Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
"Atacurile asupra Israelului vor primi un răspuns adecvat", a declarat şi general maiorul Tamir Heyman, director al serviciului de informaţii militare al IDF (Forţele Defensive Israeliene), care a ridicat premiul pentru securitate cibernetică la Cyber Week 2021, decernat chiar armatei.
El a mai afirmat că atacurile cibernetice trebuie tratate la fel ca cele care au loc în lumea reală.
Tamir Heyman a spus că, în cadrul recentei operaţiuni 'Guardian of the Walls' împotriva Hamas din Fâşia Gaza, informaţii adunate din mai multe surse, inclusiv din spaţiul cibernetic, au fost utilizate prin capabilităţi de procesare avansate, printre care şi inteligenţa artificială, şi au dus la rezultate operaţionale.
"Asta a permis IDF să funcţioneze mai bine, mai repede şi cu mai puţine victime", a afirmat el. IDF a putut astfel să adune informaţii cu un mare grad de acurateţe privind locurile în care se aflau mai mulţi comandanţi de rang înalt din Hamas, lichidând mai mulţi dintre ei, a adăugat el.
Referindu-se la ameninţările cu care se confruntă în prezent Israelul, Heyman a spus că cele din spaţiul cibernetic apar constant.
"Putem să răspundem majorităţii ameninţărilor prin intermediul unor capabilităţi avansate de apărare. Israelul are un aparat de securitate avansat şi reuşeşte să dejoace mii de atacuri cibernetice zilnic", a dat el asigurări.
Însă, ca şi în alte dimensiuni ale luptei, doar apărarea în sine nu este de ajuns. "Sunt necesari paşi suplimentari pentru a păstra supremaţia Israelului asupra duşmanilor săi", a afirmat el, avertizând că toţi cei care atacă Israelul în aer, pe mare sau la sol trebuie să înţeleagă riscurile pe care şi le asumă.
Benny Gantz, ministrul apărării din Israel, a felicitat IDF pentru că a câştigat premiul pentru securitate cibernetică la ediţia din 2021 a Cyber Week şi a dat asigurări că ţara sa depune constant eforturi pentru a-şi îmbunătăţi securitatea cibernetică.
El a afirmat că în ultimii ani a existat o înmulţire semnificativă a numărului atacurilor comise de elemente ostile, inclusiv de Iran şi statele afiliate, care încearcă să obţină acces la sistemele IT ale infrastructurilor naţionale ale Israelului.
"Israelul a demonstrat abilitatea de a-şi dezvolta rezilienţa, avantajele tehnologic şi calitativ în regiune", a afirmat Gantz.
Ministrul a reamintit că, în timpul operaţiunii 'Guardian of the Walls', Israelul a reuşit să-l elimine pe şeful diviziei cibernetice a Hamas, Juma Tahla, şi că IDF a distrus mai multe echipamente şi infrastructuri de care se folosea organizaţia jihadistă.
"Mesajul nostru este foarte clar: indiferent dacă e vorba de rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul. Multă muncă este necesară pentru a ne menţine avantajul în domeniu. Asta presupune crearea unui întreg ecosistem", a spus ministrul israelian al Apărării.
"Facem apel la prietenii noştri din întreaga lume să facă schimb de informaţii şi expertiză şi să dezvolte noi capabilităţi. Noile grupuri de lucru pe care le avem cu SUA şi alte ţări sunt foarte importante. În acest context, Israelul vrea ca, împreună cu SUA, să se asigure că securitatea este menţinută şi în spaţiul cibernetic", a mai afirmat el.
Gantz a subliniat că Israelul va continua să colaboreze cu toate organizaţiile relevante şi să-şi dezvolte capabilităţile, dotându-şi experţii în securitate cibernetică cu toate instrumentele de care au nevoie.
"Vom continua să acţionăm împotriva tuturor celor care ne ameninţă cetăţenii, fie că lansează rachete sau încearcă să atace un spital. La fel cum Israelul a învins în războaiele din Orientul Mijlociu, va avea câştig de cauză şi în înfruntarea noii ameninţări cibernetice. Statul Israel va rămâne cea mai puternică ţară din regiune şi în acest domeniu", a încheiat el.
Brandon Wales, director executiv al Agenţiei americane pentru securitate cibernetică şi a infrastructurii (CISA), a spus, la rândul său, că "peisajul ameninţărilor cibernetice este mai dinamic ca niciodată".
