Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul nu tolerează amenințările. Grantz: La fel cum am câștigat războaiele din Orient, vom câștiga și confruntare cibernetică
Cyber
Data publicării:
Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a transmis marţi, în prima zi a conferinţei Cyber Week 2021 de la Tel Aviv, un mesaj de fermitate faţă de "duşmanii" ţării, afirmând că, indiferent dacă e vorba de "rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul", lansând însă în acelaşi timp şi un apel la cooperare în domeniul securităţii cibernetice între statele partenere.
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official

"Atacurile asupra Israelului vor primi un răspuns adecvat", a declarat şi general maiorul Tamir Heyman, director al serviciului de informaţii militare al IDF (Forţele Defensive Israeliene), care a ridicat premiul pentru securitate cibernetică la Cyber Week 2021, decernat chiar armatei.

El a mai afirmat că atacurile cibernetice trebuie tratate la fel ca cele care au loc în lumea reală.

Tamir Heyman a spus că, în cadrul recentei operaţiuni 'Guardian of the Walls' împotriva Hamas din Fâşia Gaza, informaţii adunate din mai multe surse, inclusiv din spaţiul cibernetic, au fost utilizate prin capabilităţi de procesare avansate, printre care şi inteligenţa artificială, şi au dus la rezultate operaţionale.

"Asta a permis IDF să funcţioneze mai bine, mai repede şi cu mai puţine victime", a afirmat el. IDF a putut astfel să adune informaţii cu un mare grad de acurateţe privind locurile în care se aflau mai mulţi comandanţi de rang înalt din Hamas, lichidând mai mulţi dintre ei, a adăugat el.

Referindu-se la ameninţările cu care se confruntă în prezent Israelul, Heyman a spus că cele din spaţiul cibernetic apar constant.

"Putem să răspundem majorităţii ameninţărilor prin intermediul unor capabilităţi avansate de apărare. Israelul are un aparat de securitate avansat şi reuşeşte să dejoace mii de atacuri cibernetice zilnic", a dat el asigurări.

Însă, ca şi în alte dimensiuni ale luptei, doar apărarea în sine nu este de ajuns. "Sunt necesari paşi suplimentari pentru a păstra supremaţia Israelului asupra duşmanilor săi", a afirmat el, avertizând că toţi cei care atacă Israelul în aer, pe mare sau la sol trebuie să înţeleagă riscurile pe care şi le asumă.

 

Israelul acordă o importanță majoră componentei ciberneticeBenny Gantz, ministrul apărării din Israel, a felicitat IDF pentru că a câştigat premiul pentru securitate cibernetică la ediţia din 2021 a Cyber Week şi a dat asigurări că ţara sa depune constant eforturi pentru a-şi îmbunătăţi securitatea cibernetică.

El a afirmat că în ultimii ani a existat o înmulţire semnificativă a numărului atacurilor comise de elemente ostile, inclusiv de Iran şi statele afiliate, care încearcă să obţină acces la sistemele IT ale infrastructurilor naţionale ale Israelului.

"Israelul a demonstrat abilitatea de a-şi dezvolta rezilienţa, avantajele tehnologic şi calitativ în regiune", a afirmat Gantz.

Ministrul a reamintit că, în timpul operaţiunii 'Guardian of the Walls', Israelul a reuşit să-l elimine pe şeful diviziei cibernetice a Hamas, Juma Tahla, şi că IDF a distrus mai multe echipamente şi infrastructuri de care se folosea organizaţia jihadistă.

"Mesajul nostru este foarte clar: indiferent dacă e vorba de rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul. Multă muncă este necesară pentru a ne menţine avantajul în domeniu. Asta presupune crearea unui întreg ecosistem", a spus ministrul israelian al Apărării.

"Facem apel la prietenii noştri din întreaga lume să facă schimb de informaţii şi expertiză şi să dezvolte noi capabilităţi. Noile grupuri de lucru pe care le avem cu SUA şi alte ţări sunt foarte importante. În acest context, Israelul vrea ca, împreună cu SUA, să se asigure că securitatea este menţinută şi în spaţiul cibernetic", a mai afirmat el.

