România s-a clasat pe locul 8 în Europa în privinţa incidenţei cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor, arată o statistică publicată, vineri, de Kaspersky.
Un război sângeros, tăcut, nimicitor și cu efecte devastaoare, pe care astăzi nu suntem în stare să le definim, este purtat în spațiul cibernetic. Este timpul să realizăm că rachetele și înarmarea haotică, in numele unei ideologii sau alteia, făcând pre pro americanii de duzină și adunând cu praștia soldați care să dea bine la propagandă, nu ne ajuta cu nimic. Nu vom fi învinși ca stat și națiune de marele radar strălucitor de la Deveselu, sau măcar de Câmpia Turzii, ci vom cunoaște neantul istoric provocat de drone și atacuri cibernetice. Dacă acest lucru nu se înțelege nimic nu are importanță atunci când discutăm despre suveranitatea cibernetică a unui stat, care devine pe zi ce trece, simbolul suveranității reale a unei a unei națiuni.
Din luna Martie (după ultimele estimări) are loc un atac cibernetic, un atac masiv, nemaintâlnit ca magnitudine și adâncime denumit SolarWinds (Vânturile Solare). El a fost descoperit, întâmplator de către specialiștii în securitatea cibernetică americani. Imensitatea atacului, capacitatea sa de a rămâne nedetectat pentru aproape 10 luni de zile și semnătura indică vinovăția hackerilor ruși. Dar până acum nu avem nici un fel de detaliu concret care să ne spună exact cine este în spatele acestui atac incredibil.
După propriile evaluari al NSA (Agenția de Securitate Națională) din SUA, atacul la serverele SolarWinds este cel mai dăunător atac cibernetic asupra Statelor Unite din istoria atacurilor cibernetice. Numai ieri, Microsoft a raportat că au fost și ei afectați, dar că încă nu au nici un fel de idee cum și împotriva cărui produs, program sau server a avut loc atacul. Atât de curat și de invizibil este atacul încă nici măcar patternul nu i se cunoaște. La ora când scriem aceste rânduri, nimeni nu știe dacă atacul continuă sau este oprit. Nimeni nu știe ce obiective a avut acest atac, ce instituție sau bază de date, ce secrete sau simple adrese de email au fost atacate. Practic nu se cunoște nimic.
Lista departamentelor guvernamentale de bază atacate crește cu minutul, Pentagonul, Departamentul Trezoreriei, Agenția Națională de Securitate, CISA, Securitatea Internă și Institutul Național de Sănătate, pentru a numi câteva, dar acesta este doar începutul. Atacul SolarWinds este extins, cu o listă de clienți care depășește 300.000 de entități (atenție entități și nu adrese individuale, deci putem vorbi de zeci de milioane de IP-uri atacate în același timp). Ceea ce vedem acum este doar vârful suliței - un atac sofisticat, multi-vector, care deschide calea pentru o nouă serie de atacuri neîncetate care pătrund adânc în nucleul națiunii americane și pot amenința orice, de la esența nucleară a apărării statului american la politicile medicale sau de dezvoltare a noilor forme de energie.
Practic hackerii au profitat de o ușă din spate în software-ul SolarWinds, lovind una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, Microsoft, care a dus la un atac generalizat asupra SUA în sine. Microsoft a declarat că:la fel ca și ceilalți clienți SolarWinds, am căutat în mod activ indicatori ai acestui actor și putem confirma că am detectat în mediul nostru formulări binare rău intenționate, pe care le-am izolat și am eliminat. Incredibil, dar adevărat, printr-o scăpare minoră, o țară de mărimea SUA, a fost atacată integral și pentru luni de zile în șir. Microsoft tocmai și-a flexat mușchii cu patru lovituri rapide care au contribuit la minimizarea atacului și totuși, amenințarea continuă. Microsoft nu poate face acest lucru pe cont propriu. Compania a construit o arhitectură open-source incredibilă care a oferit comunității tehnologice nenumărate beneficii de ani de zile, de la instrumente de creștere a productivității la baze de date puternice și software critic de gestionare a rețelelor. Cu 88,6% din toate computerele la nivel global, acestea au impact în fiecare colț al inovației, dar cu cât ești mai mare, cu atât este mai mare ținta și cu atât mai mare este răspândirea responsabilității atunci când apar probleme.