"Adversarii noştri sunt diverşi - de la state ostile, ca Rusia, China şi Iran - până la infractori cibernetici. În ultimul an am asistat la incident cibernetic după incident cibernetic", a adăugat responsabilul american, afirmând că infractorii cibernetici au profitat de pandemie, pe care au folosit-o ca pe o oportunitate "de a fura date, de a-i viza pe dezvoltatorii de vaccinuri şi lanţurile de aprovizionare".
"Trebuie să abordăm schimbările de mâine într-un ecosistem mai amplu. Trebuie să ne continuăm să ne întrebăm: Cum putem face reţelele mai sigure? Cum putem să ne asigurăm că va exista forţa de muncă în domeniu adaptată la asta? Ce inovaţii avem nevoie de a schimba paradigma în securitate cibernetică? Răspunsul trebuie să vină în urma unor consultări cu toţi actorii, de la marile companii, agenţii guvernamentale şi până la mediul academic. Avem nevoie de mai multă colaborare şi de mai multă inovare", a subliniat Brandon Wales.
El a acuzat Rusia şi Iranul că au făcut eforturi pentru a se amesteca în alegerile din 2020, vizând sistemele de vot de la nivelul statelor, dar şi locale.
"Ritmul şi severitatea atacurilor au crescut, adversarii noştrii recurg tot mai mult la atacuri cibernetice pentru a semăna discordie. Securitatea cibernetică nu mai poate fi ceva care apare după evenimentul propriu-zis", a subliniat el, completând că "aşa cum tacticile se îmbunătăţesc, acelaşi lucru trebuie să se întâmple cu capabilităţile".
Oficialul american a afirmat că CISA este angajată pentru a asigura o apărare cibernetică colectivă, la nivel internaţional, şi a făcut apel la cooperare la toate nivelurile guvernelor şi industriilor din toate ţările pentru a permite un răspuns rapid la astfel de riscuri.
"Niciun atac, niciun compromis nu trebuie să se producă mai mult de o singură dată. Trebuie să reducem la minim amploarea şi consecinţele împărtăşind informaţii despre grupurile criminale şi tacticile lor", a mai spus Brandon Wales.
Lindy Cameron, director executiv al Centrului naţional de securitate cibernetică din Regatul Unit, a mărturisit marţi că participă pentru prima la o conferinţă alături de omologii ei după ce a fost numită în funcţie, în urmă cu un an.
"Pandemia de COVID-19 a adus o schimbare dramatică în modul în care trăim şi muncim, iar tehnologia a fost un mare sprijin în această perioadă dificilă. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă", a subliniat ea.
Lindy Cameron susţine că centrul pe care îl conduce a răspuns la peste 3.000 de incidente care au vizat în primul rând serviciile sanitare, colaborând cu 5.000 de organizaţii pentru a le întări rezistenţa.
La fel ca şi omologii ei, ea a militat pentru intensificarea colaborării operaţionale între state. "Securitatea cibernetică nu poate fi asigurată de o singură organizaţie", a afirmat Lindy Cameron, afirmând că serviciile de securitate publică, sectorul privat şi simplii cetăţeni trebuie să fie cu toţii implicaţi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
În decurs de 24 de ore, documente clasificate despre F-16 Fighting Falcon și F-15E Strike Eagle au fost publicate online pe o platformă virtuală de discuţii asociată jocului video War Thunder. La 17 ianuarie 2023, pe forumul jocului WarThunder au apărut documente care conțineau informații despre racheta aer-aer AIM-120 care face parte din dotarea avionului F-16 Fighting Falcon Pe 18 ianuarie, tot pe același forum, au apărut o mulțime de informaţii confidenţiale despre avionul de luptă american F-15E Strike Eagle.
Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.
Un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Cold River, a atacat trei laboratoare de cercetări din domeniul nuclear din SUA vara trecută, relatează vineri Reuters, care are la baza anchetei sale înregistrări de pe internet şi declaraţiile a cinci experţi în securitate cibernetică.
Revoluția digitală se bazează pe sisteme computerizate folosite de companii private și de organizații guvernamentale pentru a-și gestiona activitățile de zi cu zi. În acest context, securitatea cibernetică are un rol crucial în direcția protejării datelor în fața atacurilor online sau a încercărilor de acces neautorizat.
Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.
În cadrul dezbaterilor din Parlamentul Slovaciei asupra unei propuneri de demitere a guvernului, ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 09.12.2022, că Ministerul slovac al Apărării a fost supus unui atac cibernetic semnificativ.
