Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Despre viitoarele avioane F-35 ale României: Puternicul sistem de senzori, arme, costuri, dar și câteva întrebări fără răspuns
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
La invitația Lockheed Martin, am mers în SUA la fabrica de producție a F-35, unde am putut vorbi cu oficiali ai companiei și am văzut facilitățile de producție a aeronavelor de generația a cincea, pe care și România urmează să le achiziționeze.
F-35 / Lockheed Martin
F-35 / Lockheed Martin

DefenseRomânia a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, pentru a vedea linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II.

F-35 are unele caracteristici de zbor similare cu F-16, mai ales în privința manevrabilității, dar aici se cam opresc asemănările. Un detaliu interesant este că doar greutatea carburantului din F-35 este de 8,278 de kg, similar cu greutatea aeronavei F-16 (aprox. 8,500 kg). Acest lucru îi asigură F-35-ului o rază de acțiune în condiții de luptă de aproape 1.100 de kilometri, dublu față de F-16. 

Performanțele sunt asigurate de un motorul F135 de la Pratt & Whitney. Apropo de motor, Pentagonul intenționează fie să-l revizuiască radical (Engine Core Upgrade - ECU), fie să înlocuiască actualul model F135 cu unul mai puternic. Modificările trebuie să poată furniza suficientă energie pentru puterea de calcul a aeronavei F-35 Block 4, viitoarea variantă care va fi cumpărată și de România.

 

Fuziunea senzorilor

Theodore “Dutch” Dyckman, pilot de F-35 al Lockheed Martin

F-35 au fost dislocate în luptă doar de Israel. Probabil că sistemele au funcționat pentru că misiunea a fost întotdeauna îndeplinită, dar israelienii tac cu privire la detalii.

Americanii sunt mai deschiși și au dezvăluit că au survolat Flancul Estic al Alianței în februarie 2022 și datorită senzorilor de care dispun aeronavele F-35, au obținut o sursă incredibilă de informații și au putut înregistra modurile de război ale apărării aeriene a Rusiei.

Este important de notat că aeronave de dimensiunea unui avion de luptă poate afla informații pe care până acum doar aeronavele scumpe AWACS sau Rivet Joint le puteau obține.

În SUA, formația de luptă standard este de patru aeronave F-35. ”Cu avioanele din vechea generație zburam în formație apropiată; F-35 zboară la kilometri depărtare unul de celălalt”, ne-a explicat și Theodore “Dutch” Dyckman, pilot de F-35 al Lockheed Martin. Practic, o formație de doar 4 aeronave formează o rețea complexă care scanează și obține informații pe o zonă de sute de km pătrați.

Ce le face atât de versatile? O suită întreagă de senzori complet încorporați în fuzelajul avionului, iar fiecare F-35 poate colecta informații din zona pe care o survolează.

Este vorba despre radarul AESA care detectează orice se întâmplă în aer și la nivelul solului. În plus, există o serie de senzori care avertizează pilotul, spre exemplu, dacă o rachetă a fost lansată spre avion, toate acestea acoperă avionul într-un spectru de 360 ​​de grade, iar casca Generator III oferă pilotului de F-35 orientare spațială și o conștientizare avansată a situației.

Aeronavele F-35 fac parte dintr-un sistem complex și schimbă informații cu echipamente aflate la sol precum Patriot sau Himars, dar și cu alte aeronave precum cele de generația a 4-a (F-16, JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale etc).

Mai mult ca sigur, F-35 va îngloba și funcții ce țin de inteligența artificială, care vor ajuta piloții în misiunile de luptă. Orizontul de timp pentru implementarea unei astfel de capabilități nu are cum să fie mai mare de câțiva ani.

Deoarece este o aeronavă multifuncțională, F-35 Block 4 va putea transporta o gamă largă de arme: mai întâi este tunul de 25 mm, apoi este compartimentul intern cu 6 puncte de prindere care va acomoda diverse combinații de arme precum: rachetele aer-aer AIM-120C sau bombele ghidate GBU-31 JDAM.

 

Ce va cumpăra România?

 

Achiziția României de avioane F-35 este una oarecum firească, având în vedere mediul de securitate din Flancul Estic. Este foarte posibil ca, după 2040, cerințele operaționale impuse Forțelor Aeriene să nu mai poată fi îndeplinite decât de așa-numitele platforme din generația a cincea (eventual, în colaborare cu drone), iar singura variantă disponibilă în prezent este F-35.

Primele avioane F-35 Block 4 urmează să fie gata după anul 2030, iar piloții români vor începe antrenamentele pe ele în SUA.

Toate sistemele sunt mai mult sau mai puțin la fel ca pe avioanele folosite de americani, cu excepția faptului că, cel mai probabil, avioanele noastre nu vor avea capacitatea de a transporta arme nucleare.

Întreaga afacere, care include 32 de aeronave F-35, motoare, suport logistic inițial, armament și pregătirea piloților și a personalului tehnic, este evaluată de statul român la aproximativ 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Ulterior, va fi semnat un contract subsecvent pentru încă 16 aeronave F-35. Dacă totul va merge conform planului, Forțele Aeriene române vor opera în următoarele decenii trei escadrile de F-35. Cele 48 de aeronave ar trebui să rămână în dotarea Armatei până după anul 2070.

Ce nu știm. Deocamdată nu cunoaștem ce sumă de achiziție va fi aprobată de către Departamentul de Stat.

Totuși, putem să ne ghidăm după parcursul Cehiei, țară care, în ianuarie, a semnat un acord achiziția de 24 de F35 pentru aproximativ 6,6 miliarde de dolari. Cehii vor plăti aproape 5 miliarde de dolari pentru aeronave, pregătirea piloților, muniție și alte costuri, a declarat ministrul apărării Jana Cernochova. Diferența va fi folosită pentru a finanța modernizarea bazei forțelor aeriene Ceaslav din centrul Republicii Cehe, combustibil și pregătirea personalului tehnic.

De asemenea, nu avem încă o estimare privind costul total privind Programul F-35, care să includă achiziția aeronavelor, muniție, pregătirea piloților și tehnicienilor, logistică și operarea aeronavelor în următoarele 4-5 decenii. 

O estimare vine tot dinspre oficialii cehi care, prin generalul Jaroslav Mika, cel care conduce echipa responsabilă de transformarea forțelor aeriene tactice, arată că ciclul de viață al celor 24 de aeronave F-35 ar costa în jur de 300 de miliarde de coroane/13,2 miliarde de dolari.

F-35 nu va fi un program ieftin, arăta și Ștefan Dănilă, general (r), primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

„Produsul trebuie achiziționat și avut în vedere pe întreg ciclul de viață. Ar trebui să facem și calculele chiar dacă îi sperie pe unii”, spune generalul (r.) Dănilă. El a dat exemplul costul programelor F-16 sau viitorului program F-35 precizând că trebuie prezentat întregul cost estimat al programului, nu doar prețul de achiziție a avioanelor.

Citește și: F-35 pentru România, dar transparent chiar dacă cifrele vor speria. Gen. Dănilă: Avem încă în sânge să raportăm producția la hectar

Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 

Ştiri Recomandate

”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Armata SUA a utilizat pentru prima dată lansatorul de rachete M270A2 modernizat în cadrul unui exercițiu NATO
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Au fost prezentate planurile pentru o fabrică de obuziere K9 ultramodernă în România. Coreenii propun Armatei noastre și Redback, cea mai avansată mașină de luptă
Lockeed Martin și o companie românească vor construi la Oradea o fabrică pentru baterii GridStar Flow utilizate în domeniul energetic
Generalul ucrainean Zalujnîi, mesaj mobilizator către militari: „Ucraina trebuie salvată. Copiii, femeile și părinții noștri trebuie să trăiască în pace, indiferent de costuri!”
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Mai multe avioane F-16 destinate ucrainenilor: Danemarca îşi asuma angajamentul de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei
Plans for a K9 howitzer factory in Romania have been unveiled. The Koreans also propose to our Army the Redback, the most advanced combat vehicle
Suedia a detectat nave în Marea Baltică exact în locul și momentul în care au fost secționate cele două cabluri submarine de telecomunicații
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia
Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară: Este aceeași retorică iresponsabilă. Nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să utilizeze arme nucleare în Ucraina
Avertizare privind un posibil atac aerian major al rușilor asupra capitalei Ucrainei: Americanii suspendă activitatea Ambasadei de la Kiev
Revoluția nu a fost finalizată acum 35 de ani. Doar cei curajoși vor duce România pe cele mai înalte culmi
Mai multe rachete Patriot pentru statele europene: Germania a lansat o investiție strategică care vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare
Experți ucraineni susțin că atacurile asupra porturilor și navelor rusești din zona Mării Negre au scăzut din cauza eficienței reduse a acestora. “De vină” ar fi complexele antiaeriene Pantsir
UE aprobă achiziția comună de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM pentru a contracara amenințările rusești
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
EXCLUSIV
Azi Polonia cumpără Apache, dar România a ratat șansa să producă elicoptere de atac încă de acum 20 de ani. Americanii ne-au pus o singură condiție
Only the Brave Will Bring Romania to Greatness
pixel