Acest atac a dovedit că nimic nu poate sta în fața unui hacker determinat, unui actor cibernetic statal sau non statal decis să atace pe oricine. Iar SUA au prea mulți dușmani ca să nu realizeze că atacurile cibernetice reprezintă noua formă de război globalizat și decisiv. Dar această poveste este departe de a fi nouă. Acest lucru se întâmplă de zeci de ani. În timp ce administrația Trump urla din toți bojocii că pandemia este o armă biologică, declamând povești fantasmagorice și transformând oamenii de știință în niște vrăjitoare, hackerii își ascuțeau săbiile. Indiferent dacă se datorează politicii obsesionale, dacă se datorează fricii de a fi descoperite relații nefericite dintre membrii clanului Trump cu Moscova sau simplu, prostie umană cît cuprinde, indiferent că se datorează oboselii sistemului de securitate americane sau educației necorespunzătoare ale leaderilor săi, este clar că în prezent SUA sunt efectiv lipsite de apărare reală în fața acestui război cibernetic. Inamicul are resurse nelimitate, nu are aceeași busolă morală ca lumea democratică și nu îl interesează drepturile speciilor de soareci pe cale de dispariție sau mâncarea fără sare a papagalilor roz. Inamicul dorește distrugerea tuturor cărora i se opun. Iar modelul cibernetic de anihilare este în mod clar cel mai ușor de pus în practică.
Profesioniștii în securitate cibernetică spun adesea că un „război rece” cibernetic între SUA și actorii acestor amenințări sponsorizați de state ca Rusia sau Coreea de Nord, ori organizații non statale extrem de bine echipate, este în curs de ceva timp. Un atac asupra unei rețele electrice naționale din SUA, anul trecut, a arătat că atacatorii ar putea încălca zidurile de protecție și ar putea, schimbând administratorul, altera sau desființa accesul la controalele critice și la comunicații. Atacurile de ransomware asupra spitalelor, companii și sectorului guvernamental sunt din ce în ce mai frecvente, mai ales că lumea este preocupată de impactul pandemic.
SolarWinds nu este diferită de orice altă companie care vinde software. Acest atac s-ar fi putut întâmpla cu Google, Amazon sau magazinul online de parfumuri al soției dumneavoastră. Securitatea cibernetică a întreprinderilor, coloși financiari sau doar mici afaceri de familie, este unul dintre cele mai dificile aspecte ale bugetului unei afaceri. Toți ceilalți care nu au făcut niciodată acest tip de muncă nu înțeleg amploarea provocării atacurilor cibernetice. Cea mai ușoară acțiune a unui hacker cibernetic implică pătrunderea în sistemele software ale oricărei companii. Cercetările care evidențiază atacurile nu mai impresionează pe nimeni. Astfel, fără nici o glumă trebuie spus, că lumea va fi atacată zilnic, permanent și fără milă. Atunci când prima rachetă va pleca fără aprobarea comandatului suprem, doar atunci vom înțelege că viitorul nu mai aparține deciziei naționale individuale. Ci poate, într-o secundă să depindă doar de obiectivul unui hacker, mărunt, ascuns într-un apartament sub chiar noi și mâncând pizza. Multe atacuri similare (în prezent invizibile) sunt în curs de desfășurare. Acesta nu este un război rece. Acesta este un război fierbinte și strigă pentru atenția fiecăruia dintre noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
România s-a clasat pe locul 8 în Europa în privinţa incidenţei cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor, arată o statistică publicată, vineri, de Kaspersky.
