Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Operațiunea Linebacker II: Cum au pierdut SUA 6 bombardiere B-52 într-o singură noapte, în timpul celui mai mare dezastru militar al Americii
Istorie
Data publicării:
Bombardierele B-52 sunt capabilități impresionante, dar, așa cum vom vedea, nu există sistem imbatabil. În urmă cu 50 de ani, SUA au pierdut într-o singură noapte 6 bombardiere care au fost doborâte. 
Bombardier american B-52, în timpul Războiului din Vietnam. Foto: CNN
Bombardier american B-52, în timpul Războiului din Vietnam. Foto: CNN

Se întâmpla în timpul operațiunii Linebacker II din Vietnam. Exceptând cataclismul războaielor mondiale, Războiul din Vietnam (implicarea directă a SUA - 1965-1972) a reprezentat cel mai mare dezastru militar din istoria Americii.

Pierzând total susținerea populară dar și a mass-mediei americane, U.S. Army a fost angrenată într-un război de uzură în care a pierdut aproximativ 60.000 de oameni.

Washingtonul a perceput Războiul din Vietnam precum Războiul din Coreea. Greșeala a fost că dacă în Coreea a avut loc un război convențional, conflictul din Vietnam a fost dominat de lupte de gherilă. Tehnologia și armele americane oferite forțelor Vietnamului de Sud nu au contat în fața „armatei de țărani” a Nordului comunist.

După retragerea americană prin „pacea onorabilă” căutată de președintele Richard Nixon și Henry Kissinger, pe atunci Secretar de Stat, trupele comuniste ale Vietnamului de Nord și gherilele comuniste din Sud au cucerit Vietnamul de Sud. 

În prima fază a conflictului aviația militară a SUA a reușit să oprească cucerirea Sudului și a bombardat industria Vietnamului de Nord. Efectele nu au fost cele dorite, mai ales din pricina faptului că Vietnamul de Nord a beneficiat de ajutor din partea URSS și Chinei.

În ciuda însă a acestui prim succes de etapă și a faptului că aviația militară americană a ras la propriu baze militare comuniste, depozite de armament și tehnică, determinarea nord-vietnamezilor și gherilelor nu slăbea.

În momentul în care susținerea publică în America pentru război s-a prăbușit, devenise clar că nici Armata nu mai dorea să continue lupta. 

 

Ziua în care SUA au pierdut 6 bombardiere B-52 în timpul Operațiunii Linebacker II

 

2. Bombardier... (b-52_36218100.jpeg)

Bombardier american B-52, în timpul Războiului din Vietnam. Foto: U.S. Air Force Museum

Recâștigând alegerile cu promisiunea de a pune capăt războiului, în căutarea unei „păci onorabile”, Richard Nixon s-a văzut la finalul anului 1972 în situația dificilă în care comuniștii nord-vietnamezi s-au ridicat de la masa negocierilor.

În acest sens Nixon și Kissinger au dat undă verde operațiunii Linebacker II: Bombardarea masivă a Vietnamului de Nord cu scopul de a forța Hanoiul să revină la masa negocierilor.

În timpul operațiunii Linebacker II, care a durat 12 zile în decembrie 1972, peste 200 de bombardiere americane B-52 au efectuat 730 de misiuni și au lansat peste 20.000 de tone de bombe asupra Vietnamului de Nord.

Americanii au avut însă pierderi care azi par de neconceput: 15 bombardiere B-52 au fost doborâte, din care șase într-o singură zi.

Bombardamentele aveau loc noaptea.

Povestea Operațiunii Linebacker II a fost publicată de către CNN la finalul anului trecut, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la evenimente.

Față de campaniile de bombardament din anii precedenți, apărarea antiaeriană a Vientamului de Nord era acum susținută de sisteme antiaeriene sovietice SA-2, capabile să lanseze rachete la 60 km înălțime, cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului.

În prima noapte în care bombardierele B-52 au dezlănțuit iadul asupra Vietnamului de Nord, comuniștii au lansat 200 de rachete. Trei bombardiere au fost doborâte, alte două avariate.

În a doua noapte americanii s-au descurcat mult mai bine. Niciun bombardier din cele 93 care au lansat noi bombe nu a fost doborât, doar două puțin avariate.

A treia noapte a adus însă cea mai grea pierdere. Cei de la CNN spun că vietnamezii au reușit să invețe tactica americanilor și au doborât nu mai puțin de 6 bombardiere B-52 într-o singură noapte.

În timpul operațiunii Linebacker II americanii au pierdut 33 de militari, pagubele la sol și numărul morților în rândul vietnamezilor fiind incomensurabile.

Americanii efectuau misiunile aeriene din baze militare din Thailanda și Guam.

Sursa citată amintește că în pofida faptului că B-52 erau bombardiere de ultimă generație, generalii americani luptau folosind tactici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vietnamul a fost fără îndoială un duș rece și o lecție pentru cea mai puternică armată din lume.

