FBI şi alte autorităţi federale sunt în contact cu Comitetul Naţional Republican (RNC) american după un atac cibernetic legat de un contractor extern al RNC, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.
După cum informează site-ul Vocea Americii, autoritatea de reglementare a anunțat pe 13 martie că aceste companii sunt Huawei, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology și Dahua Technology.
Decizia actuală a FCC se traduce în principal prin interzicerea agenților economici americani de a dezvolta relații comerciale de orice natură cu oricare din cele cinci companii menționate.
Urmărind să ofere un ghid pentru cei care intenționează să construiască rețele de nouă generație și care trebuie să „nu repete greșelile din trecut și să nu folosească echipamente sau servicii care afectează securitatea națională", comisia a descris activitatea celor cinci companii ca încadrându-se în categoria amenințărilor la adresa securității naționale a SUA.
În 2019, în Statele Unite a fost promulgată o lege care obligă FCC să identifice companiile producătoare de echipamente și servicii de telecomunicații care pot amenința securitatea națională.
La acel moment, Statele Unite au inclus Huawei, Hikvision și alte companii pe “lista neagră” a activităților economice. Au fost luate măsuri în special pentru a limita activitățile Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații mobile și smartphone-uri, și s-a solicitat aliaților să evite dependența de tehnologia 5G dezvoltată de această firmă.
În februarie anul acesta, Huawei a contestat decizia printr-o petiție depusă la o curte de apel din sudul SUA (Fifth U.S. Circuit Court of Appeals).
În prezent Huawei a refuzat să comenteze noua decizie a FCC, iar Hikvision a anunțat că „își cântărește toate opțiunile pentru a aborda cel mai bine această desemnare nefondată”, întrucât “Hikvision nu este pe lista companiilor care dezvoltă rețelele de nouă generație”.
Comentariul autorului: Situația relativ recentă din Polonia a confirmat oarecum îngrijorările exprimate de americani. În noiembrie 2020, un fost ofițer al serviciilor secrete poloneze a fost acuzat de activități de spionaj național în favoarea Chinei, iar un cetățean chinez, director al filialei poloneze a Huawei, a fost arestat chiar în momentul în care urma să transmită informațiile secrete către sediul central.
Rezultatele anchetei cetățeanului chinez Weikin W. au arătat că acesta era ofițer de informații care lucra în Polonia de mai mulți ani. Weikin absolvise Universitatea de limbi străine din Beijing, considerată o “fabrică de diplomați și spioni chinezi” și a lucrat la Consulatul general al Chinei din Gdansk în 2006, după care, în 2011, a fost angajat la Huawei și trimis din nou în Polonia cu sarcina de a promova și vinde produsele companiei chineze în sectorul public polonez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
FBI şi alte autorităţi federale sunt în contact cu Comitetul Naţional Republican (RNC) american după un atac cibernetic legat de un contractor extern al RNC, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.
FBI, poliţia federală americană, a subliniat că ''amploarea'' atacului cibernetic în curs de desfăşurare de vineri împotriva companiei americane Kaseya i-ar putea împiedica pe specialişti să răspundă în mod individual tuturor victimelor, relatează AFP.
Comisia Europeană a avansat, miercuri, propunerea de creare a unei unități comune de securitate cibernetică, care să răspundă la atacurile cibernetice în creștere, executate asupra țărilor membre al Uniunii Europene (UE).
Hackerii autori ai unui vast atac cibernetic prin care au fost accesate în iunie circa 100 de conturi de mesagerie folosite de actuali şi foşti oficiali polonezi au legături cu serviciile secrete ruseşti, a susţinut marţi contraspionajul polonez în urma investigaţiilor efectuate, relatează Reuters.
Înalţi responsabili politici polonezi au fost vizaţi recent de un atac cibernetic "de mare anvergură" lansat de pe teritoriul Rusiei, a declarat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere în Polonia, informează AFP.
Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că a descoperit un grup de hackeri care au efectuat atacuri cibernetice de tip ransomware asupra unor companii şi universităţi străine între 2019 şi 2021, informează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că este "grotesc" să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, ce a fost difuzat luni înaintea întâlnirii cu omologul său american Joe Biden la Geneva, relatează Agerpres, citând France Presse. Totodată, președintele rus s-a declarat deschis unei posibile propuneri a unui schimb de prizonieri între țara sa și SUA.
Ambasada Chinei a reacţionat după promulgarea Legea privind implementarea tehnologiei 5G, avertizând că, în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român şi cooperarea chino-română economică şi comercială vor fi afectate substanţial.
Italia va avea o agenţie guvernamentală specializată în securitate cibernetică pentru a lupta împotriva înmulţirii atacurilor informatice şi pentru a putea face faţă în special ameninţării reprezentate de Rusia, relatează AFP.
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat miercuri că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei pentru atacul cibernetic asupra celui mai mare furnizor mondial de carne JBS, care suspectează hackeri ruşi, notează AFP.
US Army (Forțele Terestre ale SUA), în următorii doi ani, va crește numărul specialiștilor în război electronic (electronic warfare – EW) de aproape trei ori, pentru a începe formarea de unități specializate și personal de stat major, la fiecare eșalon de la brigadă în sus.
Ministerul de Interne belgian a fost vizat de un atac ''cibernetic, bine ţintit'', dar autorii nu au putut avea acces la datele cele mai sensibile, a anunţat marţi un purtător de cuvânt, pentru postul public de televiziune RTBF, transmite AFP.
Recent, agenția americană Bloomberg a denumit Rusia „un refugiu sigur pentru pirații cibernetici”. Acum, un politician din Germania, comisarul european pentru economie și societate digitală, Gunter Oettinger, a declarat pentru ziarului german Handelsblatt că al treilea război mondial va fi unul cibernetic.
Parlamentul European a adoptat miercuri planurile de consolidare a pregătirii şi rezilienţei Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru de inovare şi expertiză, care va avea sediul la Bucureşti, anunţă legislativul european într-un comunicat de presă
Hackerii din spatele atacului cibernetic împotriva celei mai mari companii de distribuție petrolieră din SUA, Colonial Pipeline, ar putea avea legături cu Rusia.
Hackeri chinezi au piratat un operator american de Virtual Private Network (reţea virtuală privată, VPN) pentru a pătrunde în reţelele informatice ale unor companii americane din domeniul apărării, a anunţat marţi consultantul în securitate informatică Mandiant, citat de AFP.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declaraţia publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds, arată un comunicat MAE.
Peste 2.000 de experţi în securitate cibernetică şi factori de decizie participă în această săptămână la ''cel mai mare şi cel mai complex exerciţiu de apărare cibernetică din lume'' pentru o mai bună înţelegere a numeroaselor interdependenţe între sistemele naţionale de IT, a informat marţi NATO, transmite EFE.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) va participa, în perioada 13-16 aprilie 2021, cu o echipă de specialişti la exerciţiul internaţional de apărare cibernetică Locked Shiels 2021.
De pe iPhone, ”pot obține orice servicii vreau [… dar] nu pot face nimic dintr-o rețea a apărării” - directorul pentru AI din Pentagon.
Lockheed Martin și-a unit forțele cu startup-ul Omnispace pentru a explora designul unei rețele de comunicații hibride inovatoare, folosind atât sateliți, cât și tehnologie wireless la sol.
Mai mulţi parlamentari germani, printre care şi membri ai Bundestagului, camera inferioară a parlamentului german, şi alte personalităţi politice au făcut obiectul unui atac informatic recent pentru care este suspectată Rusia, relatează vineri mai multe media germane, preluate de AFP.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a anunţat marţi că a stopat un atac cibernetic pe scară largă pus la cale de hackeri ruşi şi care viza date guvernamentale clasificate, transmite Reuters.
Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC), autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, a identificat cinci companii chineze a căror activitate se consideră că amenință securitatea națională a SUA.