 

Gantz: La fel cum Israelul a învins în războaiele din Orientul Mijlociu, va avea câștig de cauză și în confruntarea ciberneticăGantz a subliniat că Israelul va continua să colaboreze cu toate organizaţiile relevante şi să-şi dezvolte capabilităţile, dotându-şi experţii în securitate cibernetică cu toate instrumentele de care au nevoie.

"Vom continua să acţionăm împotriva tuturor celor care ne ameninţă cetăţenii, fie că lansează rachete sau încearcă să atace un spital. La fel cum Israelul a învins în războaiele din Orientul Mijlociu, va avea câştig de cauză şi în înfruntarea noii ameninţări cibernetice. Statul Israel va rămâne cea mai puternică ţară din regiune şi în acest domeniu", a încheiat el.

Brandon Wales, director executiv al Agenţiei americane pentru securitate cibernetică şi a infrastructurii (CISA), a spus, la rândul său, că "peisajul ameninţărilor cibernetice este mai dinamic ca niciodată".

"Adversarii noştri sunt diverşi - de la state ostile, ca Rusia, China şi Iran - până la infractori cibernetici. În ultimul an am asistat la incident cibernetic după incident cibernetic", a adăugat responsabilul american, afirmând că infractorii cibernetici au profitat de pandemie, pe care au folosit-o ca pe o oportunitate "de a fura date, de a-i viza pe dezvoltatorii de vaccinuri şi lanţurile de aprovizionare".

"Trebuie să abordăm schimbările de mâine într-un ecosistem mai amplu. Trebuie să ne continuăm să ne întrebăm: Cum putem face reţelele mai sigure? Cum putem să ne asigurăm că va exista forţa de muncă în domeniu adaptată la asta? Ce inovaţii avem nevoie de a schimba paradigma în securitate cibernetică? Răspunsul trebuie să vină în urma unor consultări cu toţi actorii, de la marile companii, agenţii guvernamentale şi până la mediul academic. Avem nevoie de mai multă colaborare şi de mai multă inovare", a subliniat Brandon Wales.

 

Rusia și Iranul au depus eforturi pentru a se amesteca în alegeriEl a acuzat Rusia şi Iranul că au făcut eforturi pentru a se amesteca în alegerile din 2020, vizând sistemele de vot de la nivelul statelor, dar şi locale.

"Ritmul şi severitatea atacurilor au crescut, adversarii noştrii recurg tot mai mult la atacuri cibernetice pentru a semăna discordie. Securitatea cibernetică nu mai poate fi ceva care apare după evenimentul propriu-zis", a subliniat el, completând că "aşa cum tacticile se îmbunătăţesc, acelaşi lucru trebuie să se întâmple cu capabilităţile".

Oficialul american a afirmat că CISA este angajată pentru a asigura o apărare cibernetică colectivă, la nivel internaţional, şi a făcut apel la cooperare la toate nivelurile guvernelor şi industriilor din toate ţările pentru a permite un răspuns rapid la astfel de riscuri.

"Niciun atac, niciun compromis nu trebuie să se producă mai mult de o singură dată. Trebuie să reducem la minim amploarea şi consecinţele împărtăşind informaţii despre grupurile criminale şi tacticile lor", a mai spus Brandon Wales.

Lindy Cameron, director executiv al Centrului naţional de securitate cibernetică din Regatul Unit, a mărturisit marţi că participă pentru prima la o conferinţă alături de omologii ei după ce a fost numită în funcţie, în urmă cu un an.

"Pandemia de COVID-19 a adus o schimbare dramatică în modul în care trăim şi muncim, iar tehnologia a fost un mare sprijin în această perioadă dificilă. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă", a subliniat ea.

Lindy Cameron susţine că centrul pe care îl conduce a răspuns la peste 3.000 de incidente care au vizat în primul rând serviciile sanitare, colaborând cu 5.000 de organizaţii pentru a le întări rezistenţa.

