Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Despre viitoarele avioane F-35 ale României: Puternicul sistem de senzori, arme, costuri, dar și câteva întrebări fără răspuns
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
La invitația Lockheed Martin, am mers în SUA la fabrica de producție a F-35, unde am putut vorbi cu oficiali ai companiei și am văzut facilitățile de producție a aeronavelor de generația a cincea, pe care și România urmează să le achiziționeze.
F-35 / Lockheed Martin
F-35 / Lockheed Martin

DefenseRomânia a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, pentru a vedea linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II.

F-35 are unele caracteristici de zbor similare cu F-16, mai ales în privința manevrabilității, dar aici se cam opresc asemănările. Un detaliu interesant este că doar greutatea carburantului din F-35 este de 8,278 de kg, similar cu greutatea aeronavei F-16 (aprox. 8,500 kg). Acest lucru îi asigură F-35-ului o rază de acțiune în condiții de luptă de aproape 1.100 de kilometri, dublu față de F-16. 

Performanțele sunt asigurate de un motorul F135 de la Pratt & Whitney. Apropo de motor, Pentagonul intenționează fie să-l revizuiască radical (Engine Core Upgrade - ECU), fie să înlocuiască actualul model F135 cu unul mai puternic. Modificările trebuie să poată furniza suficientă energie pentru puterea de calcul a aeronavei F-35 Block 4, viitoarea variantă care va fi cumpărată și de România.

 

Fuziunea senzorilor

Theodore “Dutch” Dyckman, pilot de F-35 al Lockheed Martin

F-35 au fost dislocate în luptă doar de Israel. Probabil că sistemele au funcționat pentru că misiunea a fost întotdeauna îndeplinită, dar israelienii tac cu privire la detalii.

Americanii sunt mai deschiși și au dezvăluit că au survolat Flancul Estic al Alianței în februarie 2022 și datorită senzorilor de care dispun aeronavele F-35, au obținut o sursă incredibilă de informații și au putut înregistra modurile de război ale apărării aeriene a Rusiei.

Este important de notat că aeronave de dimensiunea unui avion de luptă poate afla informații pe care până acum doar aeronavele scumpe AWACS sau Rivet Joint le puteau obține.

În SUA, formația de luptă standard este de patru aeronave F-35. ”Cu avioanele din vechea generație zburam în formație apropiată; F-35 zboară la kilometri depărtare unul de celălalt”, ne-a explicat și Theodore “Dutch” Dyckman, pilot de F-35 al Lockheed Martin. Practic, o formație de doar 4 aeronave formează o rețea complexă care scanează și obține informații pe o zonă de sute de km pătrați.

Ce le face atât de versatile? O suită întreagă de senzori complet încorporați în fuzelajul avionului, iar fiecare F-35 poate colecta informații din zona pe care o survolează.

Este vorba despre radarul AESA care detectează orice se întâmplă în aer și la nivelul solului. În plus, există o serie de senzori care avertizează pilotul, spre exemplu, dacă o rachetă a fost lansată spre avion, toate acestea acoperă avionul într-un spectru de 360 ​​de grade, iar casca Generator III oferă pilotului de F-35 orientare spațială și o conștientizare avansată a situației.

Aeronavele F-35 fac parte dintr-un sistem complex și schimbă informații cu echipamente aflate la sol precum Patriot sau Himars, dar și cu alte aeronave precum cele de generația a 4-a (F-16, JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale etc).

Mai mult ca sigur, F-35 va îngloba și funcții ce țin de inteligența artificială, care vor ajuta piloții în misiunile de luptă. Orizontul de timp pentru implementarea unei astfel de capabilități nu are cum să fie mai mare de câțiva ani.

Deoarece este o aeronavă multifuncțională, F-35 Block 4 va putea transporta o gamă largă de arme: mai întâi este tunul de 25 mm, apoi este compartimentul intern cu 6 puncte de prindere care va acomoda diverse combinații de arme precum: rachetele aer-aer AIM-120C sau bombele ghidate GBU-31 JDAM.

 

Ce va cumpăra România?

 

Achiziția României de avioane F-35 este una oarecum firească, având în vedere mediul de securitate din Flancul Estic. Este foarte posibil ca, după 2040, cerințele operaționale impuse Forțelor Aeriene să nu mai poată fi îndeplinite decât de așa-numitele platforme din generația a cincea (eventual, în colaborare cu drone), iar singura variantă disponibilă în prezent este F-35.