Codruţ Săvulescu, senior solution manager al Huawei România, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tehnologia 5G.
Ucraina a acuzat miercuri un grup anonim de hackeri ruşi de încercarea de a difuza documente malware printr-un sistem web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, dar fără a menţiona dacă sistemul a avut de suferit, relatează Reuters şi Ukrinform.
În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).
Autorităţile americane au anunţat miercuri inculparea a trei nord-coreeni, acuzaţi că au comis o serie de acte de piraterie informatică care au prejudiciat companii şi instituţii financiare, luând drept ţintă în special sectorul criptomonedelor, cu suma totală de circa 1,3 miliarde de dolari, relatează AFP şi Reuters.
Brian M. Pierce, fost director al Biroului de Inovare în domeniul Informațiilor din cadrul DARPA, a prezentat, recent, într-un articol pentru publicația online C4ISRNET, o serie de considerente în favoarea realizării unui mediu de testare a tehnicilor și tehnologiilor destinate verificării informațiilor de largă circulație și cu impact ridicat asupra populației, din punctul de vedere al veridicității și manipulării negative.
Hackeri din Coreea de Nord au sustras sute de milioane de dolari pe tot parcursul anului 2020 pentru a finanța programele de rachete nucleare și balistice ale țării, potrivit unui raport confidențial al Națiunilor Unite citat de CNN.
Efectul de bumerang generat de pandemia COVID-19 va continua și va duce la o intensificare a atacurilor de tip thread hijacking, whaling și ransomware în următoarele 12 luni, potrivit previziunilor HP în domeniul securității cibernetice.
Compania Xiaomi, un mare producătorul chinez de smartphone-uri, a depus, în cursul zilei de vineri, o plângere la un tribunal din Washington împotriva Departamentului Apărării (DOD) şi a celui al Trezoreriei Statelor Unite, pentru a fi exclusă de pe lista oficială de companii care au legături cu armata chineză, precizează agenţia Reuters.
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, iar România va trebui să aloce o treime din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru acest proiect, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu o nouă metodă de atac, identificată la nivel european, care se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală pentru a eluda sistemul de autentificare în doi paşi pe dispozitivele utilizatorilor.
Miniștrii de externe din Iran și Rusia au semnat un acord de colaborare privind securitatea informațiilor din domeniul cibernetic.
NATO a selectat Thales pentru a realiza prima soluție certificată de servicii IT cloud destinată forțelor armate, care poate fi desfășurată într-un teatru de operații militare în mai puțin de 24 de ore.
Pe 21 ianuarie, NATO a inaugurat noua Capabilitate de răspuns la incidente cibernetice din cadrul Forțele Armate moldovenești.
Guvernul a adoptat, prin memorandum, constituirea unui grup de lucru interministerial în vederea operaţionalizării într-un termen "foarte scurt" a Centrului Cyber al UE de la Bucureşti, a anunţat, miercuri, vicepremierul Dan Barna.
Pe 13 decembrie 2020, în SUA a fost semnalat un atac cibernetic asupra unor computere aparținând unor structuri din securitatea națională și pe care rula software-ul SolarWinds. Primele dovezi au indicat că sursa atacului este în Rusia, dar Moscova a negat acuzațiile.
Armata franceză dispune de o structură specializată în combaterea atacurilor cibernetice, însă ea este mandatată să acţioneze în cadrul conflictelor "de la stat la stat", nu în lupta împotriva criminalităţii informatice, a explicat şeful unităţii, generalul Denis Tisseyre, detaliind într-un interviu acordat miercuri AFP responsabilităţile acestei unităţi.
„Nu repeta tactica care ți-a adus o singură victorie, ci lasă metodele tale să fie reglementate de o infinită varietate de circumstanțe.” - Sun Tzu, Arta războiului.
Ambasada Rusiei la Washington a declarat că acuzaţiile recente potrivit cărora hackeri susţinuţi de statul rus au comis atacuri cibernetice împotriva guvernului SUA sunt "nefondate", informează luni Agerpres, care citează DPA.