În această dimineață, Ministerul Apărării al Bulgariei a informat că noua sa pagină de facebook este “Ministry of Defense. Bulgarian Armed Forces” și este disponibilă la adresa URL https://www.facebook.com/bulgariamod/.
O agenţie rusă de informaţii şi spioni chinezi s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice de anul trecut asupra Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), potrivit unor surse apropiate de anchetă, citate de cotidianul olandez De Volkskrant, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
România s-a clasat pe locul 8 în Europa în privinţa incidenţei cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor, arată o statistică publicată, vineri, de Kaspersky.
Codruţ Săvulescu, senior solution manager al Huawei România, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tehnologia 5G.
Ucraina a acuzat miercuri un grup anonim de hackeri ruşi de încercarea de a difuza documente malware printr-un sistem web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, dar fără a menţiona dacă sistemul a avut de suferit, relatează Reuters şi Ukrinform.
În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Armata SUA a selectat patru companii de apărare pentru a dezvolta prototipuri pentru programul său Common Tactical Truck (CTT).
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Decizia statelor occidentale de a trimite tancuri în Ucraina a declanșat reacții agresive la Moscova.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.
Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.
Rusia începe campania ”distruge un tanc” și promite 72 de mii de dolari soldaților care vor scoate din uz primul tanc occidental.
Săptămâna trecută Germania a dat undă verde pentru trimiterea către Ucraina a tancurilor de luptă germane Leopard 2, după o decizie istorică anunțată de Berlin. La doar o zi după americanii au ieșit și ei public și au anunțat că și celebrele Abrams vor fi trimise Ucrainei.
Rusia se pare că dorește să grăbească conectarea Centralei Atomo-electrice de la Zaporijjea la sistemul energetic al Federației Ruse.
Potrivit unui comunicat emis recent de Biroului de relații publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, pe 26 ianuarie, Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au desfășurat, pentru prima dată în această formulă, un exercițiu aerian în spațiul aerian al României.
Publicațiile rusești arată că Volgograd este un oraș blocat, în așteptarea sosirii președintelui rus Vladimir Putin.
Gabriel Țuțu, șeful ROMAR a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Alături de el ar fi fost reținut și Victor Pițurcă, fostul selecționer al României.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Coreea de Nord transferă rachete și proiectile către Compania Privată de mercenari ”Wagner” din Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei.
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând că nu vrea să facă rău Marii Britanii, dar „Cu o rachetă ar dura un minut", informează Agepres, care citează agenția AFP.
Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.
Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică.
Avioanele olandeze F-35 au aterizat deja în Polonia. Cele opt aeronave vor fi desfășurate la Baza Aeriană Malbork. Primele patru vor monitoriza spațiul aerian de pe flancul estic al NATO, iar următoarele patru vor fi folosite într-un program de antrenament aliat pentru a spori prezența NATO pe flancul estic, a declarat Ministerul olandez al Apărării.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) condus de cancelarul Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria.
Aviația ucraineană are nevoie de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică pentru a-și acoperi întreg spațiul aerian. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat duminică că Iranul a respins actuala propunere de revenire la acordul nuclear, adăugând că Washingtonul crede în continuare că diplomația este cea mai eficientă modalitate de a trata dosarul nuclear iranian. Blinken a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Al-Arabiya că Statele Unite vor face tot posibilul ca Iranul să nu deţină arme nucleare, explicând că toate opțiunile sunt ''pe masă'' pentru a împiedica Teheranul să deţină o armă nucleară.
Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.
Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Șeful grupului de consilieri militari și al Centrului științific și tehnic „Lupii țarului” din Rusia, Dmitri Rogozin, a anunțat, pe 29.01.2023, pe canalul său Telegram, că patru platforme robotizate de tip Marker vor fi trimise în Donbas. Potrivit precizărilor acestuia, livrarea roboților a început deja.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite Agerpres, care citează DPA..
Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu, a discutat despre situația de pe front, dar și despre rolul României în sprijinirea Ucrainei.