Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Despre viitoarele avioane F-35 ale României: Puternicul sistem de senzori, arme, costuri, dar și câteva întrebări fără răspuns
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
La invitația Lockheed Martin, am mers în SUA la fabrica de producție a F-35, unde am putut vorbi cu oficiali ai companiei și am văzut facilitățile de producție a aeronavelor de generația a cincea, pe care și România urmează să le achiziționeze.
F-35 / Lockheed Martin
F-35 / Lockheed Martin

DefenseRomânia a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, pentru a vedea linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II.

F-35 are unele caracteristici de zbor similare cu F-16, mai ales în privința manevrabilității, dar aici se cam opresc asemănările. Un detaliu interesant este că doar greutatea carburantului din F-35 este de 8,278 de kg, similar cu greutatea aeronavei F-16 (aprox. 8,500 kg). Acest lucru îi asigură F-35-ului o rază de acțiune în condiții de luptă de aproape 1.100 de kilometri, dublu față de F-16. 

Performanțele sunt asigurate de un motorul F135 de la Pratt & Whitney. Apropo de motor, Pentagonul intenționează fie să-l revizuiască radical (Engine Core Upgrade - ECU), fie să înlocuiască actualul model F135 cu unul mai puternic. Modificările trebuie să poată furniza suficientă energie pentru puterea de calcul a aeronavei F-35 Block 4, viitoarea variantă care va fi cumpărată și de România.

 

Fuziunea senzorilor

Theodore “Dutch” Dyckman, pilot de F-35 al Lockheed Martin

F-35 au fost dislocate în luptă doar de Israel. Probabil că sistemele au funcționat pentru că misiunea a fost întotdeauna îndeplinită, dar israelienii tac cu privire la detalii.

Americanii sunt mai deschiși și au dezvăluit că au survolat Flancul Estic al Alianței în februarie 2022 și datorită senzorilor de care dispun aeronavele F-35, au obținut o sursă incredibilă de informații și au putut înregistra modurile de război ale apărării aeriene a Rusiei.

Este important de notat că aeronave de dimensiunea unui avion de luptă poate afla informații pe care până acum doar aeronavele scumpe AWACS sau Rivet Joint le puteau obține.

În SUA, formația de luptă standard este de patru aeronave F-35. ”Cu avioanele din vechea generație zburam în formație apropiată; F-35 zboară la kilometri depărtare unul de celălalt”, ne-a explicat și Theodore “Dutch” Dyckman, pilot de F-35 al Lockheed Martin. Practic, o formație de doar 4 aeronave formează o rețea complexă care scanează și obține informații pe o zonă de sute de km pătrați.

Ce le face atât de versatile? O suită întreagă de senzori complet încorporați în fuzelajul avionului, iar fiecare F-35 poate colecta informații din zona pe care o survolează.

Este vorba despre radarul AESA care detectează orice se întâmplă în aer și la nivelul solului. În plus, există o serie de senzori care avertizează pilotul, spre exemplu, dacă o rachetă a fost lansată spre avion, toate acestea acoperă avionul într-un spectru de 360 ​​de grade, iar casca Generator III oferă pilotului de F-35 orientare spațială și o conștientizare avansată a situației.

Aeronavele F-35 fac parte dintr-un sistem complex și schimbă informații cu echipamente aflate la sol precum Patriot sau Himars, dar și cu alte aeronave precum cele de generația a 4-a (F-16, JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale etc).

Mai mult ca sigur, F-35 va îngloba și funcții ce țin de inteligența artificială, care vor ajuta piloții în misiunile de luptă. Orizontul de timp pentru implementarea unei astfel de capabilități nu are cum să fie mai mare de câțiva ani.

Deoarece este o aeronavă multifuncțională, F-35 Block 4 va putea transporta o gamă largă de arme: mai întâi este tunul de 25 mm, apoi este compartimentul intern cu 6 puncte de prindere care va acomoda diverse combinații de arme precum: rachetele aer-aer AIM-120C sau bombele ghidate GBU-31 JDAM.

 

Ce va cumpăra România?

 

Achiziția României de avioane F-35 este una oarecum firească, având în vedere mediul de securitate din Flancul Estic. Este foarte posibil ca, după 2040, cerințele operaționale impuse Forțelor Aeriene să nu mai poată fi îndeplinite decât de așa-numitele platforme din generația a cincea (eventual, în colaborare cu drone), iar singura variantă disponibilă în prezent este F-35.

Primele avioane F-35 Block 4 urmează să fie gata după anul 2030, iar piloții români vor începe antrenamentele pe ele în SUA.

Toate sistemele sunt mai mult sau mai puțin la fel ca pe avioanele folosite de americani, cu excepția faptului că, cel mai probabil, avioanele noastre nu vor avea capacitatea de a transporta arme nucleare.

Întreaga afacere, care include 32 de aeronave F-35, motoare, suport logistic inițial, armament și pregătirea piloților și a personalului tehnic, este evaluată de statul român la aproximativ 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Ulterior, va fi semnat un contract subsecvent pentru încă 16 aeronave F-35. Dacă totul va merge conform planului, Forțele Aeriene române vor opera în următoarele decenii trei escadrile de F-35. Cele 48 de aeronave ar trebui să rămână în dotarea Armatei până după anul 2070.

Ce nu știm. Deocamdată nu cunoaștem ce sumă de achiziție va fi aprobată de către Departamentul de Stat.

Totuși, putem să ne ghidăm după parcursul Cehiei, țară care, în ianuarie, a semnat un acord achiziția de 24 de F35 pentru aproximativ 6,6 miliarde de dolari. Cehii vor plăti aproape 5 miliarde de dolari pentru aeronave, pregătirea piloților, muniție și alte costuri, a declarat ministrul apărării Jana Cernochova. Diferența va fi folosită pentru a finanța modernizarea bazei forțelor aeriene Ceaslav din centrul Republicii Cehe, combustibil și pregătirea personalului tehnic.

De asemenea, nu avem încă o estimare privind costul total privind Programul F-35, care să includă achiziția aeronavelor, muniție, pregătirea piloților și tehnicienilor, logistică și operarea aeronavelor în următoarele 4-5 decenii. 

O estimare vine tot dinspre oficialii cehi care, prin generalul Jaroslav Mika, cel care conduce echipa responsabilă de transformarea forțelor aeriene tactice, arată că ciclul de viață al celor 24 de aeronave F-35 ar costa în jur de 300 de miliarde de coroane/13,2 miliarde de dolari.

F-35 nu va fi un program ieftin, arăta și Ștefan Dănilă, general (r), primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

„Produsul trebuie achiziționat și avut în vedere pe întreg ciclul de viață. Ar trebui să facem și calculele chiar dacă îi sperie pe unii”, spune generalul (r.) Dănilă. El a dat exemplul costul programelor F-16 sau viitorului program F-35 precizând că trebuie prezentat întregul cost estimat al programului, nu doar prețul de achiziție a avioanelor.

Citește și: F-35 pentru România, dar transparent chiar dacă cifrele vor speria. Gen. Dănilă: Avem încă în sânge să raportăm producția la hectar

Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție

Ştiri Recomandate

F-22, simbolul dominației SUA, a depășit 500.000 de ore de zbor. F-22 nu e doar cel mai performant avion din lume, dar probabil și cel mai fiabil
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
SUA sunt în fața unei decizii dificile în programul NGAD. Prioritățile s-au schimbat iar viitorul avion va fi de câteva ori mai scump decât un F-35
România, implicată în modernizarea Armatei R. Moldova. Ministrul Nosatîi exclude riscul unei invazii, dar Rusia încearcă destabilizarea sudului Moldovei
NATO amintește Rusiei de puterea nucleară a Alianței. Jens Stoltenberg: Trebuie să ne prezentăm arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct
Încălcarea spaţiului aerian al statelor baltice de către avioane ruseşti: De la momentul aderării la NATO, Suedia și Finlanda sunt tot mai des provocate de Rusia
Trump amenință că va sista ajutorul militar american acordat Ucrainei „înainte să preia” oficial Casa Albă
Alegerile au trecut iar funcțiile se împart în Europa. Numele lui Klaus Iohannis nu apare în dreptul niciunei poziții
Încă o dronă maritimă poate fi folosită de forțele ucrainene în Marea Neagră. Stalker 5.0 a fost prezentată la o expoziție organizată la Odesa
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Elveția va discuta rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat la eveniment, în principal cu Rusia și China
Daniel Fried: Kathleen Kavalec e un ambasador excelent. România e norocoasă să o aibă
Bătrânul B-52H Stratofortress va fi supus unor actualizări radicale ce îi vor permite să atingă pragul de un secol de serviciu aerian
Statele Unite vor menține aceeași poziție față de Ucraina până când aceasta va învinge: Este cea mai corectă viziune asupra căii pe care trebuie să o urmăm
Compania Rheinmetall are în vedere modernizarea tancurilor Leopard 1 cu sistemul Skyranger pentru un eventual transfer către Ucraina
Armata Roșie. Photo source: World War II in Color ww2.colorfarbe.blogsport.com
EXCLUSIV
Ce uită să ne spună apologeții „rusofobiei”. Invaziile Rusiei în teritoriile românești: Când cineva te bate ce 12 ori, nu o va face din nou?
Industria bulgară de armament se pregăteşte pentru asamblarea blindatelor americane Stryker
Rusia confirmă că noul sistem S-500 a fost aruncat în război. S-500 are misiunea de a apăra Podul Crimeei, dar va fi dislocat pe teritoriul rus
Declarația finală a summitului de pace pentru #Ucraina organizat de Elveția nu a convins pe toată lumea. Statele care au refuzat să semneze
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
EXCLUSIV
Cum s-au prăbușit două generații de gândire germană într-o singură zi. Ambasadorul american Fried: Românii au avut dreptate în legătură cu Rusia
Să înțelegem pe cifre lupta de supraviețuire a Ucrainei: Rusia confirmă că are pe front un număr egal de militari cu cel al întregii Armate ucrainene
Propunerile de pace ale Rusiei, o viziune „absurdă” asupra războiului. SUA spun că Putin cere capitularea Ucrainei, nu negocieri
Campania Israelului pentru distrugerea Hamas în Gaza: IDF a anunțat că va face zilnic o „pauza tactică” pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare
Ciudatul caz al Egiptului cu peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă. Fără acces la F-35, Egiptul are dileme privind achiziția de noi avioane
Forțele speciale ruse au ucis mai mulți deținuți ai Statului Islamic care au luat prizonieri alți deținuți într-o închisoare din Rusia
Aglomerație mare în Cuba, dar rușii nu sunt de capul lor. SUA au trimis în regiune submarinul nuclear USS Helena iar Canada a trimis și ea nave
Ambasadorul american Daniel Fried: Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova
În cadrul #Conferinței pentru Ucraina din Elveția, Kamala Harris a anunțat un ajutor al SUA de 1.5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic
F-35 pentru România avansează, purtându-se discuții intense. Lockheed are un calendar de livrare impresionant de 156 de F-35 pe an
Fără ruși la București. România a refuzat să elibereze vize delegației Rusiei pentru a participa la AP a OSCE de la București
Exerciții ruso-egiptene în Marea Mediterană. Nave de luptă din cele două țări desfășoară activități de tip PASSEX
Cum încearcă ruşii să întărească apărarea podului Kerci de teama unor noi atacuri cu drone navale (Foto): Mai multe ambarcaţiuni sunt folosite pe post de scut
pixel