La fel ca şi omologii ei, ea a militat pentru intensificarea colaborării operaţionale între state. "Securitatea cibernetică nu poate fi asigurată de o singură organizaţie", a afirmat Lindy Cameron, afirmând că serviciile de securitate publică, sectorul privat şi simplii cetăţeni trebuie să fie cu toţii implicaţi.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Polonia intră în alertă avansată de amenințare cibernetică
Ucraina anunță că deține dovezi că Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic de amploare împotriva ei
Radu Tudor: Rusia și-a asumat și un risc militar înainte de atacurile cibernetice. Un atac asupra României ar produce pagube uriașe
NATO a condamnat ferm atacul cibernetic asupra Ucrainei: Vom semna un acord privind întărirea cooperării în domeniul cibernetic
Ultima versiune a GPS III este pe masa de lucru. Primii sateliți vor fi operaționali din 2026
Importanța securității cibernetice în afaceri
''Cyber Coalition 21''. NATO începe cel mai mare exercițiu anual de apărare cibernetică
Incident de securitate la FBI. Un server a fost spart și s-au trimis mesaje false cu privire la atacuri cibernetice
Statele Unite pun bazele unui departament însărcinaţi cu securitatea cibernetică. Scopul: contracararea atacurilor hackerilor apropiaţi de ţări rivale
În era criptomonedelor, SUA vor un efort global împotriva atacurilor cibernetice
Ministrul Ciucă a participat la „Cetatea 2021”. Pe lângă structurile de apărare cibernetică ale Armatei României, la exercițiu a participat și un detașament din R. Moldova
Fost oficial al Pentagonului: SUA au pierdut deja bătălia pentru inteligenţa artificială cu China
UE denunță acțiuni de spionaj cibernetic din partea Rusiei și amenință Moscova cu sancțiuni
Risc de atacuri cibernetice din partea serviciilor străine în preajma alegerilor din Germania
Datele ”open-source” de la publicația Janes, în centrul primei operații militare britanice, condusă de o inteligență artificială
În perioada 2019-2020, China a executat un atac cibernetic masiv asupra a zeci de companii și instituții israeliene
„Ferma de unicorni”. Israelul a depășit SUA în domeniul investițiilor în securitate cibernetică
„Internetul suveran”. Moscova a testat deconectarea de la internetul global
Experiment de supremație în domeniul informației globale, desfășurat de Forțele Armate ale SUA
Atac cibernetic la Spitalul Witting din Bucureşti. SRI a intervenit
Israelul deschide o anchetă în cazul programului de spionaj Pegasus
Sute de persoane, jurnaliști, politicieni și activiști ar fi fost spionați cu programul israelian Pegasus
Israelul nu tolerează amenințările. Grantz: La fel cum am câștigat războaiele din Orient, vom câștiga și confruntare cibernetică
MAE ia poziție împotriva atacurilor la adresa serverelor Microsoft: Sunt acțiuni asociate cu China
Norvegia a convocat un responsabil al Ambasadei Chinei la Oslo după un atac cibernetic asupra parlamentului norvegian
Guvernul ungar, acuzat că se numără printre utilizatorii programului de spionaj Pegasus
SUA şi aliaţii săi acuză Beijingul de operaţiuni de extorcare a unor companii
Ministerul Apărării din Rusia susţine că site-ul său web a fost ţinta unui atac cibernetic din străinătate
Biden i-a cerut telefonic lui Putin să acționeze împotriva atacurilor cibernetice lansate din Rusia către SUA
FBI investighează un atac cibernetic asupra Comitetului Național Republican. Rusia susține că nu are niciun amestec