Primele avioane F-35 Block 4 urmează să fie gata după anul 2030, iar piloții români vor începe antrenamentele pe ele în SUA.

Toate sistemele sunt mai mult sau mai puțin la fel ca pe avioanele folosite de americani, cu excepția faptului că, cel mai probabil, avioanele noastre nu vor avea capacitatea de a transporta arme nucleare.

Întreaga afacere, care include 32 de aeronave F-35, motoare, suport logistic inițial, armament și pregătirea piloților și a personalului tehnic, este evaluată de statul român la aproximativ 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Ulterior, va fi semnat un contract subsecvent pentru încă 16 aeronave F-35. Dacă totul va merge conform planului, Forțele Aeriene române vor opera în următoarele decenii trei escadrile de F-35. Cele 48 de aeronave ar trebui să rămână în dotarea Armatei până după anul 2070.

Ce nu știm. Deocamdată nu cunoaștem ce sumă de achiziție va fi aprobată de către Departamentul de Stat.

Totuși, putem să ne ghidăm după parcursul Cehiei, țară care, în ianuarie, a semnat un acord achiziția de 24 de F35 pentru aproximativ 6,6 miliarde de dolari. Cehii vor plăti aproape 5 miliarde de dolari pentru aeronave, pregătirea piloților, muniție și alte costuri, a declarat ministrul apărării Jana Cernochova. Diferența va fi folosită pentru a finanța modernizarea bazei forțelor aeriene Ceaslav din centrul Republicii Cehe, combustibil și pregătirea personalului tehnic.

De asemenea, nu avem încă o estimare privind costul total privind Programul F-35, care să includă achiziția aeronavelor, muniție, pregătirea piloților și tehnicienilor, logistică și operarea aeronavelor în următoarele 4-5 decenii. 

O estimare vine tot dinspre oficialii cehi care, prin generalul Jaroslav Mika, cel care conduce echipa responsabilă de transformarea forțelor aeriene tactice, arată că ciclul de viață al celor 24 de aeronave F-35 ar costa în jur de 300 de miliarde de coroane/13,2 miliarde de dolari.

F-35 nu va fi un program ieftin, arăta și Ștefan Dănilă, general (r), primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

„Produsul trebuie achiziționat și avut în vedere pe întreg ciclul de viață. Ar trebui să facem și calculele chiar dacă îi sperie pe unii”, spune generalul (r.) Dănilă. El a dat exemplul costul programelor F-16 sau viitorului program F-35 precizând că trebuie prezentat întregul cost estimat al programului, nu doar prețul de achiziție a avioanelor.

Citește și: F-35 pentru România, dar transparent chiar dacă cifrele vor speria. Gen. Dănilă: Avem încă în sânge să raportăm producția la hectar

Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României

Ştiri Recomandate

Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Franța cere garanții pentru Ucraina în fața Rusiei. Macron, după învestirea lui Trump: Războiul nu se va opri nici mâine, nici poimâine
Rusia lansează rachete „nucleare false” Kh-55SM pentru a lovi şi intimida Ucraina: Doar că se confruntă cu o rată impresionată de interceptare de 85%
Donald Trump, al 45-lea și 47-lea președinte al SUA: De azi începe epoca de aur a Americii. SUA vor canalul Panama și declară China, „obiectiv principal”
În ziua inaugurării lui Trump, Putin vrea dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
Trei orașe importante din estul Ucrainei sunt în pragul trecerii sub controlul trupelor ruse. Armata ucraineană ar duce o bătălie fără prea mare speranță în aceste așezări
România în 2025, de la mașini de luptă la modernizarea avioanelor. Și, după mulți ani, o veste bună pentru cea mai văduvită structură de forță a Armatei române
Ucraina admite că sistemele Patriot nu pot contracara noile rachete rusești Oreshnik, dar se adaptează rapid: Un sistem propriu de apărare aeriană
În sfârșit au înțeles că e prea mult. Europa va „combina” programele avioanelor de luptă de generația a 6-a, pe principiul „unul, dar bun”
Generali ucraineni, reținuți pentru eșecul apărării regiunii Harkov în mai 2024. Sunt acuzați de neglijență
O promisiune electorală care nu se uită: Ce spune viitorul consilier pentru securitate națională al lui Trump despre încheierea războiului purtat de Rusia în Ucraina?
Separatiștii transnistreni au fost de acord să primească gaze, respectând legislația R. Moldova
pixel