Beijingul susține că DeepSeek este sigur. Ce țări au interzis utilizarea modelului chinezesc de inteligență artificială
China a condamnat joi cu fermitate conceptul „exagerat” de securitate națională, pe fondul interzicerii, în unele țări, a chatbot-ului chinezesc de inteligență artificială DeepSeek.
Tot mai multe state sunt îngrijorate de colectarea datelor și scurgerile de informații, cauzate de utilizarea chatbot-ului chinezesc de inteligență artificială DeepSeek
Coreea de Sud a luat decizia de a impune noi restricții oficialilor care folosesc DeepSeek din cauza preocupărilor legate de colectarea datelor de la cetățenii lor și a datelor guvernamentale. Ministerul Mediului din Coreea de Sud a blocat accesul la DeepSeek din „mai multe motive tehnice”.
Ministerul a blocat accesul la DeepSeek de pe computerele sale conectate la internet, deși nu a luat astfel de măsuri pentru alte modele de inteligență artificială, precum OpenAI și ChatGPT.
Decizia a urmat unei inițiative la nivel guvernamental de a restricționa accesul la serviciile chineze pentru a preveni potențialele scurgeri de informații confidențiale prin intermediul serviciilor AI. Măsura sud-coreenilor a venit la o zi după ce accesul la serviciu a fost restricționat pe computerele de la ministerele de externe, comerț și apărare din Coreea de Sud.
Australia interzis, de asemenea, DeepSeek din toate dispozitivele și sistemele guvernamentale australiene din cauza preocupărilor de securitate națională.
În plus, guvernul de la Canberra a cerut ca DeepSeek să fie șters de pe toate dispozitivele mobile și computerele guvernamentale.
Amintim că țări precum Italia, India, SUA și Japonia evaluează dacă DeepSeek trebuie interzis. Italia a luat deja o hotărâre în acest sens și a suspendat descărcarea aplicației, invocând probleme legate de confidențialitatea datelor.
În plus, unele companii au blocat și ele accesul la DeepSeek, pentru angajații care folosesc dispozitivele de serviciu.
China declară că nu avem de ce să ne facem griji
Într-o o reacție la interzicerea platformei în Coreea de Sud și Australia, Beijingul a subliniat că „acordă o mare importanță confidențialității și securității datelor și le protejează în conformitate cu legea”.
„Nu am cerut și nu vom cere niciodată vreunei companii sau persoane să colecteze sau să stocheze date împotriva legii”, a a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Guo Jiakun reporterilor din capitala Chinei, potrivit unei transcrieri a conferinței sale de presă publicată de minister.
„China s-a opus în mod constant mișcărilor de a exagera conceptul de securitate națională sau de a politiza problemele comerciale și tehnologice. „Vom proteja cu fermitate drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, a afirmat el.
Atrăgând o atenție semnificativă de la lansarea sa luna trecută, DeepSeek a impresionat experții din industrie prin performanța sa ridicată, obținută - susțin chinezii - la un cost relativ scăzut și cu cerințele tehnice inferioare, în comparație cu serviciile concurente.
Ultima găselniță a propagandei ruse: DeepSeek a dezvoltat pe baza unui cod sovietic
Televiziunea de stat, pe canalul Rossya 1, a promovat săptămâna trecută o știre falsă, conform căreia aplicația chineză DeepSeek AI s-a bazat pe un cod secret sovietic.
Minciuna reflectă nostalgia în societatea rusă pentru o epocă pierdută a supremației tehnologice.
Totul a pornit de la publicația satirică rusă Panorama, care este transparentă cu privire la conținutul său fictiv.
Panorama a inventat un interviu cu Liang Wenfeng, fondatorul DeepSeek , în care acesta a lăudat programatorii sovietici. Interviul fals susținea că codul folosit de startup a fost creat în 1985 de o echipă condusă de omul de știință Viktor Glushkov, considerat creatorul primului computer personal sovietic în anii 1960.
Povestea falsă a devenit virală și a fost raportată de postul național de televiziune de stat Rossiya One ca și cum ar fi fost o știre autentică. Ulterior, informația a fost preluată și de conturi influente de pe rețele sociale.
"Nu numai că Uniunea Sovietică a fost cea mai educată și mai avansată țară. Uniunea Sovietică a fost o civilizație științifică și tehnologică", a declarat liderul veteran al Partidului Comunist Ghenadi Ziuganov într-o postare pe Telegram, care a fost ulterior eliminată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News