Ştiri Recomandate

China cumpără timp? Xi Jinping spune că UE și China nu ar trebui să se vadă una pe cealaltă ca rivale sau să „se angajeze în confruntare”
Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un război lung, iar aliații săi ar trebui să treacă la o politică de „izolare” a Rusiei
”Am capturat un Bradley al ucrainenilor din no man's land și îi vom afla toate punctele slabe”. Rușii susțin că IFV-ul american pare a fi o versiune modernă
U.S. Space Force pregăteşte naveta spațială fără echipaj X-37B pentru o nouă lansare pe orbită
Ucraina solicită Statelor Unite să-i ofere noi tipuri arme: Pe listă sunt sistemele THAAD şi avioanele de transport C-17 Globemaster
Şeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei: Ucraina va deveni un al doilea Vietnam pentru SUA
Vladimir Putin a mers în Emiratele Arabe Unite pentru a spăla eticheta de paria global și a consolida legăturile comerciale
După o pauză prelungită, rușii au lovit din nou porturile ucrainene de la Dunăre. Mai multe explozii au fost semnalate la Izmail și Reni
Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia
Un atac masiv asupra podului Kerci ar putea avea un impact decisiv asupra războiul din Ucraina: Rachetele ATACMS și Taurus sunt considerate o soluţie
Congresul SUA a refuzat adoptarea unui pachet financiar masiv pentru Ucraina şi Israel
Biden e dispus să facă compromisuri pe migrație pentru a obține finanțare suplimentară pentru Ucraina. Pentagonul mai are la dispoziție doar 1,8 miliarde pentru Kiev
Israelul a încercuit în Gaza casa lui Yahya Sinwar, liderul Hamas. David Maxim: Nu ar trebui să doarmă cu ochii închiși nici liderii din Qatar sau Turcia. Dar nu îi va ajuta nici asta
China a „descoperit” că poate doborî noul bombardier B-21 de generația a 6-a al SUA cu arme hipersonice și AI. Războiul real nu e însă simulare
Erdogan aplică metoda ”schimbului de prizonieri” și cere pe șleau aprobarea vânzării de F-16 la schimb cu votul Turciei pentru acceptarea Suediei în NATO
”Nu își mai fac iluzii. De la spital, direct în prima linie”. Numărul militarilor ruși care încearcă să dezerteze crește semnificativ
Secretarul de stat al SUA: Senatul ar deschide cutia Pandorei şi ar facilita continuarea agresiunii ruse dacă nu aprobă ajutorul pentru Ucraina
Zaharova reiterează obiectivul invadatorului rus și condițiile păcii: O Ucraină neutră și amputată
Emiratele Arabe Unite au angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, inclusiv generali cu 4 stele din Armata SUA
Rusia încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina înainte de efectuarea unui nou atac în primăvară
M2 Bradley a supraviețuit pe frontul din Ucraina după o lovitură directă de rachetă antitanc (video)
Italia se va retrage din Inițiativa Belt and Road a Chinei
Polonia pregătește un răspuns militar la militarizarea enclavei ruse Kaliningrad: Atenţia este îndreptată către coridorul Suwalki
Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat când vor apărea primele avioane F-16 pe cerul Ucrainei: Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România
Turcia a respins planul Israelului privind o zonă tampon pentru Gaza după război. Israelul a transmis planul mai multor state musulmane
Franța încearcă să convingă Marocul să îi construiască satelitul de spionaj atribuit inițial Israelului. Macron intervine oportun în sprijinul companiilor franceze
Forțele Aeriene Ucrainene anunță doborârea unui bombardier rusesc Su-24M în partea de vest a Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor
Misiune complexă a unei drone americane RQ-4B în zona Mării Negre. Deși a început cu o serie de probleme tehnice, zborul a fost finalizat, inclusiv în spațiul aerian românesc
SUA vor redeschide liniile de producție pentru blindatele M2 Bradley și obuzierele M777. ”Avem comenzi pentru sute de unități noi”
Ministrul Tîlvăr: Ne așteptăm să primim la timp tehnica militară din SUA. Ce arme ar trebui să primească România în următoarea perioadă
Când UE dă rateuri, Finlanda ia problema pe cont propriu și crește producția de muniție pentru Ucraina
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro