Chinei, iar un cetățean chinez, director al filialei poloneze a Huawei, a fost arestat chiar în momentul în care urma să transmită informațiile secrete către sediul central.
Rezultatele anchetei cetățeanului chinez Weikin W. au arătat că acesta era ofițer de informații care lucra în Polonia de mai mulți ani. Weikin absolvise Universitatea de limbi străine din Beijing, considerată o “fabrică de diplomați și spioni chinezi” și a lucrat la Consulatul general al Chinei din Gdansk în 2006, după care, în 2011, a fost angajat la Huawei și trimis din nou în Polonia cu sarcina de a promova și vinde produsele companiei chineze în sectorul public polonez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News