O grupare sofisticată de piraterie informatică, susţinută de un guvern străin, a monitorizat e-mailurile interne din Departamentul Trezoreriei (Ministerul de finanţe) al SUA şi din agenţia guvernamentală responsabilă cu politicile privind internetul şi telecomunicaţiile, au indicat surse apropiate de subiect citate duminică de Reuters.
România va găzdui la Bucureşti Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă
Un fost salariat şi un responsabil al gigantului italian al aeronauticii Leonardo au fost arestaţi în cadrul unei anchete privind un furt masiv de date din domeniul apărării, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne din Italia, relatează AFP.
State precum China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord reprezintă "cele mai grave ameninţări cibernetice" pentru Canada, unde ele ar putea ataca reţeaua electrică, relevă un raport publicat miercuri şi citat de AFP.
Trei entităţi lucrând pentru guvernele Coreei de Nord şi Rusiei au lansat atacuri cibernetice împotriva mai multor organizaţii implicate în cercetarea tratamentelor şi a vaccinurilor împotriva noului coronavirus din mai multe ţări, inclusiv Franţa, Coreea de Sud şi SUA, a informat vineri Microsoft Corp, citat de Reuters şi DPA.
“Soarta lumii poate depinde, literalmente, de statele care dezvoltă și pun în aplicare tehnologii radicale, ce pot perturba spațiul cibernetic și lumea”, a avertizat James Van de Velde, profesor la Johns Hopkins University, și consultant al US Cyber Command în problema strategiei cibernetice a SUA, într-un articol pentru c4isrnet.com.
Biroul federal de investigaţii al SUA (FBI, poliţia federală) examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a afirmat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.
Compania Huawei a contestat la Comisia Europeană semnarea de către România şi Polonia a unor memorandumuri cu Statele Unite prin care echipamentele firmei chineze nu pot fi utilizate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G, arată un document oficial obţinut de site-ul Politico.eu citat de Mediafax.
Câteva zeci de mici site-uri de internet franceze au fost afectate de un val de piratări informatice în urma cărora au afişat mesaje de propagandă islamistă, relatează luni AFP.
Washingtonul a impus vineri sancţiuni împotriva unui centru de cercetare al guvernului rus despre care susţine că realizat instrumentele care au permis un atac cibernetic asupra unei companii petrochimice din Orientul Mijlociu în 2017, relatează dpa şi Reuters.
Thales trage un semnal de alarmă asupra riscurilor legate de criminalitatea informatică într-o nouă ediție a Manualului Ameninţărilor Cibernetice: ”Criminalitatea informatică organizată”.
Situația pe frontul din estul Ucrainei poate părea îngrijorătoare, și chiar este în anumite zone, ieri Kievul anunțând o intensificare fără precedent a confruntărilor, dar se prefigurează o nouă rundă de sprijin cu tehnică militară occidentală, care foarte probabil va face diferența.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat vineri neutralitatea ţării, aşa cum prevede Constituţia, dar a subliniat că sectorul apărării este destul de slab şi trebuie consolidat, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE şi presa de peste Prut.
Rusia ar fi pierdut încă un avion Su-35 de generația 4 ++ în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc în sudul Ucrainei, în Herson.
Forţele ruse de ocupaţie au început să folosească vehiculele de luptă BMPT „Terminator'' în Ucraina. Primea utlizare a BMPT „Terminator'' pe câmpul de luptă a avut loc în regiunea Lugansk, unde principala ţintă au fost poziţiile armatei ucrainene care luptă acum ca autostrada Bakhmut-Lisichansk să nu cadă în mâinile ruşilor.
Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi din zona euro-atlantică au fost "serios" afectaţi de războiul ilegal pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat, vineri, la Istanbul, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după Trilaterala pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, precizând că, în cadrul reuniunii, s-a împărtăşit îngrijorarea privind efectul destabilizator al agresiunii.
În Federația Rusă, în oraşul Naro-Fominsk din regiunea Moscovei a fost observată o intensificare a activităţilor militare ale armatei ruse în ceea ce priveşte pregătirea unor noi transporturi de armament. Potrivit analiştilor militari ucraineni ai InformNapalm, care au intrat în posesia mai multor imagini, armata rusă scoate acum din depozite, pe lângă vechile T-62 şi tancuri T-80.
Potrivit cotidianului italian Corriere Della Serra, Marea Britanie intenționează să creeze o nouă alianță politico-militară în Europa, care să se opună nu numai Rusiei, ci și, într-o anumită măsură, Uniunii Europene.
Potrivit postului CNN, Administrația Biden ar fi acceptat să transfere Ucrainei lansatoare HIMARS. CNN citează surse din cadrul Administrației.
Soldații ucraineni au publicat un scurt material video cu momentul în care lansează în luptă, împotriva forţelor ruse de ocupaţie, o dronă kamikaze Switchblade. Este pentru prima dată când lansarea unei drone kamikaze Switchblade este prezentată public.
Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a prelungit un contract existent cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru a moderniza un lot suplimentar de aeronave F-16. Astfel, compania Kongsberg a primit un contract pentru a efectua reparaţii capitale pentru 44 de avioane F-16, dintre care 32 vor ajunge în România anul viitor.
Albania a pus la dispoziția NATO o bază navală, pentru a evidenţia, "în aceste vremuri dificile", valoarea micului stat în alianţa nord-atlantică, a anunţat joi biroul premierului.
În regiunea Cernăuți, un avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ucrainene a doborât o rachetă de croazieră
Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, preluată de Agerpres.
Alianţa care se opune achiziţionării de avioane militare americane F-35 de către Elveţia a anunţat vineri că se apropie de pragul necesar pentru a organiza un referendum pe acest subiect, transmite AFP.
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a semnat marți, 24 mai, un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune actualizarea și îmbunătățirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naționale și din celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.
Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Reuters.
Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de "intensitate maximă" în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii "pacifiste" faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin "şi-ar putea salva obrazul" dacă "şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina", relatează Agerpres, care citează AFP şi Unian.
În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.
Polonezii continuă programul complex de înzestrare al forțelor armate. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat în cursul acestei zile că Polonia a trimis o solicitare către SUA pentru a achiziționa 500 de lansatoare M142 HIMARS.
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi convorbiri telefonice cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică, informează MAE.
Henry Kissinger, ajung la 98 de ani, a stârnit reacții la nivel mondial ca urmare a unor declarații controversate în care insinua că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale în fața agresorului rus.
Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de revista americană Newsweek, citate de Agerpres, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă, potrivit EFE.
Producătorul american de tehnică militară aerospațială Raytheon a anunțat pe contul său de Twitter că guvernul polonez a înaintat o scrisoare de intenție guvernului SUA pentru radarul LTAMDS (Lower Tier and Missile Defense Sensor - senzor de nivel inferior și de apărare antirachetă).
Forțele ucrainene au anunțat eliminarea mai multor luptători ceceni din lanțul de conducere, inclusiv a cunoscutului comandant „Tik Tok”.
Germania contrazice Polonia cu privire la angajamentul Berlinului de a oferi polonezilor tancuri Leopard 2 în schimbul tancurilor T-72 pe care Varșovia le-a trimis Ucrainei.
Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi, pentru Reuters, un înalt oficial turc, potrivit Agerpres.
Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a vorbit despre urgentarea achiziționării celei de-a doua și a treia escadrilă de F-16 Fighting Falcon, precizând că obiectivul final încă de la început a fost înzestrare cu F-35 Lightning II, aeronave de generația a V-a.
La București a avut loc la finalul săptămânii trecute cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est. Au expus tehnică giganți mondiali din industria de apărare, dar au fost prezente și companii românești.