Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Conspirația celor mai rele două forme de totalitarism”. 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov care a îngropat Europa de Est
Istorie
Data publicării:
În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord care împărțea Europa de Est după bunul plac al comuniștilor și naziștilor.

În 2008, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care 23 august este Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Stalinismului și Nazismului.

Scopul său este păstrarea memoriei victimelor deportărilor în masă și distrugerii oamenilor de către regimurile totalitare, precum și promovarea valorilor democratice pentru consolidarea păcii și stabilității în Europa.

În 2010, președintele de atunci al Parlamentului European, Jerzy Buzek, a numit Pactul Molotov-Ribbentrop „o conspirație a celor mai rele două forme de totalitarism din istoria omenirii”.

Pentru România, Pactul Ribbentrop-Molotov are o semnificație dramatică pentru noi. Acest pact de neagresiune includea un protocol secret care împărțea Europa de Est în sfere de influență, lăsând Basarabia și Bucovina de Nord în sfera de influență sovietică.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 23 august 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

”Un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate  pentru interesele unor regimuri criminale. Politicile naziste și sovietice au condus la Holocaust și genocid, la deportări, la despărțirea familiilor, la foamete și numeroase abuzuri”.

Președintele Iohannis amintește și un alt moment important pentru istoria României, dar și pentru evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre decizia Regelui Mihai de a înlătura de la putere regimul Antonescu și de a angaja România în lupta împotriva Germaniei naziste.

Chiar dacă momentul 23 august 1944 a fost confiscat de comuniști ,”decizia crucială a Regelui Mihai I, care a înțeles datoria pe care o avea în fața poporului și a țării sale și a acționat cu responsabilitate și demnitate, a schimbat cursul nefast al evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial și a salvat România de la un iminent dezastru”, se arată în mesajul președintelui României.

 

Pactul Ribbentrop-Molotov

 

În urmă cu 85 de ani, la 23 august 1939, Uniunea Sovietică și Germania nazistă au încheiat un pact de neagresiune - infamul Pact Molotov-Ribbentrop , semnat la Moscova de cei doi diplomați ai ambelor țări.

Părțile s-au angajat să se abțină de la a se ataca reciproc și să nu sprijine țările terțe în războiul împotriva Germaniei sau a URSS. Cu toate acestea, deși a fost o surpriză pentru puterile occidentale și pentru Japonia aliată cu naziștii, această prevedere a fost doar o parte a pactului.

La cererea lui Iosif Stalin și cu acordul lui Adolf Hitler, șefii ministerelor de externe — Vyacheslav Molotov și Joachim von Ribbentrop — au semnat și un protocol secret. Acesta prevedea împărțirea între URSS și Germania nazistă - a sferelor de influență din Europa de Est, în cazul unei „ restructurari teritoriale și politice”.

Berlinul revendica Lituania și partea de vest a Poloniei, în timp ce Moscova a invadat Letonia, Estonia, Finlanda, partea de est a Poloniei și Basarabia.

La 1 septembrie 1939, a doua zi după ratificarea pactului de către Sovietul Suprem al URSS, Germania a invadat Polonia și a început al Doilea Război Mondial. Pe 17 septembrie, Armata Roșie a intrat pe teritoriul polonez sub pretextul „protejării vieții și proprietăților” populației ucrainene și belaruse din Polonia.

Ca urmare a acestui pact, Uniunea Sovietică a emis un ultimatum României în iunie 1940, cerând cedarea imediată a Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

România, neavând sprijin internațional suficient, a fost forțată să accepte aceste cereri și să evacueze teritoriile respective, care au fost anexate de Uniunea Sovietică.

 

URSS a negat pentru încă 50 de ani existența unui protocol secret al pactului

 

Protocolul secret al Pactului a rămas subiect de speculații și zvonuri pentru întreaga lume până la Tribunalul de la Nürnberg privind criminalii naziști (1945−1946). În acest proces, Ribbentrop și cel mai apropiat asociat al lui Hitler, Rudolf Hess, au confirmat pentru prima dată încheierea de acorduri cu URSS privind împărțirea secretă a zonelor de influență în Europa de Est.

Și, deși originalul german al pactului a fost distrus în timpul bombardamentului Berlinului de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, o copie a acestuia pe microfilm a fost păstrată în arhiva de documente a Ministerului German de Externe.

