Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Democratul Franklin D. Roosevelt, al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, este singurul președinte american care a fost ales pentru mai mult de două mandate, ocupând funcția timp de patru mandate consecutive între 1933 și 1945.
Avioanele de luptă au cunoscut un progres fantastic de la introducerea lor în războaie în urmă cu peste 100 de ani. De la biplanele simple din Primul Război Mondial la avioanele supersonice, ultra-manevrabile și stealth de generația a cincea, avionul de luptă este un concept în continuă evoluție.
În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord care împărțea Europa de Est după bunul plac al comuniștilor și naziștilor.
Zi de doliu pentru Putin. Data de 19 august marchează punctul fără întoarcere pentru destrămarea URSS, fiind interpretată chiar de către liderul de la Kremlin drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”. Practic, toate acțiunile întreprinse de dictatorul rus de-a lungul mandatelor sale de președinte/premier au urmărit să ”corecteze” această greșeală.
Dacă Chinei îi lipsește în prezent ceva pentru a fi percepută ca o superputere militară consolidată, acel lucru este cu siguranță cercetarea și dezvoltarea temeinică în domeniul aeronautic militar.
Acordul de cooperare în materie de securitate dintre România și Ucraina prevede asistență ”rapidă și susținută” din partea țării noastre în cazul unei noi agresiuni ruse ”sau în cazul unei escaladări semnificative”. Este menționată în documentul politic semnat de Klaus Iohannis și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Teama românilor în relația cu Federația Rusă e justificată? Ori, așa cum susține Kremlinul, e doar o teorie și doar pură rusofobie pe care Occidentul o folosește propagandistic? În acest sens ar trebui să facem apel la Istorie. Cu toate că ea e scrisă de învingători și, așa cum spunea istoricul Lucian Boia, „nu s-a mințit mai puțin în scris decât în viu grai”, sunt anumite date pe care nu le putem nega.
Președintele francez Emmanuel Macron a deschis astăzi comemorarea a 80 de ani de la debarcarea Aliaților din 6 iunie 1944 în Normandia, un șir de evenimente care îi va aduna în Franța pe cei mai importanți lideri occidentali care ar trebui să dea dovadă de unitate în timp ce războiul din Ucraina continuă, arată AFP.
La invitația Lockheed Martin, am mers în SUA la fabrica de producție a F-35, unde am putut vorbi cu oficiali ai companiei și am văzut facilitățile de producție a aeronavelor de generația a cincea, pe care și România urmează să le achiziționeze.
S-au împlinit 42 de ani de la scufundarea distrugătorului ușor, Type 42, HMS Sheffield, de către argentinieni în timpul războiului Malvinelor sau Falkland din 1982.
Pe 1 aprilie, Brigada 1 Sprijin Manevră „Argedava” a sărbătorit 115 ani de la înființare. La eveniment au luat parte comandanții de ieri și de azi ai structurii, militarii unităților subordonate și numeroși invitați. Cei mai merituoși militari ai marii unități au fost decorați cu Emblema de Merit în Serviciul Armatei României, Emblema de Merit Partener pentru Apărare și Emblema de Merit în Slujba Păcii în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor.
Comisia Europeană a prezenta o declarație în fața eurodeputaților referitoare la restituirea tezaurului românesc, care a fost sustras ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial.
În acest sfârșit de săptămână s-au împlinit exact 50 de ani de când un avion F-16 Fighting Falcon a decolat. La cinci decenii distanță, F-16 a devenit cel mai popular avion din istorie.
Un mare mister al zilelor istorice din timpul Revoluției române din 1989 a fost reprezentat de multiplele ținte false apărute pe radarele Armatei în diferite unități de luptă. Aceste ținte au contribuit masiv la diversiunea din acele zile și, așa cum vom vedea, Securitatea nu a fost deloc străină de această operațiune.
În 1989, regimurile comuniste în ţările din Europa Centrală şi de Est au fost zguduite din temelii. România a fost singura ţară în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.
„Cine a tras în noi, după 22?” e una din marile întrebări care nu-și găsesc răspunsul în Revoluția română din Decembrie 1989, în ciuda unui rechizitoriu extrem de vast făcut public de Parchetul Militar. Problema securiștilor, care s-au activat după arestarea lui Nicolae Ceaușescu, cu scopul readucerii acestuia la putere, așa numita Rețea S, rămâne deschisă.
Pe 25 noiembrie, s-au împlinit 91 de ani de la declanșarea Holodomorului, denumirea sub care este cunoscută înfometarea a poporului ucrainean de către regimul stalinist, în urma căreia au murit nu mai puțin de 4,5 milioane de persoane, echivalentul a aproximativ 15% din populația țării.
Rușii când se raportează la cel de-al Doilea Război Mondial consideră că acesta a început la 22 iunie 1941, odată cu Operațiunea Barbarossa - invadarea Uniunii Sovietice, în pofida agresiunii săvârșite de Armatele Sovietice asupra Poloniei începând cu 17 septembrie 1939.
În urmă cu 82 de ani submarinul românesc NMS Delfinul a bifat o primă faptă de arme când a reușit să scufunde o navă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
O operațiune tehnologică de proporții, azi uitată, a avut loc începând din 1942 prin aducerea în Marea Neagră a 6 submarine, „pe bucăți”, care au fost ulterior reasamblate la Galați. Navele au participat la operațiuni împotriva Marinei sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Vladimir Vladimirovici Putin se contrazice singur. Dacă în 2009 nu nega existența istorică a Ucrainei, azi, președintele Rusiei neagă dreptul la existență pe care îl are Ucraina invocând o construcție statală artificială creată de Vladirmi Ilic Lenin, argumentând că poporul rus și cel ucrainean ar fi, de fapt, unul și același. Un fals istoric de la un capăt la celălalt.
Fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu a dedicat ediția din această săptămână a podcastului său Reginei Maria, în contextul în care pe 18 iulie se vor împlini 85 de ani de la moartea Reginei Maria a României.
Azi se împlinesc 34 de ani de la Masacrul din Tiananmen, încă un subiect aflat sub cenzură totală de către regimul comunist de la Beijing. Masacrul de la Piața Tiananmen, cunoscut și sub numele de Incidentul din Piața Tiananmen, a avut loc în China în 1989. A fost un eveniment major în care guvernul chinez a reprimat brutal mișcarea pentru democrație și reformă politică, care avea loc în Piața Tiananmen din Beijing.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, afirmă într-un mesaj transmis, vineri, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, că cinstirea eroilor şi transmiterea mai departe a faptelor lor de curaj şi vitejie reprezintă cea mai de preţ îndatorire.
A trecut mai bine de un secol de la înființarea primului comandament militar românesc care avea ca misiune să acționeze în spațiul aerian pentru a proteja interesele naționale.
Bombardierele B-52 sunt capabilități impresionante, dar, așa cum vom vedea, nu există sistem imbatabil. În urmă cu 50 de ani, SUA au pierdut într-o singură noapte 6 bombardiere care au fost doborâte.
Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989.