Peste 1.000 de experţi şi analişti în domeniul securităţii cibernetice din cadrul statelor membre NATO și a aliaților săi din întreaga lume au participat săptămâna trecută la un exercițiu de testare și consolidare a apărării cibernetice.
Uniunea Europeană a finanțat și a livrat echipamente pentru un laborator cibernetic Forțelor Armate ale Ucrainei, ca parte a sprijinului acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Compania privată rusă SR Space a prezentat satelitul SR NET, care ar trebui să devină un analog al Starlink. Ruşii susţin că 96 de astfel de dispozitive - sateliţi de mici dimensiuni - vor oferi acces constant la internet pe întreg teritoriul Rusiei. Prima lansare a navei spațiale SR NET este planificată pentru 2024. Modelul navei spațiale care va duce pe orbita Pământului cei 96 de sateliţi a fost prezentat la expoziția Aeronet-2035 de la Moscova.
Șefa PE spune că atacurile cibernetice s-au declanșat la câteva ore după ce parlamentarii au declarat Rusia ca stat sponsor al terorismului.
Mii de aplicaţii pentru smartphone din magazinele online Apple şi Google conţin secvenţe de cod dezvoltate de compania Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în SUA, însă este de fapt rusească, transmite luni agenţia Reuters în exclusivitate, prezentând situaţia pe care a descoperit-o.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) intenţionează retragerea din proiectul legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, aflat în etapa de transparenţă legislativă, articolul care prevede constituirea unei rezerve de specialişti în domeniul apărării cibernetice, se arată într-o precizare a MApN.
Organizația nonprofit American Ukrainian Aid Foundation, cu sediul la New York, furnizează forțelor ucrainene o serie de receptoare radio versatile de tipul Software Defined Radio (SDR - radio configurabil prin programare software), după cum a declarat reprezentantul organizației, Serge Sklyarenko.
Șeful Serviciului de presă al Republicii Populare Donețk, Daniil Bezsonov, a anunțat, azi, că un hacke pe nume Joker din Doneț a spart programul de comandă și control Delta, care este utilizat în mod activ de Forțele Armate ale Ucrainei. Minciună a fost repede preluată de maşinăria de propagandă a Moscovei şi răspândită pe mai multe canale mass-media. La scurt timp a venit şi reacţia Ministerului ucrainean al Apărării care a precizat că ,,nimeni nu a pătruns în sistemul de de comandă și control Delta'' şi că totul este parte din ,,propaganda odioasă'' a Rusiei.
Ministerul belgian al Apărării a pus bazele unei noi structuri militare care se alătură - componentelor terestre, aeriene, navale și medicale: Comandamentul cibernetic, care va lucra în strânsă cooperare cu SGRS, serviciul de informații militare (Service General de Renseignement et de Sécurité). Acest comandament ar trebui să obțină statutul de a cincea componentă "cu drepturi depline", chiar dacă cel mai probabil va rămâne un departament în cadrul serviciul de informații militare SGRS.
Directorul agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI) Arne Schönbohm a fost revocat din funcţie cu efect imediat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.
Guvernul a venit cu un proiect de act normativ pentru a elimina toate produsele informatice care provin din Federația Rusă sau entități care sunt controlate de Moscova.
Tirana a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după ce a stabilit că această țară se află în spatele atacului cibernetic care a avut loc în urmă cu câteva luni în Albania.
China a acuzat luni Statele Unite că a lansat împotriva sa zeci de mii de atacuri cibernetice, care au permis furtul de date sensibile, în special de la o universitate de cercetare, potrivit Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Dacă în trecut modul de organizare socio-economic a omului nu avea un impact atât de mare asupra mediului și ecosistemului, după revoluția industrială lucrurile s-au accelerat, iar acum putem vorbi la nivelul planetei de o Eră Antropocenă, în care activitățile umanității, precum și relațiile și interacțiunile între oameni au un impact direct și vizibil asupra mediului înconjurător.
Pandemia a creat noi vulnerabilități din cauza creșterii numărului de persoane care lucrează la distanță, a utilizării din ce în ce mai mari a rețelelor de date și a digitalizării aproape a fiecărui sector al economiei. Între 2020 și 2021, în Europa, acest lucru a dus la o creștere fără precedent, de 37,7%, a numărului de atacuri cibernetice, potrivit Agenției pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franța (ANSSI).
Specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat în acest sfârşit de săptămână mii de atacuri maliţioase îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Racheta balistică cu rază de acțiune intermediară cu care Rusia a atacat Ucraina a fost creată pe baza rachetei rusești RS-26 Rubizh.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.