Această copie a fost făcută publică în 1948, când a fost publicată în colecția Departamentului de Stat al SUA, Relațiile Nazi-Sovietice în 1939-1941.

În ciuda acestui fapt, propaganda sovietică a continuat să nege semnarea oricărui acord secret cu Germania nazistă până la Perestroika.

Abia în 1989, al II-lea Congres al Deputaților Poporului din URSS a condamnat semnarea unui protocol adițional la Pactul Molotov-Ribbentrop și a altor acorduri secrete cu Germania. Protocoalele secrete au fost recunoscute ca „nesustenabile din punct de vedere juridic și invalide din momentul semnării lor”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda

Ştiri Recomandate

Israel, ce demonstrație de forță: Aviația militară zboară deasupra Beirutului și lansează flares în timpul discursului liderului Hezbollah (Video). IDF are planul de luptă în Liban aprobat
China - cea mai mare provocare din istoria SUA, mai mare decât URSS în Războiul Rece. Washingtonul cere Europei să fie mai fermă cu Beijingul
„Sicriul de oțel” din Ucraina. Ce tanc al Rusiei a înregistrat cele mai mari pierderi fiind modelul cel mai vulnerabil în război
România își reconfigurează planul de înzestrare a Armatei. Muniția și refacerea stocurilor, prioritare în contextul amenințării ruse
Igor Gorgan, fostul șef al Armatei R. Moldova, pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc
Au ajuns bărcile de asalt. România intră în Coaliția maritimă pentru Ucraina și stabilește facilități de instruire a ucrainenilor în țara noastră
Tancuri Leopard, sisteme antiaeriene Gepard și obuze de 155 mm: Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei
Kremlinul, supărat că muniția indiană curge în Ucraina. Exporturile către Europa au crescut de 50 de ori
Marina SUA vrea o flotă hibridă cu drone maritime. Succesele ucrainenilor și rebelilor Houthi, decisive în schimbarea abordării SUA
Ambasadorul SUA la Budapesta: Cum e posibil ca țara care s-a ridicat la luptă în 1956 împotriva sovieticilor să facă azi jocurile Rusiei?
Chinezii se laudă cu interceptările aeriene periculoase, făcute în stil rusesc (Video)
În cele din urmă, Israelul a luat decizia de care toată lumea se temea: „Ne concentrăm pe nord”
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
În căutarea unei soluţii la interceptarea dronelor ruseşti: România solicită un răspuns „robust” din partea NATO la încălcarea spațiului aerian de către Rusia
Britanicii stau cu ochii pe Crimeea: Un avion de cercetare radioelectronică RC-135W a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre
Comandantul Forței Quds s-a deplasat la Bagdad pentru a detensiona criza politică și a discuta problema retragerii forțelor americane din Irak
Un mare depozit de armament rusesc „a fost șters de pe fața pământului” în urma unui atac ucrainean cu dronă (Foto/Video)
Franța intenționează să modernizeze avioanele de luptă Mirage-2000-5 destinate Ucrainei: Ce şanse sunt ca aceste aeronave să răspundă cerinţelor ucrainenilor?
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels: Câte aeronave Tu-95 și Tu-160 ar putea avea ruşii staţionate aici?(imagini din satelit)
Prin România nu se trece: SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Rușii nu se mai opresc. Două consecințe după ce atacurile asupra Ucrainei cu drone Shahed au atins un ritm și o intensitate fără precedent
România cumpără vehicule amfibii de asalt americane. E vorba de un număr dublu de AAV-7 față de câte s-au dorit inițial
Războiul dronelor din Ucraina continuă să ne surprindă (Foto/Video): Militarii ucraineni demonstrează că pot da o cu totul altă utilitate sistemelor Javelin
Repetând o abordare din perioada Războiului Rece, Rusia vrea să sperie Occidentul: Se pregătește situl de teste nucleare din Novaya Zemlya pentru noi teste
În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
“Totul arde în jur”: Dronele Ucrainei au lovit un depozit de rachete rusesc în adâncimea teritoriului Rusiei, provocând explozii multiple
Criza celor 1.848 de piloți în SUA. Piloții ce se pregătesc pe T-38 pentru F-22 sau F-35 ar putea fi redirecționați către alte tipuri de avioane
Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
Iranul consideră că pagerele care au explodat simultan în Liban sunt „o crimă în masă” a Israelului
Este divizat sau nu NATO în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei? „Este ceva personal” - De ce Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei rachete Taurus
pixel