Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Atacurile cibernetice chineze au vizat companiile navale și navele israeliene, companiile de înaltă tehnologie, telecomunicațiile, instituțiile de securitate și academice și companiile din domeniul tehnologiei informației.
Furnizorul global de internet "FireEye" a informat că atacurile chineze au vizat furtul de informații, obținerea secretelor comerciale, pirateria e-mailurilor și furtul de documente confidențiale.
Sanaz Yashar, care a condus investigația "FireEye" a explicat că creșterea atacurilor cibernetice chineze este strâns legată de ofertele uriașe de infrastructură la care participă chinezii în Israel, precum porturile sau trenurile.
Aceasta a menționat că interesul chinezilor pentru Israel se datorează importanței sectorului tehnologic, deoarece chinezii sunt interesați de cunoștințele din domeniul internetului și energiilor regenerabile și de tehnologia din domeniul agriculturii și comunicațiilor 5G.
"Ținta nu este neapărat o proprietate intelectuală, dar este posibil să caute informații comerciale. Pentru chinezi este legitim să atace o companie în timpul negocierilor cu aceasta, astfel încât să știe care este prețul tranzacției și cum să liciteze rentabil. Ei nu se ocupă de licitații cu ochii închiși, ci mai degrabă examinează alte propuneri, e-mailuri către consiliul de administrație, corespondența dintre oameni, care sunt schemele și conspirațiile, care sunt oamenii principali", a explicat reprezentanta "Sons Yasar".
"FireEye" a investigat timp de doi ani acest atac cibernetic chinezesc masiv împotriva Israelului, în timp ce Beijingul nu a comentat acuzațiile aduse.
China a construit cea mai mare rețea din generație a V-a din lume, iar expertiza sa este necesară pentru a construi aceste rețele în mai multe țări, inclusiv europene, dar există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Beijingul să o folosească pentru spionaj.
Acesta este primul caz documentat al unui atac chinezesc pe scară largă asupra Israelului, acțiune care se consideră că a făcut parte dintr-o campanie mai largă ce a vizat multe alte țări, inclusiv Iranul, Arabia Saudită, Ucraina, Uzbekistanul și Thailanda.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
În decurs de 24 de ore, documente clasificate despre F-16 Fighting Falcon și F-15E Strike Eagle au fost publicate online pe o platformă virtuală de discuţii asociată jocului video War Thunder. La 17 ianuarie 2023, pe forumul jocului WarThunder au apărut documente care conțineau informații despre racheta aer-aer AIM-120 care face parte din dotarea avionului F-16 Fighting Falcon Pe 18 ianuarie, tot pe același forum, au apărut o mulțime de informaţii confidenţiale despre avionul de luptă american F-15E Strike Eagle.
Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.
Un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Cold River, a atacat trei laboratoare de cercetări din domeniul nuclear din SUA vara trecută, relatează vineri Reuters, care are la baza anchetei sale înregistrări de pe internet şi declaraţiile a cinci experţi în securitate cibernetică.
Revoluția digitală se bazează pe sisteme computerizate folosite de companii private și de organizații guvernamentale pentru a-și gestiona activitățile de zi cu zi. În acest context, securitatea cibernetică are un rol crucial în direcția protejării datelor în fața atacurilor online sau a încercărilor de acces neautorizat.
Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.
În cadrul dezbaterilor din Parlamentul Slovaciei asupra unei propuneri de demitere a guvernului, ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 09.12.2022, că Ministerul slovac al Apărării a fost supus unui atac cibernetic semnificativ.
Peste 1.000 de experţi şi analişti în domeniul securităţii cibernetice din cadrul statelor membre NATO și a aliaților săi din întreaga lume au participat săptămâna trecută la un exercițiu de testare și consolidare a apărării cibernetice.