În prezent, în memoria americanilor, dezastrul înregistrat în Războiul din Vietnam este depășit doar de Războiul Civil american.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pe urmele aurului românesc: Tezaurul României, o operațiune militară. Arhivele ruse dezvăluie destinul aurului evacuat la Moscova în 1916
Gorbaciov denunță puciul eșuat care a dus la „prăbușirea URSS” și crede că Rusia se va dezvolta doar urmând „calea democrației”
A murit renumitul disident sovietic Serghei Kovaliov. Organizația condusă de acesta era catalogată de Kremlin drept „agent străin”
Gorbaciov nu regretă Perestroika, dar admite că ar face lucrurile diferit
A murit Oleg Balkanov, ultimul participant care mai era în viață al „Puciului Vodka” - lovitura de stat eșuată din 1991 împotriva lui Gorbaciov
Cu tancul Panther în pivniță. Un pensionar din Germania în vârstă de 84 de ani riscă o amendă uriașă
O corabie militară antică şi morminte greceşti, descoperite în oraşul scufundat Thonis-Heracleion din Egipt
SNSPA comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași
Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA

Ştiri Recomandate

De frica dronelor, Ministerul rus al Apărării a anulat în mod discret expoziția militară “Armata-2025”
Militarii români se pregătesc pentru obuzierele K9: Exerciții de manevră și cu foc real, în Coreea de Sud
Nicuşor Dan, discuții în Germania privind cooperarea în domeniul industriei de apărare / Plan de acţiune pentru intensificarea parteneriatului româno-german, semnat la Berlin
Sancțiuni și mai dure pentru Rusia: UE umblă inclusiv la „plafonul de preț” pentru petrolul rusesc. Kremlinul amenință
România își conturează strategia privind utilizarea dronelor pe Flancul Estic al NATO, mizând pe experiența de război a Ucrainei și pe tehnologia americană
Acțiunile cibernetice ostile ale Rusiei, în vizorul NATO și UE. Ministrul român de externe: Pentru Rusia, prosperitatea și securitatea Europei nu reprezintă o veste bună
Mentenanța flotei românești de C-130 Hercules se va face la ROMAERO. Parteneriat semnat cu Marshall
Industria rusă de apărare ,,s-a conectat'' la Belarus: O rețea de întreprinderi de stat a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie
Relațiile dintre Budapesta și Kiev, în picaj: Orban semnalează o serie de abuzuri asupra ungurilor din Transcarpatia
Livrarea sistemelor Patriot către Ucraina este tot mai aproape să devină o certitudine: Pregătirile sunt în plină desfășurare, cooperăm foarte strâns cu Germania
Pentru a slăbi capacitatea Forțelor Aeriene ale Ucrainei de a folosi avioanele F-16 și MiG-29, trupele ruse au lovit sistematic principalele aerodromuri ucrainene
Răspunsul Europei la UAV-ul rusesc Lancet: Se pregăteşte producţia record a 2.500 de drone HX-2 pe lună pentru a sprijini Ucraina
Statele Unite prioritizează avionul F-47 al U.S. Air Force în detrimentul viitorului ,,vânător'' al U.S. Navy, stârnind o dispută bugetară
Anatol Șalaru
EXCLUSIV
Războiul convenţional este la ușă. Cel hibrid prin care s-a încercat paralizarea României, în plină desfăsurare | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
România primește mai mulți bani de la UE în bugetul multianual 2028-2034
Ce reprezintă strategia „Linia de Descurajare a Flancului Estic”? În cazul unui conflict cu Rusia, NATO are un plan pentru „neutralizarea” rapidă a Kaliningradului
Apărarea aeriană a Israelului, pusă la încercare: În 12 zile de conflict, rata de succes a iranienilor a crescut de la 8% la 37%
Bătrânele IAR-330 Puma sunt pe final de viață și depășite tehnologic. Francezii ne propun elicoptere H215M cu producție în România, la Brașov
Cât costă programul Mistral 3 al României. MApN vrea să cumpere peste 200 de sisteme antiaeriene MANPAD
SUA accelerează. Americanii dau asigurări că acționează foarte rapid pentru a furniza arme Ucrainei ca parte a planului lui Trump
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Profitați de șansa oferită de Trump și faceți un plan al victoriei: Europa trebuie să fie mai unită
Ucraina a spart sistemul unui furnizor rus de drone și a distrus datele
Coaliția „Muniție pentru Ucraina” condusă de Cehia e cu motoarele turate la maximum: Număr major de proiectile livrate, inclusiv de 155 mm
Turcia e gata să sară în ajutorul Siriei după atacurile Israelului. Ankara, pregătită să consolideze antiaeriana siriană
Antidotul împotriva dronelor Shahed: Un startup francez a prezentat drona-interceptoare Gobi, ca alternativă la sisteme de apărare antiaeriană portabile
GCAP versus FCAS: Diviziunea Europei în fața unei noi aeronave de luptă „globală”
Vârful ierarhiei militare americane trage un semnal de alarmă: Scutul antirachetă de care dispune SUA este periculos de suprasolicitat
Parteneriat pentru siguranța energetică a României: DNSC și ENEVO Group își unesc forțele în lupta împotriva atacurilor cibernetice
Planul lui Ionuț Moșteanu pentru Armata României: Lege nouă pentru voluntari și achiziții militare de la F-35 la drone navale
Armata SUA şi-a testat noul sistem de rachete terestre Typhon în Pacific, trimițând un mesaj clar Chinei
Parisul joacă dur în proiectele europene: Franța ar putea abandona programul Eurodrone
China, semnal psihologic către Occident: Primele imagini cu „Monstrul Mării Bohai”, ekranoplanul său experimental
pixel