Uniunea Europeană a finanțat și a livrat echipamente pentru un laborator cibernetic Forțelor Armate ale Ucrainei, ca parte a sprijinului acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Compania privată rusă SR Space a prezentat satelitul SR NET, care ar trebui să devină un analog al Starlink. Ruşii susţin că 96 de astfel de dispozitive - sateliţi de mici dimensiuni - vor oferi acces constant la internet pe întreg teritoriul Rusiei. Prima lansare a navei spațiale SR NET este planificată pentru 2024. Modelul navei spațiale care va duce pe orbita Pământului cei 96 de sateliţi a fost prezentat la expoziția Aeronet-2035 de la Moscova.
Șefa PE spune că atacurile cibernetice s-au declanșat la câteva ore după ce parlamentarii au declarat Rusia ca stat sponsor al terorismului.
Mii de aplicaţii pentru smartphone din magazinele online Apple şi Google conţin secvenţe de cod dezvoltate de compania Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în SUA, însă este de fapt rusească, transmite luni agenţia Reuters în exclusivitate, prezentând situaţia pe care a descoperit-o.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) intenţionează retragerea din proiectul legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, aflat în etapa de transparenţă legislativă, articolul care prevede constituirea unei rezerve de specialişti în domeniul apărării cibernetice, se arată într-o precizare a MApN.
Organizația nonprofit American Ukrainian Aid Foundation, cu sediul la New York, furnizează forțelor ucrainene o serie de receptoare radio versatile de tipul Software Defined Radio (SDR - radio configurabil prin programare software), după cum a declarat reprezentantul organizației, Serge Sklyarenko.
Șeful Serviciului de presă al Republicii Populare Donețk, Daniil Bezsonov, a anunțat, azi, că un hacke pe nume Joker din Doneț a spart programul de comandă și control Delta, care este utilizat în mod activ de Forțele Armate ale Ucrainei. Minciună a fost repede preluată de maşinăria de propagandă a Moscovei şi răspândită pe mai multe canale mass-media. La scurt timp a venit şi reacţia Ministerului ucrainean al Apărării care a precizat că ,,nimeni nu a pătruns în sistemul de de comandă și control Delta'' şi că totul este parte din ,,propaganda odioasă'' a Rusiei.
Ministerul belgian al Apărării a pus bazele unei noi structuri militare care se alătură - componentelor terestre, aeriene, navale și medicale: Comandamentul cibernetic, care va lucra în strânsă cooperare cu SGRS, serviciul de informații militare (Service General de Renseignement et de Sécurité). Acest comandament ar trebui să obțină statutul de a cincea componentă "cu drepturi depline", chiar dacă cel mai probabil va rămâne un departament în cadrul serviciul de informații militare SGRS.
Directorul agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI) Arne Schönbohm a fost revocat din funcţie cu efect imediat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.
Guvernul a venit cu un proiect de act normativ pentru a elimina toate produsele informatice care provin din Federația Rusă sau entități care sunt controlate de Moscova.
Tirana a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după ce a stabilit că această țară se află în spatele atacului cibernetic care a avut loc în urmă cu câteva luni în Albania.
China a acuzat luni Statele Unite că a lansat împotriva sa zeci de mii de atacuri cibernetice, care au permis furtul de date sensibile, în special de la o universitate de cercetare, potrivit Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Dacă în trecut modul de organizare socio-economic a omului nu avea un impact atât de mare asupra mediului și ecosistemului, după revoluția industrială lucrurile s-au accelerat, iar acum putem vorbi la nivelul planetei de o Eră Antropocenă, în care activitățile umanității, precum și relațiile și interacțiunile între oameni au un impact direct și vizibil asupra mediului înconjurător.
Pandemia a creat noi vulnerabilități din cauza creșterii numărului de persoane care lucrează la distanță, a utilizării din ce în ce mai mari a rețelelor de date și a digitalizării aproape a fiecărui sector al economiei. Între 2020 și 2021, în Europa, acest lucru a dus la o creștere fără precedent, de 37,7%, a numărului de atacuri cibernetice, potrivit Agenției pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franța (ANSSI).
Specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat în acest sfârşit de săptămână mii de atacuri maliţioase îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România.
Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Tancurile israeliene au intrat în baza misiunii ONU de menținere a păcii din Liban la primele ore ale dimineții de duminică. Misiunea a anunțat acest lucru după-amiaza pe rețeaua de socializare X. În incident, tancurile au distrus poarta principală a bazei, iar soldații israelieni au cerut membrilor bazei să stingă luminile.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.
Armata israeliană a ordonat sâmbătă locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze în zonele de la nord de râul Awali. Armata israeliană a anunțat că este necesar să se efectueze evacuarea pentru siguranța populației, având în vedere activitatea sporită a Hezbollah.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, pe 12.10.2024, un bombardier de front de tip Su-34 a fost doborât în timp ce îndeplinea o misiune specifică în apropierea frontului din Ucraina.
Rusia lovește în constant localitățile ucrainene aflate în zona Deltei Dunării, iar localnicii sunt nevoiți să se adăpostească în locuințe, întrucât casele nu au beciuri, iar în zonă nu există adăposturi antiaeriene.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
În seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, Rusia a lansat un atac din nord, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni, printre care Sumi, Cernihiv și Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, Zaporijia, Herson, Mîkolaiv și Odesa.
Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.
Donald Tusk a declarat sâmbătă că, din cauza situației de la granița cu Belarus, urmează să suspende dreptul la azil în țară. Mișcarea face parte din strategia sa de a reduce migrația ilegală. El este pe cale să ceară aprobarea Uniunii Europene.
Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Rușii nu își opresc avansul în estul Ucrainei, unde se apropie de Kurachov și Pokrovsk. Ei își folosesc superioritatea în numărul de oameni și principal, dar superioritatea în numărul de obuze de artilerie trase este în scădere, scrie The Economist.
Staful de campanie al candidatului republican la funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a depus vineri o cerere de furnizare a vehiculelor armatei și a unui avion al armatei. Se teme de o tentativă de asasinat din partea Iranului.
NATO lucrează la definirea unei noi strategii față de Rusia, pentru a reflecta schimbările din relațiile cu aceasta.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Ambasada SUA la București a emis o alertă de securitate privind riscul unor atentate teroriste care ar putea viza instituții religioase, în acest weekend.
Premierul ungar Viktor Orbán susține că a fost atacat cu ură de la tribuna Parlamentului European, fără a ține cont de fapte. Potrivit acestuia, Bruxelles vrea să instaleze un alt guvern la Budapesta. Așa a răspuns prim-ministrul Ungariei criticilor care i-au fost adresate miercuri la Strasbourg.
Într-o rară intervenție pe acest subiect, probabil chiar în premieră, un oficial militar ucrainean publică informații sensibile despre unele avarii suferite de un sistem Patriot și confirmă inclusiv locația sa de tragere.
De la începutul invaziei ruse din februarie 2024, ucrainenii au provocat mari pierderi agresorului nu doar în materie de tehnologie, ci și în privința personalului. Un înalt oficial militar american a declarat pe 9 octombrie că peste 600.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkyan, în timpul vizitei sale în Turkmenistan.
La câteva zile după ce a fost făcută publică informația privind cutremurul din provincia iraniană Semnan, pe rețelele de socializare continuă speculațiile că aceste cutremure ar fi fost provocate de primul test nuclear din Iran.
Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.
Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.
Postul TV israelian Canal 14 a prezentat fotografii cu Al-Sistani, liderul Houthi, Abdul-Malik Al-Houthi, șeicul Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, șeful biroului politic Hamas, Yahya Al-Sinwar, comandantul Forței Quds din Garda Revoluționară Iraniană, Ismail Qaani, și liderul spiritual iranian, Ali Khamenei. Pe capul fiecăruia dintre ei apărea semnul de țintă, fără ca postul israelian să explice de ce Al-Sistani a fost introdus în această listă.
Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Producția Rusiei de avioane Su-57 devine aproape invizibilă, după ce fabricile rusești nu reușesc să crească producția anuală a programului Su-57, deși au trecut 14 ani de la primul zbor.
Sunt raportate atacuri aeriene din centrul capitalei libaneze Beirut. Reuters, citând o sursă de securitate libaneză, a declarat că districtul Nuwajri, care nu fusese încă bombardat, a fost lovit.